Leczo warzywne
Moje ulubione, zdecydowanie najlepsze leczo warzywne. Przepis na leczo bez mięsa dopracowałam do perfekcji. Bardzo często je robię i uwielbiam jego smak. To danie jednogarnkowe, szybkie, pyszne i proste!
Ponieważ z tego przepisu wychodzi cały garnek cudownego leczo, to polecam podać je samo lub z dodatkiem ryżu. Jeśli jadacie mięso, to leczo warzywne będzie smakowało świetnie wymieszane z podsmażonymi plasterkami kiełbasy. Można podzielić je na kilka porcji i podawać na różne sposoby.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 40 minut
Liczba porcji: 2,5 kg leczo
Kaloryczność kcal: 80 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 2 zielone cukinie - 650 g
- pół główki czosnku
- 2 cebule - 250 g
- 3 papryki - różne kolory 600 g
- bakłażan - 400 g
- pieczarki - 200 g
- 2 duże pomidory - 650 g
- 300 g passaty z butelki - przetarte pomidory
- 10 łyżek oliwy
- zioła: po garści oregano i bazylii
- przyprawy: łyżka soli, słodkiej papryki i papryki wędzonej oraz łyżeczka pieprzu
Leczo z pieczarkami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam grzanek. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2,5 kg leczo z warzywami.
Leczo wegetariańskie
Uwielbiam dania jednogarnkowe, szybkie i kolorowe. Uwielbiam leczo, i to jak uniwersalne jest to danie. Bardzo często szykuję właśnie leczo wegetariańskie, które mogę potem podać z dowolnymi dodatkami. Najczęściej jadam je samo lub z ryżem. Zdarza mi się też podsmażyć plasterki kiełbasy i dodać je do części podgrzanego leczo.. pycha!
Przygotuj sobie duży garnek oraz warzywa. Warzywa umyj dokładnie i wyłóż na blat lub do miski. Do leczo zawsze szykuję wszystkie składniki tak, by mieć je pod ręką. Wiem wówczas, że nie zapomnę dodać żadnego warzywa, czy też przyprawy.
Jeśli masz taką możliwość to użyj 3 papryk, każdą w innym kolorze: czerwona, zielona, żółta. Cebula cukrowa będzie słodsza i ładnie sklei wszystkie warzywa, jednak zwykła cebula też się sprawdzi.
Zacznij od obrania czosnku i cebuli. Ząbki czosnku pokrój w plasterki a cebulę poszatkuj. Do nagrzanego garnka lub dużej patelni z wysokim rantem wlej olej. Dodaj cebulę oraz czosnek i podsmażaj je na średniej mocy palnika.
Cebula z czosnkiem się podsmaża, a Ty w tym czasie kroisz papryki. Usuń gniazda nasienne i ogonki i pokrój papryki na mniejsze kawałki, np. 2/3 cm. U mnie tak to właśnie wygląda. Jedne warzywa się podsmażają, a ja szykuję w tym czasie kolejne.
Do garnka z zeszkloną cebulą i czosnkiem dodaj pokrojoną paprykę. Zamieszaj całość drewnianą łyżką i podsmażaj tak samo, na średniej mocy. Garna nie przykrywaj przykrywką.
Kolejne idą do garnka pieczarki i bakłażan. Małych i jędrnych pieczarek nie trzeba obierać. Wystarczy pokroić je np. w ćwiartki. Te duże zawsze obieram i kroję na mniejsze kawałki. Bakłażana pokrój w kostkę bez obierania. Odetnij tylko oba końce.
Tak samo jak poprzednio.. zamieszaj warzywa i podsmażaj dalej bez przykrywania ich przykrywką.
Jeśli masz bardzo młode cukinie, to wystarczy że odetniesz im oba końce i pokroisz je w kostkę bez obierania. Te większe możesz cienko obrać. Zioła lekko poszatkuj.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj/podsmażaj na średniej mocy trochę dłużej niż wcześniej, czyli około 10 minut. Oczywiście cały czas bez przykrywki.
Na koniec dodaj pomidory oraz passatę i przyprawy. Polecam pomidory malinowe, szczególnie w sezonie letnim. Pomidory obierz cienko ze skórki (możesz je wcześniej sparzyć, by ułatwiać sobie obieranie). Obrane pomidory poszatkuj grubo usuwając tylko zgrubienie po szypułce. Do pomidorów dodaj też wszystkie przyprawy: łyżka soli, słodkiej papryki i papryki wędzonej oraz łyżeczka pieprzu. Jeśli lubisz ostre leczo, to możesz dodać też płaską łyżeczkę chili lub pieprzu cayenne.
Pomidory razem z całym sokiem i przyprawami dodaj do leczo. Wlej też pełną szklankę passaty. Możesz użyć przecieru z butelki lub kartonika. Ma to być przecier - nie koncentrat. Zamieszaj leczo i gotuj jeszcze tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się. Moje leczo jest gotowe zazwyczaj w łącznie 40 minut od nagrzania garnka z olejem.
Na końcu sprawdź smak leczo. Ponieważ dodajesz do leczo sporo czosnku oraz papryki nie ma potrzeby dodawania cukru, który bardzo często pojawia się w przepisach. Oczywiście jeśli czujesz potrzebę doprawienia leczo, to możesz to zrobić. Dla mnie jest to smak idealny.
Jeśli zaś masz ochotę na to, by przygotować sobie zapas pysznego leczo na zimę, to wypróbuj też przepis na leczo do słoików.
Smacznego!