Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Naleśniki z mąki orkiszowej

Naleśniki z mąki orkiszowej

Naleśniki z mąki orkiszowej to przepyszna propozycja na sycące śniadanie, obiad lub kolację. Przepis jest niezwykle prosty, a naleśniki wychodzą idealnie rumiane i elastyczne.

- można też użyć mąki orkiszowej jasnej
- w opisie kilka innych propozycji podania 
- przepis krok po kroku oraz zdjęcia pomocnicze 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia łącznie: 25 minut
Liczba porcji: 11 naleśników średnicy 22 cm

Kaloryczność kcal: 100 w 1 naleśniku
Dieta: wegetariańska

Składniki na naleśniki orkiszowe

  • 1 szklanka mąki orkiszowej razowej - pełnoziarnistej - około 140 g
  • 1,5 szklanki mleka, napoju roślinnego lub wody - około 375 ml
  • 2 duże lub 3 małe jajka - około 125 g po rozbiciu
  • 1 łyżka cukru pudru - Polski Cukier - około 15 g [zobacz]
  • 3 łyżki oleju lub roztopionego masła - około 30 g

Propozycja na słodki farsz i dodatki

  • 300 g twarogu śmietankowego
  • 300 g ulubionego serka waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru - Polski Cukier - około 30 g [zobacz]
  • kilka łyżek ulubionej konfitury - np. z wiśni, czarnej porzeczki

Naleśniki z mąki orkiszowej

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko możesz nawet nieco podgrzać.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności naleśników nie uwzględniłam proponowanego, słodkiego farszu. Z podanej ilości składników wyszło mi 11 grubszych naleśników orkiszowych o średnicy około 22 cm. Przed szykowaniem naleśników z mąki orkiszowej zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.

Naleśniki z mąki orkiszowej, 1

Naleśniki z mąki orkiszowej, 2

Naleśniki z mąki orkiszowej przepis

Do miski wsyp szklankę, czyli około 140 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej (razowej). Kolejno dodaj również łyżkę cukru pudru - Polski Cukier, czyli około 15 gramów. Wbij również dwa duże jajka (u mnie po wbiciu ważyły one łącznie około 125 gramów). Możesz też dodać symboliczną, małą szczyptę soli.

Porada: Można też śmiało sięgnąć po mąkę orkiszową jasną. Dodaj wówczas dodatkową łyżkę takiej mąki, czyli łącznie do około 160 gramów . 

Naleśniki z mąki orkiszowej, 3

Do miski wlej kolejno 1,5 szklanki lekko ciepłego (może być temperatura pomieszczenia) mleka, czyli około 375 ml mleka. Użyłam pełnotłustego mleka krowiego. Na koniec wlej jeszcze trzy łyżki oleju roślinnego do smażenia. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie łyżką, rózgą kuchenną, blenderem ręcznym lub mikserem. Warto odstawić ciasto na 5-10 minut na bok, by nabrało ostatecznej konsystencji. Po kilku minutach ciasto naleśnikowe jeszcze zgęstnieje. 

Porady: Mleko krowie można zastąpić mlekiem kozim lub owczym. Można też wymieszać mleko z wodą lub też użyć samej wody. Świetnie sprawdzi się też napój rośliny. Polecam napój kokosowy, owsiany lub migdałowy. Olej można zastąpić roztopionym i przestudzonym masłem - w tej samej ilości. 

Naleśniki z mąki orkiszowej, 4

Ponieważ olej dodajesz do ciasta, to naleśniki orkiszowe smażysz na suchej, niczym nie natłuszczanej patelni. Nagrzej dobrze płaską patelnię, najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników. Nie ustawiaj od razu najwyższej mocy palnika. Ustaw średnią moc i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Nie natłuszczaj patelni. 

Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tyle ciasta, by masa swobodnie przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki z mąki orkiszowej smażę bowiem trochę grubsze niż te klasyczne. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnoszę patelnię nad palnik. Od razu poruszam patelnią tak, by ciasto rozeszło się po całej powierzchni. 

Po około minucie przewracaj naleśnik na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu, czyli około 30 sekund. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników. Przed wylaniem na patelnię ciasta na naleśnika, za każdym razem zamieszaj dobrze ciasto. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki orkiszowe. Jeśli naleśnik po zdjęciu na talerz nie będzie elastyczny, to nic się nie martw. Smażąc naleśniki kładź jeden placek na drugim, a po usmażeniu wszystkich naleśników przykryj je folią lub drugim talerzem. W ciągu kilku minut naleśniki zmiękną i zrobią się idealnie elastyczne. Wyszło mi równio 11 grubszych naleśników, każdy o średnicy około 22 cm.
Naleśniki z mąki orkiszowej, 5

Naleśniki orkiszowe podaję na słodko. Moja ulubiona wersja, to naleśniki zawinięte w rulonik lub w kopertę z dużą ilością aksamitnego twarogu waniliowego. Aby go zrobić wystarczy, że umieścisz w jednej misce po 300 gramów twarogu śmietankowego oraz serka homogenizowanego, waniliowego i dwie łyżki cukru pudru - Polski Cukier. Całość ugnieć i wymieszaj widelcem. Powstanie Ci idealnie kremowy farsz serowy do naleśników.
Naleśniki z mąki orkiszowej, 6

Naleśniki można też podać z dowolnym dżemem, z powidłami lub z soczystymi konfiturami wiśniowymi. W sezonie letnim polecam podawać naleśniki z malinami, truskawki, poziomkami, jagodami lub borówkami.. Warto również polać naleśniki orkiszowe ulubionym syropem lub podać z kremem orzechowym i bananami pokrojonymi w plasterki. Świetnie sprawdzi się też bita śmietana oraz owoce z puszki, czy też jabłka prażone słoika. 
Naleśniki z mąki orkiszowej, 7

Naleśniki z mąki orkiszowej, 8

Naleśniki z mąki orkiszowej, 9

Oprócz waniliowego twarogu, naleśniki z mąki orkiszowej polałam dodatkowo jogurtem naturalnym oraz konfiturą z czarnej porzeczki. 
Zachęcam też do zapoznania się z pełną ofertą marki Polski Cukier. Znajdziesz tam nie tylko cukier puder, ale i znany od dziesięcioleci cukier biały kryształ, cukier biały drobny, cukier trzcinowy Demerara oraz wiele innych. Smacznego.
Wpis zawiera lokowanie produktu. 
Średnia 4.8 / 5 (165 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Naleśniki z mąki orkiszowej

Orkisz, wraz z jego unikalnym zestawem wartości odżywczych, może dodatkowo wzbogacić naszą dietę, a szczególnie atrakcyjnym sposobem na jego wykorzystanie jest przygotowywanie z niego naleśników. Naleśniki orkiszowe są proste w przygotowaniu i super pyszne. Mąka orkiszowa to jedna z niewielu mąk zawierających gluten, która jest jednak tolerowana przez wiele osób z nietolerancją glutenu. Gluten w mące orkiszowej jest znacznie łatwiej się trawi, co pozwala na jej spożywanie bez obaw o większe problemy z trawieniem. To szczególnie ważne dla osób, które cierpią na zaburzenia trawienia, ale nie chcą pozbawiać się przyjemności płynących z jedzenia naleśników. Domowe nalesniki z maki orkiszowej to świetny pomysł nie tylko na śniadanie, ale nawet na obiad lub na kolację. Bogactwo składników odżywczych jest kolejnym argumentem przemawiającym za włączeniem mąki orkiszowej do naszej diety. Mąka orkiszowa jest bogata w błonnik, białko, żelazo i magnez, a także witaminy B. Wszystko to sprawia, że naleśniki z mąki orkiszowej mogą być istotnym elementem zdrowej diety, dostarczając niedostępne w innych produktach składniki odżywcze. W moim przepisie jest mleko pełnotłuste, ale naleśniki z mąki orkiszowej bez mleka są jak najbardziej do zrobienia i śmiało możesz mleko zastąpić woda lub napojem roślinnym. Mój przepis na naleśniki z mąki orkiszowej jest bardzo uniwersalny i można trochę go pozmieniać. Mąka orkiszowa dodaje też naleśnikom specyficznego, głębokiego smaku i niepowtarzalnej struktury, której nie można odtworzyć za pomocą innych mąk. Naleśniki z mąki orkiszowej są delikatnie chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie i elastyczne od środka. Takiego efektu nie da się uzyskać za pomocą mąki pszennej tortowej, czy ryżowej. Podsumowując, naleśniki z mąki orkiszowej przepis to nie tylko pyszna alternatywa dla tradycyjnych naleśników, ale też znakomity sposób na wzbogacenie naszej diety o cenne składniki odżywcze. Jednocześnie, mąka orkiszowa jest produktem łatwo dostępnym i stającym się coraz bardziej popularnym, dzięki czemu możemy cieszyć się pysznymi naleśnikami bez obaw o nasze zdrowie i samopoczucie. Na naleśniki orkiszowe przepis jest prosty i sprawdzony. Jeśli szukasz też innych pysznych inspiracji, to zapraszam po przepis na kebab, idealny na obiad. Koniecznie zobacz też przepis na super naleśniki bez mąki. Zapraszam też po sezonowy przepis na racuchy ze śliwkami na drożdżach. Rewelacyjnym przepisem jest też Dutch Baby, czyli naleśnik z piekarnika. Zdrowe śniadania to zbiór pysznych posiłków fit, które możesz przygotować na swoje idealne śniadanie. Super jest też przepis na naleśniki bez mleka, które uwielbiam podawać z owocami.