Ryż z prażonym jabłkiem

Ryż z prażonym jabłkiem

Zdrowe i pożywne śniadanie lub podwieczorek. Ryż z gotowanym jabłuszkiem z dodatkiem miodu, w połączeniu z jogurtem naturalnym.. pycha!

Ilość porcji: 4-6 w zależności od apetytu :-)

Składniki:
• 2 torebki ryżu
• 3 duże jabłka
• duże pudełko jogurtu naturalnego
• łyżka miodu

Dodatkowo:
• cynamon do jabłek

Wyjmij wcześniej jogurt z lodówki. Ja używam Zott.

Wstaw wodę na ryż. W tym czasie umyj, obierz jabłka. Pokrój na pół, na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki.

Włóż ryż do gotującej się wody i nastaw odpowiedni czas, prawdopodobnie 15 minut. W tym samym czasie do średniego garnka włóż cząstki jabłek i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia, co chwila mieszając.

Na kilka minut przed wyłączeniem ryżu do jabłek dodaj łyżkę miodu i ewentualnie posyp odrobiną cynamonu.

Jabłka i ryż wyłącz w tym samym czasie. Do miseczek nakładaj najpierw warstwę ryżu, potem jogurt i na końcu jabłuszko.

ryz-z-prazonym-jablkiem-1

ryz-z-prazonym-jablkiem-2

Smacznego :-)