Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Przepis pasztet z soczewicy czerwonej. To mój ulubiony pasztet warzywny. Dodaję do niego ryż, ale czasem zaszaleję również z kaszą jaglaną. Po przestudzeniu ta pyszna zapiekanka z soczewicy kroi się idealnie. 

Taki pasztet z soczewicy i marchewki można podać:
- na ciepło z dowolnym sosem
- na zimno na kanapkach 
- jako farsz do pierogów
- jako samodzielne danie z chrzanem, musztardą czy ćwikła

Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: blaszka 20/30 cm

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 500 g soczewicy czerwonej
  • 2 marchewki - 300 g
  • 1 cebula - 200 g
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu np. do risotto
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek oliwy
  • przyprawy: po płaskiej łyżce: soli, pieprzu, papryki; po łyżeczce: kminku, chilli, oregano

W czym piec pasztet z soczewicy: najlepiej 20/30 cm lub większa. Wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana oliwą i obsypana bułką tartą.
Do dekoracji przed pieczeniem: plastry pomidora i kawałki papryki oraz oliwa i świeżo mielony pieprz oraz gruboziarnista sól

Jak gotować soczewicę?

Odmierz 500 g suchej soczewicy. Wsyp ją do garnka, w którym będziesz ją gotować. Zalej zimną wodą z kranu. Zamieszaj. Odlej mętną wodę do zlewu. Czynność powtarzaj nawet 7 razy, do momentu w którym woda będzie przezroczysta. to naprawdę zajmuje tylko kilka minut. Wlej wodę na 2 cm powyżej ziaren. Możesz dodać trochę soli. Wstaw garnek na palnik. Od momentu zagotowania wody pilnuj, by nie przegotować soczewicy. Powinna być miękka, ale nie powinna się rozpadać.Gotuj 5-7 minut. Po zdjęciu garnka z palnika umieść go nad zlewem. Wlej trochę zimnej wody. Całość przelej na sito/durszlak. Dobrze odcedź soczewicę z nadmiaru wody i przełóż do miski, do przestudzenia.

Osobno ugotuj również ryż - najlepiej klejący, nieparaboliczny. Idealny będzie ryż do risotto lub nawet do sushi. 
Nagrzej patelnię. Dodaj całą oliwę oraz pokrojoną drobno cebulę oraz umyte, obrane i starte marchewki. Wystarczy 10 minut podsmażania. 

Soczewicę, ryż, całą zawartość z patelni oraz surowe jajka, mąkę ziemniaczaną i przyprawy umieść w dużej misce. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy (wyłożonej papierem lub wysmarowanej oliwą i obsypanej bułką tartą). Masę dobrze uklep. Wyłóż plastry pomidora oraz kawałki papryki. Polej oliwą i posyp solą i pieprzem.

Pasztet umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Pasztet z soczewicy i ryżu piecz do 1,5 godziny.

Pasztet z soczewicy, 1

Koniecznie zobacz też mój przepis na sałatę z soczewicą i cukinią!
Pasztet z soczewicy, 2

Zapraszam też po przepis na zupę.. zupa z soczewicy z pomidorami i makaronem jest pyszna i niezwykle sycąca.

Średnia 4.7 / 5 (335 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pasztet z soczewicy czerwonej

Gdyby zastąpić jajka "galaretką" siemienia lnianego, byłby to cudowny, wegański z pasztet z soczewicy. Jeśli jednak jadacie jajka, to polecam je dodać do tej warzywnej zapiekanki. Ten pasztet zrobiłam z dodatkiem ryżu. Ryż można jednak zastąpić kaszą jaglaną i upiec cudowny pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej. Wszystkie proporcję oraz inne składniki zostają bez zmian. Bardzo lubię mój przepis na pasztet z soczewicy i marchewki. Jeśli zaś chodzi o soczewicę, to możesz też użyć innej. Pasztet z soczewicy zielonej będzie smakował równie dobrze. Zapraszam też po pyszny pasztet warzywny z cukinii, bakłażana i papryki. Polecam Ci też mój przepis na kotlety z soczewicy

Prosty przepis na pasztet warzywny

Mój pasztet z warzyw i kaszy jaglanej lub ryżu możesz upiec z większą ilością warzyw gotowanych. Pasztet z warzyw korzeniowych jest świetną alternatywą dla pasztetów mięsnych. Polecam Ci mój cudowny przepis na pasztet z warzyw z rosołu. W tym pasztecie jest również mięso z rosołu. Jeśli szukasz innych ciekawych przepisów na pasztety warzywne i inne dania, to zapraszam po więcej inspiracji na prosty obiad