Bliny gryczane
Super pyszne i bardzo proste do zrobienia bliny gryczane, które zrobisz w 5 minut, wyłącznie z mąki gryczanej. Placki gryczane bez dodatku mąki pszennej będą świetne dla osób na diecie bezglutenowej.
- wystarczy wymieszać razem składniki
- bez dodatku mąki pszennej
- placki można jeść na słono i na słodko
Czas przygotowania: 5 minut
Czas leżakowania ciasta: 2 godziny
Czas smażenia placków: 10 minut
Liczba porcji: 16 placków
Kaloryczność kcal: 70 w 1 placku
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 1 szklanka mąki gryczanej - 180 g
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wody
- 15 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży suszonych
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- olej roślinny lub masło klarowane do smażenia
Bliny gryczane
Bliny w 100 % gryczane. To bardzo ciekawe placki, które usmażysz bez dodatku mąki pszennej. Bezglutenowe i super proste do zrobienia. Z tymi plackami poradzi sobie każdy. Mieszasz składniki i odstawiasz miskę na dwie godziny. Potem już tylko kilka minut smażenia i gotowe
Do miski wlej pół szklanki mleka oraz pół szklanki wody. Możesz też dać wyłącznie szklankę mleka lub wodę zastąpić wodą gazowaną. Łącznie potrzebujesz 250 ml płynu. Wbij jedno, średniej wielkości jajko. Dodaj łyżkę cukru oraz szczyptę soli.
W misce umieść też 15 gramów drożdży świeżych lub też ewentualnie niecałą saszetkę, czyli 5 gramów drożdży suszonych. Wsyp szklankę mąki gryczanej. Będzie to nie więcej niż 180 gramów mąki.
Całość dokładnie wymieszaj. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Ciasto będzie rzadkie. Nic się nie martw. Miskę przykryj folią lub wilgotną bawełnianą ściereczką i odstaw na bok blatu kuchennego na dwie godziny. Po tym czasie ciasto na bliny gryczane zrobi się gęstsze i zacznie ładnie buzować.
Wybierz patelnię z grubym dnem i zacznij ją nagrzewać. Cierpliwie poczekaj, aż patelnia dobrze się nagrzeje. Na patelnię włóż łyżkę masła klarowanego, oleju ryżowego lub oleju kokosowego. Poczekaj aż olej lub masło z łatwością rozpłynie się po powierzchni patelni i zacznij kłaść porcje na placki. Na jeden placek nakładaj pełną łyżkę stołową ciasta. Moja patelnia miała 24 cm średnicy i zmieściły się na niej 4 placki z mąki gryczanej.
Placki gryczane smaż na średniej lub odrobinę niższej niż średnia moc palnika. Jedna strona potrzebuje około 1 minuty zanim placki przewrócisz na drugą stronę. W tym czasie powinny się ładnie zarumienić. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Druga strona smaży się zazwyczaj odrobinę krócej. Bliny gryczane najlepiej jest przewracać na drugą stronę przy pomocy płaskiej szpatułki kuchennej.
Usmażyłam cztery partie, po cztery sztuki na patelnię. Do usmażenia 16 placków zużyłam cztery łyżki leju roślinnego. Po każdej partii dodawałam jedną łyżkę oleju.
Jeśli bliny gryczane chcesz podać na słodko, to polecam Ci smażyć je na maśle lub na oleju koksowym i podawać do zjedzenia od razu po zdjęciu z patelni. Placki gryczane są wtedy najbardziej wilgotne. Bardzo dobrze smakują ze słodkim jogurtem i dowolnymi owocami lub dżemem.
W wersji na słono możesz je podać z kwaśną śmietaną oraz łososiem wędzonym i koperkiem lub szczypiorkiem.
Bardzo dobre będą również ze śledziem, z kawiorem lub ulubionym sosem. Jeśli zaś wolisz zrobić placki z dodatkiem mąki pszennej, to zobacz przepis na te bliny.
Smacznego.