Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Makaron z Burratą

Makaron z Burratą

Makaron z Burratą w idealnym, super prostym sosie pomidorowym z cebulą, to rewelacyjny pomysł na pyszny posiłek bez mięsa. Do tego to tylko kilka składników. Bardzo gorąco polecam ten przepis. 

Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania makaronu: 8 minut
Liczba porcji: 3 duże porcje

Kaloryczność kcal: 760 w 1 porcji [ więcej ]
Dieta: wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 200 g makaronu np. świderki, rurki - waga przed ugotowaniem
  • 3 sery Burrata z zalewy - 3 x 125 g (wyjmij wcześniej z lodówki)
  • 1 większa cebula lub dwie małe - 200 g
  • 1 puszka pomidorów krojonych - 400 g
  • 100 g mini pomidorków - można pominąć
  • po dwie łyżki oliwy i masła klarowanego
  • przyprawy i zioła: po kilka listków świeżego oregano i bazylii; pół płaskiej łyżeczki soki; 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • ewentualne dodatki: mini pomidorki, sok z limonki, świeża bazylia

Makaron z Burratą
Makaron z Burratą, 1

Krok 1: Podsmaż cebulę

Makaron polecam gotować już w trakcie szykowania sosu. 

Nagrzej większą patelnię z grubym dnem. Dodaj około dwie łyżki masła klarowanego oraz dwie łyżki oliwy z oliwek. Poczekaj, aż masło się roztopi. Od razu wyłóż też obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Ustaw nieco niższą niż średnia moc palnika i smaż cebulę bez przykrycia przez około 10 minut. Co kilka minut mieszaj cebulę drewnianą łyżką.

Podsmaż cebulę

Krok 2: Dodaj pomidory i zioła

Po tym czasie dodaj puszkę (400 gramów) pomidorów drobno krojonych bez skórki. Dorzuć też po pół garści świeżego oregano i bazylii, pół płaskiej łyżeczki soki oraz 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Całość wymieszaj i "gotuj" przez dwie minuty. 

Porada: Zamiast świeżego oregano możesz dać pół płaskiej łyżeczki suszonego. Pomidory z puszki można zastąpić mięsistymi, świeżymi pomidorami o wadze 500 gramów. Zdejmij z nich wcześniej skórkę i posiekaj. 

Dodaj pomidory i zioła

Krok 3: Ugotuj makaron i połącz

Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na ugotowanie 200 gramów makaronu potrzebujesz 2 litry wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp płaską łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente.  Makaron gotuję zazwyczaj o minutę dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Ugotowany makaron powinien być sprężysty, ale miękki. Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu na patelnię z gotowym sosem. Po ugotowaniu makaron ważył u mnie około 460 gramów. Były to maccheroni (krótkie rurki). Wymieszaj makaron z sosem. 

Ugotuj makaron i połącz

Krok 4: Wyłóż porcje z Burratą

Makaron z sosem podziel na trzy porcje (ja dodałam jeszcze łącznie 100 gramów mini pomidorków przekrojonych na poł i podsmażonych na patelni po sosie). Na każdą porcję wyłóż po jednej Burracie. Dodaj świeże listki bazylii oraz ulubione przyprawy np. płatki chili lub/i pieprz. Całość polecam skropić sokiem z limonki i oliwą i od razu podawać. 

Wyłóż porcje z Burratą

Makaron z Burratą, 6

Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (37 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Makaron z Burratą

Makaron z burratą to prawdziwy przysmak dla wszystkich, którzy cenią sobie prostotę, ale też unikalny smak. Choć przepis bazuje na kilku podstawowych składnikach, danie to zyskuje na swojej niepowtarzalności dzięki bogatej, kremowej konsystencji burraty, która jest serem świeżym, wywodzącym się z południowej Italii. Burrata z makaronem wygląda i smaku rewelacyjnie. Kluczowym elementem tego dania jest połączenie cebuli, oliwy oraz masła klarowanego, co nadaje podstawie smakowej głębię i charakter. Cebula, zeszkliwiona na mieszaninie oliwy z oliwek i masła, staje się słodka, dodając daniu subtelną, ale wyczuwalną nutę. Makaron, jako baza, doskonale pasuje do lekko słodkawych, przetartych pomidorów, które wprowadzają świeżość i lekkość. Dodanie burraty na koniec gotowania to kropka nad 'i'. Burrata, ze swoją zewnętrzną mozzarellową skorupką i śmietankowym środkiem, dodaje kremowości i głębi. Rozpływająca się w ciepłym makaronie, łączy się ze wszystkimi składnikami, tworząc niemalże magiczne połączenie tekstur i smaków. Makaron z Burratą to danie wyjątkowe w swojej prostocie. To połączenie idealnie pasujących do siebie składników. To danie to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają prostych, ale wyrafinowanych smaków bez mięsa. Szybkość i łatwość przygotowania sprawiają, że jest to idealny wybór na szybki obiad w tygodniu, jak też na elegancką kolację. Elegancja i prostota składników przemawiają sama za siebie, czyniąc makaron z burratą daniem, które każdy, nawet początkujący kucharz, może przygotować z łatwością, czy to dla siebie, czy dla swoich gości. Makaron z Burratą możesz szykować przez cały rok. W sezonie dajemy świeże pomidory bez skórki, zaś zimą sięgamy po pomidory zamknięte w puszce. Wspaniała i bardzo kolorowa jest też sałatka z halloumi grillowanym. A tutaj przepyszna sałatka z burratą