Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

Pyszne i bardzo proste do zrobienia naleśniki ze szpinakiem to super pomysł na śniadanie lub na obiad. Sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe i najlepszy, uniwersalny farsz ze szpinaku z czosnkiem i masłem!

- świetne naleśniki na każdy posiłek
- proste, pyszne i szybkie do zrobienia
- uniwersalny farsz szpianakowy 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 12 małych naleśników

Kaloryczność kcal: 110 w 1 naleśniku
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto na naleśniki

  • około 3/4 szklanki mąki - 130 g
  • 2 małe jajka
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szczypta soli

Składniki na farsz ze szpinaku

  • 500 g świeżego szpinaku baby
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30 %
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: łyżeczka cukru, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu

Naleśniki ze szpinakiem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Do usmażenia placków na naleśniki ze szpinakiem użyłam małej patelni o średnicy wewnętrznej 16 cm. Z podanej porcji usmażyłam 12 małych naleśników. Jeśli użyjesz klasycznej patelni do smażenia naleśników o średnicy około 24 cm, to wyjdzie Ci 6-8 naleśników. 

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki i umyj. Możesz też lekko podgrzać mleko do temperatury nie wyższej niż 40 stopni. Jeśli nie masz małych jajek, to możesz użyć jednego dużego jajka.

Naleśniki ze szpinakiem to danie, które szykuję cały rok. Latem kupuję duże liście szpinaku i zdejmuję ogonki oraz wycinam grubsze nerwy. Zimą zaś kupuję świeży szpinak baby, który można ostatnio kupić bez problemu w każdym większym sklepie.

Naleśniki ze szpinakiem, 1

Naleśniki ze szpinakiem

Wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) na ciasto naleśnikowe umieść w misce. Kolejność nie ma znaczenia. Miksuj ciasto przez kilka minut na gładką masę, by pozbyć się ewentualnych grudek. Na koniec dodaj też roztopione i przestudzone masło. Ciasto wymieszaj dokładnie.

Naleśniki ze szpinakiem, 2

Zacznij nagrzewać patelnię. Ja zaplanowałam małe naleśniki, więc użyłam zwykłej patelni o średnicy wewnętrznej 16 cm. Możesz użyć takiej samej niewielkiej patelni lub sięgnąć po patelnię przeznaczoną do smażenia naleśników. Patelnie do smażenia naleśników są większe, więc wyjdzie Ci wówczas mniej naleśników:
Patelnia 16-18 cm średnicy = 11-12 naleśników
Patelnia 22-24 cm średnicy = 6-8 naleśników

Nie ustawiaj od razu najwyższej mocy palnika. Ustaw średnią moc i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Każda patelnia inaczej się nagrzewa. Patelnie mineralne nie kumulują tak dużej ilości ciepła jak np. patelnie teflonowe czy aluminiowe. W cieście naleśnikowym jest masło, więc nie natłuszczaj niczym patelni.

Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię trochę więcej ciasta, niż zazwyczaj. Naleśniki ze szpinakiem mają być odrobinę grubsze. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnoszę patelnię nad palnik. Od razu poruszam patelnią tak, by ciasto rozeszło się po całej powierzchni. 

Po około 40-50 sekundach przewracaj placek na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj o połowę mniej czasu. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki. 

Naleśniki ze szpinakiem, 3

Wyżne przy smażeniu naleśników:
- Pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
- Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
- Już wylewając ciasto na patelnię zaczynaj rozprowadzać je po całej powierzchni. Warto wówczas podnieść na chwilę patelnię. 
- By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.
- Jeśli wylejesz odrobinę więcej ciasta na patelnię, to naleśniki możesz również wykorzystać do zrobienia krokietów.

Jeśli naleśnik po zdjęciu na talerz nie będzie elastyczny, to nic się nie martw. Smażąc naleśniki kładź jeden placek na drugim. Po usmażeniu wszystkich naleśników przykryj je folią lub talerzem. W ciągu kilku minut naleśniki zmiękną i zrobią się idealnie elastyczne.
Naleśniki ze szpinakiem, 4

Farsz ze szpinaku do naleśników

Do naleśników polecam użyć szpinak świeży. Jeśli naleśniki ze szpinakiem robisz latem, to świeży szpinak umyj i oderwij ogonki oraz odetnij grubsze nerwy. Możesz go też porwać na mniejsze kawałki. Zimą sięgnij po szpinak świeży baby, który zazwyczaj pakowany jest w paczki po 200 gramów. Użyj wówczas 2,5 paczki, czyli 500 gramów szpinaku. 

Możesz też użyć szpinaku mrożonego, ale tylko takiego, którego liście mrożone są w całości. Nie polecam szpinaku siekanego oraz mielonego. Szpinak mrożony rozmroź i odlej ewentualną wodę z glazury oraz dodatkowo odciśnij w dłoniach wodę z liści. 

Do zrobienia naleśników ze szpinakiem użyłam tym razem szpinaku baby. Cały szpinak przełóż na duży durszlak. Durszlak ze szpinakiem umieść w zlewie. Przepłucz szpinak pod zimną, bieżącą wodą. 

Naleśniki ze szpinakiem, 5

Zagotuj wodę w czajniku i powoli wylewaj ją na szpinak. Zagotuj jeszcze raz wodę w czajniku i ponownie powoli wylewaj ją po całej powierzchni szpinaku. W ten sposób sparzysz szpinak i liście zmniejszą objętość. 
Naleśniki ze szpinakiem, 6

Liście szpinaku sparzam zazwyczaj już w trakcie smażenia naleśników. Zostawiam durszlak w zlewie, by odciekła woda a szpinak przestygł na tyle, bym mogła odcisnąć z niego jeszcze więcej wody. Weź garść szpinaku i lekko aczkolwiek stanowczo odciśnij z niego nadmiar wody. Gotowy szpinak przełóż do miseczki. 

W ten sposób z 500 gramów świeżego szpinaku, otrzymałam 400 gramów gotowego do podsmażenia szpinaku na naleśniki. Nie muszę wówczas używać dużej patelni, czy woka by zmieścić w nim cały świeży szpinak. Dodatkowo skracam znacząco czas smażenia szpinaku, ponieważ nie muszę czekać aż nadmiar wody odparuje. 
Naleśniki ze szpinakiem, 7

Nagrzej średniej wielkości patelnię. Wyłóż dwie łyżki masła klarowanego. Cztery ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki i wyłóż na patelnię. Sam czosnek podsmażaj tylko kilka sekund, by się nie przypalił i nie zrobił się gorzki. 
Naleśniki ze szpinakiem, 8

Na patelnię z czosnkiem wyłóż odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Zamieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki i smaż na średniej mocy palnika nie dłużej niż pięć minut. Dodaj łyżeczkę cukru, płaską łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Wlej trzy łyżki soku z cytryny. Ponownie zamieszaj szpinak i wlej na koniec 3 łyżki słodkiej śmietanki kremówki 30 %. Szpinak mieszaj przez minutę i wyłącz. 
Naleśniki ze szpinakiem, 9

Na środek każdego naleśnika wyłóż porcję farszu szpinakowego. Naleśniki możesz tylko złożyć na zakładkę tak jak ja. Jeśli chcesz zwinąć je w rulonik, to rozłóż farsz po całej powierzchni naleśnika. Tak samo rozłóż farsz, jeśli naleśniki składasz w kopertę.
Naleśniki ze szpinakiem, 10

Naleśniki ze szpinakiem, 11

Gotowe naleśniki ze szpinakiem możesz przed podaniem podsmażyć lub nawet zapiec w piekarniku. Polecam je wówczas posypać dodatkowo parmezanem. Jeśli marzą Ci się naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku, to zerknij na mój przepis na naleśniki z pieczarkami. Możesz postąpić z nimi tak samo, jak z tymi z pieczarkami :)
Naleśniki ze szpinakiem, 12

Naleśniki ze szpinakiem, 13

Jeśli chcesz wzbogacić smak farszu o dodatki, to razem ze słodką śmietanką możesz do farszu dodać również: tarty ser żółty, ser ricotta lub twaróg, ser mozzarella, parmezan, ser kozi. Możesz również dodać kawałki podsmażonej piersi z kurczaka.
Dodając zaś do farszu siekane kawałki suszonego pomidora z oleju nie dodawaj już soku z cytryny lub daj go trochę mniej. Decydując się zaś na ser feta lub ser pleśniowy, zalecam pominąć dodatek soli do szpinaku. 

W jakiej wersji naleśniki ze szpinakiem lubisz najbardziej?
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (959 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Naleśniki ze szpinakiem

Prawie wszyscy kochają naleśniki. Można je przygotować na słodko i na słoni. Tym razem mam dla moich Czytelników przepis na naleśniki ze szpinakiem. To mój super uniwersalny przepis na naleśniki z e szpinakiem. Uniwersalny, ponieważ farsz do naleśników ze szpinakiem jest farszem bazowym. Sam w sobie jest przepyszny i nie trzeba dodawać do niego już nic więcej. Możesz jednak na koniec szykowania farszu wzbogacić go o kilka dodatków. Do farszu na naleśniki ze szpinakiem możesz zatem dodać: żółty ser lub też ser typu parmezan, twaróg albo mascarpone, ser mozzarella lub ser kozi. Bardzo dobrze smakują również naleśniki ze szpinakiem i serem feta. Jeśli więc decydujesz się dodać na końcu do farszu jeszcze ser feta, to wówczas nie dodawaj wcześniej soli do szpinaku. Naleśniki ze szpinakiem i fetą nie potrzebują dodatku soli, ponieważ feta jest wystarczająco słona. 

Naleśniki ze szpinakiem przepis

Do farszu na naleśniki ze szpinakiem można również dodać suszonego pomidora z oleju lub kawałki smażonej piersi z kurczaka. Możesz też dać i kurczaka z kawałkami suszonego pomidora oraz do tego jeszcze ser mozzarella lub ser ricotta. Z tym farszem można naprawdę super zaszaleć. Naleśniki ze szpinakiem szykuję zazwyczaj bazując na moim sprawdzonym przepisie na ciasto naleśnikowe. Tym razem użyłam połowy porcji na ciasto na naleśniki i zamieniłam olej na roztopione masło. Takie naleśniki ze szpinakiem smażone na maśle klarowanym pachną i smakują cudownie. Koniecznie spróbuj też naleśników na słodko. Pyszne są moje naleśniki z jabłkami. A ze szpinakiem świeżym polecam Ci sałatki. Sałatka ze szpinakiem jest bardzo uniwersalna i super pyszna. Koniecznie sprawdź też inne moje przepisy kulinarne. Z pewnością znajdziesz takie przepisy, które trafią w Twój gust kulinarny. Polecam Ci też przepis na naleśniki bez jajek