Pasztet warzywny
To jeden z pyszniejszych sposobów na użycie w jednym daniu bakłażana, papryki oraz cukinii. Mój pasztet warzywny jest super smaczny a do tego prosty do zrobienia. Nie dodajesz do niego ani mięsa, ani pszenicy.
- pasztet z dodatkiem ryżu i fasoli
- bez udziału mięsa i bez mąki pszennej
- dokładny opis wykonania i zdjęcia krok po kroku
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas duszenia warzyw: 40 minut
Czas pieczenia pasztetu: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: 1600 g - forma 24 x 21 cm
Kaloryczność kcal: 150 w 100 g pasztetu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 3 papryki (czerwona, zielona, żółta) - 750 g
- 1 większy bakłażan - 400 g
- 1 średnia cukinia - 300 g
- 2 średnie cebule - 370 g
- 6 ząbków czosnku
- 1 saszetka ryżu - 100 g (waga przed ugotowaniem)
- 1 puszka białej fasoli - 400 g
- 3 średnie jajka
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- przyprawy: 2 płaskie łyżki słodkiej papryki, po płaskiej łyżce soli i oregano, po płaskiej łyżeczce pieprzu i chili
- opcjonalnie: 50 g tartego parmezanu
Pasztet warzywny
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do zrobienia pasztetu użyłam foremki do wypieków o wymiarach około 24 x 21 cm (wysokość na 7 cm). Aby zrobić pasztet z warzyw potrzebujesz tez maszynki do mielenia.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1600 gramów pysznego pasztetu warzywnego.
Pasztet wegetariański
To będzie naprawdę mocno warzywny pasztet. W składnikach znajdują się zazwyczaj dodawane do pasztetów bezmięsnych: cebula i czosnek. Rzadziej jednak w pasztetach z warzyw spotyka się dodatek cukinii. Bardzo rzadko zaś używany jest bakłażan oraz papryka. W moim przepisie znajdują się wszystkie te pyszna warzywa! Jeśli chodzi o papryki, to zachęcam do użycia trzech papryk w różnych kolorach. Oczywiście można też użyć wyłącznie paprykę czerwoną lub też żółtą, czy zieloną.
Bywa (chociaż nie zawsze), że bakłażan ma w sobie wyczuwalną goryczkę. Polecam umyć bakłażana i pokroić do w grube plastry a następnie zasypać solidną porcją (pełna łyżka) soli i zalać bardzo zimną wodą. Po 10 minutach takiej kąpieli, można wyłowić plasterki bakłażana i lekko osuszyć je z nadmiaru wody przy pomocy ręcznika papierowego.
Przygotuj sobie spory garnek lub bardzo dużą patelnię typu wok. Zacznij ją nagrzewać z dodatkiem czterech łyżek oleju. Cebule obierz i pokrój w dość duże kawałki a następnie umieść w garnku. Ustaw średnią moc palnika i zamieszaj cebulkę. Grube plastry bakłażana pokrój jeszcze na ćwiartki i również dodaj do garnka.
Papryki i cukinię umyj pod zimną, bieżącą wodą. Cukinię pokój w plasterki i na pół i dodaj do garnka z cebulą i bakłażanem. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i również pokrój na kawałki. Do garnka wrzuć jeszcze sześć obranych ząbków czosnku. Wszystko zamieszaj i gotuj bez przykrycia przez łącznie 40 minut (czas liczymy od umieszczenia cebuli w garnku).
Po tym czasie wyłów do osobnej miski wszystkie warzywa (przy pomocy cedzaka). Zostanie Ci wywar warzywny, który możesz wykorzysta np. jako baza do ulubionej zupy. Tego bulionu nie potrzebujemy w pasztecie, by nie był za luźny.
W międzyczasie ugotuj jedną torebkę (saszetka 100 gramów) dowolnego ryżu. Może to być ryż biały a może być to też ryż brązowy. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mój ryż po ugotowaniu i odsączeniu wody ważył 250 gramów.
Fasolę białą z puszki odcedź z zalewy. Zalewa nie jest potrzebna przy szykowaniu pasztetu. Jak zaznaczyłam wcześniej - unikamy niepotrzebnych płynów.
Zanim wszystko razem zmielisz w maszynce, przygotuj sobie zestaw przypraw: 2 płaskie łyżki słodkiej papryki, po płaskiej łyżce soli i oregano, po płaskiej łyżeczce pieprzu i chili. Przyprawy szykuję zawsze osobo, by mieć pewność, że o niczym nie zapomniałam.
Porada: Jeśli lubisz łagodniejsze smaki, to dodaj o połowę mniej chili lub też użyj zwykłej ostrej papryki.
Ugotowane i odsączone z wywaru warzywa, ugotowany ryż oraz fasolę z puszki bez zalewy zmiel razem w maszynce do mielenia mięsa. Wybierz średniej wielkości lub małe oczka. Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj dokładnie masę warzywną.
W tym momencie sprawdź smak pasty. Być może będzie dla Ciebie za delikatna i zapragniesz dodać np. więcej soli i pieprzu. Pasta w tej formie idealnie nadaje się do jedzenia. Tak naprawdę jest tak pyszna, że można ją śmiało traktować jako osobne danie i podać jako gęstą zupę lub dip na przyjęcia.
Do pasty wbij trzy średnie jajka i wsyp trzy łyżki skrobi ziemniaczanej. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Masa jest gęsta, ale jak na pasztet dość luźna. Nie obawiaj się jednak tej struktury. Pasztet warzywny po upieczeniu i schłodzeniu będzie miękki, ale bez problemu da się kroić.
Masę warzywną przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie była to metalowa forma do wypieków o wymiarach wewnętrznych 24 x 21 cm, ale możesz też użyć dwóch małych keksówek.
Na masę pod pasztet warzywny wyłożyłam tarty parmezan. Możesz pominąć ten składnik, ale jeśli lubisz parmezan i możesz go użyć, to zapewniam, że warto go dodać nawet dodatkowo do masy warzywnej.
Foremkę z pasztetem z warzyw umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra dół). Wybierz półkę o piętro niższą niż środkowa. Pasztet piecz tak całe 70 minut. Z termoobiegiem ustaw 170 stopni i piecz pasztet również godzinę i dziesięć minut.
W trakcie pieczenia, tarty parmezan zacznie się topić i pod koniec utworzy na powierzchni pasztetu apetyczną serową skórkę.
Po wyłączeniu możesz od razu wyjąć formę z piekarnika. Pasztet po przestudzeniu należy umieścić w lodówce, do całkowitego schłodzenia i dopiero podawać. Na ciepło może być lekko za luźny, ale i taki będzie pyszny.
Pasztet warzywny podaję zazwyczaj z jakimś sosem. Bardzo dobry będzie sos chrzanowy na zimno, który możesz zrobić tylko z dwóch składników. Wymieszaj kilka łyżek tartego chrzanu z jogurtem naturalnym.. i gotowe.
Mój pasztet wegetariański można kroić na kanapki oraz podawać jako jedno z dań bufetu na zimno.
Smacznego!
Zrzeszenie Producentów Papryki RP już kolejny raz rozpoczyna w Polsce kampanię promującą warzywa z południa Mazowsza. Tym razem obok papryki, pojawiły się również cukinia i bakłażan. Celem kampanii jest budowanie wśród konsumentów świadomości na temat produkowanych w Polsce warzyw – głównie różnych smaków i kolorów papryki, cukinii i bakłażana i ich wielu walorów zdrowotnych. W tym roku ja również mam przyjemność dołączyć się do grona osób, które wspomagają promocję warzyw z Mazowsza południowego. Stąd właśnie przepis na pasztet warzywny z użyciem bakłażana, cukinii i kolorowej papryki.
Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.