Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Domowy sos pieczarkowy można robić cały rok. Ten super szybki i prosty do zrobienia sos pieczarkowy ze śmietaną bardzo często szykuję jako dodatek do smażonego lub duszonego mięsa oraz do makaronu, czy kaszy.

Do sosu pieczarkowego zawsze dodaję sok z cytryny oraz koperek lub pietruszkę. Super sprawdzi się też świeża kolendra. Wówczas nie trzeba już dodawać tej suszonej w proszku. Taki sos pasuje idealnie do kurczaka, polędwiczki wieprzowej czy schabu pieczonego lub smażonego na patelni. 

Z czym Wy podajecie sos pieczarkowy?

Reklama

 

Czas przygotowania: 15 minut
Czas duszenia: 15 minut
Ilość porcji: 580 gramów sosu

Kalorie: 160 w 100 gramach

 

Składniki:
  • 500 g pieczarek ważonych przed obraniem
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • pół szklanki śmietanki słodkiej 30 % - 150 g
  • sok z polówki cytryny
  • mały pęczek koperku
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, kolendry i gałki muszkatołowej

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jak zrobić sos pieczarkowy:

Pół kilograma pieczarek obierz i odetnij wystające trzonki. Każdą pieczarkę pokrój na plasterki nie grubsze niż 3 mm. Jeśli masz młode i jędrne pieczarki, to nie musisz ich obierać. Moje potrzebowały już tego zabiegu usuwania skórki. 

Sos pieczarkowy, 1

Nagrzej sporą patelnię z wyższym rantem i roztop na niej masło (najlepiej klarowane). Dodaj pokrojone pieczarki. Zmniejsz moc palnika do średniej i przykryj pieczarki przykrywką. Całość duś 5 minut. W tym czasie posiekaj koperek i przygotuj przyprawy.
Sos pieczarkowy, 2

Sos pieczarkowy, 3

Koperek oraz przyprawy dodaj do podduszonych pieczarek. Pieczarki powinny się już skurczyć i puścić wodę. 
Sos pieczarkowy, 4

Wymieszaj wszystko i podsmażaj jeszcze dwie minuty już bez przykrywania pieczarek przykrywką. Wlej pół szklanki śmietanki. Zamieszaj pieczarki i wyciśnij sok z cytryny.
Sos pieczarkowy, 5

Sos pieczarkowy, 6

Sos pieczarkowy podgrzewaj jeszcze kilka minut na małej mocy palnika. Sprawdź jego smak. Być może wolisz dosolić jeszcze sos przed wyłączeniem. Jeśli chcesz by sos miał więcej płynu, możesz dolać do niego pół szklanki bulionu warzywnego lub zwykłego rosołu drobiowego odlanego z garnka. 
Sos pieczarkowy, 7

Sos pieczarkowy będzie super smakował podany razem z roladkami schabowymi z serem i szpinakiem oraz z tłuczonymi ziemniakami. 
Sos pieczarkowy, 8

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (35 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/43384

Komentarze

2018-07-20 18:06
Potwierdzam palce lizać
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Smakowity sosik! 👏️
2018-07-27 15:23
👌👍 sos pychotka...
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 🙂🙂
2018-08-26 15:36
Sos super.Ja zawsze robiłam Pieczarki z cebulą a ten Sosik to ma w sobie coś szczególnego.
Dzięki...
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-26 16:40
Dziękuję Ci Ewo! Zaraz sezon na grzyby, więc polecam mój sos grzybowy 😀
2018-09-11 19:12
Zawsze wszystko mi wychodzi Ale ten sos i koperkowy katastrofa
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-11 19:42
Może to kwestia śmietanki? Czy dajesz tę rzadką śmietankę z kartonika lub pudełeczka??
2018-09-11 22:14
Z kartonika 30% może to wina tej gałki muszkatałowej albo kolendry na codzień nie używam może nie moje smaki
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-12 16:58
Czyli to kwestia smaku.. Rozumiem.

Sos pieczarkowy ze śmietaną

To mój ulubiony domowy sos pieczarkowy. Robię go błyskawicznie i zazwyczaj mam w domu wszystkie potrzebne składniki. Pieczarki są dostępne w sklepach przez cały rok. Ten sos pieczarkowy szykuję zazwyczaj ze śmietanką 30 %. Takiej śmietanki nie trzeba hartować i nawet po dodaniu do sosu soku z cytryny śmietana się nie warzy. 

Sos pieczarkowy do mięsa

Do czego podaję mój sos pieczarkowy? Zazwyczaj sos pieczarkowy szykuję jako dodatek do smażonej piersi z kurczaka lub rozbitych plasterków polędwiczki pieprzowej. Sos pieczarkowy świetnie smakuje również ze schabem pieczonym lub smażonym. Do dań bezmięsnych polecam podawać go z makaronem i serem. Sosem pieczarkowym można też polać ugotowany ryż lub ulubioną kaszę. Sos pieczarkowy do makaronu, ale i do gotowanych warzyw. Gotowany kalafior, brukselka lub brokuł polany domowym sosem pieczarkowym smakuje świetnie. 

Sos pieczarkowy jak zrobić

Zrobienie pysznego sosu pieczarkowego jest super proste. Najważniejsze są bowiem pieczarki i śmietanka oraz idealnie dobrane przyprawy i świeże zioła. Zobacz więc jak krok po kroku zrobić uniwersalny sos pieczarkowy. Zapraszam też po inne moje przepisy na sosu i domowe pasty