Spaghetti Napoli

Spaghetti Napoli

Spaghetti Neapolitana to przepyszne i super proste do zrobienia spaghetti bez mięsa. Przepis należy do tych najbardziej klasycznych i bazuje na rewelacyjnym sosie z pomidorów. 

- idealny sos napoli
- proste danie kuchni włoskiej
- kwintesencja prostej i pysznej kuchni

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: około 1200 g dania

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 300 g makaronu do spaghetti - waga przed ugotowaniem
  • 1200 g świeżych, mięsistych pomidorów - np. San Marzano
  • 2 ząbki czosnku - około 10 g
  • 3 łyżki ulubionej oliwy
  • spora garść świeżej bazylii
  • przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli i 1/3 łyżeczki pieprzu
  • do podania ewentualnie: parmezan

Spaghetti Napoli

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pomidory ważone były przed obraniem/przygotowaniem. 12 pomidorów San Marzano ważyło u mnie 1200 gramów.
Z 300 gramów suchego makaronu spaghetti otrzymasz po ugotowaniu około 715 gramów makaronu.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1200 g dania, czyli cztery małe porcje. Zanim zaczniesz szykować swoje spaghetti napoli, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Spaghetti Napoli, 1

Spaghetti Neapolitana przepis

Umyj około 1200 gramów świeżych, mięsistych pomidorów. Najlepsze będą zatem pomidory paprykowe, śliwkowe oraz rzymskie (u mnie było to 12 stuk pomidorów San Marzano). Słodkie, intensywnie czerwone z małą ilością pestek i soku. Usuń skórkę z pomidorów (Trzymając całe pomidory do dwóch minut we wrzątku i zdejmując skórkę ręcznie. Bez sparzania obierasz pomidory przy pomocy specjalnej obieraczki.) oraz wytnij zgrubienie po szypułce. Pomidory przekrój wzdłuż na pół, a następnie małą łyżeczką lub palcami usuń gniazdo nasienne razem z całym sokiem. 

Porada: Sok z pomidorów warto zbierać do jednego naczynka. Można go na koniec wypić lub wlać do zupy pomidorowej. Do Spaghetti Napoli gorąco polecam użyć właśnie świeżych pomidorów. W ostateczności można też sięgnąć po dwie puszki pomidorów San Marzano albo też po butelkę gęstszej passaty pomidorowej. 

Spaghetti Napoli, 2

Nagrzej szerszą patelnię z grubym dnem (wyższa niż średnia moc palnika). Wlej do niej około 3 łyżki oliwy, a następnie dodaj też obrane i przepuszczone przez praskę dwa ząbki czosnku. Po około 10 sekundach na patelnię dodaj obrane i pozbawione soku połówki pomidorów.

Na pomidory wyłóż solidną garść drobniej pokrojonych listków bazylii. Ja dodałam tym razem mieszankę bazylii tajskiej i greckiej (akurat takie odmiany miałam), ale najlepsza do Spaghetti Napoli jest bazylia pospolita. 
Spaghetti Napoli, 3

Zmniejsz moc palnika i podsmażaj pomidory przez łącznie około 20-25 minut. Nie przykrywaj patelni, ale co parę minut mieszaj jej zawartość przy pomocy drewnianej łyżki. Na pięć minut przed wyłączeniem sosu dodaj też jedną, płaską łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Pod koniec sprawdź jeszcze smak sosu i zdecyduj, czy chcesz go jeszcze doprawić, czy może dłużej podsmażyć, by był jeszcze gładszy i gęstszy. 
Spaghetti Napoli, 4

Pod koniec szykowania sosu warto ugotować makaron. 

Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na ugotowanie 300 gramów suchego makaronu potrzebujesz 3 litry wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp płaską łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente.

Gdy makaron zmięknie na tyle, by całkowicie zanurzyć się w wodzie, możesz go zamieszać. Ugotowany powinien być sprężysty, ale nie łamać się po nawinięciu na palec. Makaron spaghetti gotuję zazwyczaj o minutę dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. 

Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu na patelnię z gorącym sosem. 

Spaghetti Napoli, 5

Wymieszaj makaron z sosem pomidorowym i od razu nakładaj porcje dania na talerze. Spaghetti Neapolitana można podawać w takiej podstawowej wersji lub udekorować talerz świeżymi listkami bazylii, tartym na małych oczkach lub startym na płatki parmezanem oraz świeżo mielonym pieprzem. 

Spaghetti Napoli, 6

Spaghetti Napoli, 7

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (110 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Spaghetti Neapolitana

Spaghetti Neapolitana nazywane również Spaghetti Napoli oraz Spaghetti Napoletana, to tylko jedna z wielu wersji, jakie włosi przygotowują z makaronem typu Spaghetti. Spaghetti Napoli bazuje na sosie neapolitańskim. Z tym sosem można też zrobić np. pizzę. Tak więc sos neapolitański, zwany również sosem Napoli lub też sosem Napoletana może być użyty do wielu dań. Bazuje on na pomidorach. Nie trudno się domyślić, że sos pochodzi z Neapolu. W tej najprostszej wersji zawiera on pomidory oraz oliwę i bazylię. Najczęściej dodaję się jeszcze do niego czosnek oraz sól i pieprz. I tak właśnie powstaje moje ulubione spaghetti neapolitańskie. Sos można też wzbogacić o dodatek oregano, listka laurowego, oliwek, czy nawet goździków i grzybów. W wersjach rozszerzonych pojawia się też marchew oraz seler. Na spaghetti neapolitana przepis przepis jest niezwykle prosty. A im prostszy przepis i nieduża ilość składników, tym większa powinna być dbałość o szczegóły i jakość użytych składników. Zapraszam też po przepis na klasyczne Spaghetti Bolognese oraz Spaghetti Carbonara. Z włoskich dań warto wypróbować również stromboli, czyli na pizzę zawijaną. 

Spaghetti Napoli

Mój przepis na spaghetti napoli będzie zatem najprostszy, ale ze szczególną uwagą zwróconą na to, by ugotowany makron był najwyższej jakości, tak samo sos i pomidory użyte do niego. Mój spaghetti napoli przepis składa się zawsze ze świeżych pomidorów podłużnych typu San Marzano. Podam oczywiście w treści informację o tym, że świeże pomidory można zamienić na pomidory z puszki,. czy nawet zwykłą passatę, jednak nie polecam tego robić. Sos zrobiony ze świeżych pomidorów jest najlepszy możliwych. U mnie będzie to spaghetti napoli oryginalny przepis, ponieważ używam wyłącznie bazowych składników. Na spaghetti napoli kcal podałam w treści przepisu. Kaloryczność zawsze liczę na podstawie produktów, których sama użyłam w danym przepisie. Tak więc sos do spaghetti napoli polecam szykować z pomidorów świeżych, mięsistych, czyli takich, które mają jak najmniej soku. Do Spaghetti Napoli obieram dodatkowo pomidory i pozbywam się też soku, który zwyczajnie polecam wypić. Spaghetti neapolitańskie to danie bez mięsa, więc polecam je osobom, które go nie jadają. Uwielbiam Spaghetti Neapolitana i w sezonie na świeże pomidory szykuję je naprawdę często. Podaję je ze świeżo ścieranymi płatkami parmezanu lub innego twardego sera. Gorąco polecam ten przepis i życzę smacznego.