Makaron z Burratą
Makaron z Burratą w idealnym, super prostym sosie pomidorowym z cebulą, to rewelacyjny pomysł na pyszny posiłek bez mięsa. Do tego to tylko kilka składników. Bardzo gorąco polecam ten przepis.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania makaronu: 8 minut
Liczba porcji: 3 duże porcje
Kaloryczność kcal: 760 w 1 porcji
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 200 g makaronu np. świderki, rurki - waga przed ugotowaniem
- 3 sery Burrata z zalewy - 3 x 125 g (wyjmij wcześniej z lodówki)
- 1 większa cebula lub dwie małe - 200 g
- 1 puszka pomidorów krojonych - 400 g
- 100 g mini pomidorków - można pominąć
- po dwie łyżki oliwy i masła klarowanego
- przyprawy i zioła: po kilka listków świeżego oregano i bazylii; pół płaskiej łyżeczki soki; 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
- ewentualne dodatki: mini pomidorki, sok z limonki, świeża bazylia
Makaron z Burratą
Makaron polecam gotować już w trakcie szykowania sosu.
Nagrzej większą patelnię z grubym dnem. Dodaj około dwie łyżki masła klarowanego oraz dwie łyżki oliwy z oliwek. Poczekaj, aż masło się roztopi. Od razu wyłóż też obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Ustaw nieco niższą niż średnia moc palnika i smaż cebulę bez przykrycia przez około 10 minut. Co kilka minut mieszaj cebulę drewnianą łyżką.
Po tym czasie dodaj puszkę (400 gramów) pomidorów drobno krojonych bez skórki. Dorzuć też po pół garści świeżego oregano i bazylii, pół płaskiej łyżeczki soki oraz 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Całość wymieszaj i "gotuj" przez dwie minuty.
Porada: Zamiast świeżego oregano możesz dać pół płaskiej łyżeczki suszonego. Pomidory z puszki można zastąpić mięsistymi, świeżymi pomidorami o wadze 500 gramów. Zdejmij z nich wcześniej skórkę i posiekaj.
Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na ugotowanie 200 gramów makaronu potrzebujesz 2 litry wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp płaską łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Makaron gotuję zazwyczaj o minutę dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Ugotowany makaron powinien być sprężysty, ale miękki. Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu na patelnię z gotowym sosem. Po ugotowaniu makaron ważył u mnie około 460 gramów. Były to maccheroni (krótkie rurki). Wymieszaj makaron z sosem.
Makaron z sosem podziel na trzy porcje (ja dodałam jeszcze łącznie 100 gramów mini pomidorków przekrojonych na poł i podsmażonych na patelni po sosie). Na każdą porcję wyłóż po jednej Burracie. Dodaj świeże listki bazylii oraz ulubione przyprawy np. płatki chili lub/i pieprz. Całość polecam skropić sokiem z limonki i oliwą i od razu podawać.
Smacznego.