Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Przepis na pyszny pasztet z soczewicy i warzyw. Po przestudzeniu idealnie się kroi.

Można go wykorzystać do:
- na ciepło z dowolnym sosem
- na zimno na kanapkach 
- jako farsz do pierogów
- jako samodzielne danie z chrzanem, musztardą czy domową ćwikłą

Z bezmięsnych pasztetów polecam spróbować również wersji gryczanej do smarowania. W wersji pieczonej cudowny jest również pasztet jaglany z warzywami

Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 12

Składniki:
  • 500 g soczewicy czerwonej
  • 2 marchewki - 300 g
  • 1 cebula - 200 g
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu np. do risotto
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek oliwy
  • przyprawy: łyżka soli, pieprzu, papryki; łyżeczka kminku, chilli, oregano

Forma: najlepiej 20/30 cm lub większa. Wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana oliwą i obsypana bułką tartą.
Do dekoracji przed pieczeniem: plastry pomidora i kawałki papryki oraz oliwa i świeżo mielony pieprz oraz gruboziarnista sól

Jak ugotować soczewicę?
Odmierz 500 g suchej soczewicy. Wsyp ją do garnka, w którym będziesz ją gotować. Zalej zimną wodą z kranu. Zamieszaj. Odlej mętną wodę do zlewu. Czynność powtarzaj nawet 7 razy, do momentu w którym woda będzie przezroczysta. to naprawdę zajmuje tylko kilka minut :-) Wlej wodę na 2 cm powyżej ziaren. Możesz dodać trochę soli. Wstaw garnek na palnik. Od momentu zagotowania wody pilnuj, by nie przegotować soczewicy. Powinna być miękka, ale nie powinna się rozpadać. Gotuj 5-7 minut. Po zdjęciu garnka z palnika umieść go nad zlewem. Wlej trochę zimnej wody. Całość przelej na sito/durszlak. Dobrze odcedź soczewicę z nadmiaru wody i przełóż do miski, do przestudzenia.

Osobno ugotuj również ryż - najlepiej klejący, nieparaboliczny. Idealny będzie ryż do risotto lub nawet do sushi. 

Nagrzej patelnię. Dodaj całą oliwę oraz pokrojoną drobno cebulę oraz umyte, obrane i starte marchewki. Wystarczy 10 minut podsmażania. 

Soczewicę, ryż, całą zawartość z patelni oraz surowe jajka, mąkę ziemniaczaną i przyprawy umieść w dużej misce. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy (wyłożonej papierem lub wysmarowanej oliwą i obsypanej bułką tartą). Masę dobrze uklep. Wyłóż plastry pomidora oraz kawałki papryki. Polej oliwą i posyp solą i pieprzem.

Pasztet umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Piecz do 1,5 godziny. 

pasztet-z-soczewicy-1
Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (7 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-09-11 18:13
Robiłyśmy podobny na święta Wielkanocne i wszystkim bardzo smakował, nawet typowym mięsożercom :D
user pic
Pichceniomania
2017-09-11 21:33
Tyle cudownie aromatycznych przypraw... wierzę, że jest przepyszny. Wypróbuję, bo pasztety ubóstwiam!
user pic
monika
2017-10-01 12:45
Czy moze byc soczewica z puszki?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-01 13:13
Tak, tej z puszki już nie gotuj.
user pic
Wiola
2017-11-14 18:56
Cóż za wspaniały smak! Jesli ktos jeszcze nie robił uważam ze koniecznie powinien spróbować tego pasztetu! Zrobiłam tez z dodatkiem mięska mielonego, dla mnie tak bez mięska jak i z mięskiem jest przepyszny! 😋😋😋
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-15 10:18
;-) Wiolu, piękny pasztecik! Z mięskiem też jest pyszny, to prawda.