Sos pieczarkowy
Domowy sos pieczarkowy można robić cały rok. Ten super szybki i prosty do zrobienia sos pieczarkowy ze śmietaną bardzo często szykuję jako dodatek do smażonego lub duszonego mięsa oraz do makaronu, czy kaszy.
Do sosu pieczarkowego zawsze dodaję sok z cytryny oraz koperek lub pietruszkę. Super sprawdzi się też świeża kolendra. Wówczas nie trzeba już dodawać tej suszonej w proszku. Taki sos pasuje idealnie do kurczaka, polędwiczki wieprzowej czy schabu pieczonego lub smażonego na patelni.
Z czym Wy podajecie sos pieczarkowy?
Czas przygotowania: 15 minut
Czas duszenia: 15 minut
Liczba porcji: 580 gramów sosu
Kaloryczność kcal: 160 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 500 g pieczarek ważonych przed obraniem
- 3 łyżki masła klarowanego
- pół szklanki śmietanki słodkiej 30 % - 150 g
- sok z polówki cytryny
- mały pęczek koperku
- przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, kolendry i pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Sos pieczarkowy
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Grzyby ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Sos pieczarkowy przepis
Pół kilograma pieczarek obierz i odetnij wystające trzonki. Każdą pieczarkę pokrój na plasterki nie grubsze niż 3 mm. Jeśli masz młode i jędrne pieczarki, to nie musisz ich obierać. Moje potrzebowały już tego zabiegu usuwania skórki.

Nagrzej sporą patelnię z wyższym rantem i roztop na niej masło (najlepiej klarowane). Dodaj pokrojone pieczarki. Zmniejsz moc palnika do średniej i przykryj pieczarki przykrywką. Całość duś 5 minut. W tym czasie posiekaj koperek i przygotuj przyprawy.


Koperek oraz przyprawy dodaj do podduszonych pieczarek. Pieczarki powinny się już skurczyć i puścić wodę.

Wymieszaj wszystko i podsmażaj jeszcze dwie minuty już bez przykrywania pieczarek przykrywką. Wlej pół szklanki śmietanki. Zamieszaj pieczarki i wyciśnij sok z cytryny.

Sos pieczarkowy podgrzewaj jeszcze kilka minut na małej mocy palnika. Sprawdź jego smak. Być może wolisz dosolić jeszcze sos przed wyłączeniem. Jeśli chcesz by sos miał więcej płynu, możesz dolać do niego pół szklanki bulionu warzywnego lub zwykłego rosołu drobiowego odlanego z garnka.

Sos pieczarkowy będzie super smakował podany razem z roladkami schabowymi z serem i szpinakiem oraz z tłuczonymi ziemniakami.
Smacznego!