Zapiekanka z cukinii
Cudownie pyszna i bardzo sezonowa zapiekanka z cukinii. Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ nie trzeba podsmażać osobno żadnych składników. Wszystko łączysz razem w jednej misce a potem pieczesz w foremce.
- warzywna zapiekanka z serem
- bez podsmażania osobno składników
- szybka, pyszna i bardzo prosta do zrobienia
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia zapiekanki: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 1200 g zapiekanki
W 100 g zapiekanki:
Wartość energetyczna
190 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 1 kg młodej cukinii - 6 małych sztuk
- 4 średnie ziemniaki - 350 g
- 2 cebule - 270 g
- 4 średnie jajka
- 200 g żółtego sera
- pół szklanki bułki tartej - 80 g
- mały pęczek koperku
- 1/4 szklanki oleju - 60 g
- przyprawy: łyżka majeranku; po płaskiej łyżeczce soli, oregano i tymianku; 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
Zapiekanka z cukinią
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Forma do pieczenia: metalowa, szklanka lub ceramiczna o wymiarach około 20 x 30 cm.
Temperatura pieczenia: 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół oraz na koniec 180 stopni.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ponad 1200 gramów pysznej zapiekanki z cukinii.
Zapiekanka z cukinii pachnie tak cudownie po wyjęciu z piekarnika, że nie jesteśmy w stanie wytrzymać, by nie spróbować jej jeszcze gorącej. Tarta cukinia zapiekana z serem to prawdziwy obłęd!
Zapiekanka z cukinii przepis
Do tej zapiekanki użyłam aż sześć małych cukinii, które ważyły łącznie równo kilogram. Jeśli masz większe cukinie, to zapewne trzy sztuki wystarczą. Potrzebujesz jeszcze kilka ziemniaków, cebule oraz trochę koperku. Oto cały warzywny skład zapiekanki.
Cukinie umyj dokładnie pod bieżącą, zimną wodą. W każdej sztuce odetnij oba końce, ale nie obieraj cukinii ze skórki (chyba, że skórka w cukinii jest już twarda). Jeśli cukinia jest spora, ale młoda, to nie ma potrzeby usuwania z niej gniazda nasiennego. Jeśli zaś szykujesz zapiekankę z cukinii starszej, to możesz usunąć łyżką przerośnięte pestki. Zważ wówczas gotową do starcia cukinię. Potrzebujesz bowiem minimum 700 gramów startej cukinii.
Cukinię zetrzyj na małych lub średnich oczkach i odciśnij z niej nadmiar wody. Możesz to zrobić przez większą gazę, czy pieluchę tetrową przeznaczoną do zadań kuchennych :) Możesz też odcisnąć nadmiar wody dłońmi.
Obierz też ziemniaki i cebule. Ziemniaki zetrzyj tak samo jak cukinię i również odciśnij tarte ziemniaki z wody. Cebule zetrzyj na tarce lub w melakserze albo też bardzo drobno posiekaj i dodaj do miski z cukinią i ziemniakami. Koperek posiekaj drobno.
Przygotuj sobie też pozostałe składniki. Ulubiony żółty ser zetrzyj na tarce. Do miski wsyp pół szklanki bułki tartej, czyli około 80 gramów bułki, oraz przyprawy: łyżka majeranku; po płaskiej łyżeczce soli, oregano i tymianku; 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu.
Porada: Zamiast zwykłej cebuli możesz użyć dymki ze szczypiorkiem lub sporą garść cienkiego szczypiorku. Jeśli lubisz czosnek, to możesz przepuścić przez praskę dwa większe ząbki i dodać do reszty składników.
Do miski z tartymi warzywami dołóż ser, bułkę tartą oraz przyprawy. Wbij też cztery średnie lub trzy duże jajka i wlej 1/4 szklanki oleju, czyli około 60 gramów oleju roślinnego np. z pestek winogron, ryżowy, rzepakowy. Bardzo dokładnie wymieszaj całą masę cukiniową.
Formę do pieczenia - metalową, szklaną lub ceramiczną o wymiarach np. 20 x 30 cm wysmaruj od środka odrobiną oleju i obsyp bułką tartą. Całą masę przełóż do naczynia.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Wybierz środkową półkę w piekarniku. Formy z zapiekanką z cukinii niczym nie przykrywaj. Po godzinie pieczenia zmniejsz moc palnika do 180 stopni i piecz zapiekankę ostatnie 20 minut. Uważaj jednak na temperaturę. Jeśli zapiekanka za mocno rumieni się już po 30 minutach pieczenia, to zmniejsz temperaturę pieczenia lub umieść zapiekankę niżej w piekarniku.
Zapiekanka z cukinii jest gotowa do wyjęcia z piekarnika od razu po upieczeniu. Ponieważ w masie znajduje się ser żółty, zapiekanka pięknie zapieka się na złoty kolor. Bardzo możliwe, że pod koniec pieczenia zapiekanka cukiniowa urośnie jak ciasto. Jest jednak za ciężka i upadnie do równego poziomu zaraz po wyłączeniu piekarnika.
Zapiekanka z cukinii od razu po upieczeniu jest jeszcze miękka i nie kroi się ładnie. Łatwiej jest jeść ją łyżką. Zalecam zatem cierpliwie poczekać, aż zapiekanka przestygnie i dopiero podawać.
Zapiekanka z cukinii bardzo dobrze smakuje z ulubionymi ziołami. Najlepsza jest bazylia oraz natka pietruszki. Świetnie smakuje polana sosami. Sos czosnkowy oraz sos tzatziki będą idealne.
Świetna jest też zapiekanka z cukinią pokrojona w plasterki i podsmażona na suchej patelni. Jest wtedy tak pyszna jak babka ziemniaczana :)
Smacznego!