Sos pomidorowy do pizzy
Pachnący i aromatyczny.. najlepszy przepis na włoski sos do pizzy. Taki sos możesz zrobić ze świeżych pomidorów, pomidorów z puszki czy passaty. Ten sos na spód pizzy jest też idealny do makaronu i zupy.
Po wyjęciu pizzy z pieca polecam ponownie użyć sosu do posmarowania kawałków pizzy. Część pizzy można też polać najlepszym sosem czosnkowym.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość porcji: sos na 2 pizze
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
- 500 g przecieru z pomidorów (nie koncentrat)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka oregano
- pół płaskiej łyżeczki soli i cukru
Jakich pomidorów użyć do zrobienia sosu do pizzy:
Poza sezonem polecam użyć pomidorów z puszki w wersji pokrojonej lub w całości. Takie pomidory należy umieścić w rondelku i zmiksować razem z sosem na gładko. Jeśli wybierzesz passatę - pomidory już zmiksowane, sprzedawane w kartonikach lub w szklanej butelce - masz już gotowy do użycia produkt. Świeże pomidory należy sparzyć, zdjąć z nich skórkę i zmiksować miąższ.
Na patelni nagrzej oliwkę. Czosnek przepuść przez praskę i podsmażaj chwilę na oliwie, na średniej mocy palnika. Dodaj też przetarte pomidory oraz łyżkę oregano, sól i cukier.

Zmniejsz moc palnika. Zamieszaj sos. Podgrzewaj go minimum 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos nie powinien się "gotować" na patelni, a lekko podgrzewać i parować.

Taki sos będzie aromatyczny, pyszny.. Zachowa piękny, czerwony kolor i idealną konsystencję. Nie rzadko podgrzewam go w ten sposób nawet 20 minut. Dużo zależy od tego, czy pomidory miały dużo soku, czy były bardziej "mięsiste". Sos powinien być dość gęsty.

Z tej porcji sosu pomidorowego można zrobić dwie pizze. Sos starcza wówczas zarówno na wysmarowanie blatu do pizzy przed pieczeniem, jak i użycie sosu do polania pizzy również po upieczeniu.

Sos pomidorowy oraz sos czosnkowy, to najlepsze dodatki do pizzy. Zapraszam po przepis na najlepszy sos czosnkowy!

Bez dobrego ciasta nie ma pizzy.. Zobacz przepis na najlepsze ciasto do pizzy włoskiej.

Smacznego.
Komentarze