Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sałatka z tuńczykiem i ryżem to pyszna, szybka i super prosta propozycja na kolację, a nawet na obiad. Przepis ten polecam każdemu kto lubi sałatki z ryżem, jajkami na twardo i tuńczykiem. 

- błyskawiczna do zrobienia
- dokładny opis wykonania ze zdjęciami
- można ją trzymać w lodówce nawet 3 dni

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania ryżu: 15 minut
Liczba porcji: około 830 g sałatki

Kaloryczność kcal: 130 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 1 torebka ryżu o wadze 100 g - waga przed ugotowaniem (lub do 300 g ugotowanego)
  • 1 mała puszka tuńczyka z zalewy lub z oleju - około 170 g (waga z zalewą)
  • pół puszki kukurydzy konserwowej - 150 g już po odsączeniu
  • 3 średnie lub duże jajka - ugotować na twardo
  • 200 g ogórków kiszonych - 2 średnie (może być pół na pół z konserwowymi)
  • 3 łyżki kremowego jogurtu naturalnego - do 50 g
  • 1 czubata łyżka majonezu - około 30 g
  • spora garść siekanego szczypiorku
  • przyprawy: po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu

Sałatka z ryżu i tuńczyka

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 830 gramów sałatki. 

Przed szykowaniem sałatki z tuńczykiem i ryżem zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. paprykę lub pora.

Sałatka z tuńczykiem i ryżem, 1

Przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem

Ugotuj jedną saszetkę suchego ryżu o wadze 100 gramów. Użyłam ryżu jaśminowego, ale można też sięgnąć np. po ryż basmati. Ryż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu ryż ważył u mnie niecałe 280 gramów. Basmati zaś chłonie więcej wody i wychodzi go zawsze o około 20 gramów więcej, niż jaśminowego. Ugotowany ryż odłóż do przestudzenia. 

Porada: Jeśli wolisz ugotować ryż sypki, to potrzebujesz niecałe pół szklanki ryżu sypkiego. Będzie to około 100 gramów ryżu, który po ugotowaniu będzie ważył około 300 gramów.  

Sałatka z tuńczykiem i ryżem, 2

Ugotuj na twardo trzy jajka. Średnie sztuki gotowałam tym razem około ośmiu minut. Po ugotowaniu przelałam je zimną wodą z kranu, by zatrzymać proces gotowania. Obiłam skorupkę o wewnętrzną stronę zlewu i raz jeszcze przelałam zimną wodą. Obrałam ze skorupiki i pokroiłam na mniejsze kawałki. 

Polecam tuńczyka z puszki z zalewy własnej, ale i ten z oleju da radę. Najlepszy będzie tuńczyk jednolity lub ewentualnie w kawałkach. Z małej puszki o wadze do 200 gramów otrzymuję około 150 gramów tuńczyka (po odlaniu zalewy). Dodaj tyle samo kukurydzy konserwowej, czyli około 150 gramów po odsączeniu zalewy. 

200 gramów ogórków kiszonych obierz i pokrój w kosteczkę, lub pokrój je bez obierania. Sporą garść szczypiorku posiekaj drobno.

Porada: Ogórki kiszone można zastąpić konserwowymi lub też dodać do sałatki i ogórki kiszone (100 gramów) i konserwowe (100 gramów). Aby zaostrzyć smak sałatki dodaj też odrobinę siekanej cebuli lub też białą cześć pora. Zarówno cebulę, jak i pora warto przed dodaniem sparzyć w sitku wrzątkiem. Sałatka z tuńczykiem i ryżem dobrze komponuje się też z dodatkiem świeżej, czerwonej papryki. 

Sałatka z tuńczykiem i ryżem, 3

Wszystkie składniki sałatki umieść w większej misce. Dodaj też trzy łyżki kremowego jogurtu naturalnego, czyli około 50 gramów jogurtu oraz czubatą łyżkę ulubionego majonezu, czyli około 30 gramów. Na koniec jeszcze po 1/4 łyżeczce soli i pieprzu. 
Sałatka z tuńczykiem i ryżem, 4

Całość delikatnie mieszam i obowiązkowo sprawdzam smak sałatki. W razie potrzeby dodaję więcej soli lub pieprzu. Sałatka z tuńczyka z ryżem jest gotowa do zjedzenia od razu po przyrządzeniu. Jeśli nie zostanie zjedzona w dniu szykowania, to należy odłożyć ją do lodówki. Świeżość i dobry smak zachowa śmiało przez trzy dni (szklane naczyniem z przykryciem). 

Porada: Podczas nakładania sobie porcji sałatki dodaję niekiedy (na swój talerz) kawałki dojrzałego awokado lub też pomidorki koktajlowe. 
Sałatka z tuńczykiem i ryżem, 5

Sałatka z tuńczykiem i ryżem, 6

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (1699 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Są typowe sałatki, które szykuje się jako dodatek do obiadu. Będzie na przykład to sałatka z pora, która jest super pyszna. Rewelacyjna sałatka z burakami również. A są też sałatki samodzielne, czyli takie, które zawierają składniki sycące. Będzie to makaron, ryż, mięso, różne sery, czy też kasze. Klasyczna sałatka grecka to jedna z pyszniejszych sałatek na kolację latem. Sałatka z zupek chińskich to sałatka, którą śmiało można podać nawet na obiad. To co mam tym razem do zaproponowania, to sałatka z tuńczyka z ryżem. Jest to niezwykle prosta i pyszna sałatka. Domowa sałatka z ryżem i tuńczykiem może być podana na obiad, gdy damy jeszcze lekko ciepły ryż oraz lekko ciepłe jajka gotowane na twardo. Ta sałatka z tuńczykiem i ryżem będzie świetna na podwieczorek lub na kolację. Sałatka z tuńczykiem ryżem jest świetna również dlatego, że można ją trzymać w lodówce nawet kilka dni i nakładać sobie porcje, gdy tylko mamy na nią ochotę. Sałatka z ryżu i tuńczyka przepis, który warto poznać. Wystarczy ugotować torebkę sypkiego ryżu oraz kilak jajek na twardo. Reszta składników jest już praktycznie gotowa do dodania do miski. Jeśli lubisz dania z ryżem, to z pewnością spodoba Ci się też zapiekanka gyros z kurczakiem. Bardzo smaczna jest też sałatka warstwowa z tuńczykiem, którą również można wzbogacić o dodatek ryżu. 

Sałatka z tuńczykiem z ryżem

Moja ulubiona sałatka z ryżu i tuńczyka zawsze zawiera w składzie majonez oraz jogurt. Bardzo lubię to połączenie. Salatka z ryzem i tunczykiem to jedna z sałatek, które można szykować przez cały rok. Do tej sałatki dajemy tuńczyka z puszki. Sałatka z tuńczykiem z puszki i z ryżem może być szykowana zarówno z tuńczykiem z zalewy, jak i z tuńczykiem z oleju. Sałatka z tuńczykiem z ryżem to u mnie częściej wersja z tuńczykiem z zalewy. Gotuję sobie jajka na twardo, ale zdarza mi się też ugotować zamiast jajek kurzych około dziesięciu jajek przepiórczych. Sałatka z tuńczyka ryż plus jajka przepiórcze i też jest tak samo pysznie. Jeśli więc ktoś nie może jeść jajek kurzych, a śmiało może zajadać te przepiórcze, to warto wiedzieć, że przy przepisach, gdzie jajka gotuje się na twardo zazwyczaj można dać jajka przepiórcze. Sałatka z tuńczykiem i ryżem będzie miała ostrzejszy smak, gdy da się dobry majonez, więcej pieprzu oraz szczypiorku. Dodatkowo warto też dorzucić trochę drobno siekanej cebuli lub pora, które w takich sałatkach warto wcześniej sparzyć krótko wrzątkiem. Sałatka z tuńczykiem z ryżem będzie równie smaczna, jak dodasz do niej czerwoną paprykę świeżą, ale i konserwową. Jak ktoś lubi, to i groszek konserwowy może dosypać. Sałatka z tuńczykiem i ryżem jest pyszna, więc zapraszam po przepis i życzę smacznego.