Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Sprawdź jak smakuje moja najpyszniejsza papryka faszerowana mięsem mielonym. Przepis jest bardzo prosty a zapiekane papryki będą idealne na obiad dla całej rodziny.

- przepis krok po kroku
- kolorowo, smacznie i zdrowo
- dużo porad i zamienników składników

Czas przygotowania: 20 minut
Czas szykowania farszu: 25 minut
Czas pieczenia papryk: 45 minut
Liczba porcji: 6 dużych papryk

Kaloryczność kcal: 430 w 1 faszerowanej papryce

Składniki:
  • 6 dużych papryk - mogą być różnych kolorów
  • 1 torebka ryżu - 100 g waga przed ugotowaniem
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • nieduża cebula - około 120 g
  • 4 ząbki czosnku - około 20 g
  • 250 g sera mozzarella
  • 2 średnie pomidory - 500 g
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garść siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • przyprawy: 1 łyżeczka oregano; po pół łyżeczka soli i słodkiej papryki, po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki

Faszerowana papryka

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz sześć dużych papryk faszerowanych. Zanim zaczniesz szykować paprykę faszerowaną, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Papryka faszerowana, 1

Papryka faszerowana, 2

Papryka faszerowana zapiekana

Na początku przygotuj sobie farsz. Nagrzej dużą patelnię i wlej dwie łyżki oleju do smażenia. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Cztery ząbki czosnku można też przepuścić przez praskę. Cebulkę wymieszaną z czosnkiem podsmażaj na odrobinę wyższej niż mała moc palnika przez 10 minut. W tym czasie przygotuj mięso i przyprawy.

Potrzebujesz około 500 gramów mięsa mielonego. Ja użyłam łopatki wieprzowej. Mięso zmiel w maszynce na średnicy oczkach. Jeśli nie masz maszynki, to polecam zakup mięsa u rzeźnika z możliwością zmielenia mięsa na miejscu w sklepie. Zmielone mięso dodaj na patelnię z zarumienioną cebulką i czosnkiem. Dodaj też przyprawy: 1 łyżeczka oregano; po pół łyżeczka soli i słodkiej papryki, po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki. Całość zamieszaj przy pomocy drewnianej łyżki i smaż przez 10 minut (warto przez pierwsze minuty mieszać i rozdzielać kawałki mielonego mięsa).  

Porada: Zamiast łopatki możesz też użyć chudej karkówki lub szynki wieprzowej. Można też wymieszać wołowinę pół na pół z mięsem wieprzowym. Sprawdzi się też mielony udziec z indyka. 

Papryka faszerowana, 3

Po tym czasie dodaj też siekany miąższ z dwóch pomidorów. Wcześniej je obierz i usuń twardy fragment po szypułce. Na patelnię dodaj również trzy łyżki koncentratu pomidorowego oraz sporą garść siekanego szczypiorku. Farsz smaż dalej przez 10 minut. Cały czas bez przykrywki. 

Porada: Zamiast siekanych pomidorów możesz użyć 500 gramów pomidorów z puszki. Gęsta passata z butelki też się sprawdzi. 
Papryka faszerowana, 4

W międzyczasie polecam ugotować też torebkę ryżu. Jedna saszetka suchego ryżu o wadze 100 gramów. Użyłam ryż basmati, ale można też sięgnąć np. po ryż jaśminowy. Ryż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu mój ryż ważył niecałe 300 gramów. Ugotowany ryż dodaj na patelnię z usmażonym farszem. Wszystko razem zamieszaj i po trzech minutach wyłącz. Sprawdź smak farszu i w razie potrzeby dodaj więcej przypraw. 

Porada 1: Zamiast ryżu można też dodać do farszu około 300 gramów ugotowanej kaszy: bulgur, jaglanej, jęczmiennej, kuskus lub owsianej. Bardzo dobra jest też dowolna komosa ryżowa, czyli quinoa. 

Porada 2: Jeśli lubisz meksykańskie smaki, to na patelnię z gotowym farszem możesz też dorzucić trochę odsączonej kukurydzy i fasoli z puszki oraz mieszankę przypraw meksykańskich. 
Papryka faszerowana, 5

Gotowy farsz odstaw na bok i przygotuj sobie naczynie żaroodporne oraz papryki. Do zrobienia papryk faszerowanych wybierz niskie i szerokie naczynie, w którym zmieści się sześć papryk. Zawsze kupuję więcej papryk i przed ich szykowaniem "przymierzam" je w naczyniu. Wybieram większe i szersze sztuki o podobnej wielkości. U mnie jedna papryka ważyła dość sporo, bo około 270 gramów. 

Wybrałam naczynie ceramiczne o wymiarach 22 x 30 cm. Dobrze sprawdzi się też szklane naczynie do zapiekania. Przykrywka nie będzie tu potrzebna. 
Papryka faszerowana, 6

Wybrane do przepisu papryki umyj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem odkrój górę papryki z ogonkiem. Ze środka papryki usuń gniazdo nasienne oraz białe włókna. Można śmiało zrobić to wyłącznie palcami, bez użycia nożyka. 
Papryka faszerowana, 7

Do lekko przestudzonego farszu dodaj większość pokrojonego na małe kawałki sera mozzarella i zamieszaj farsz. Resztę sera mozzarella zostaw na potem. Użyjesz go do grillowania papryk pod koniec pieczenia ich w piekarniku. 

Gotowym farszem wypełnij wszystkie papryki. Jeśli masz więcej farszu, to możesz śmiało dać go więcej, by wystawał z papryk. 
Papryka faszerowana, 8

Faszerowane papryki umieść w naczyniu do zapiekania. Papryki możesz dodatkowo posmarować odrobiną oleju. Użyj do tego pędzelka kuchennego. Do naczynia wlej też odrobinę wody. Wystarczy 50 ml wody, która będzie odparowywała na początku pieczenia i sprawi, że papryki nie przypieką się od spodu. 

Tak przygotowane faszerowane papryki umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. Wybierz trochę niższą niż środkowa półka w piekarniku i piecz tak papryki przez około 40 minut. Jeśli nie masz termoobiegu, to ustaw 190-200 stopni z grzaniem góra/dół. Kontroluj jednak stopień przypieczenia papryk, by od góry nie zapiekły się za mocno. Jeśli używasz cienkiego naczynia np. metalowego - uważaj, by papryki nie przypiekły się za mocno od spodu. 
Papryka faszerowana, 9

Po około 40 minutach pieczenia bardzo ostrożnie zdejmij podpieczone kapelusze z papryk i odłóż je sobie na duży talerz. Na farsz wystający od góry z papryk, wyłóż resztę sera mozzarella i zapiekaj papryki jeszcze przez ostatnie 5-10 minut. Możesz na ten czas ustawić tryb grillowania od góry. 

Po wyjęciu naczynia z paprykami faszerowanymi wszystkie kapelusiki odłóż na swoje miejsce. 
Papryka faszerowana, 10

Papryka faszerowana, 11

Papryka faszerowana jest kompleksowym daniem i podaję ją zazwyczaj bez żadnych dodatków. 
Napisz koniecznie jak Ty podajesz papryki faszerowane i czy też dodajesz do farszu ryż.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (388 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Papryka faszerowana

Szykowanie różnych faszerowanych warzyw to dla mnie ogromna przyjemność. Do tego jeszcze jest to sposób na to, by oczyścić lodówkę z różnych jedzeniowych resztek. Do farszu można bowiem dodać całą masę najróżniejszych składników. W ostateczności otrzymujemy pyszny i bogaty smakowo farsz i niesamowicie piękne danie na obiad. Papryka faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem różnych warzyw i ziół, to niesamowicie pyszny pomysł na letnio jesienny obiad. Oczywiście tak naprawdę przepis na paprykę faszerowaną może się pojawiać w Twoim domu i na wiosnę i zimą, czyli o każdej porze roku. Papryka świeża jest bowiem dostępna w sklepach przez cały rok. wiadomo jednak, że papryka faszerowana mielonym wyjdzie najtaniej w szczycie sezonu na paprykę, więc wtedy polecam szykować ją częściej. Zostając póki co w temacie samej papryki, to oczywiście polecam najbardziej paprykę czerwoną oraz żółtą, ponieważ można je zakupić naprawdę spore. Same papryki trochę różnią się smakiem i te czerwone i pomarańczowe są słodsze od papryki zielonej. Zielona papryka będzie też raczej mniejszych rozmiarów. Jeśli Twoja papryka faszerowana pieczona będzie szykowana tak jak u mnie, czyli z sześciu papryk, to polecam sięgnąć po papryki w różnych kolorach. Bardzo wygodne jest też wybranie papryk kształtnych, szerszych i bardziej pojemnych. Staraj się też wybierać papryki o podobnej wielkości. Dodatkowo musisz też wszystkie ładnie mieścić w wybranym naczyniu do zapiekania. Z użyciem papryki wybitnie pyszna jest peperonata, którą gorąco polecam. 

Papryka faszerowana zapiekana

Papryki powinny być świeże i bez śladów nieuszkodzenia. Najładniej prezentują się też papryki faszerowane mięsem mielonym z ogonkami, które wszyscy tak chętnie obrywają przed zważeniem papryki do zakupu. Wiadomo dlaczego tak robimy, jednak papryka faszerowana przepis do którego wybrałabym raczej papryki z ogonkami. Co ciekawe miałam ostatnio problem z tym, by zakupić takie papryki, bowiem sprzedawcy sami wcześniej urywają ogonki, by papryki lepiej układały się w skrzynkach i ogonki nie przebijały innych papryk leżących obok. Gdy masz już ładne papryki, to czas na wybranie naczynia do zapiekania. Może ono być metalowe, szklane lub też ceramiczne. U mnie papryka faszerowana pieczona jest albo w niskich i szerokim naczyniu ceramicznym albo też w posobnym naczyniu szklanym. Papryka faszerowana miesem i ryzem nie jest niczym przykrywana w czasie zapiekania, więc nie potrzebujesz naczynia z przykrywką. Kolejna kwestia to wybór mięsa. Papryka faszerowana mięsem mielonym smakuje mi najbardziej.  I tutaj wybieram zazwyczaj mięso mielone z łopatki wieprzowej, ale można też zrobić sobie mieszankę karkówki i szynki lub też mieszankę mięsa mielonego wieprzowego i mięsa mielonego wołowego. W wersji bardziej dietetycznej lub też zwyczajnie dla osób, które wolą drób, można użyć mięsa z kurczaka lub z indyka. 

Faszerowane papryki

Oprócz papryk oraz wyboru mięsa pozostają jeszcze inne dodatki. Papryka faszerowana przepisy z dodatkiem ryżu lub ulubionej kaszy, to przepisy najchętniej przez Was wyszukiwane. Sama sięgam zazwyczaj po dodatek ryżu do farszu na papryki faszerowane. Można też jednak śmiało sięgnąć po kaszę pęczak lub drobniejszą kaszę jęczmienną. Bardzo dobrze smakuje tez kasz bulgur oraz kasza jaglana lub kuskus, czy też komosa ryżowa, czyli quinoa. Do tego zestawu standardowo pasują też pomidory, cebula i czosnek oraz ulubiony zestaw przypraw lub też gotowe mieszanki przypraw. Takim smacznym zespoleniem farszu jest też dodatek sera. Sama wybieram prawie zawsze ser mozzarella, ponieważ jest według mnie najlżejszy i bardzo dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami. Poza tym mozzarella pysznie się rozpływa i ciągnie podczas jedzenia papryki faszerowanej. Bardzo ważne jest odpowiednie zapieczenie faszerowanych papryk. Trzeba dać im bowiem trochę czasu, by zmiękły w piekarniku a przy tym nie zapiekły się też za mocno. Wszystko to jednak bardzo szczegółowo opisuję w samym przepisie na paprykę faszerowaną. Przy okazji bardzo gorąco polecam też inne moje przepisy na faszerowane warzywa. Cukinia faszerowana to mój ulubiony hit na lato. Rewelacyjny jest też bakłażan faszerowany, który nie jest tak popularnym, jednak według mnie to jeden z lepszych sposobów na pyszne podanie tego warzywa. Zapraszam i życzę smacznego!