Karpatka z kremem budyniowym

Karpatka z kremem budyniowym

Zapraszam po mój sprawdzony przepis na karpatkę z kremem budyniowym. Ptysiowe ciasto do karpatki oraz najlepszy, puszysty krem budyniowy to podstawa. Bardzo dokładnie opisałam cały proces robienia karpatki. 

Jeśli tylko podążysz za moim przepisem, to jestem pewna, że Twoja karpatka wyjdzie idealnie. 

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Ilość porcji: blaszka 25/38 cm

Składniki na ciasto parzone

  • 6 średnich jajek
  • 3/4 kostki masła - 150 g
  • szklanka mąki z czubem - 200 g
  • 1 szklanka wody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na krem budyniowy

  • kostka masła - 200 g
  • 2 szklanki mleka - 500 ml
  • 2 budynie bez cukru - proszek 2 x 40 g
  • 3 łyżki cukru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Wielkość blaszki do ciasta: 25/38 cm
Jajka, mleko i masło wyjmij wcześniej z lodówki - powinny mieć temperaturę pomieszczenia.

Do zrobienia karpatki potrzebujesz też: odrobinę masła i mąki do oprószenia blaszki do pieczenia, cukier puder do oprószenia gotowej karpatki.

Jak zrobić karpatkę z kremem budyniowym:

Szykowanie karpatki zacznij zawsze od ugotowania budyniu do kremu budyniowego. Budyń powinien całkowicie ostygnąć do temperatury pomieszczenia. Absolutnie nie wolno przyspieszać chłodzenia budyniu przez umieszczanie do w lodówce. 

Ze składników na krem budyniowy: Do rondelka wlej 1,5 szklanki mleka oraz trzy łyżki cukru. Mleko z cukrem doprowadź do wrzenia. Pół szklanki mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Będą to dwie saszetki proszku budyniowego bez cukru (smak śmietankowy lub waniliowy). Zmniejsz moc palnika i wlej dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Cały czas mieszaj budyń. Możesz teraz zwiększyć moc palnika. Budyń mieszaj krótko i energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć.

Gotowy budyń przelej do szklanego naczynia i odstaw do przestudzenia przekrywając go wcześniej woreczkiem śniadaniowym. 

Karpatka z kremem budyniowym, 1

Karpatka z kremem budyniowym, 2

Budyń stygnie a masło do masy budyniowej mięknie na blacie kuchennym, więc przyszła kolej na upieczenie blatów ptysiowych do karpatki. Ze składników na ciasto parzone: Do garnka wlej szklankę wody. Dodaj 150 gramów masła. Całość podgrzewaj, aż masło się rozpuści a woda z masłem zacznie się gotować. Naczynie zdejmij na chwilę z palnika. 
Karpatka z kremem budyniowym, 3

Do wody z masłem dodaj szczyptę soli i wsyp 200 gramów (szklanka z czubem) mąki pszennej. Możesz bez obaw wsypać całą mąkę. Nie trzeba tego robić partiami. Całość mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Masa bardzo ładnie się złączy i nie robi grudek. Naczynie postaw ponownie na palniku ustawionym na małej mocy i mieszaj całość około jednej minuty. Naczynie zdejmij z palnika. 
Karpatka z kremem budyniowym, 4

Masa ptysiowa potrzebuje chwili, by przestygnąć, więc możesz w tym czasie przygotować jajka. Ja myję jajka i wbijam je do jednej szklanki. Tak przygotowane jajka bardzo szybko i sprawnie dodaję potem do masy. Należy tylko ostrożnie wlewać je do ciasta, by nie wpadły wszystkie na raz.
Karpatka z kremem budyniowym, 5

Do przestudzonego ciasta dodawaj po jednym jajku. Po każdym jajku chwilę miksuj masę mikserem. Możesz to zrobić drewnianą łyżką, jednak mikser znacznie ułatwia i przyspiesza ten proces. 
Karpatka z kremem budyniowym, 6

Karpatka z kremem budyniowym, 7

Gdy już wszystkie jajka połączyły się w cieście, możesz dodać też proszek do pieczenia. Masę dokładnie wymieszaj. Lepkie ciasto jest już gotowe do pieczenia.
Karpatka z kremem budyniowym, 8

Przyszła pora, by upiec dwa blaty ptysiowe. Blaszkę o wymiarach 25/38 cm wysmaruj od środka odrobiną masła. Wsyp mąkę pszenną i pokryj nią wnętrze formy. Powinna powstać cieniutka powłoka ochronna do pieczenia ciasta parzonego.
Karpatka z kremem budyniowym, 9

Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą porcję ciasta ostrożnie wyłóż na blaszkę. Najlepiej łyżka po łyżce, w różne miejsca blaszki. Następnie rozprowadź ciasto po całej powierzchni i wyrównaj ją. Warto jednak zostawić smugi, by ciasto naturalnie się pofalowało podczas pieczenia. Warstwa ciasta jest cienka. Tak ma być. Ciasto w piekarniku urośnie. 
Karpatka z kremem budyniowym, 10

Formę z ciastem parzonym umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczenie góra/dół, bez termoobiegu. Blat ptysiowy piecz 20-22 minut. Po upieczeniu odrobinę uchyl drzwi piekarnika. Po 5 minutach wyjmij formę.
Karpatka z kremem budyniowym, 11

Nożem oddziel ciasto od blaszki. Odepnij boki i ostrożnie wyjmij blat ptysiowy na kratkę do przestudzenia. Zapnij ponownie boki formy i wyłóż na nią drugą część ciasta. Tak samo jak wcześniej wyrównaj powierzchnię i upiecz drugi blat. Drugi blat pieczesz tak samo jak pierwszy. Tego blatu po upieczeniu nie wyjmujesz już z blaszki. To będzie spód karpatki. 

Pozostało już tylko dokończenie kremu budyniowego i wyłożenie go na spód ciasta parzonego. Miękkie masło - cała kostka 200 gramów - umieść w misce. Ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj całkowicie przestudzony budyń. Po każdej łyżce miksuj masę do całkowitego jej połączenia. 
Karpatka z kremem budyniowym, 12

Gotowy krem budyniowy wyłóż na spód ciasta i wyrównaj jego powierzchnię. Ostrożnie ułóż też drugi blat z ciasta parzonego (ten który piekł się pierwszy i był studzony na kratce). 
Karpatka z kremem budyniowym, 13

Gotową karpatkę umieść w lodówce do całkowitego schłodzenia i stężenia masy budyniowej. Po 2-3 godzinach możesz już wyjąć karpatkę i obficie oprószyć ją cukrem pudrem. 
Karpatka z kremem budyniowym, 14

Koniecznie zobacz też jak zrobić domowy krem budyniowy. W linku znajdziesz cenne porady i wskazówki, dzięki którym Twój krem budyniowy do karpatki i innych deserów zawsze się uda. Jeśli lubisz proste ciasta, to musisz koniecznie zobaczyć też mój ulubiony przepis na prosty sernik z wiaderka bez spodu.
Karpatka z kremem budyniowym, 15

Powodzenia i smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (78 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-03-03 19:52
O jejku,uwielbiam karpatke.A Twój przepis jest świetnie opisany i gdyby nie to,że już zabrałam się za robienie ciasta banoffee,to pewnie przygotowałabym właśnie karpatke.
Zatem karpatka druga w kolejce 🙂.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-04 09:19
Gosiu, robisz moje Banoffee na biszkopcie? Napisz jak wyszło ❤️
2018-03-04 10:41
Tak Aniu, wg Twojego przepisu banoffee.Chłodzi się,dam znać po konsumpcji 😊.
-- Ania z AniaGotuje.pl Super! Czekam 👍
2018-03-04 14:56
Mam pytanie czy do ciasta musi byc maslo uzyte.a nie mozna uzyc margaryny😜
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-04 17:19
Do karpatki można też użyć margaryny. Jednak to już nie ten sam smak 🙂
2018-03-05 12:48
Czy mogę to ciasto upiec z termoobiegiem?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-06 09:30
Kasiu, nigdy nie piekę karpatki z termoobiegiem.
2018-03-06 12:16
Został ostatni kawałek 🙂😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super Asiu👍
2018-03-10 13:13
Aniu Twoje przepisy i sposob w jaki Ty to robisz rzyprawiaja mnie o zawrot glowy❤️❤️❤️
Dziekuje.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-10 13:24
Soniu.. dziękuję Ci bardzo!! Jesteś super kochana ❤️
2018-03-11 12:32
Aniu przepis i sam opis wykonania po prostu świetny. A przy pieczeniu ciasta siedzieliśmy z dzieciakami przy piekarniku i obserwowaliśmy jak rosną góry 😜.
Zdjęcie oczywiście wstawiam.
A przy następnym podejściu, mase z podwójnej porcji, bo mi mało tych kalorii 😊.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-11 16:18
Dziękuję Małgosiu! Karpatka jak marzenie i jakie cudne góry się zrobiły.. Brawo👏️👏️
2018-03-21 13:16
Można piec na papierze?
-- Ania z AniaGotuje.pl Oczywiście.
2018-03-31 17:29
Moja pierwsza karpatka nie z paczki. Pychota. Zaraz będę piekła makowca z Twojego przepisu. 😊
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-01 16:07
Powodzenia i dziękuję za korzystanie z moich przepisów ❤️
2018-03-31 20:29
przyznam, że kompletnie nie rozumiem, że na blogach zrobiła się teraz moda na tyle bezsensownych zdjęć, chcąc coś zrobić trzeba ciągle rolować stronę i patrzeć na czym się skończyło, aż się odechciewa piec..., przydałaby się wersja dla tych mniej cierpliwyh
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-01 16:14
Zdjęcia.. szczególnie te pokazujące różne kroki oraz etapy są bardzo pomocne. Często zdjęcie więcej daje informacji niż całe akapity tekstu. Widać proporcje, konsystencję, użyte narzędzia itp. Sam sposób prezentacji dania jest inspiracją dla Czytelnika.
2018-05-14 09:32
Moja karpatka z kremem budyniowym wyszła tak☺
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super karpatka!
Reklama

Karpatka z kremem budyniowym

Koniecznie poznaj mój przepis a najlepszą karpatkę z kremem budyniowym z budyniów w proszku. Krem do karpatki z gotowego budyniu robi się bardzo prosto i szybko. Należy tylko trzymać się wskazówek i kroków przepisu. Karpatka z budyniem waniliowym lub śmietankowym smakuje cudownie. Koniecznie zobacz jak zrobić krem budyniowy. To najlepszy i sprawdzony przepis na krem budyniowy do deserów. 

Karpatka z budyniem

Moja karpatka z puszystym budyniem powstaje zawsze na dużą blachę. To jedno z ciast, które znika w całości. W przepisie na karpatkę z kremem budyniowym opisałam krok po kroku wraz ze zdjęciami, jak zrobić idealną karpatkę. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe ciasta