Naleśniki wstążki
Rewelacyjny pomysł na wyjątkowe a do tego proste i szybkie śniadanie. Naleśniki wstążki to również bardzo dobry obiad na słodko. To uniwersalny przepis, który możesz wykorzystać na wiele sposobów.
- pyszne wstążki z ciasta naleśnikowego
- do podania z dowolnymi owocami lub jogurtem
- super zarówno na śniadanie, jak i na obiad
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia naleśników: 20 minut
Liczba porcji: 6 porcji
Kaloryczność kcal: 320 w jednej porcji
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto na naleśniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej - 240 g
- 3 średnie jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki masła
- szczypta soli i cukru
Pozostałe składniki
- 200 g jogurtu naturalnego
- 6 łyżek pulpy mango
- łyżeczka cukru pudru
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Użyłam szerokiej patelni do naleśników - średnica 24 cm.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Możesz też lekko podgrzać mleko do temperatury nie wyższej niż 35 stopni.
Wstążki z gotowych naleśników to taka szybsza wersja naleśników. Nie trzeba ich bowiem zawijać. Wystarczy, że pokroisz usmażone naleśniki i podasz z ulubionymi dodatkami. Te akurat wstążki z naleśników szykowałam zimą, więc zdecydowałam się na pulpę z mango oraz jogurt naturalny. Latem możesz zaszaleć ze świeżymi truskawkami, jagodami lub malinami.

Naleśniki wstążki
Skorzystałam z mojego najlepszego przepisu na naleśniki. Dodałam tylko trochę więcej mąki oraz zdecydowałam się na masło zamiast oleju.
Wszystkie składniki na ciasto na naleśniki (z wyjątkiem masła) umieść w misce. Kolejność nie ma znaczenia. Miksuj ciasto przez kilka minut na gładką masę, by pozbyć się ewentualnych grudek. Ciasto możesz odstawić na 30 minut, by odpoczęło. Nie jest to jednak konieczne jeśli ciasto zrobiło się gładkie a woda i mleko nie były zimne.

Do ciasta przed smażeniem dodaj też roztopione i przestudzone masło. Polecam użyć masło klarowane.

Na średniej mocy palnika nagrzej płaską patelnię - najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników. Nie ustawiaj od razu najwyższej mocy palnika. Ustaw średnią moc i poczekaj aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Nie natłuszczaj patelni.
Zamieszaj ciasto i chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tyle ciasta, by masa swobodnie przykryła powierzchnię patelni. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnoszę patelnię nad palnik. Od razu poruszam patelnią tak, by ciasto rozeszło się po całej powierzchni.
Po około minucie przewracaj placek na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu, czyli około 30-40 sekund. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.
W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki. Jeśli naleśnik po zdjęciu na talerz nie będzie elastyczny, to nic się nie martw. Smażąc naleśniki kładź jeden placek na drugim a po usmażeniu wszystkich naleśników przykryj je folią. W ciągu kilku minut naleśniki zmiękną i zrobią się idealnie elastyczne. Wyszło mi równo 11 naleśników.

Każdego naleśnika zwiń w ciasny rulonik. Nożem krój naleśniki w grubsze wstążki i odkładaj do jednej miski.

Wstążki z naleśników są już gotowe do jedzenia. Możesz rozkładać je na talerze i podawać z dodatkami lub schować do lodówki i wykorzystać wieczorem lub następnego dnia rano. Wstążki wyjęte z lodówki można dodatkowo podsmażyć na suchej patelni. Nie ma potrzeby natłuszczania patelni, ponieważ w naleśnikach jest masło.
Ciasto na naleśniki jest bardzo uniwersalne, więc kluski naleśnikowe możesz podać nawet na słono. Polecam ser feta podsmażony na maśle z czosnkiem i szpinakiem lub sos pomidorowy z serem.

Jeśli jednak zdecydujesz się na zimowe mango z jogurtem, to wstążki rozłóż na 6 mniejszych lub cztery duże porcje. Każdą porcję polej kremowym jogurtem naturalnym, wcześniej wyjętym z lodówki, oraz pulpą z mango. Użyłam gotowej pulpy z puszki, ale możesz też zblendować na gładko miąższ ze świeżego mango lub owoc mango obrać i wykroić jadalny miąższ. Każdą porcję oprósz na koniec odrobiną cukru pudru.. tylko dla efektu "śniegu" na talerzu.


Jakie są Twoje pomysły na podanie takich wstążek z naleśników?
Smacznego!