Sałatka z cukinii na zimę

Sałatka z cukinii na zimę

Sałatka z cukinii na zimę to bardzo dobra sałatka warzywna do słoików. Przepis jest prosty i dokładnie opisany, by każdy sobie z nim poradził. Sałatka sprawdzi się nie tylko do obiadu.

- pyszna nawet na kanapki
- przepis również dla początkujących 
- w opisie dużo porad i zamienników warzyw

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas trzymania cukinii w soli: 2 godziny
Czas pasteryzowania słoików: 20 minut
Liczba porcji: 8 słoików po 600 ml

Kaloryczność kcal: 165 w 1 słoiku
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki główne na sałatkę

  • 2 kg młodej cukinii - żółta lub zielona
  • około 500 g czerwonej papryki - 2 średnie sztuki
  • około 500 g cebuli - 4 małe lub 3 większe
  • około 300 g marchewki - 3 średnie sztuki (można zastąpić ogórkami gruntowymi)
  • 2 łyżki soli - do pokrojonej cukinii

Składniki zalewy

  • 4 szklanki wody - 1 litr
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 % - 250 ml
  • około 1/3 szklanki cukru - 80 g
  • płaska łyżeczka ziaren gorczycy lub kolendry - można pominąć
  • ewentualnie dodatkowo: łyżeczka przyprawy curry w proszku

Sałatka z cukinią na zimę

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Na podaną ilość składników użyłam 8 słoików o pojemności 600 ml każdy.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Przed szykowaniem sałatki z cukinii do słoików, zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej surówki ogórki lub też zamienisz paprykę czerwoną na żółtą. 

Sałatka z cukinii na zimę, 1

Sałatka z cukinii na zimę przepis

Dwa kilogramy młodej cukinii umyj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Odetnij oba końce w każdej cukinii. Cukinie pokrój w plasterki o grubości około 1-2 mm. Pokrojone w plasterki cukinie umieść w dużej misce, a następnie wsyp do niej dwie nie płaskie, ale też nie bardzo czubate łyżki soli (u mnie zwykła). Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj np. dłońmi i jeszcze mocno ugnieć. Miskę odstaw w chłodniejsze miejsce na około dwie godziny (maksymalnie do czterech godzin). W wolnych chwilach mieszaj zawartość miski, by przyspieszyć rozpuszczenie soli i puszczenie wody przez plasterki cukinii. 

Porada: Możesz użyć zarówno zielonej, jak i żółtej cukinii. Można je też śmiało mieszać. Wybieraj jak najmłodsze cukinie, które mają jeszcze delikatną skórkę oraz gniazdo nasienne bez dojrzałych pestek. Razem z cukinią można też dodać około 300-500 gramów ogórków gruntowych pokrojonych w plasterki + dodatkowa płaska łyżka soli. Ogórki dajesz np. w zastępstwie marchewki lub całkiem dodatkowo (należy wówczas zwiększyć nieco ilość zalewy). 

Poniżej pokrojona cukinia przed dodaniem soli.

Sałatka z cukinii na zimę, 2

Poniżej plasterki cukinii po dwóch godzinach leżenia w soli.
Sałatka z cukinii na zimę, 3

W trakcie leżakowania cukinii w soli, przygotuj pozostałe warzywa. Warzywa umyj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Dokładnie obierz marchewki i pokrój je w plasterki o grubości do 1 mm, by były jak najcieńsze. Marchew można tez zetrzeć na mandolinie lub na tarce, na średnich oczkach. Cebule (najlepiej cukrowe) obierz i pokrój dowolnie np. w krążki nie grubsze niż 5 mm. Papryki oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w krótsze paski o szerokości do 7 mm.

Porada: Paprykę czerwoną można śmiało zamienić na dowolną inną paprykę (pomarańczową, żółtą, białą lub zieloną). Można zmniejszyć ilość marchewki na rzecz większej ilości papryki lub cebuli, albo też marchew zamienić na 300-500 gramów ogórków gruntowych. Ogórki gruntowe obierz "z grubsza" lub nie obieraj ich wcale i odetnij w nich oba końce. Ogórki pokrój na plasterki o grubości około 5 mm i dodaj je do miski z plasterkami cukinii, by również puściły wodę i zmiękły. Jeśli do miski dodajesz ogórki, to wsyp również dodatkową płaską łyżkę soli. 
Sałatka z cukinii na zimę, 4

Po około dwóch godzinach plasterki cukinii zmiękną i puszczą sporo soku. Sok ten wylej - nie używamy go do przepisu. Można nawet lekko odcisnąć cukinie ze słonej wody. Do miski z plasterkami cukinii dodaj resztę pokrojonych warzyw (cebula, marchew i papryka). Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie warzywa. Jeśli nie masz tak dużej miski lub garnka, to umyj dokładnie komorę w zlewie, zablokuj ją i w niej mieszaj mierzwa. 

Przygotuj osiem słoików o pojemności 600 ml każdy lub też słoiki o innej pojemności. Łącznie mają mieć około 4800 ml pojemności. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.

Mieszankę warzyw rozdziel po równo do każdego słoika. W tej sałatce dość ciasno "upycham" warzywa do słoików. Słoiki wypełniam tak, by zostawić około 3 cm wolnej przestrzeni. Jeśli dasz do słoików mniej warzyw, to zapewne będziesz potrzebować i więcej słoików i więcej zalewy. 

Sałatka z cukinii na zimę, 5

Przygotuj sobie zalewę. Do garnka wlej cztery szklanki wody. Wsyp około 1/3 szklanki drobnego cukru, czyli około 80 gramów cukru. Zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj ją do momentu, gdy cały cukier się rozpuści. Kolejno wlej jedną szklankę octu spirytusowego 10 %. Dodaj też łyżeczkę ziaren gorczycy lub kolendry (można je pominąć). Dodatkowo lub w zastępstwie ziaren można też wsypać do garnka łyżeczkę przyprawy curry w proszku. Zagotuj zalewę i od razu przelewaj ją do słoików. 

Zalewy wlej tyle, by całkowicie wypełnić przestrzenie między fragmentami warzyw. Zostaw jednak 1 cm wolnej przestrzeni od rantu. Postaraj się wlać też po równo ziaren. Nie spiesz się z zakręceniem słoików, ponieważ pomiędzy warzywami może być sporo bąbelków powietrza. Aby się ich pozbyć polecam ostrożnie zakołysać słoikami, a nawet umieścić w kilku miejscach drewniany, cienki patyczek do szaszłyków, by pomóc zalewie dotrzeć w każdą wolną przestrzeń. Najlepiej sprawdza mi się jednak ugniatanie warzyw zalanych zalewą spodem łyżki stołowej. Zapewne po usunięciu powietrza ze słoików, zajdzie potrzeba dolania jeszcze odrobiny zalewy, by przykryć nią wystające warzywa. Dopiero tak przygotowane słoiki można mocno zakręcić. 

Porada 1: Do słoików można też wlać przestudzoną zalewę. Zalewa nie musi być gorąca. Należy jednak pamiętać o tym przy pasteryzacji, i słoiki zalane chłodną zalewą umieścić w garnku z jeszcze zimną wodą, a następnie liczyć czas pasteryzacji od zagotowania wody w garnku. Przy pasteryzacji w piekarniku, słoiki umieszczamy wówczas w zimnej komorze i czas pasteryzacji liczymy od momentu nagrzania się piekarnika do ustawionej temperatury. 

Porada 2: Można też zastosować drugą metodę wypełniania słoików. Należy wówczas gorącą lub też przestudzoną zalewę wlać najpierw do garnka ze wszystkimi warzywami. Całość trzeba dobrze wymieszać. Warzywa w zalewie przekładamy do słoików. Pamiętamy o tym, by w miarę możliwości równo rozłożyć sałatkę z cukinii do słoików, a pozostały płyn przelać do słoików tak, by całkowicie przykryć nim warzywa. 

Sałatka z cukinii na zimę, 6

Aby można było odstawić sałatkę z cukinii do piwniczki, należy poddać ją pasteryzacji. Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 20 minut. Jeśli użyta była gorąca zalewa, to słoiki umieść w garnku z już gorącą wodą. Po przestudzeniu można wynieść je do chłodnego i zacienionego pomieszczenia bez wilgoci (chłodny schowek lub piwnica). 

Porada: Słoiki z sałatką z cukinii można też pasteryzować w piekarniku. Jeśli warzywa zalewane były gorącą zalewą, to dobrze zakręcone słoiki umieść w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj około 20 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać/odbijać. Jeśli sałatka warzywna zalewana była przestudzoną zalewą, to umieść ją w zimnym piekarniku i dopiero zacznij nagrzewać piec do 110 stopni. Czas pasteryzacji odliczasz od nagrzania się piekarnika i wynosi on już około 15 minut.

Sałatka z cukinii na zimę, 7

Sałatka z cukinii na zimę, 8

Słoiki na zimę trzymaj w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Najlepsza będzie piwniczka lub chłodny schowek, w której temperatura nie przekracza 15 stopni. Domowa sałatka z cukinią do słoików jest gotowa do spróbowania już po czterech dniach. Najlepsza zaś będzie po dwóch tygodniach od zrobienia. 

Sałatka z cukinii na zimę sprawdzi się nie tylko na kanapki, do burgerów, hot dogów, czy też kababów. Będzie świetną przekąską do mięs oraz wszelkich dań z grilla, czy też jako jeden ze składników sałatki. To jedna lepszych sałatek na zimę, która pasuje do większości polskich obiadów. 

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (394 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sałatka z cukinii na zimę

W szczycie sezonu na pyszne, krajowe warzywa warto przygotować sobie zapas różnych przetworów. Sałatka z ogórków już leżakuje w mojej piwniczce. Najwyższa zatem pora na to, by znalazła się tam również  sałatka z cukini na zimę, którą szykuję super podobnie. Ponieważ zalewa do sałatki z ogórkami jest idealna i ma niesamowicie wyważony i uniwersalny smak, to sprawdza się tak samo dobrze, gdy szykuję inne sałatki. Moja sałatka z cukinii do słoików jest tak pyszna, że pierwszy słoik otwieram zawsze już po tygodniu, by móc skosztować tę sałatkę, gdy jest jeszcze bardzo świeża i mega chrupiąca. Sałatka z cukinii i papryki na zimę to coś co naprawdę trzeba zrobić. Takie sałatki nie kupicie w żadnym sklepie. U mnie jest to sałatka z cukinią i papryką, ale można przy tym przepisie trochę się pobawić składnikami. Zatem sałatka z cukini i ogórków jest jak najbardziej ok i taka wersja też wychodzi super. Moja sałatka z cukinii ogórków i papryki na zimę to prawdziwy hit wśród sałatek do słoików, które szykuję do zimowych obiadów. Czy będzie to sałatka z cukinii i papryki, czy też sałatka z cukinii i ogórków, to smak i wygląd zawsze przyciąga wszystkich domowników. Gorąco polecam też przepis na ogórki w zalewie gyros. Bardzo fajna na zimę jest też sałatka z fasolki szparagowej do słoików

Sałatka z cukinią na zimę

Domowa sałatka z cukinii na zimę może być podawana do większości polskich obiadów. Gulasz z indyka w towarzystwie tej sałatki będzie jeszcze smaczniejszy. Tak samo pulpety drobiowe szykowane z ziemniakami lub ulubionymi kluskami. Jak myślę o takim daniu jak zrazy, to aż ślinka cieknie. Domowa sałatka z cukinią i ogórkami najbardziej smakuje moim dzieciom. Sama wolę wersję z marchewką, ale każda sałatka z cukini do słoików jest super pyszna. Tak naprawdę warzywa można dowolnie zmieniać. Ważne, by sałatka z cukinią do słoików miała w środku najwięcej cukinii. Moja salatka z cukini na zime zawiera zazwyczaj cukinię zielona, ponieważ jest bardziej popularna i łatwiej ją też zakupić. Jednak salatka z cukini do sloikow może być śmiało robiona na bazie cukinii żółtej lub mieszanki różnych cukinii. Ważne, by warzywa te były jeszcze na tyle młode, że gniazdo nasienne nie jest przerośnięte, a skórka pozostaje delikatna. Sałatka z cukinią na zimę sprawdzi się nie tylko do obiadu, ale i na kanapki, do wrapów, czy też jako sałatka wyłożona do miseczki, gdy szykujemy imprezę lub grilla. Zapraszam po przepis na sałatkę z cukinii na zimę i życzę powodzenia.