Naleśniki z mąki orkiszowej
Naleśniki z mąki orkiszowej to przepyszna propozycja na sycące śniadanie, obiad lub kolację. Przepis jest niezwykle prosty, a naleśniki wychodzą idealnie rumiane i elastyczne.
- można też użyć mąki orkiszowej jasnej
- w opisie kilka innych propozycji podania
- przepis krok po kroku oraz zdjęcia pomocnicze
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia łącznie: 25 minut
Liczba porcji: 11 naleśników średnicy 22 cm
Kaloryczność kcal: 100 w 1 naleśniku
Dieta: wegetariańska
Składniki na naleśniki orkiszowe
- 1 szklanka mąki orkiszowej razowej - pełnoziarnistej - około 140 g
- 1,5 szklanki mleka, napoju roślinnego lub wody - około 375 ml
- 2 duże lub 3 małe jajka - około 125 g po rozbiciu
- [zobacz] 1 łyżka cukru pudru - Polski Cukier - około 15 g
- 3 łyżki oleju lub roztopionego masła - około 30 g
Propozycja na słodki farsz i dodatki
- 300 g twarogu śmietankowego
- 300 g ulubionego serka waniliowego
- [zobacz] 2 łyżki cukru pudru - Polski Cukier - około 30 g
- kilka łyżek ulubionej konfitury - np. z wiśni, czarnej porzeczki
Naleśniki z mąki orkiszowej
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko możesz nawet nieco podgrzać.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności naleśników nie uwzględniłam proponowanego, słodkiego farszu. Z podanej ilości składników wyszło mi 11 grubszych naleśników orkiszowych o średnicy około 22 cm. Przed szykowaniem naleśników z mąki orkiszowej zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.
Naleśniki z mąki orkiszowej przepis
Do miski wsyp szklankę, czyli około 140 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej (razowej). Kolejno dodaj również łyżkę cukru pudru - Polski Cukier, czyli około 15 gramów. Wbij również dwa duże jajka (u mnie po wbiciu ważyły one łącznie około 125 gramów). Możesz też dodać symboliczną, małą szczyptę soli.
Porada: Można też śmiało sięgnąć po mąkę orkiszową jasną. Dodaj wówczas dodatkową łyżkę takiej mąki, czyli łącznie do około 160 gramów .
Do miski wlej kolejno 1,5 szklanki lekko ciepłego (może być temperatura pomieszczenia) mleka, czyli około 375 ml mleka. Użyłam pełnotłustego mleka krowiego. Na koniec wlej jeszcze trzy łyżki oleju roślinnego do smażenia. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie łyżką, rózgą kuchenną, blenderem ręcznym lub mikserem. Warto odstawić ciasto na 5-10 minut na bok, by nabrało ostatecznej konsystencji. Po kilku minutach ciasto naleśnikowe jeszcze zgęstnieje.
Porady: Mleko krowie można zastąpić mlekiem kozim lub owczym. Można też wymieszać mleko z wodą lub też użyć samej wody. Świetnie sprawdzi się też napój rośliny. Polecam napój kokosowy, owsiany lub migdałowy. Olej można zastąpić roztopionym i przestudzonym masłem - w tej samej ilości.
Ponieważ olej dodajesz do ciasta, to naleśniki orkiszowe smażysz na suchej, niczym nie natłuszczanej patelni. Nagrzej dobrze płaską patelnię, najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników. Nie ustawiaj od razu najwyższej mocy palnika. Ustaw średnią moc i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Nie natłuszczaj patelni.
Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tyle ciasta, by masa swobodnie przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki z mąki orkiszowej smażę bowiem trochę grubsze niż te klasyczne. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnoszę patelnię nad palnik. Od razu poruszam patelnią tak, by ciasto rozeszło się po całej powierzchni.
Po około minucie przewracaj naleśnik na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu, czyli około 30 sekund. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników. Przed wylaniem na patelnię ciasta na naleśnika, za każdym razem zamieszaj dobrze ciasto. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki orkiszowe. Jeśli naleśnik po zdjęciu na talerz nie będzie elastyczny, to nic się nie martw. Smażąc naleśniki kładź jeden placek na drugim, a po usmażeniu wszystkich naleśników przykryj je folią lub drugim talerzem. W ciągu kilku minut naleśniki zmiękną i zrobią się idealnie elastyczne. Wyszło mi równio 11 grubszych naleśników, każdy o średnicy około 22 cm.
Naleśniki orkiszowe podaję na słodko. Moja ulubiona wersja, to naleśniki zawinięte w rulonik lub w kopertę z dużą ilością aksamitnego twarogu waniliowego. Aby go zrobić wystarczy, że umieścisz w jednej misce po 300 gramów twarogu śmietankowego oraz serka homogenizowanego, waniliowego i dwie łyżki cukru pudru - Polski Cukier. Całość ugnieć i wymieszaj widelcem. Powstanie Ci idealnie kremowy farsz serowy do naleśników.
Naleśniki można też podać z dowolnym dżemem, z powidłami lub z soczystymi konfiturami wiśniowymi. W sezonie letnim polecam podawać naleśniki z malinami, truskawki, poziomkami, jagodami lub borówkami.. Warto również polać naleśniki orkiszowe ulubionym syropem lub podać z kremem orzechowym i bananami pokrojonymi w plasterki. Świetnie sprawdzi się też bita śmietana oraz owoce z puszki, czy też jabłka prażone słoika.
Oprócz waniliowego twarogu, naleśniki z mąki orkiszowej polałam dodatkowo jogurtem naturalnym oraz konfiturą z czarnej porzeczki.
Zachęcam też do zapoznania się z pełną ofertą marki Polski Cukier. Znajdziesz tam nie tylko cukier puder, ale i znany od dziesięcioleci cukier biały kryształ, cukier biały drobny, cukier trzcinowy Demerara oraz wiele innych. Smacznego.
Wpis zawiera lokowanie produktu.