Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Domowy sos pieczarkowy można robić cały rok. Ten super szybki i prosty do zrobienia sos pieczarkowy ze śmietaną bardzo często szykuję jako dodatek do smażonego lub duszonego mięsa oraz do makaronu, czy kaszy.

Do sosu pieczarkowego zawsze dodaję sok z cytryny oraz koperek lub pietruszkę. Super sprawdzi się też świeża kolendra. Wówczas nie trzeba już dodawać tej suszonej w proszku. Taki sos pasuje idealnie do kurczaka, polędwiczki wieprzowej czy schabu pieczonego lub smażonego na patelni. 

Z czym Wy podajecie sos pieczarkowy?

Czas przygotowania: 15 minut
Czas duszenia: 15 minut
Ilość porcji: 580 gramów sosu

Kaloryczność kcal: 160 w 100 gramach

Składniki:
  • 500 g pieczarek ważonych przed obraniem
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • pół szklanki śmietanki słodkiej 30 % - 150 g
  • sok z polówki cytryny
  • mały pęczek koperku
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, kolendry i pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Sos pieczarkowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Grzyby ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.  

Sos pieczarkowy przepis

Pół kilograma pieczarek obierz i odetnij wystające trzonki. Każdą pieczarkę pokrój na plasterki nie grubsze niż 3 mm. Jeśli masz młode i jędrne pieczarki, to nie musisz ich obierać. Moje potrzebowały już tego zabiegu usuwania skórki. 

Sos pieczarkowy, 1

Nagrzej sporą patelnię z wyższym rantem i roztop na niej masło (najlepiej klarowane). Dodaj pokrojone pieczarki. Zmniejsz moc palnika do średniej i przykryj pieczarki przykrywką. Całość duś 5 minut. W tym czasie posiekaj koperek i przygotuj przyprawy.
Sos pieczarkowy, 2

Sos pieczarkowy, 3

Koperek oraz przyprawy dodaj do podduszonych pieczarek. Pieczarki powinny się już skurczyć i puścić wodę. 
Sos pieczarkowy, 4

Wymieszaj wszystko i podsmażaj jeszcze dwie minuty już bez przykrywania pieczarek przykrywką. Wlej pół szklanki śmietanki. Zamieszaj pieczarki i wyciśnij sok z cytryny.
Sos pieczarkowy, 5

Sos pieczarkowy podgrzewaj jeszcze kilka minut na małej mocy palnika. Sprawdź jego smak. Być może wolisz dosolić jeszcze sos przed wyłączeniem. Jeśli chcesz by sos miał więcej płynu, możesz dolać do niego pół szklanki bulionu warzywnego lub zwykłego rosołu drobiowego odlanego z garnka. 
Sos pieczarkowy, 6

Sos pieczarkowy będzie super smakował podany razem z roladkami schabowymi z serem i szpinakiem oraz z tłuczonymi ziemniakami. 
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (330 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sos pieczarkowo

To mój ulubiony domowy sos pieczarkowy. Robię go błyskawicznie i zazwyczaj mam w domu wszystkie potrzebne składniki. Pieczarki są dostępne w sklepach przez cały rok. Ten sos pieczarkowy szykuję zazwyczaj ze śmietanką 30 %. Takiej śmietanki nie trzeba hartować i nawet po dodaniu do sosu soku z cytryny śmietana się nie warzy. Przy okazji bardzo gorąco polecam też mój sprawdzony przepis na sos winegret

Sos pieczarkowy 

Do czego podaję mój sos pieczarkowy? Zazwyczaj sos pieczarkowy szykuję jako dodatek do smażonej piersi z kurczaka lub rozbitych plasterków polędwiczki pieprzowej. Sos pieczarkowy świetnie smakuje również ze schabem pieczonym lub smażonym. Do dań bezmięsnych polecam podawać go z makaronem i serem. Sosem pieczarkowym można też polać ugotowany ryż lub ulubioną kaszę. Sos pieczarkowy do makaronu, ale i do gotowanych warzyw. Gotowany kalafior, brukselka lub brokuł polany domowym sosem pieczarkowym smakuje świetnie. 

Sos pieczarkowy  do makaronu

Zrobienie pysznego sosu pieczarkowego jest super proste. Najważniejsze są bowiem pieczarki i śmietanka oraz idealnie dobrane przyprawy i świeże zioła. Zobacz więc jak krok po kroku zrobić uniwersalny sos pieczarkowy. Zapraszam też po inne moje przepisy kulinarne. Świetny jest sos holenderski do jajek oraz szparagów.