Jajecznica

Jajecznica

Jajecznica z boczkiem i szczypiorkiem to świetny pomysł na pyszne śniadanie i nie tylko. Przepis jest super prosty i szybki do zrobienia, więc zdążysz ją zrobić nawet przed wyjściem do pracy. 

- 20 minut i gotowe
- niesamowicie delikatna jajecznica
- dodatkowo garść porad i pomysłów na to danie

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 260 g jajecznicy

Kaloryczność kcal: 190 w 100 g jajecznicy
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 3 średnie lub duże jajka
  • 50 g plasterków boczku surowego wędzonego
  • 1 płaska łyżka masła klarowanego - do 10 g
  • mała garść szczypiorku
  • ewentualnie szczypta soli i pieprzu

Jajecznica

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. 
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 250 gramów jajecznicy z boczkiem i szczypiorkiem. Podczas liczenia kalorii nie uwzględniłam dodatków takich jak np. pieczywo. Zanim zaczniesz szykować swoją jajecznicę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Jajecznica, 1

Jajecznica przepis

Na trzy jajka daje zazwyczaj około 50 gramów boczku surowego wędzonego. Tym razem użyłam boczku pokrojonego w cienkie plasterki. Takie plasterki pokroiłam dodatkowo na kawałki na jeden kęs i umieściłam na suchej i zimnej patelni. Jeśli masz boczek w kawałku, to przed wyłożeniem na patelnię pokrój go w drobną kosteczkę. Zacznij nagrzewać patelnię na średniej mocy palnika. W ciągu kilku minut tłuszcz z boczku zacznie się wytapiać, a boczek lekko się zarumieni. 

Porada: Jeśli masz dość chudy boczek, to płaską łyżkę masła klarowanego możesz dodać na patelnię już na początku smażenia boczku. Masło klarowane można zamienić na olej do smażenia. 

Jajecznica, 2

Gdy boczek będzie już ładnie podsmażony zdejmij go na chwilę z patelni na miseczkę, zaś na patelnię z tłuszczem po boczku dodaj płaską łyżkę masła. Zmniejsz moc palnika. Na patelnię wbij trzy średnie lub duże jajka. Dodaj też część siekanego szczypiorku. Zacznij mieszać jajecznicę przy pomocy drewnianej łyżki. Ponieważ ustawiona jest mała moc palnika, to jajka będą się ścinały bardzo powoli. Jajecznica przez kilka minut będzie nadal rzadka, jednak podczas ciągłego mieszania zacznie gęstnieć. Nie zwiększaj mocy palnika, tylko cierpliwie mieszaj całość przez kilka minut, aż jajecznica zrobi się jednolicie gęsta. Pod koniec dodaj do niej część odłożonego chwilę wcześnie boczku. Całość zamieszaj, sprawdź smak jajecznicy i w razie potrzeby dodać do niej odrobinę soli i pieprzu.

Gotową jajecznicę od razu nakładaj na talerze (u mnie są to dwie małe porcje). Na wierzch wyłóż resztę boczku oraz szczypiorku. Jajecznicę podawaj z kromką ulubionego pieczywa. 

Porada: Zazwyczaj wbijam jajka najpierw do małej miseczki, a dopiero potem przelewam całość na patelnię. Warto wówczas rozbełtać jajka przed wylaniem ich na patelnię (widelcem lub rózga kuchenną). 
Jajecznica, 3

Jajecznica, 4

Jajecznica przepisy

Bardzo dobra jest też jajecznica z pomidorami, którą szykuję już bez mięsa. Najlepiej smakuje latem, gdy mamy dostęp do pachnących, polskich pomidorów, ale i zimą można ją sobie zaserwować. 

Jajecznica, 5

W sezonie na kurki warto przygotować sobie apetyczne i pożywne śniadanie na bazie jajek. Domowa jajecznica z kurkami, a do tego kromka świeżego pieczywa i jest pysznie. 
Jajecznica, 6

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (52 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Jajecznica

Jajecznica to u nas bardzo popularne danie. Czy będzie to jajecznica z boczkiem, czy też delikatniejsza jajecznica tylko na maśle lub z mlekiem, to zawsze będzie to wspaniałe śniadanie lub kolacja. Wpisując w wyszukiwarkę hasło: jajecznica przepisy, znajdziesz najróżniejsze wersje na jajecznicę. Każdy ma swój ulubiony i sprawdzony sposób na pyszną jajecznicę, jaka najbardziej mu smakuje. Są tez tacy, co szukają nowych smaków. Jajecznica wydaje się być tak prosta i oczywista, że niektórzy dziwią się jak można dodawać na nią przepis. Każdy ma w głowie jakiś swój sposób na to by zrobić jajecznicę. Okazuje się jednak, że nawet tylko jeden typ jajecznicy, czyli tak jak np. u mnie jajecznica z boczkiem, czyli jajecznica na boczku może być przygotowana na wiele sposobów. Można bowiem użyć boczku surowego wędzonego w kostce lub w plasterkach. Ja swój boczek najpierw podgrzewam na patelni, by wytopić z niego tłuszcz i lekko go zarumienić. Do pieto potem dodaję jeszcze odrobinę masła klarowanego oraz jajka. Zazwyczaj nawet zdejmuję boczek z patelni i dodaję go ponownie na koniec. Moja jajecznica z boczkiem to zawsze również jajecznica ze szczypiorkiem albo też ewentualnie z cebulką, którą już trzeba osobno zeszklić razem boczkiem. 

Jajecznica kcal

Nie ma czegoś takiego jak uniwersalna liczba kalorii do takiego przepisu jak jajecznica. Jeśli zastanawiacie się ile kalorii ma jajecznica, to nie pozostaje nic innego, jak to policzyć. Jeśli będziecie szykować dokładnie taką jajecznicę, jak z mojego przepisu na jajecznicę z boczkiem i szczypiorkiem to m niej więcej będzie to 190 kcal na 100 gramów gotowej jajecznicy. I to nie jest tak dokładne wyliczenie, ponieważ możecie mieć większe lub mniejsze jajka lub też mniej lub bardziej tłusty boczek. Jeśli zaś chcecie zrobić jajecznicę mniej kaloryczną, to polecam szykować ją na wodzie lub też tylko z odrobiną oleju do smażenia lub masła. Aby była delikatniejsza można do niej dolać odrobinę mleka. Mocno kaloryczna jajecznica wyjdzie z dodatkiem żółtego sera lub też parmezanu. Pytając więc: ile kcal ma jajecznica, trzeba również wiedzieć z ilu jajek się składa i co do niej dodajemy. Dopiero z takimi informacjami zabieramy się za liczenie kaloryczności naszej jajecznicy. Jeśli jajecznica przepisy to tylko z moich zbiorów. Jeśli lubisz śniadania z użyciem jajek, to zapraszam po przepis na jajka na miękko. Bardzo ciekawe i pyszne są też jajka w koszulce. Super delikatne i zdrowe śniadanie. 

Jajecznica przepis

Tym razem pokazuję na Blogu przepis na jajecznicę z boczkiem i szczypiorkiem. Wersji na pyszną jajecznicę jest jednak znacznie więcej. Aby powstało syte danie do jajecznicy można jeszcze dodać kiełbasę lub boczek i wyjdzie prawdziwa bomba kaloryczna. Taka jajecznica podana z pieczywem będzie mocno sycąca. W wersji zdrowszej i ciekawszej można przygotować jajecznicę z pomidorami lub też z awokado. Super smaczna, ale już trochę cięższa będzie jajecznica z grzybami np. z  kurkami lub z pieczarkami. Jajecznica na samym maśle lub na oleju z dodatkiem szczypty soli i pieprzu też może być pyszna i nawet taka jajecznica może być przygotowana na różne sposoby. Choćby sam proces smażenia jajek sprawia, że jajecznica będzie bardziej lub mniej delikatna. W moim domu wszyscy wolą taką delikatną, maślaną wersję na jajecznicę, którą robię w ten sposób, że ustawiam bardzo niską moc palnika i cały czas mieszam zawartość patelni. Jajecznica bardzo powoli się ścina a przy tym zachowuje puszystą strukturę. Zapraszam po wszystkie wersje na jajecznicę i życzę smacznego.