Pasztet z cukinii
Pyszny domowy pasztet z cukinii i ziemniaków. To taka warzywna zapiekanka z tartą cukinią, ziemniakami oraz cebulą i kilkoma dodatkami, które sprawiają, że pasztecik wychodzi super smaczny i aromatyczny.
- prosty pasztet warzywny
- świetnie doprawiony i pachnący
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 1300 gramów pasztetu
Kaloryczność kcal: 130 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 3 cukinie - 1,4 kg
- 2 cebule cukrowe lub czerwone - 250 g
- 4 ziemniaki - 500g
- 4 średnie jajka
- pół szklanki bułki tartej zwykłej lub bezglutenowej
- 6 ząbków czosnku
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- przyprawy i zioła: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu oraz chili; garść siekanego oregano i natki pietruszki
Pasztet z cukinii
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed obraniem.
Do upieczenia pasztetu użyłam naczynia owalnego długości 27 cm. Możesz też użyć tortownicy o średnicy 24 cm lub średniej wielkości keksówkę.
Do pasztetu z cukinii możesz też dodać: tarty ser żółty, tartą marchew oraz pieczarki. Z marchewki tartej po starciu odciśnij dobrze cały sok. Bułkę tartą możesz też zastąpić kaszą manną lub wymieszać bułkę razem z kaszą. Aby zapiekanka warzywna z cukinią była bezglutenowa użyj bułki tartej nie zawierającej glutenu.

Pasztet z cukinii przepis
Przygotuj sobie warzywa. Trzy średniej wielkości cukinie, kilka średnich ziemniaków, czosnek oraz cebulę. Wybrałam tym razem cebulę czerwoną. Bardzo często jednak sięgam również po cebulę cukrową. Warzywa umyj i obierz.


Cebulę, ziemniaki oraz cukinię zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Starte warzywa odłóż na kilka minut, by puściły wodę. Garść po garści łap porcję tartych warzyw i odciskaj z nich wodę. Im więcej wody wyciśniesz, tym lepiej. Możesz to też robić przez czystą gazę lub ściereczkę bawełnianą. Dzięki odciśnięciu nadmiaru wody Twój pasztet będzie ściślejszy.

Do miski z odciśniętymi z nadmiaru soku warzywami dodaj również: 1/3 szklanki oleju roślinnego lub delikatnej oliwy, siekany czosnek, cztery jajka, pół szklanki bułki tartej, garść siekanych ziół, oraz po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i chili. Z pieprzem i z chili uważaj, by nie dodać ich za dużo. Łyżeczki mają być całkowicie płaskie.

Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Masę pod pasztet z cukinii przełóż do naczynia wysmarowanego olejem i obsypanego bułką tartą. U mnie jest to ceramiczne naczynie owalne o długości 27 cm. Wierzch masy posypałam jeszcze dodatkowo pieprzem cytrynowym.

Taka masa jest już gotowa do pieczenia, ale jeśli masz jeszcze kawałek cukinii, to polecam ozdobić pasztet przed pieczeniem. Posiadałam na stanie kawałek żółtego kabaczka, więc pokroiłam go w cienkie plasterki i wyłożyłam na pasztet. Wierzch posmarowałam olejem i posypałam chili. Lubię, gdy pasztet z cukinii jest słodko pikantny.

Naczynie z pasztetem umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Opcja grzania: góra/dół. Pasztet piecz tak przez 90 minut. Po upieczeniu możesz od razu wyjąć formę z piekarnika i odstawić do przestudzenia.

Z pasztetów polecam też pasztet z soczewicy oraz pasztet z selera.
Jeżeli lubisz cukinię to sprawdź też mój przepis na placuszki z cukinii. Są pyszną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych.
Smacznego!