Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Warzywa na grilla

Warzywa na grilla

Warzywa na grilla to baza do wielu pysznych dań, które serwujemy w sezonie grillowym. Zapraszam po mój ulubiony przepis oraz zestaw warzyw i przypraw, który zawsze się sprawdza. 

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: ponad 2 kg warzyw
W 100 g warzyw: Wartość energetyczna 80 kcal Dieta: wegańska, wegetariańska

Składniki na grilla [ więcej ]

  • 1 pęczek zielonych szparagów - około 500 g
  • 3 papryki w różnych kolorach - około 600 g
  • 1 zielona lub żółta cukinia - około 350 g
  • 1 mały bakłażan - około 350 g
  • 2 czerwone cebule - około 250 g
  • 300 g pieczarek np. brązowych
  • 1 główka czosnku - około 70 g - można pominąć
  • mini kukurydze - około 130 g - można pominąć

Składniki na marynatę

  • 100 ml oliwy lub innego oleju roślinnego
  • przyprawy: 3 łyżeczki ziół włoskich; po łyżeczce soli i słodkiej papryki; pół łyżeczki pieprzu; szczypta chili

Warzywa na grilla
Warzywa na grilla, 1

Warzywa na grilla, 2

Krok 1: Szykuj warzywa

Na podaną ilość marynaty możesz wybrać dowolne warzywa o wadze łącznej około 2 kg. Szparagi zielone umyj, osusz i odetnij zdrewniałe łodygi. Cebule czerwone (lub zwykłe) obierz i pokrój w bardzo grube krążki. Główkę czosnku przekrój tylko w poprzek na pół (można ją pominąć), zaś pieczarki oczyść i pokrój dowolnie, ale na kawałki podobnej wielkości - na większy kęs. 

Porada: Do grillowania bardzo dobrze nadaje się też młoda marchew, kalafior, ziemniaki zwykłe lub bataty pokrojone w plastry lub w kostkę. Warzywa te potrzebują jednak dłuższego pieczenia niż pozostałe. Jeśli chodzi o pomidory, to wystarczy wrzucić na ruszt tylko na chwilę.

Szykuj warzywa

Krok 2: Pokrój resztę warzyw

Trzy papryki (najlepiej każda innego koloru) umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój na większe kawałki. Cukinie tylko przepłucz, odetnij końce i pokrój w grubsze plastry. Tak samo przygotuj też bakłażana. Do grillowania świetnie nadaje się tez kukurydza. U mnie bardzo młoda, ale można też podpiec świeżą kukurydzę cukrową. Należy ją wówczas pokroić w grubsze krążki. 

Porada: Nowe odmiany bakłażanów zazwyczaj nie zawierają już charakterystycznej goryczki. Nie trzeba ich zatem solić i płukać w zimnej wodzie. Jeśli jednak Twoje bakłażany są gorzkie po przekrojeniu (przy skórce), to plasterki bakłażanów umieść w misce. Posyp je łyżeczką soli i wymieszaj. Odstaw na 20-30 minut, a po tym czasie przepłucz zimną wodą. Następnie odcedź i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. 

Pokrój resztę warzyw

Krok 3: Zrób marynatę

Do miski wlej 100 ml oliwy lub innego oleju roślinnego do smażenia. Dodaj przyprawy: 3 łyżeczki ziół włoskich/prowansalskich; po łyżeczce soli i słodkiej papryki; pół łyżeczki pieprzu; szczypta chili. Całość wymieszaj.

Porada: Mieszankę ziół można zamienić na dwie łyżeczki oregano i łyżeczkę tymianku oraz szczyptę rozmarynu.

Zrób marynatę

Krok 4: Grilluj warzywa

Marynatę można wylać do dużej, szerokiej miski z pokrojonymi warzywami i wymieszać całość lub też każdy kawałek smarować osobno pędzelkiem spożywczym - tak zrobiłam ja. Polecam wówczas co jakiś czas dobrze wymieszać marynatę, by na koniec nie została sama sól lub chili. Gdyby zabrakło oleju, należy go uzupełnić. 

Warzywa kładź obok siebie na nagrzanym grillu lub na patelni grillowej (moc 2 na 3). W trakcie grillowania pamiętaj o tym, by kontrolować stopień przypieczenia warzyw. Warto co kilka minut lub częściej przekręcać je na druga stronę. To jak szybko będą gotowe do zjedzenia zależy od wielkości kawałków oraz tego, jakiego grilla używasz i jaki stopień przypieczenia i miękkości warzyw lubisz. Na grillu ogrodowym na węgiel warzywa są gotowe nawet w kilka minut, zaś na grillu elektrycznym może to potrwać znacznie dłużej. 

Jeśli robisz warzywa z piekarnia, to nagrzej go do 185 stopni z pieczeniem góra/dół lub 170 stopni z termoobiegiem. Kawałki warzyw układaj na kratce (pod kratką ewentualnie naczynie, by sok miał gdzie kapać), mniej więcej na środkowej półce w komorze piekarnika. Po około 10 minutach możesz je przekręcić na drugą stronę i piec je jeszcze około 10 minut. Pod koniec warto ustawić na chwile grillowanie od góry. Cały czas jednak zalecam kontrolować stopień zarumienienia i w razie potrzeby skrócić lub wydłużyć czas podpiekania warzyw. 

Przy większej ilości warzyw piecz je partiami. Tylko ziemniaki i marchew (jeśli je dajesz) piecz dłużej niż inne warzywa. Warzywa z grilla podawaj od razu po upieczeniu. Bardzo dobrze smakują z sosami np. na bazie śmietany lub jogurtu np. sos czosnkowy, sos tzatziki, sos Aioli, lub sos tatarski będą najlepsze. 

Grilluj warzywa

Warzywa na grilla, 7

Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (27 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Warzywa na grilla

Warzywa z grilla to prawdziwy szał smaków i kolorów, który warto odkryć w zaciszu własnej kuchni. Grillowanie warzyw to nie tylko doskonały sposób na zdrowe i lżejsze danie, ale też możliwość cieszenia się pełnią lata na talerzu. Przygotowanie warzyw na grillu jest niezwykle proste, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Do grillowania doskonale nadaje się wiele warzyw. Cukinia, bakłażan, papryka, cebula, pieczarki, kukurydza, a nawet pomidory – wszystkie one uwielbiają ciepło grilla, które wydobywa ich naturalną słodycz i głębię smaku. Warto pamiętać, że nie wszystkie warzywa grillują się w tym samym tempie. Na przykład cukinia, bakłażan i papryka zmiękną stosunkowo szybko, więc można je grillować razem, podczas gdy marchewka i ziemniaki będą wymagały nieco więcej czasu. Dlatego dobrze jest wykorzystać podobne warzywa, które zmienią się w delikatne, aromatyczne kąski mniej więcej w tym samym czasie. Grillowanie warzyw można przeprowadzać na wiele sposobów. Tradycyjny grill węglowy doda niepowtarzalnego, lekko dymnego aromatu, natomiast grill gazowy pozwoli lepiej kontrolować temperaturę i łatwiej uniknąć przypalenia. Nawet w domowych warunkach, gdy pogoda nie sprzyja, można sięgnąć po patelnię grillową, która przy odpowiednim nagrzaniu odda warzywom charakterystyczne paski i smak grillowania. Warzywa na grillu są super pyszne. Jeśli zaś szukasz innych przepisów na dania z grilla, to polecam pieczony kalafior oraz wiele innych. Zawsze pyszna jest także fasolka po bretońsku

Warzywa na grill

Warzywa na grilla świetnie komponują się z różnorodnymi sosami: od klasycznego tzatziki, przez aromatyczne pesto z bazylii, po pikantny Ajwar. Podsypywane świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki, koperek czy mięta, zyskują dodatkowy wymiar aromatyczny. Można je również podać z chrupiącym chlebem, grillowanym serem Halloumi lub jako dodatek do grillowanego mięsa czy ryb. Grillowane warzywa są pyszne i dają dużo możliwości podania. Nie zapominajmy, że grillowane warzywa można wykorzystać w sałatkach, kanapkach, a nawet jako składnik głównego dania. Łączenie ich z serami, orzechami czy kaszami sprawi, iż nasze potrawy będą nie tylko smaczne, ale i pełnowartościowe. Jakie warzywa na grilla podałam już wcześniej i sama mam swoje ulubione, jak cukinia i papryka. Grillowanie warzyw to prawdziwa uczta dla zmysłów – kolory, smaki i aromaty łączą się, tworząc coś wyjątkowego, co każdy z nas może przygotować w domu. Wystarczy szczypta fantazji, dobra technika grillowania i chęć eksperymentowania, aby cieszyć się doskonałym daniem, które przypomni nam o letnich wieczorach spędzonych na świeżym powietrzu. Na warzywa z grilla przepisy mogą być różne, jak różne są smaki. Ja polecam spróbować mój przepis na warzywa z grilla. Jest coś magicznego w takim prostym, a jednocześnie pełnym smaku posiłku. Każdy, kto choć raz spróbuje, z pewnością powróci do tej metody przyrządzania warzyw jeszcze wielokrotnie. Gorąco zachęcam do samodzielnych eksperymentów z grillowanymi warzywami i odkrywania tego, co w nich najlepsze.