Pasztet z soczewicy
Przepis pasztet z soczewicy czerwonej. To mój ulubiony pasztet warzywny. Dodaję do niego ryż, ale czasem zaszaleję również z kaszą jaglaną. Po przestudzeniu ta pyszna zapiekanka z soczewicy kroi się idealnie.
Taki pasztet z soczewicy i marchewki można podać:
- na ciepło z dowolnym sosem
- na zimno na kanapkach
- jako farsz do pierogów
- jako samodzielne danie z chrzanem, musztardą czy ćwikła
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: blaszka 20/30 cm
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 500 g soczewicy czerwonej
- 2 marchewki - 300 g
- 1 cebula - 200 g
- 2 szklanki ugotowanego ryżu np. do risotto
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek oliwy
- przyprawy: po płaskiej łyżce: soli, pieprzu, papryki; po łyżeczce: kminku, chilli, oregano
Pasztet z soczewicy czerwonej
W czym piec pasztet z soczewicy: najlepiej 20/30 cm lub większa. Wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana oliwą i obsypana bułką tartą.
Do dekoracji przed pieczeniem: plastry pomidora i kawałki papryki oraz oliwa i świeżo mielony pieprz oraz gruboziarnista sól
Jak gotować soczewicę?
Odmierz 500 g suchej soczewicy. Wsyp ją do garnka, w którym będziesz ją gotować. Zalej zimną wodą z kranu. Zamieszaj. Odlej mętną wodę do zlewu. Czynność powtarzaj nawet 7 razy, do momentu w którym woda będzie przezroczysta. to naprawdę zajmuje tylko kilka minut. Wlej wodę na 2 cm powyżej ziaren. Możesz dodać trochę soli. Wstaw garnek na palnik. Od momentu zagotowania wody pilnuj, by nie przegotować soczewicy. Powinna być miękka, ale nie powinna się rozpadać. Gotuj 5-7 minut. Po zdjęciu garnka z palnika umieść go nad zlewem. Wlej trochę zimnej wody. Całość przelej na sito/durszlak. Dobrze odcedź soczewicę z nadmiaru wody i przełóż do miski, do przestudzenia.
Osobno ugotuj również ryż - najlepiej klejący, sypki - na wagę. Idealny będzie ryż do risotto lub nawet do sushi.
Nagrzej patelnię. Dodaj całą oliwę oraz pokrojoną drobno cebulę oraz umyte, obrane i starte marchewki. Wystarczy 10 minut podsmażania.
Soczewicę, ryż, całą zawartość z patelni oraz surowe jajka, mąkę ziemniaczaną i przyprawy umieść w dużej misce. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy (wyłożonej papierem lub wysmarowanej oliwą i obsypanej bułką tartą). Masę dobrze uklep. Wyłóż plastry pomidora oraz kawałki papryki. Polej oliwą i posyp solą i pieprzem.
Pasztet umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Pasztet z soczewicy i ryżu piecz do 1,5 godziny.
Koniecznie zobacz też mój przepis sałatka z soczewicy. Warto wypróbować także przepis na doskonała i sycącą zupę - zupa z soczewicy z pomidorami i makaronem.
Smacznego!