Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Przepis pasztet z soczewicy czerwonej. To mój ulubiony pasztet warzywny. Dodaję do niego ryż, ale czasem zaszaleję również z kaszą jaglaną. Po przestudzeniu ta pyszna zapiekanka z soczewicy kroi się idealnie. 

Taki pasztet z soczewicy i marchewki można podać:
- na ciepło z dowolnym sosem
- na zimno na kanapkach 
- jako farsz do pierogów
- jako samodzielne danie z chrzanem, musztardą czy domową ćwikłą

Z bezmięsnych pasztetów polecam spróbować również wersji gryczanej do smarowania. W wersji pieczonej cudowny jest również pasztet jaglany z warzywami

Reklama

Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: blaszka 20/30 cm

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Składniki:
  • 500 g soczewicy czerwonej
  • 2 marchewki - 300 g
  • 1 cebula - 200 g
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu np. do risotto
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek oliwy
  • przyprawy: łyżka soli, pieprzu, papryki; łyżeczka kminku, chilli, oregano

W czym piec pasztet z soczewicy: najlepiej 20/30 cm lub większa. Wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana oliwą i obsypana bułką tartą.
Do dekoracji przed pieczeniem: plastry pomidora i kawałki papryki oraz oliwa i świeżo mielony pieprz oraz gruboziarnista sól

Jak gotować soczewicę?

Odmierz 500 g suchej soczewicy. Wsyp ją do garnka, w którym będziesz ją gotować. Zalej zimną wodą z kranu. Zamieszaj. Odlej mętną wodę do zlewu. Czynność powtarzaj nawet 7 razy, do momentu w którym woda będzie przezroczysta. to naprawdę zajmuje tylko kilka minut. Wlej wodę na 2 cm powyżej ziaren. Możesz dodać trochę soli. Wstaw garnek na palnik. Od momentu zagotowania wody pilnuj, by nie przegotować soczewicy. Powinna być miękka, ale nie powinna się rozpadać.Gotuj 5-7 minut. Po zdjęciu garnka z palnika umieść go nad zlewem. Wlej trochę zimnej wody. Całość przelej na sito/durszlak. Dobrze odcedź soczewicę z nadmiaru wody i przełóż do miski, do przestudzenia.

Osobno ugotuj również ryż - najlepiej klejący, nieparaboliczny. Idealny będzie ryż do risotto lub nawet do sushi. 
Nagrzej patelnię. Dodaj całą oliwę oraz pokrojoną drobno cebulę oraz umyte, obrane i starte marchewki. Wystarczy 10 minut podsmażania. 

Soczewicę, ryż, całą zawartość z patelni oraz surowe jajka, mąkę ziemniaczaną i przyprawy umieść w dużej misce. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy (wyłożonej papierem lub wysmarowanej oliwą i obsypanej bułką tartą). Masę dobrze uklep. Wyłóż plastry pomidora oraz kawałki papryki. Polej oliwą i posyp solą i pieprzem.

Pasztet umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Pasztet z soczewicy i ryżu piecz do 1,5 godziny.

Pasztet z soczewicy, 1

Koniecznie zobacz też mój przepis na sałatę z soczewicą i cukinią!
Pasztet z soczewicy, 2

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (25 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/17159

Komentarze

2017-09-11 18:13
Robiłyśmy podobny na święta Wielkanocne i wszystkim bardzo smakował, nawet typowym mięsożercom :D
2017-09-11 21:33
Tyle cudownie aromatycznych przypraw... wierzę, że jest przepyszny. Wypróbuję, bo pasztety ubóstwiam!
2017-10-01 12:45
Czy moze byc soczewica z puszki?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-01 13:13
Tak, tej z puszki już nie gotuj.
2017-11-14 18:56
Cóż za wspaniały smak! Jesli ktos jeszcze nie robił uważam ze koniecznie powinien spróbować tego pasztetu!
Zrobiłam tez z dodatkiem mięska mielonego, dla mnie tak bez mięska jak i z mięskiem jest przepyszny! 😋😋😋
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-15 10:18
;-) Wiolu, piękny pasztecik! Z mięskiem też jest pyszny, to prawda.
2017-12-29 20:24
Może być zwykły brązowy ryż?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-30 10:45
Może być brązowy ryż, jednak nie będzie się tak dobrze kleił jak do risotto. Dodaj wówczas o jedną łyżkę więcej mąki ziemniaczanej.
2017-12-31 15:21
Mam pytanie odnośnie polania pasztetu oliwa. Nie zrobiłam tego ani nie pospalas solą i pieprzem. Po co to robić na koniec?
-- Ania z AniaGotuje.pl Dla wyglądu i lepszego smaku🙂
2018-01-14 19:02
Pasztet wyglada bardzo apetycznie. Czy może byc soczewica zielona? Akurat taką mam w domu.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-14 20:24
Tak Marto, soczewica zielona do tego pasztety jak najbardziej Ronnie się nada. 👍
2018-04-07 01:05
Przepyszny!!!😍
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍🌼

Pasztet z soczewicy czerwonej

Gdyby zastąpić jajka "galaretką" siemienia lnianego, byłby to cudowny, wegański z pasztet z soczewicy. Jeśli jednak jadacie jajka, to polecam je dodać do tej warzywnej zapiekanki. Ten pasztet zrobiłam z dodatkiem ryżu. Ryż można jednak zastąpić kaszą jaglaną i upiec cudowny pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej. Wszystkie proporcję oraz inne składniki zostają bez zmian. Bardzo lubię mój przepis na pasztet z soczewicy i marchewki. Jeśli zaś chodzi o soczewicę, to możesz też użyć innej. Pasztet z soczewicy zielonej będzie smakował równie dobrze. 

Prosty przepis na pasztet warzywny

Mój pasztet z warzyw i kaszy jaglanej lub ryżu możesz upiec z większą ilością warzyw gotowanych. Pasztet z warzyw korzeniowych jest świetną alternatywą dla pasztetów mięsnych. Polecam Ci mój cudowny przepis na pasztet z warzyw z rosołu. W tym pasztecie jest również mięso z rosołu. Jeśli szukasz innych ciekawych przepisów na pasztety warzywne i inne dania, to zapraszam po więcej inspiracji na prosty obiad