Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Sałatka z tuńczykiem i ryżem to pyszna, szybka i super prosta propozycja na kolację, a nawet na obiad. Przepis ten polecam każdemu kto lubi sałatki z ryżem, jajkami na twardo i tuńczykiem.
- błyskawiczna do zrobienia
- dokładny opis wykonania ze zdjęciami
- można ją trzymać w lodówce nawet 3 dni
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania ryżu: 15 minut
Liczba porcji: około 830 g sałatki
Kaloryczność kcal: 130 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa
- 1 torebka ryżu o wadze 100 g - waga przed ugotowaniem (lub do 300 g ugotowanego)
- 1 mała puszka tuńczyka z zalewy lub z oleju - około 170 g (waga z zalewą)
- pół puszki kukurydzy konserwowej - 150 g już po odsączeniu
- 3 średnie lub duże jajka - ugotować na twardo
- 200 g ogórków kiszonych - 2 średnie (może być pół na pół z konserwowymi)
- 3 łyżki kremowego jogurtu naturalnego - do 50 g
- 1 czubata łyżka majonezu - około 30 g
- spora garść siekanego szczypiorku
- przyprawy: po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
Sałatka z ryżu i tuńczyka
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 830 gramów sałatki.
Przed szykowaniem sałatki z tuńczykiem i ryżem zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. paprykę lub pora.

Przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem
Ugotuj jedną saszetkę suchego ryżu o wadze 100 gramów. Użyłam ryżu jaśminowego, ale można też sięgnąć np. po ryż basmati. Ryż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu ryż ważył u mnie niecałe 280 gramów. Basmati zaś chłonie więcej wody i wychodzi go zawsze o około 20 gramów więcej, niż jaśminowego. Ugotowany ryż odłóż do przestudzenia.
Porada: Jeśli wolisz ugotować ryż sypki, to potrzebujesz niecałe pół szklanki ryżu sypkiego. Będzie to około 100 gramów ryżu, który po ugotowaniu będzie ważył około 300 gramów.

Ugotuj na twardo trzy jajka. Średnie sztuki gotowałam tym razem około ośmiu minut. Po ugotowaniu przelałam je zimną wodą z kranu, by zatrzymać proces gotowania. Obiłam skorupkę o wewnętrzną stronę zlewu i raz jeszcze przelałam zimną wodą. Obrałam ze skorupiki i pokroiłam na mniejsze kawałki.
Polecam tuńczyka z puszki z zalewy własnej, ale i ten z oleju da radę. Najlepszy będzie tuńczyk jednolity lub ewentualnie w kawałkach. Z małej puszki o wadze do 200 gramów otrzymuję około 150 gramów tuńczyka (po odlaniu zalewy). Dodaj tyle samo kukurydzy konserwowej, czyli około 150 gramów po odsączeniu zalewy.
200 gramów ogórków kiszonych obierz i pokrój w kosteczkę, lub pokrój je bez obierania. Sporą garść szczypiorku posiekaj drobno.
Porada: Ogórki kiszone można zastąpić konserwowymi lub też dodać do sałatki i ogórki kiszone (100 gramów) i konserwowe (100 gramów). Aby zaostrzyć smak sałatki dodaj też odrobinę siekanej cebuli lub też białą cześć pora. Zarówno cebulę, jak i pora warto przed dodaniem sparzyć w sitku wrzątkiem. Sałatka z tuńczykiem i ryżem dobrze komponuje się też z dodatkiem świeżej, czerwonej papryki.

Wszystkie składniki sałatki umieść w większej misce. Dodaj też trzy łyżki kremowego jogurtu naturalnego, czyli około 50 gramów jogurtu oraz czubatą łyżkę ulubionego majonezu, czyli około 30 gramów. Na koniec jeszcze po 1/4 łyżeczce soli i pieprzu.

Całość delikatnie mieszam i obowiązkowo sprawdzam smak sałatki. W razie potrzeby dodaję więcej soli lub pieprzu. Sałatka z tuńczyka z ryżem jest gotowa do zjedzenia od razu po przyrządzeniu. Jeśli nie zostanie zjedzona w dniu szykowania, to należy odłożyć ją do lodówki. Świeżość i dobry smak zachowa śmiało przez trzy dni (szklane naczyniem z przykryciem).
Porada: Podczas nakładania sobie porcji sałatki dodaję niekiedy (na swój talerz) kawałki dojrzałego awokado lub też pomidorki koktajlowe.


Smacznego.