Naleśniki z pieczarkami
Poznaj przepis na naleśniki z pieczarkami i żółtym serem. Naleśniki są świetne zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Tym razem w wersji na słono, a do tego zapiekane w piekarniku ze śmietanką i z pomidorami!
Do zrobienia naleśników skorzystałam z mojego niezawodnego przepisu na uniwersalne ciasto na naleśniki.
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Liczba porcji: 12 naleśników
Kaloryczność kcal: 215 w 1 naleśniku
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto na naleśniki
- 1 pełna szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
- 3 średnie jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody - zwykła lub gazowana
- 4 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
Składniki na farsz pieczarkowy
- 500 g pieczarek
- 200 g żółtego sera
- średnia cebula cukrowa - 130 g
- 3 łyżki oleju roślinnego lub masła
- przyprawy: po pół łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
Składniki do zapiekania gotowych naleśników
- łyżeczka oleju roślinnego
- 1/3 szklanki śmietanki 30 % - 100 g
- 2 pomidory malinowe
- listki bazylii
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do usmażenia naleśników użyłam szerokiej patelni do naleśników - średnica 24 cm.
Super smaczne naleśniki z pieczarkami i pysznym, ciągnącym się żółtym serem "chodziły za mną" już od dłuższego czasu. Miałam wielką ochotę na tak uniwersalne danie, które można zjeść właściwie na każdy posiłek w ciągu dnia.

Naleśniki z pieczarkami
Szykowanie zapiekanych naleśników z pieczarkami zacznij oczywiście od zrobienia ciasta na naleśniki. Wszystkie składniki pod ciasto naleśnikowe zmiksuj razem w jednej misce. Skorzystałam z przepisu na naleśniki - to dokładnie te same proporcje.

Gotowe ciasto możesz odstawić na 30 minut, by odpoczęło. Nie jest to jednak konieczne, jeśli jajka były wcześniej wyjęte z lodówki a mleko było lekko podgrzane.
Dobrze nagrzej płaską patelnię - najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników. Ustaw średnią moc i poczekaj aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Chochlą nałóż porcję na naleśnika i rozprowadź ciasto po całej powierzchni patelni. Ciasto ma być cienkie, ale nie za bardzo. Z tej porcji wyszło mi 12 naleśników. Jak zależy mi na bardzo cienkich plackach, to wychodzi mi czasem 16 naleśników.
Po około 40-50 sekundach przewracaj placek na drugą stronę (przy pomocy płaskiej łopatki). Druga strona potrzebuje zazwyczaj o połowę mniej czasu. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki.

Teraz pora na farsz. Pieczarki duże obierz. Malutkich nie musisz obierać.

Obierz również cebulę cukrową. Nagrzej patelnię i wlej olej. Cebulę oraz pieczarki poszatkuj drobno i umieść na patelni. Całość podsmażaj około 10 minut bez przykrycia. Pieczarki powinny puścić wodę, która w trakcie podsmażania odparuje.

W trakcie podsmażania pieczarek z cebulą zetrzyj żółty ser. Pod koniec smażenia warzyw dodaj przyprawy. Całość zdejmij z patelni do szerszego naczynia. Po lekkim przestudzeniu możesz wmieszać tarty ser żółty z pieczarkami z patelni.

Teraz najprzyjemniejsza część szykowania naleśników z pieczarkami, czyli nakładanie farszu i zawijanie naleśników. Nakładaj farsz jak na zdjęciu i zawijaj każdego naleśnika w rulonik. Takie naleśniki są już gotowe do zjedzenia lub ewentualnego podsmażenia na patelni.

Jeśli jednak masz ochotę je zapiec w piekarniku, to przygotuj sobie do tego większe naczynie. Naczynie od wewnątrz wysmaruj odrobiną oleju. Naleśniki układaj jeden obok drugiego. U mnie było ciasno, ale dałam radę :)

Całość polej śmietanką 30 %. Pomidory pokrój drobno i wyłóż na naleśniki. Ja swoje pomidory obrałam dodatkowo ze skórki.

Naczynie z naleśnikami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Opcja pieczenia góra/dół. Naleśniki podpiekaj około 10 minut. Zapiekane naleśniki z farszem z pieczarek i żółtego sera cudownie smakują podane ze świeżymi ziołami. Polecam bazylię.

Takie naleśniki z pieczarkami możesz też zapiec pod sosem, użyj na przykład sos beszamelowy. Będą pycha!
Smacznego!