Dutch Baby
Dutch Baby, czyli pieczony naleśnik, to danie w którym można się dosłownie zakochać. To przepis, który podbił serca moich bliskich. Dla niego warto nawet kupić patelnię żeliwną.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 4 małe porcje
Kaloryczność kcal: 220 w 1 porcji
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto naleśnikowe [ więcej ]
- 4 małe lub 3 duże jajka - do 200 g po rozbiciu
- 150 ml mleka - około 3/5 szklanki
- 100 g mąki pszennej tortowej - około 4 czubate łyżki
- 1 łyżka cukru wanilinowego lub waniliowego
- szczypta soli
Składniki dodatkowe
- 1 łyżka masła klarowanego - około 15 g
Składniki słodkie do podania - propozycja
- dowolne owoce: truskawki, maliny, jagody, morele..
- bita śmietana lub mascarpone z cukrem
Dutch Baby
Do naleśnika pieczonego najlepsza będzie patelnia żeliwna o średnicy 23-24 cm bez drewnianych rączek lub elementów, które nie nadają się do pieczenia w piekarniku. W ostateczności można tez użyć innego naczynia żaroodpornego, np. ceramicznego albo szczelnej blaszki do pieczenia (bez odpinanych boków).
Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Na środkowej lub o piętro niższej półce umieść kratkę z wyposażenia piekarnika lub cienką blaszkę z wyposażenia. Połóż na niej naczynie, w którym będzie się piec naleśnik. Ustaw temperaturę 220 stopni z opcją pieczenia góra/dół.
W jednej misce (użyłam blendera próżniowego) umieść wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Wbij 4 małe lub 3 duże jajka. Wlej 150 ml mleka i wsyp 100 gramów mąki pszennej tortowej oraz łyżkę cukru wanilinowego lub waniliowego i szczyptę soli. Całość zmiksuj na idealnie gładkie ciasto. W razie potrzeby przelej je do niskiego naczynia.
Czekaj cierpliwie, aż piekarnik razem z naczyniem mocno się nagrzeją. Piekarnik powinien osiągnąć ustawioną temperaturę. Przygotuj łyżkę masła klarowanego i ewentualnie pędzelek spożywczy oraz załóż bardzo grube rękawice kuchenne. Pod ręką trzymaj miskę z ciastem naleśnikowym. Sprawnie i ostrożnie otwórz piekarnik. Wysuń nieco szufladę z nagrzanym naczyniem. Umieść w nim masło i rozprowadź po bokach przy pomocy pędzelka. Od razu wlej całe ciasto naleśnikowe, wsuń naczynie i zamknij piekarnik, by nie tracić temperatury.
Dutch Baby piecz tak przez 20 minut. Zazwyczaj w połowie czasu pieczenia naleśnik zaczyna mocno puchnąć. Rośnie wówczas nierównomiernie albo idealnie równo i powstaje wysoki grzybek. Po 20 minutach pieczenia wyłącz piekarnik i od razu wyjmij naleśnika z piekarnika. W ciągu paru minut zacznie on jeszcze powoli opadać, tworząc na środku miejsce na pyszne dodatki.
Porada: Jeśli Twoje naczynie nadaje się również do podgrzewania na płycie grzewczej, to możesz nagrzewać piekarnik osobno i naczynie osobno. Pod koniec nagrzewania się pieca umieść naczynie na palniku i bardzo mocno nagrzej. Dopiero do gorącego naczynia daj masło i rozprowadź je. Wylej ciasto naleśnikowe i natychmiast przenieś naczynie do nagrzanego piekarnika. Pieczenie również 20 minut.
Dutch Baby w wersji na słodko możesz podawać jeszcze gorący lub przestudzony. Poniżej widać naleśnik z piekarnika podany z cukrem pudrem, łyżką mascarpone, malinami i brzoskwiniami z puszki. Naleśnika można śmiało przenieść z patelni na talerz i podzielić go na cztery nieduże porcje.
Dutch Baby na słodko można też podać np. z bitą śmietaną, bananami z cynamonem. Na jesieni wspaniały będzie pieczony naleśnik z jabłkami prażonymi. Dutch Baby można też posmarować tylko dżemem lub ulubionym kremem czekoladowym.
W wersji na słono pomijasz tylko cukier w cieście. Gotowy naleśnik bardzo dobrze smakuje np. z wędzonym łososiem, świeżym koperkiem i kremowym serkiem lub z pastą z awokado. Dodatek chrupiącego boczku, parmezanu lub grzybów też będzie super.
Smacznego.