Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Domowy sos pieczarkowy można robić cały rok. Ten super szybki i prosty do zrobienia sos ze śmietanką bardzo często szykuję jako dodatek do placków ziemniaczanych lub do makaronu.

- szybki i pyszny sos
- bardzo uniwersalne zastosowanie
- dokładny przepis i zdjecia krok po kroku

Czas przygotowania: 15 minut
Czas duszenia łącznie: 15 minut
Liczba porcji: 580 gramów sosu

Kaloryczność kcal: 160 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 500 g pieczarek ważonych przed obraniem
  • 3 łyżki masła klarowanego - około 45 g
  • pół szklanki śmietanki słodkiej 30 % - 150 g
  • sok z polówki cytryny - do 30 ml
  • mały pęczek koperku - dwie garście po posiekaniu
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i kolendry; pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej

Sos pieczarkowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Grzyby ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Zanim zaczniesz szykować sos pieczarkowy, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. Na zdjęciach pokazuję gotowy sos zrobiony z pieczarek brązowych. 

Sos pieczarkowy, 1

Sos pieczarkowy przepis

Pół kilograma pieczarek białych obierz i odetnij wystające trzonki. Każdą pieczarkę pokrój na plasterki nie grubsze niż 3 mm. Jeśli masz młode i jędrne pieczarki, to nie musisz ich obierać. Moje potrzebowały już tego zabiegu usuwania skórki. Możesz też użyć pieczarek brązowych, które mają jeszcze bogatszy smak i więcej aromatu.

Poniżej pieczarki białe:

Sos pieczarkowy, 2

Poniżej pieczarki brązowe:
Sos pieczarkowy, 3

Nagrzej sporą patelnię z wyższym rantem i roztop na niej masło (najlepiej klarowane). Dodaj pokrojone pieczarki. Zmniejsz moc palnika do średniej i przykryj pieczarki przykrywką. Całość duś 5 minut lub dłużej. W tym czasie posiekaj koperek i przygotuj przyprawy.

Koperek oraz przyprawy dodaj do podduszonych pieczarek. Pieczarki powinny się już skurczyć i puścić wodę. Jeśli nie masz kolendry w proszku, to możesz też użyć całych nasion. Wystarczy lekko rozbić je np. w moździerzu. 

Porada: Sos pieczarkowy możesz też przegotować z dodatkiem cebuli oraz/lub czosnku. Zatem zanim na patelnię wyłożysz pieczarki, najpierw podsmażaj przez kilka minut obraną i posiekaną dość drobno małą lub średniej wielkości cebulę. O jednego do dwóch ząbków czasku (obrane i pokrojone w plasterki) dodaj zaś razem z pieczarkami.
Sos pieczarkowy, 4

Wymieszaj wszystko i podsmażaj jeszcze kilka minut, ale już bez przykrywania pieczarek przykrywką. Zredukuj niebo moc palnika i wlej pół szklanki śmietanki. Zamieszaj pieczarki, poczekaj, aż sos zacznie się znów gotować, i wlej sok z cytryny. Aby sos wyszedł dość kwaśny, przygotuj 30 ml soku z cytryny. Na średnio kwaśny sos wyciśnij 20 ml soku. Aby otrzymać delikatnie kwaśny sos pieczarkowy, dodaj tylko jedną łyżkę, czyli 10 ml soku z cytryny.

Porada: Sok z cytryny można zamienić na sok z limonki. 
Sos pieczarkowy, 5

Sos pieczarkowy podgrzewaj jeszcze kilka minut na małej mocy palnika. Sprawdź jego smak. Być może wolisz dosolić jeszcze sos przed wyłączeniem. Jeśli chcesz by sos miał więcej płynu, możesz dolać do niego pół szklanki bulionu warzywnego lub zwykłego rosołu drobiowego odlanego z garnka. Jeśli zaś chcesz lekko zagęścić sos pieczarkowy, to na małym sitku umieść płaską łyżeczkę mąki pszennej. Potrząsając sitkiem, dodawać po odrobinie mąki do sosu, cały czas mieszając sos drewnianą łyżką. Sos zagotuj i po chwili wyłącz. 

Sos pieczarkowy, 6

Sos pieczarkowy, 7

Sos pieczarkowy będzie super smakował podany razem z roladkami schabowymi z serem i szpinakiem oraz z tłuczonymi ziemniakami. Idealnie sprawdza się też podany z makaronem oraz z plackami ziemniaczanymi lub plackami z cukinii. 
Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (1858 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sos pieczarkowo

To mój ulubiony domowy sos z pieczarkami. Robię go błyskawicznie i zazwyczaj mam w domu wszystkie potrzebne składniki. Pieczarki są dostępne w sklepach przez cały rok. Ten sos z pieczarek szykuję zazwyczaj ze śmietanką 30 %. Takiej śmietanki nie trzeba hartować i nawet po dodaniu do sosu soku z cytryny śmietana się nie warzy. Na pyszny sos pieczarkowy przepisy są bardzo różne. Sam bardzo często wzbogacam mój sos pieczarkowy ze śmietaną o dodatek cebuli lub też czosnku. Przy okazji bardzo gorąco polecam też mój sprawdzony przepis na sos winegret

Sos pieczarkowy 

Do czego podaję mój sos pieczarkowy? Zazwyczaj sos pieczarkowy szykuję jako dodatek do smażonej piersi z kurczaka lub rozbitych plasterków polędwiczki pieprzowej. Sos pieczarkowy świetnie smakuje również ze schabem pieczonym lub smażonym. Do dań bezmięsnych polecam podawać go z makaronem i serem. Sosem pieczarkowym można też polać ugotowany ryż lub ulubioną kaszę. Sos pieczarkowy do makaronu, ale i do gotowanych warzyw będzie idealny. Gotowany kalafior, brukselka lub brokuł polany domowym sosem pieczarkowym smakuje świetnie. Ostatnio też przepis na sos pieczarkowy fenomenalnie sprawdza się do placków ziemniaczanych oraz do placków z cukinii. Przepisy na sos pieczarkowy do każdego makaronu, to mega szybki i tani pomysł na obiad dla każdego. Jeśli nadal zastanawiasz się nad tym jak zrobić sos pieczarkowy, to koniecznie sprawdź mój przepis. 

Sos pieczarkowy przepis

Zrobienie pysznego sosu pieczarkowego jest super proste. Najważniejsze są bowiem pieczarki i śmietanka oraz idealnie dobrane przyprawy i świeże zioła. Zobacz więc jak krok po kroku zrobić uniwersalny sos pieczarkowy. To bardzo proste. Sprawdź koniecznie jak zrobić sos z pieczarek, który będzie można podać do wielu dań. Zapraszam też po inne moje przepisy kulinarne. Świetny jest sos holenderski do jajek oraz szparagów.