Ryż z jabłkami
Ryż z jabłkami i cynamonem to zdrowe i pożywne śniadanie. Taki ryż można też śmiało podać na obiad. Jest to smaczny i lekki posiłek, który szczególnie polecam dla dzieci przed wyjściem do szkoły.
Jeśli szukasz pomysłu na zdrowe i szybkie śniadanie, to polecam Ci również mój przepis na ciasto na naleśniki. Uniwersalne, sprawdzone ciasto naleśnikowe to idealna baza pod dowolne naleśniki na słodko i na słono.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut
Liczba porcji: 6
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 2 torebki ryżu
- 3 duże jabłka
- łyżka masła
- duże pudełko jogurtu naturalnego - 400 g
- łyżka miodu
- łyżeczka cynamonu - można pominąć
Ryż z jabłkiem i cynamonem
Wyjmij wcześniej jogurt z lodówki. Polecam aksamitne i kremowe jogurty. Również te bez laktozy.
Wstaw wodę na ryż. W tym czasie umyj, obierz jabłka. Jabłka pokrój na pół a następnie na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki.
Włóż ryż do gotującej się wody i nastaw odpowiedni czas podany na opakowaniu - prawdopodobnie 15 minut. W tym samym czasie do średniego garnka włóż łyżkę masła oraz cząstki jabłek i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia. Możesz też dodać odrobinę wody. Jabłuszka mieszaj. Będą gotowe w kilka minut.
Na kilka minut przed wyłączeniem ryżu do jabłek dodaj łyżkę miodu i ewentualnie posyp odrobiną cynamonu. Cynamon możesz też dać na koniec, bezpośrednio na talerzu.
Jabłka i ryż wyłącz w tym samym czasie. Do miseczek nakładaj najpierw porcję ryżu, potem jogurt i na końcu jabłuszkiem.

Smacznego.