Naleśniki wstążki

Naleśniki wstążki

Rewelacyjny pomysł na wyjątkowe a do tego proste i szybkie śniadanie. Naleśniki wstążki to również bardzo dobry obiad na słodko. To uniwersalny przepis, który możesz wykorzystać na wiele sposobów. 

- pyszne wstążki z ciasta naleśnikowego
- do podania z dowolnymi owocami lub jogurtem
- super zarówno na śniadanie, jak i na obiad

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia naleśników: 20 minut
Ilość porcji: 6 porcji

Kalorie: 320 w jednej porcji
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto na naleśniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej - 240 g
  • 3 średnie jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli i cukru

Pozostałe składniki

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek pulpy mango
  • łyżeczka cukru pudru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Użyłam szerokiej patelni do naleśników - średnica 24 cm. 
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Możesz też lekko podgrzać mleko do temperatury nie wyższej niż 35 stopni.

Wstążki z gotowych naleśników to taka szybsza wersja naleśników. Nie trzeba ich bowiem zawijać. Wystarczy, że pokroisz usmażone naleśniki i podasz z ulubionymi dodatkami. Te akurat wstążki z naleśników szykowałam zimą, więc zdecydowałam się na pulpę z mango oraz jogurt naturalny. Latem możesz zaszaleć ze świeżymi truskawkami, jagodami lub malinami. 

Naleśniki wstążki, 1

Naleśniki wstążki

Skorzystałam z mojego najlepszego przepisu na naleśniki. Dodałam tylko trochę więcej mąki oraz zdecydowałam się na masło zamiast oleju. 

Wszystkie składniki na ciasto na naleśniki (z wyjątkiem masła) umieść w misce. Kolejność nie ma znaczenia. Miksuj ciasto przez kilka minut na gładką masę, by pozbyć się ewentualnych grudek. Ciasto możesz odstawić na 30 minut, by odpoczęło. Nie jest to jednak konieczne jeśli ciasto zrobiło się gładkie a woda i mleko nie były zimne.

Naleśniki wstążki, 2

Do ciasta przed smażeniem dodaj też roztopione i przestudzone masło. Polecam użyć masło klarowane.
Naleśniki wstążki, 3

Na średniej mocy palnika nagrzej płaską patelnię - najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników. Nie ustawiaj od razu najwyższej mocy palnika. Ustaw średnią moc i poczekaj aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Nie natłuszczaj patelni. 

Zamieszaj ciasto i chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tyle ciasta, by masa swobodnie przykryła powierzchnię patelni. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnoszę patelnię nad palnik. Od razu poruszam patelnią tak, by ciasto rozeszło się po całej powierzchni. 

Po około minucie przewracaj placek na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu, czyli około 30-40 sekund. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników. 

W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki. Jeśli naleśnik po zdjęciu na talerz nie będzie elastyczny, to nic się nie martw. Smażąc naleśniki kładź jeden placek na drugim a po usmażeniu wszystkich naleśników przykryj je folią. W ciągu kilku minut naleśniki zmiękną i zrobią się idealnie elastyczne. Wyszło mi równo 11 naleśników.

Naleśniki wstążki, 4

Każdego naleśnika zwiń w ciasny rulonik. Nożem krój naleśniki w grubsze wstążki i odkładaj do jednej miski.
Naleśniki wstążki, 5

Wstążki z naleśników są już gotowe do jedzenia. Możesz rozkładać je na talerze i podawać z dodatkami lub schować do lodówki i wykorzystać wieczorem lub następnego dnia rano. Wstążki wyjęte z lodówki można dodatkowo podsmażyć na suchej patelni. Nie ma potrzeby natłuszczania patelni, ponieważ w naleśnikach jest masło. 

Ciasto na naleśniki jest bardzo uniwersalne, więc kluski naleśnikowe możesz podać nawet na słono. Polecam ser feta podsmażony na maśle z czosnkiem i szpinakiem lub sos pomidorowy z serem. 
Naleśniki wstążki, 6

Jeśli jednak zdecydujesz się na zimowe mango z jogurtem, to wstążki rozłóż na 6 mniejszych lub cztery duże porcje. Każdą porcję polej kremowym jogurtem naturalnym, wcześniej wyjętym z lodówki, oraz pulpą z mango. Użyłam gotowej pulpy z puszki, ale możesz też zblendować na gładko miąższ ze świeżego mango lub owoc mango obrać i wykroić jadalny miąższ. Każdą porcję oprósz na koniec odrobiną cukru pudru.. tylko dla efektu "śniegu" na talerzu.
Naleśniki wstążki, 7

Naleśniki wstążki, 8

Jakie są Twoje pomysły na podanie takich wstążek z naleśników?
Smacznego!

 

Średnia 4.8 / 5 (34 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Reklama

Komentarze

2019-01-08 23:31
Uwielbiam Pani bloga!!!! 😘😘😘😘
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Ci Paulino ❤️
2019-01-11 14:22
Dużo przeglądam różne blogi kulinarne, ale Pani chyba jest NAJLEPSZY...🙂przejrzyste zdjecia..duzo informacji ,czytelnie i obszernie opisane krok po kroku...🙂super....🙂pozdrawiam 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Małgosiu ❤️
2019-01-17 15:46
Zgadza się to najlepszy blog kulinarny👍
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-01-12 09:52
Ja zrobiłam z nutellą.. wiem, ze nie za zdrowo, ale było pycha!
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
Reklama
2019-01-13 11:24
Witam, pozdrawiam, jestem Pani klientką od dzisiaj, Jadwiga.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👍❤️
2019-01-27 22:24
nie wpadałabym na to, że można tak podać naleśniki 😀 zaskoczę męża, który jest miłośnikiem naleśników 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Daj potem znać Anetko, jak mu smakowały 👍
2019-02-24 18:20
dawniej moja mama czesto podawala nam cienko pokrojone nalesniki /jak makaron do rosolu/ do zupy pomidorowej
-- Ania z AniaGotuje.pl To prawda, pamiętam 🙂

Naleśniki wstążki

Uwielbiam naleśniki. Naleśniki uwielbiają też dzieci. Można je szykować i podawać na dziesiątki sposobów. Naleśniki z jabłkami są cudowne zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Na obiad głównie szykuję jednak naleśniki w wersji na słono. Uwielbimy naleśniki z pieczarkami oraz pyszne naleśniki z mięsem. Z ciasta na naleśniki szykuje się też krokiety. Naleśniki po usmażeniu podajemy z ulubionym farszem zawinięte zazwyczaj w rulon lub w kopertę czy trójkąt. Skoro naleśniki są tak niezwykłe i wszyscy za nimi przepadamy, to warto pomyśleć jak jeszcze można je podać. Po usmażeniu naleśniki polecam pokroić w wstążki. Takie ruloniki z ciasta na naleśniki są ciekawą i pięknie wyglądająca alternatywą do klasycznych naleśników. 

Wstążki z naleśników

Zawinięte w rulonik naleśniki wystarczy pokroić w cieńsze lub grubsze wstążki. Troszkę podobnie do krojenia domowego makarony. Z tym, że tutaj szykujemy makaron z placków naleśnikowych. Wstążki z naleśników można jeść od razu lub odłożyć na potem, by np. rano bardzo szybko podać pyszne i kolorowe śniadanie. Wstążki z naleśników na słodko to fantastyczny pomysł na śniadanie dla dzieci przed szkołą. Zimą możesz wstążki naleśnikowe podać z jogurtem smakowym, plasterkami banana czy serkiem waniliowym. Możesz na wstążki z naleśników wyłożyć pokrojone owoce  z puszki oraz mango czy też ulubiony syrop. Wstążki naleśnikowe z czekoladą i bananami lub z samym jogurtem naturalnym i cynamonem są pycha! Mój Blog Kulinarny to również cudowne placki, racuchy, sernik, obiady, sałatki i inne pyszności! Świetne na śniadanie, chociaż już nie na słodko, są muffiny jajeczne ze szpinakiem i fetą. Ze szpinakiem cudowne są naleśniki ze szpinakiem