Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ryż z warzywami

Ryż z warzywami

Pysznie, zdrowo i bardzo kolorowo.. Ryż z warzywami to świetny pomysł na wspaniały i lekki obiad. Mój przepis jest sprawdzony i polecam go bardzo gorąco. Warzywa wychodzą jędrne i chrupiące. Coś pysznego!

- przepis krok po kroku
- danie szybkie w przygotowaniu
- do podania również z kurczakiem

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 25 minut
Liczba porcji: około 1750 gramów dania
W 100 g dania: Wartość energetyczna 105 kcal Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 1 szklanka ryżu np. basmati - 230 g (waga przed ugotowaniem)
  • 1 papryka zielona - około 160 g
  • 1 papryka żółta - około 180 g
  • 1 papryka czerwona - około 180 g
  • 1 średnia cukinia - około 270 g
  • 1 średnia cebula - około 160 g
  • 1 spory pomidor - około 250 g
  • 2 średnie mniejsze marchewki - około 160 g
  • 6 średnich ząbków czosnku
  • 3 łyżki Vegeta Natur przyprawa w płynie lub 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • garść natki pietruszki
  • 6 łyżek oleju do smażenia
  • przyprawy: płaska łyżeczka pieprzu, łyżeczka oregano

Ryż z warzywami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz do sześciu porcji ryżu z warzywami. 

Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć np. pora zamiast cebuli.

Ryż z warzywami, 1

Ryż z warzywami przepis

Ugotuj ryż. Ja wybrałam ryż sypki basmati. Szklanka suchego ryżu ważyła u mnie 230 gramów. Ryż po ugotowaniu ważył 620 gramów. Możesz też śmiało ugotować dwie lub trzy torebki ryżu w saszetkach po 100 gramów lub zdecydować się na inny ryż np. czerwony lub dziki. Ugotowany ryż umieść misce i przykryj talerzykiem.

Ryż z warzywami, 2

Umyj papryki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w nieduże kawałki. Możesz śmiało użyć np. trzy czerwone papryki lub trzy pomarańczowe, jednak im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej. 
Ryż z warzywami, 3

Umyj również pozostałe warzywa. Marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i poszatkuj. Pomidora tylko pokrój na większe kawałki, zaś cukinie pokrój w półplasterki bez obierania. Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. 

Porada: Zamiast cebuli możesz użyć około 15 cm białej części pora. 
Ryż z warzywami, 4

Nagrzej dużą patelnię. Wlej około sześciu łyżek oleju do smażenia. W pierwszej kolejności wyłóż na patelnię cebulę i marchew. Warzywa podsmażaj na średniej mocy palnika przez 10 minut. W trakcie podsmażania zamieszaj je kilka razy przy pomocy drewnianej łyżki. 
Ryż z warzywami, 5

Po 10 minutach dołóż też papryki, cukinię oraz czosnek. Warzywa posyp przyprawami. Będzie to płaska łyżeczka pieprzu i łyżeczka oregano. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez kolejne 10 minut. 
Ryż z warzywami, 6

Po tym czasie dodaj też trzy łyżki przyprawy w płynie Vegeta Natur lub wlej dwie łyżki ciemnego sosu sojowego. Ponownie wymieszaj warzywa. Podsmażaj je ostatnie pięć minut i wyłącz. 

Już po zdjęciu patelni z palnika, dodaj jeszcze pokrojonego na kawałki pomidora oraz posiekaną natkę pietruszki. Jeśli lubisz kolendrę, to możesz śmiało dodać ją zamiast natki lub też wymieszać razem natkę z kolendrą.
Ryż z warzywami, 7

Warzywa do ryżu są już gotowe. Sprawdź ich smak i zdecyduj, czy chcesz dodać więcej przypraw. Warzywa będą dosmażone, ale pozostają chrupiące i jędrne. Ja podaję ryż z warzywami osobno i mieszam je według uznania na talerzu.

Można też śmiało cały ugotowany ryż dołożyć do warzyw. Wówczas mieszasz wszystko i raz jeszcze podsmażasz. Świetnym pomysłem jest też przełożenie dania do naczynia do zapiekania. Na górę wysypujesz ulubiony tarty ser i całość zapiekasz z grzałką od góry. 

Ryż z warzywami świetnie smakuje również z usmażonymi wcześniej kawałkami kurczaka lub tofu. 
Ryż z warzywami, 8

W moim przepisie nie ma soli. Vegeta Natur przyprawa w płynie zawiera w swym składzie sól morską oraz lubczyk, więc ograniczam się tylko do kilku dodatkowych przypraw. Vegeta Natur w płynie nie zawiera glutaminianu sodu oraz sztucznych barwników i aromatów. Świetnie i bardzo subtelnie podkreśla smak takich potraw jak warzywa z patelni, czy też sosy, zupy, gulasze oraz wszelkie dania z mięsem. Szczerze polecam!

Wpis zawiera lokowanie produktu.
Średnia 4.8 / 5 (1128 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ryż z warzywami

Zazwyczaj ryż z warzywami kojarzy się wszystkim z mieszanką ryżu i różnych drobno siekanych warzyw, gdzie całość smaży się razem na patelni. I tak oczywiście można śmiało zrobić. Najpierw jednak polecam podać ryz z warzywami oddzielnie. Zatem ryż gotujemy oddzielnie a warzywa podsmażamy na patelni również osobno. Moje warzywa wychodzą super chrupiące i delikatnie. Warto popróbować jak smakuje to danie w wersji, którą podam w przepisie. Potem można oczywiście wszystko razem podsmażyć i też będzie pysznie. Będzie to wówczas idealny i super smaczny ryż z warzywami na patelnie. Sama wręcz uwielbiam ryż z warzywami na patelni, więc obie wersje polecam gorąco. Ostatnio kupuję wyłącznie ryż sypki w większych torbach. Wolę taki ryż, niż ten pakowany w woreczki. Warzywa z ryżem, który ugotuję sobie osobno smakują mi najbardziej. Zazwyczaj sięgam po ryż basmati, ale możesz też użyć każdego innego ryżu. Bardzo smaczny jest ryż czarny, jednak trzeba go użyć znacznie więcej, ponieważ jest to ryż, który nie chłonie dużo wody. Ze szklanki ryżu białego basmati o wadze około 230 gramów wychodzi mi aż 620 gramów ugotowanego ryżu. Jeśli lubisz dania z ryżem, to polecam Ci mój przepis na coś na słodko, czyli ryż z jabłkiem. Mam też coś super pysznego, zdrowego i kolorowego. To boska sałatka z ryżem, która można podawać na przyjęcia, do obiadu, czy na kolację. Z użyciem ryżu rewelacyjna jest też sałatka z tuńczykiem i ryżem. Koniecznie wypróbuj też przepis na ryż z piekarnika w orientalnej wersji. Zapiekanka gyros czeka na Blogu. 

Ryż z warzywami i kurczakiem

Sam ryż z warzywami do obiadu to bardzo dobry pomysł. Ryż z warzywami może też śmiało stanowić całkowicie samodzielny posiłek. Ryż z warzywami można też podać np. z jajkiem sadzonym. Najpopularniejszą wersją jest ryż z warzywami i kurczakiem. Zalecam wówczas użyć piersi lub podudzi z kurczaka bez skóry o osobno usmażyć mięso na patelni. Ja kroje mięso małe kawałki i smażę z niewielką ilością tłuszczu. W połowie smażenia doprawiam kurczaka pieprzem, solą, słodką papryką i odrobiną oregano. Kiedy mam osobno ryż, mięso i warzywa, to mogę podać ryż z warzywami na wiele sposobów. Zatem co kto lubi. Warto dodać, że ryż z warzywami to nie tylko ten zestaw, który podałam w moim ulubionym przepisie. Mój ryż z warzywami przepis, który polecam wzbogacić np. o brokuły, pieczarki, czy kalafiora. Z warzywa można wyczarować całe mnóstwo pyszności. Sałatka warzywna zwana jarzynową oraz leczo warzywne, to moi faworyci. Jeśli lubisz gotować, to zapeszam po setki innych przepisów na pyszne obiady oraz sałatki i surówki. Mój Blog Kulinarny to również słodkości, lody domowe, czy też rewelacyjne sosy i pasty z całego świata. Zapraszam!