Leczo wegetariańskie

Leczo wegetariańskie

Moje ulubione, zdecydowanie najlepsze leczo wegetariańskie. Przepis na leczo bez mięsa dopracowałam do perfekcji. Bardzo często je robię i uwielbiam jego smak. To danie jednogarnkowe, szybkie, pyszne i proste!

Ponieważ z tego przepisu wychodzi cały garnek cudownego leczo, to polecam podać je samo lub z dodatkiem ryżu. Jeśli jadacie mięso, to leczo warzywne będzie smakowało świetnie wymieszane z podsmażonymi plasterkami kiełbasy. Można podzielić je na kilka porcji i podawać na różne sposoby.

Wspaniałe danie wegetariańskie to również zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - rewelacja!

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 40 minut
Ilość porcji: 2,5 kg leczo

Kalorie: 200 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 2 zielone cukinie - 650 g
  • pół główki czosnku
  • 2 cebule - 250 g
  • 3 papryki - różne kolory 600 g
  • bakłażan - 400 g
  • pieczarki - 200 g
  • 2 duże pomidory - 650 g
  • 300 g passaty z butelki - przetarte pomidory
  • 10 łyżek oliwy
  • zioła: po garści oregano i bazylii
  • przyprawy: łyżka soli, słodkiej papryki i papryki wędzonej oraz łyżeczka pieprzu

Uwielbiam dania jednogarnkowe, szybkie i kolorowe. Uwielbiam leczo, i to jak uniwersalne jest to danie. Bardzo często szykuję właśnie leczo wegetariańskie, które mogę potem podać z dowolnymi dodatkami. Najczęściej jadam je samo lub z ryżem. Zdarza mi się też podsmażyć plasterki kiełbasy i dodać je do części podgrzanego leczo.. pycha!

Leczo wegetariańskie, 1

Leczo wegetariańskie

Przygotuj sobie duży garnek oraz warzywa. Warzywa umyj dokładnie i wyłóż na blat lub do miski. Do leczo zawsze szykuję wszystkie składniki tak, by mieć je pod ręką. Wiem wówczas, że nie zapomnę dodać żadnego warzywa, czy też przyprawy.

Jeśli masz taką możliwość to użyj 3 papryk, każdą w innym kolorze: czerwona, zielona, żółta. Cebula cukrowa będzie słodsza i ładnie sklei wszystkie warzywa, jednak zwykła cebula też się sprawdzi. 

Leczo wegetariańskie, 2

Zacznij od obrania czosnku i cebuli. Ząbki czosnku pokrój w plasterki a cebulę poszatkuj. Do nagrzanego garnka lub dużej patelni z wysokim rantem wlej olej. Dodaj cebulę oraz czosnek i podsmażaj je na średniej mocy palnika. 
Leczo wegetariańskie, 3

Cebula z czosnkiem się podsmaża, a Ty w tym czasie kroisz papryki. Usuń gniazda nasienne i ogonki i pokrój papryki na mniejsze kawałki, np. 2/3 cm. U mnie tak to właśnie wygląda. Jedne warzywa się podsmażają, a ja szykuję w tym czasie kolejne.
Leczo wegetariańskie, 4

Do garnka z zeszkloną cebulą i czosnkiem dodaj pokrojoną paprykę. Zamieszaj całość drewnianą łyżką i podsmażaj tak samo, na średniej mocy. Garna nie przykrywaj przykrywką.
Leczo wegetariańskie, 5

Kolejne idą do garnka pieczarki i bakłażan. Małych i jędrnych pieczarek nie trzeba obierać. Wystarczy pokroić je np. w ćwiartki. Te duże zawsze obieram i kroję na mniejsze kawałki. Bakłażana pokrój w kostkę bez obierania. Odetnij tylko oba końce. 
Leczo wegetariańskie, 6

Tak samo jak poprzednio.. zamieszaj warzywa i podsmażaj dalej bez przykrywania ich przykrywką.
Leczo wegetariańskie, 7

Jeśli masz bardzo młode cukinie, to wystarczy że odetniesz im oba końce i pokroisz je w kostkę bez obierania. Te większe możesz cienko obrać. Zioła lekko poszatkuj. 
Leczo wegetariańskie, 8

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj/podsmażaj na średniej mocy trochę dłużej niż wcześniej, czyli około 10 minut. Oczywiście cały czas bez przykrywki. 
Leczo wegetariańskie, 9

Na koniec dodaj pomidory oraz passatę i przyprawy. Polecam pomidory malinowe, szczególnie w sezonie letnim. Pomidory obierz cienko ze skórki (możesz je wcześniej sparzyć, by ułatwiać sobie obieranie). Obrane pomidory poszatkuj grubo usuwając tylko zgrubienie po szypułce. Do pomidorów dodaj też wszystkie przyprawy: łyżka soli, słodkiej papryki i papryki wędzonej oraz łyżeczka pieprzu. Jeśli lubisz ostre leczo, to możesz dodać też płaską łyżeczkę chili lub pieprzu cayenne. 
Leczo wegetariańskie, 10

Pomidory razem z całym sokiem i przyprawami dodaj do leczo. Wlej też pełną szklankę passaty. Możesz użyć przecieru z butelki lub kartonika. Ma to być przecier - nie koncentrat. Zamieszaj leczo i gotuj jeszcze tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się. Moje leczo jest gotowe zazwyczaj w łącznie 40 minut od nagrzania garnka z olejem.
Leczo wegetariańskie, 11

Na końcu sprawdź smak leczo. Ponieważ dodajesz do leczo sporo czosnku oraz papryki nie ma potrzeby dodawania cukru, który bardzo często pojawia się w przepisach. Oczywiście jeśli czujesz potrzebę doprawienia leczo, to możesz to zrobić. Dla mnie jest to smak idealny. 
Leczo wegetariańskie, 12

Leczo wegetariańskie, 13

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (27 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-05-30 18:36
Jak zawsze pyszny przepis. Nawet dla meza nie musialam dodawac kielbasy :)👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-31 09:11
Cudowne leczo zrobiłaś Jolu! 👏️
2018-05-30 19:45
Leczo jest pyszne i do ryżu i na zimno teraz zjadłam...megaaa!!
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-31 09:11
Dziękuję Marto!~Twoje leczo wygląda super apetycznie!🌼
2018-06-21 11:35
Dzień dobry pani Aniu. Właśnie przymierzam się do tego wspaniałego przepisu, ale zastanawiam się, czy bakłażana nie pozbawić goryczki przed dodaniem go do reszty składników? Serdecznie pozdrawiam!
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-21 17:03
Zawsze soliłam bakłażana i potem płukałam zimną wodą jednak do leczo tego nie robię. Goryczki nie ma 👍

Leczo wegetariańskie z pieczarkami

Leczo jest daniem typowo węgierskim. Duszone warzywa z ulubionymi dodatkami są pyszne. Bardzo ważne są w leczo kolorowe papryki oraz papryka w proszku. Ja do leczo dodaję też paprykę wędzoną, która pasuje do tego dania, jak do żadnego innego. Mój przepis na leczo wegetariańskie jest dopracowany do perfekcji. Bardzo często szykuję leczo bez mięsa, ponieważ jest to danie jednogarnkowe i można je długo przechowywać w lodówce. 

Leczo z cukinią i papryką

Wegetariańskie leczo warzywne szykuję zazwyczaj na oliwie z oliwek. Czasem też na zwykłym oleju roślinnym. Takie leczo z pieczarkami, papryką oraz innymi warzywami można też podzielić na kilka porcji i podać na różne sposoby. Część leczo można podać z podsmażoną kiełbasą. Bardzo często tak właśnie robię. Ja do leczo dodaję też bakłażana. Bardzo lobię jego smak w leczo bez mięsa. Gorąco zapraszam też po inne moje przepisy na dania bez mięsa. W szczególności polecam szakszukę z serem mozzarella. A może szukasz super przepisu na wiosenną zupę? Zupa szparagowa z młodymi ziemniakami jest cudowna!