Orzechowiec

Orzechowiec

Orzechowiec to niezwykle pyszne i wyjątkowe ciasto miodowe oraz najlepszy krem budyniowy i orzechy w lekkim karmelu. Ten przepis zachwycił już wielu naszych gości. Ciasto orzechowiec można też piec na Święta.

- sprawdzony przepis
- długo zachowuje świeżość
- wspaniałe ciasto na świąteczny stół

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia blatów: 24 minut
Czas chłodzenia ciasta: 5 godzin
Ilość porcji: forma do 24 x 34 cm

Kaloryczność kcal: 350 w 100 g ciasta

Składniki na dwa miodowe blaty

  • 3 szklanki mąki pszennej - 480 g
  • 150 g prawdziwego masła - 3/4 kostki
  • 1/3 szklanki cukru - około 90 g
  • 2 duże lub 3 małe jajka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki sody

Składniki na masę budyniową

  • 3 szklanki mleka - 750 ml
  • pół szklanki cukru - około 130 g
  • kostka masła - 200 g
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru - 2 x 40 g

Składniki na orzechowy wierzch

  • 250 g orzechów włoskich łuszczonych
  • 1/4 kostki masła - 50 g
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki płynnego miodu

Składniki na dżemową warstwę

  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki

Orzechowiec przepis prosty

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jajka i masło wyjmij wcześniej z lodówki. Masło użyte do zrobienia kremu budyniowego musi być idealnie miękkie. 

Forma do pieczenia: blaszka o wymiarach około 22 x 35 cm lub 24 x 34 cm lub mniejsza. 
Pieczenie blatów miodowych: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 160 stopni z termoobiegiem.

Czas pieczenia blatu bez warstwy orzechów: 11 minut
Czas pieczenia blatu z warstwą orzechów: 12 minut

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem ciasta polecam przeczytać najpierw cały przepis, by móc odpowiednio przygotować wszystkie składniki oraz zdecydować co i kiedy robić. 

Orzechowiec, 1

Orzechowiec

Na samym początku ugotuj budyń do masy budyniowej. Będzie on potrzebował kilku godzin, by naturalnie przestygnąć na blacie kuchennym. Pamiętaj też o tym, by wyjąć na blat całą kostkę masła - 200 gramów. Masło również potrzebuje kilku godzin, by naturalnie zmiękło. 

Do rondelka wlej dwie szklanki mleka (najlepiej pełnotłustego) oraz wsyp pół szklanki cukru. Do trzeciej szklanki mleka wsyp dwa opakowania proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym. Mają to być dwa budynie bez cukru o wadze 40 gramów na jedną saszetkę. 

Mleko z cukrem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum i wlej dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Od razu zacznij mieszać budyń. Możesz trochę zwiększyć moc palnika. Budyń mieszaj krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Nie mieszaj go też za długo. Tylko tyle, by otrzymać odpowiednią konsystencję.

Budyń odstaw do przestudzenia, przekrywając go wcześniej kawałkiem folii (ja używam do tego woreczków śniadaniowych). Absolutnie nie odkładaj go do lodówki. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę. Budyń powinien się naturalnie przestudzić. 

Orzechowiec, 2

Kostka masła naturalnie mięknie do masy budyniowej a obok studzi się ugotowany budyń. Pora zatem na szykowanie ciasta oraz orzechowego wierzchu.

Polecam zacząć od przygotowania orzechowej góry. W rondelku umieść razem 50 gramów, czyli 1/4 kostki masła oraz po trzy łyżki cukru i miodu. Całość podgrzewaj kilka minut na małej mocy palnika. Mieszaj składniki przy pomocy rózgi kuchennej, aż do roztopienia się cukru i ujednolicenia masy. 
Orzechowiec, 3

Po chwili wsyp też około 250 gramów lekko rozdrobnionych orzechów włoskich. Pamiętaj o tym, by wcześniej sprawdzić, czy nie zabłądził się gdzieś kawałek łupinki od orzechów.. Całość mieszaj i gotuj jeszcze do półtorej minuty na małej mocy palnika. Wyłącz i odstaw na bok. 
Orzechowiec, 4

Od razu zabierz się za szykowania ciasta. Do miski wsyp trzy szklanki mąki pszennej np. tortowej. Ma to być 480 gramów mąki. Dodaj też 1/3 szklankę cukru (około 90 gramów); wbij dwa duże lub trzy małe jajka; dodaj 150 g prawdziwego, zimnego masła. Masło możesz pokroić na mniejsze kawałki. Dodaj również trzy łyżki ulubionego płynnego miodu oraz dwie łyżeczki sody oczyszczonej. 
Orzechowiec, 5

Ciasto zagnieć na jednolitą kulę. Możesz użyć miksera z hakami do wyrabiania cięższych ciast lub ciasto wyrabiaj ręcznie. Zrób to szybko i sprawnie, by niepotrzebnie nie ocieplać dłońmi ciasta i nie roztapiać za mocno drobinek masła. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt lepkie, jednak po chwili zacznie się robić coraz bardziej plastyczne i łatwo Ci będzie uformować je w zgrabną kulę. Moja kula ciasta ważyła około 900 gramów. 

Ciasto podziel na dwie równe części. Otrzymałam zatem dwa kawałki o wadze około 450 gramów każdy. 
Orzechowiec, 6

Przygotuj sobie blaszkę do pieczenia. Moja miała wymiar 24 x 34 cm. To największa blaszka jakiej można użyć. W większych/szerszych blaszkach może być już trudno wyłożyć tak cienki placek ciasta. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia a boki tylko lekko natłuść. 

Jeden kawałek ciasta rozwałkuj na cienki placek przy pomocy wałka. Staraj się wałkować placek na kształt dna foremki. Polecam wałkować ciasto umieszczając je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wówczas ciasto nie klei się do wałka. Ciasto przełóż do formy. W razie potrzeby odetnij wystające fragmenty i uzupełnij nimi miejsca bez ciasta. Całość możesz jeszcze uklepać palcami lub jakimś płaskim narzędziem kuchennym. 
Orzechowiec, 7

Formę z pierwszym blatem pod ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Blat piecz w ten sposób przez 11 minut. Upieczony blat możesz od razu wyjąć z piekarnika. Nie wyłączaj piekarnika. 
Orzechowiec, 8

Zdejmij obręcze formy. Ciasto przesuń na blat kuchenny razem z papierem do pieczenia. W formie umieść nowy arkusz papieru do pieczenia. Zapnij obręcz. Drugi kawałek ciasta rozwałkuj na placek, tak samo jak pierwszy i przełóż do formy. (Forma może być jeszcze ciepła). Na ciasto wyłóż masę orzechową z rondelka. Masa również może być jeszcze ciepła. 
Orzechowiec, 9

Formę z drugim blatem pod ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Blat piecz w ten sposób przez 12 minut. Upieczony blat możesz również od razu wyjąć z piekarnika.
Orzechowiec, 10

Po lekkim przestudzeniu zdejmij boki formy. Ciasto przesuń na blat kuchenny razem z papierem do pieczenia. W formie ponownie zapnij pierwszy upieczony blat. Po całej jego powierzchni rozprowadź 200 gramów dżemu z czarnej lub czerwonej porzeczki. Możesz też wybrać dowolny inny, kwaśny dżem.
Orzechowiec, 11

Jak tylko budyń całkowicie przestygnie a kostka masła zmięknie, możesz zacząć szykować krem budyniowy. Do niedużej, ale wysokiej miski przełóż miękkie masło. Ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Bardzo ważne jest, by cierpliwie ubijać masło czekając na właściwą konsystencję.

Ja napuszone masło przekładam do większego naczynia. Stopniowo, łyżka po łyżce dodaję całkowicie przestudzony budyń. Po każdej łyżce miksuję masę do całkowitego jej połączenia. Uważam, by nie ubijać kremu za długo.
Orzechowiec, 12

Gotowy krem budyniowy można od razu wyłożyć na pierwszy blat wysmarowany dżemem. Masa budyniowa nie jest jeszcze sztywna. Dopiero po schłodzeniu w lodówce, masło zawarte w kremie stężeje. Wówczas krem budyniowy będzie można kroić nożem. 
Orzechowiec, 13

Na warstwę kremu budyniowego ostrożnie przełóż blat ciasta z orzechami.
Orzechowiec, 14

Orzechowiec jest już gotowy. Należy go jednak schłodzić w lodówce przez minimum pięć godzin. Po tym czasie krem budyniowy powinien stężeć. Polecam jednak zostawić ciasto na całą noc w lodówce. Orzechowiec potrzebuje czasu, by nagrał odpowiedniej struktury i smaku. Pop nocy w lodówce blaty zmiękną a masa budyniowa będzie całkowicie sztywna. 
Orzechowiec, 15

Orzechowiec, 16

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (178 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Orzechowiec

To pyszne ciasto z orzechami włoskimi jest jednym z lepszych ciast, jakie można upiec od jesieni aż do wczesnej wiosny. Ciasto orzechowiec to deser, który idealnie pasuje do kuchni polskiej. Wszystkie składniki na ciasto są łatwo dostępne oraz bardzo sezonowe. Orzechy włoskie obok orzechów laskowych, to orzechy, które rosną w naszym klimacie idealnie. Od jesieni mamy ich pod dostatkiem. Nie brakuje u nas też miodu. Polska jest krajem obfitującym w dziesiątki typów miodu. Każdy chyba ma swój ulubiony. Mój przepis na orzechowca jest wbrew pozorom bardzo prosty do zrobienia. Orzechowiec ciasto z miodem, które zachwyca u nas każdego gościa, który go spróbuje. Koniecznie sprawdź też mój przepis na super pyszne ciasto bez mąki makowa panienka

Orzechowiec przepis prosty

Ciasto orzechowe z kremem jest zatem proste, jednak wymaga skupienia przy szykowaniu oraz trzymania się kolejnych kroków przepisu. To dość szybkie ciasto z orzechami włoskimi nie jest jednak znane każdemu. Oczywiście w naszym kraju pieczemy setki najróżniejszych ciast i chyba nigdy nie będzie nam dane spróbować każdego z nich. Choćby dlatego, że w każdym domu nawet przepis na makowiec robi się trochę inaczej. Zapewniam, że ciasto orzechowiec prosty przepis to właśnie moje wspaniałe i aromatyczne ciasto orzechowiec. 

Ciasto orzechowiec

Jak zatem wygląda przepis na orzechowca w mojej wersji.. Myślę, że tutaj większość kucharzy korzysta z podobnej receptury. Ja zawsze obowiązkowo przekładam jeden blat miodowy dżemem z czarnej lub czerwonej porzeczki. Można pominąć dżem, jednak według mnie orzechowiec przepis aż prosi się o nutkę kwasowości w chociaż jednej warstwie ciasta. Orzechowiec toi nie tylko ciasto, które z przyjemnością jest podać na jesienne lub zimowe spotkanie z rodziną. Ciasto orzechowiec to również fantastyczny pomysł na jedno z ciast, jakie można upiec na Święta. Boże Narodzenie to cudowny czas. Nasze dzieci kochają piec pierniczki świąteczne. To nie tylko miło spędzony czas, ale i świetna zabawa. Można się rozmarzyć i zamknąć oczy. Najpiękniej pachnie chyba keks pieczony z dużą ilością bakalii. Faworytem wśród serników przekładanych jest chyba ostatnio sernik królewski. Gorąco zachęcam zatem do pieczenia i gotowania razem ze mną. Mój Blog Kulinarny to skarbnica przeróżnych przepisów. I tych bardzo starych i przepisów z całego świata. Zapraszam!