Kasza pęczak z warzywami
Kasza pęczak z warzywami to świetny i super pyszny pomysł na obiad lub na kolację. Przepis jest sprawdzony i bardzo uniwersalny, ponieważ danie można wzbogacić o wiele dodatków.
- tylko niezbędne składniki
- szybki i niezwykle smaczny obiad bez mięsa
- dokładny przepis ze zdjęciami oraz wiele porad
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania kaszy: 20 minut
Liczba porcji: około 1 kg dania
Kaloryczność kcal: 135 w 100 g dania
Dieta: wegetariańska
- 1 szklanka kaszy pęczak - około 210 g (waga przed ugotowaniem)
- 1 średniej wielkości cukinia - około 300 g
- 1 średniej wielkości cebula - około 150 g
- 1 nieduża papryka czerwona - około 140 g
- 3 połówki pomidorów suszonych z oleju - około 50 g
- 4 łyżki oleju do smażenia
- mała garść szczypiorku
- przyprawy: 2 łyżeczki oregano; po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu; 1/3 łyżeczki tymianku
Kasza pęczak z warzywami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz pęczak z warzywami o wadze około jednego kilograma. Będą to trzy średnie porcje. Zanim zaczniesz szykować ten pyszny obiadek, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Pęczak z warzywami przepis
Jedną szklankę suchego pęczaku ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Szklanka suchej kaszy pęczak ważyła u mnie około 210 gramów. Taką ilość kaszy gotuję w trzech litrach wody. Po zagotowaniu wsypuję płaską łyżkę soli i dopiero do osolonego wrzątku dodaję szklankę kaszy. Kaszę pęczak gotuję na średniej mocy (pod przykrywką) przez około 20 minut, lub tak długo aż kasza będzie miękka. Gotową kaszę przelewam do dużego sitka lub na durszlak. W ten sposób otrzymuję około 490 gramów ugotowanej kaszy.

Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem. Ustaw wysoką moc palnika i wlej cztery łyżki oleju do smażenia. Średniej wielkości cebulę obierz, poszatkuj i podsmażaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Ma się zeszklić i odrobinę zarumienić.
Porada: Do tego dania można dać nawet dwa razy więcej cebuli lub też zamienić ją na biały odcinek pora.

Na patelnię z cebulą wyłóż również pozostałe warzywa oraz przyprawy. Cukinię kroję na mniejsze kawałki (nie obieram jej, tylko odcinam oba końce). Paprykę czerwoną i żółtą (dałam pół żółtej i pół czerwonej) oczyszczam z gniazda nasiennego i również kroję na kawałki. Całość posypuję przyprawami: 2 łyżeczki oregano; po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu; 1/3 łyżeczki tymianku.
Porada: Na patelnię można też dodać dwie pałki selera naciowego (pokrojone w grubsze plasterki) oraz trzy ząbki czosnku (obrane i pokrojone w plasterki).

Zamieszaj warzywa i podsmażaj je przez około 10-15 minut. Powinny zmięknąć i lekko się zarumienić. Po tym czasie na patelnię wyłóż również ugotowaną i całkowicie odsączoną z wody kaszę pęczak oraz pokrojone na małe kawałki trzy połówki pomidorów suszonych z oleju (ze słoika lub z puszki). Polecam mój przepis na pomidory suszone w oleju. Dorzuć też garść siekanego szczypiorku. Znów wszystko zamieszaj i podgrzewaj przez ostatnie 2-3 minuty.
Porada: Na patelnię można tez dodać trochę oleju w którym trzymane były suszone pomidory.

Przed wyłączeniem pęczotto z warzywami, warto jeszcze sprawdzić smak dania i zdecydować, czy jeszcze je doprawić. Być może dodasz więcej soli lub pieprzu. Pęczak z warzywami podawaj jako samodzielny posiłek lub też dodatek do obiadu. Świetnie smakuje nawet po przestudzeniu. Na talerz dodaję czasem pokruszony ser feta albo podsmażonego osobno kurczaka (w wersji dla mięsożerców) lub tofu.


Smacznego.