Naleśniki z jabłkami
Pachnące prażonymi owocami i masłem.. Super naleśniki z jabłkami. Przepis prosty i wart zapamiętania. Zawijane jak krokiety i obtoczone w cukrze z cynamonem. Polecam je zarówno na śniadanie, jak i na obiad.
Miłośnikom naleśników i placków polecam oczywiście mój przepis podstawowy na naleśniki oraz najlepsze pod słońcem racuchy z jabłkami bez drożdży.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 10 naleśników
W 1 naleśniku:
Wartość energetyczna
215 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto naleśnikowe
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 210 g
- 3 średnie jajka
- szklanka ciepłej wody
- pół szklanki ciepłego mleka
- pół kostki roztopionego masła - 100 g
- łyżka cukru
Składniki na prażone jabłka
- 3 średnie jabłka - 700 g
- łyżka masła
- pół łyżeczki nasion wanilii
Składniki na posypkę
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru drobnego
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Użyłam szerokiej patelni do naleśników o średnicy 24 cm.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Możesz też lekko podgrzać mleko z wodą do temperatury nie wyższej niż 35 stopni.
Naleśniki z jabłkami to danie, które uwielbiają dzieci i dorośli. Ciasto naleśnikowe pachnie masłem a farsz z prażonych jabłek jest delikatny i lekko kwaśny. Do tego chrupiąca posypka z cukru z cynamonem.. coś pysznego!
Naleśniki z jabłkami
W pierwszej kolejności trzeba przygotować sobie ciasto naleśnikowe. Jeśli masz już roztopione i przestudzone masło, to samo wymieszanie składników zajmie tylko chwilę. Masło można też zamienić na olej roślinny lub roztopiony olej kokosowy. W obu przypadkach będzie to również 100 gramów produktu.
Do dużej miski wsyp 210 gramów mąki pszennej np. tortowej. Wbij trzy jajka trzymane w temperaturze pokojowej. Wlej też szklankę ciepłej wody i pół szklanki ciepłego mleka. Jeszcze łyżka drobnego cukru i całość wymieszaj dokładnie przy pomocy miksera. Na koniec wlej masło. Roztopione masło wlewaj do ciasta cienką strużką. Ciasto mieszaj dalej jeszcze chwilę. Ciasto możesz odstawić na 10 minut, by odpoczęło. Nie jest to jednak konieczne, jeśli tylko mleko i woda nie były zimne.
Dobrze nagrzej płaską patelnię, najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników. Nie ustawiaj od razu najwyższej mocy palnika. Ustaw średnią moc i poczekaj aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Nie natłuszczaj patelni.
Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tyle ciasta, by masa swobodnie przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki z jabłkami smażę bowiem trochę grubsze niż zawsze. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnoszę patelnię nad palnik. Od razu poruszam patelnią tak, by ciasto rozeszło się po całej powierzchni.
Po około minucie przewracaj placek na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu, czyli około 30-40 sekund. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.
W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki. Jeśli naleśnik po zdjęciu na talerz nie będzie elastyczny, to nic się nie martw. Smażąc naleśniki kładź jeden placek na drugim a po usmażeniu wszystkich naleśników przykryj je folią. W ciągu kilku minut naleśniki zmiękną i zrobią się idealnie elastyczne. Mi wyszło równo 10 naleśników.
Naleśniki miękną pod wpływem ciepła i wilgoci zawinięte w folię, wiec pora przygotować prażone jabłuszka, które wykorzystasz jako nadzienie. Lubię, gdy jabłka mają różny kolor, smak i fakturę, więc wybrałam trzy jabłka i każde innej odmiany. Tym razem były to: Ligol, Lobo oraz Cortland.
Jabłka umyj, obierz cienko ze skórki i pokój w ćwiartki. Wykrój gniazda nasienne a ćwiartki pokój w kostkę wielkości około 1,5 cm. Po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych otrzymasz około 500 gramów gotowych do prażenia kawałków jabłek. Jabłuszka umieść na patelni razem z łyżką masła i smaż na średniej mocy przez 10 minut. Co parę minut mieszaj jabłuszka przy pomocy drewnianej łyżki. Patelni nie przykrywaj przykrywką.
Pod koniec prażenia dodaj też trochę nasion wanilii. Możesz też użyć ekstraktu, czy paty waniliowej. Jeśli jabłka są wyjątkowo kwaśne, to możesz też dodać łyżeczkę miodu.
Prażone jabłuszka warto podzielić sobie na tyle porcji, ile jest naleśników. Na środek każdego naleśnika wyłóż smażone owoce i rozłóż je od połowy w górę i na boki. Lekko załóż ciasto do środka naleśnika z obu boków a następnie zacznij zwijać naleśnika od góry ku dołowi. Naleśniki zwijasz tak samo jak krokiety.
W ten sposób przygotuj sobie wszystkie naleśniki z jabłkami. Na tym etapie naleśniki można już zajadać. Można je przed podaniem zapiec lub podsmażyć raz jeszcze na patelni.
Polecam jednak iść dalej za przepisem i naleśniki z jabłkami obtoczyć jeszcze w posypce z cukru i cynamonu. Takie naleśniki obtaczamy jeszcze gorące i takie podajemy do zjedzenia.
Naleśniki z jabłkami w posypce z cukru i cynamonu można jeść same lub polać je dodatkowo jogurtem naturalnym lub owocami z puszki.
Smacznego.