Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Pyszny domowy pasztet z cukinii i ziemniaków. To taka warzywna zapiekanka z tartą cukinią, ziemniakami oraz cebulą i kilkoma dodatkami, które sprawiają, że pasztecik wychodzi super smaczny i aromatyczny. 

Jeśli lubisz pieczone warzywa, to spodoba Ci się również mój pasztet z soczewicy lub pasztet jaglany

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 1300 gramów pasztetu

Kaloryczność kcal: 130 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 3 cukinie - 1,4 kg
  • 2 cebule cukrowe lub czerwone - 250 g
  • 4 ziemniaki - 500g
  • 4 średnie jajka
  • pół szklanki bułki tartej zwykłej lub bezglutenowej
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • przyprawy i zioła: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu oraz chili, garść siekanego oregano i natki pietruszki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed obraniem.
Do upieczenia pasztetu użyłam naczynia owalnego długości 27 cm. Możesz też użyć tortownicy o średnicy 24 cm lub średniej wielkości keksówkę.

Do pasztetu z cukinii możesz też dodać: tarty ser żółty, tartą marchew oraz pieczarki. Z marchewki tartej po starciu odciśnij dobrze cały sok. Bułkę tartą możesz też zastąpić kaszą manną lub wymieszać bułkę razem z kaszą. Aby zapiekanka warzywna z cukinią była bezglutenowa użyj bułki tartej nie zawierającej glutenu.

Pasztet z cukinii, 1

Pasztet z cukinii

Przygotuj sobie warzywa. Trzy średniej wielkości cukinie, kilka średnich ziemniaków, czosnek oraz cebulę. Wybrałam tym razem cebulę czerwoną. Bardzo często jednak sięgam również po cebulę cukrową. Warzywa umyj i obierz.

Pasztet z cukinii, 2

Pasztet z cukinii, 3

Cebulę, ziemniaki oraz cukinię zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Starte warzywa odłóż na kilka minut, by puściły wodę. Garść po garści łap porcję tartych warzyw i odciskaj z nich wodę. Im więcej wody wyciśniesz, tym lepiej. Możesz to też robić przez czystą gazę lub ściereczkę bawełnianą. Dzięki odciśnięciu nadmiaru wody Twój pasztet będzie ściślejszy. 
Pasztet z cukinii, 4

Do miski z odciśniętymi z nadmiaru soku warzywami dodaj również: 1/3 szklanki oleju roślinnego lub delikatnej oliwy, siekany czosnek, cztery jajka, pół szklanki bułki tartej, garść siekanych ziół, oraz po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i chili. 
Pasztet z cukinii, 5

Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Masę pod pasztet z cukinii przełóż do naczynia wysmarowanego olejem i obsypanego bułką tartą. U mnie jest to ceramiczne naczynie owalne o długości 27 cm. Wierzch masy posypałam jeszcze dodatkowo pieprzem cytrynowym.
Pasztet z cukinii, 6

Taka masa jest już gotowa do pieczenia, ale jeśli masz jeszcze kawałek cukinii, to polecam ozdobić pasztet przed pieczeniem. Posiadałam na stanie kawałek żółtego kabaczka, więc pokroiłam go w cienkie plasterki i wyłożyłam na pasztet. Wierzch posmarowałam olejem i posypałam chili. Lubię, gdy pasztet z cukinii jest słodko pikantny. 
Pasztet z cukinii, 7

Naczynie z pasztetem umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Opcja grzania: góra/dół. Pasztet piecz tak przez 90 minut. Po upieczeniu możesz od razu wyjąć formę z piekarnika i odstawić do przestudzenia.
Pasztet z cukinii, 8

Smacznego!

Średnia 4.5 / 5 (340 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pasztet z cukinii z ziemniakami

Szukasz pomysłów i inspiracji na wykorzystanie cukinii? Gorąco zapraszam po świetny przepis na super pasztet warzywny z cukinii, ziemniaków i cebuli. To taka zapiekanka warzywna na bazie cukinii. Pasztet z cukinii i ziemniaków wychodzi przepyszny. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na ciepło będzie bardzo dobry do obiadu, zaś na zimno pysznie smakuje na kanapkach. Pasztet cukiniowy można też podsmażyć w kawałkach na patelni.. cudowny smak! 

Domowy pasztet z cukinii

Szykowanie pasztetów warzywnym polecam latem i jesienią. Mamy wtedy najlepsze i bardzo świeże warzywa. W Polsce latem króluje cukinia i to ona tym razem gra pierwsze skrzypce w przepisie. Pamiętaj o tym, że pasztet z cukinii wyjdzie Ci pyszny i zwarty jeśli zadbasz o to, by dobrze odcisnąć nadmiar wody z tartej cukinii. Zobacz też leczo warzywne z cukinią oraz pyszne placki z cukinii i ziemniaków. Zapraszam też po inne moje dania wegetariańskie. Zobacz też mój przepis na pasztet z królika, który polecam też dla dzieci.