Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Muffiny jajeczne

Muffiny jajeczne

Jeśli szukasz ciekawego i szybkiego pomysłu na śniadanie, to zapraszam po mój przepis na muffiny jajeczne ze szpinakiem i fetą. Przygotowanie ich zajmie Ci tyle czasu, co nagrzanie piekarnika. Gorąco polecam!

- gotowe w 15 minut
- super pomysł na pyszne śniadanie lub kolację
- bez dodatku mąki i proszku do pieczenia
- mało składników i proste wykonanie

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 12 muffinek

Kaloryczność kcal: 130 w jednej muffince
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 15 średnich jajek
  • garść świeżego szpianku baby - 50 g
  • pół czerwonej papryki - 100 g
  • 100 g sera feta
  • mały pęczek szczypiorku
  • po 1,5 płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
  • łyżka oleju do posmarowania foremek

Kalorie policzone zostały bez dodatków w postaci tartego sera, czy też świeżych ziół do dekoracji.
Do zrobienia muffinek jajecznych z serem feta i świeżym szpinakiem użyłam formy z dołkami na muffinki składającej się z 12 komór. Wielkość każdej komory: 5 cm średnicy u podstawy dolnej, 7 cm średnicy u góry, 3 cm wysokości. 

Jajeczne muffinki ze szpinakiem to alternatywa dla klasycznej jajecznicy, czy też jajek sadzonych. Można do nich dodać ulubione warzywa oraz sery. Bardzo szybko się je robi. Pieczone w piekarniku prawie nie wymagają dodawania tłuszczu, dzięki czemu są znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne, niż jajka smażone na maśle lub na oleju. 

Muffiny jajeczne, 1

Muffinki jajeczne

Muffiny z rozbełtanych jajek z dodatkiem świeżych liści szpinaku oraz sera feta i papryki możesz przygotować zarówno w formie z wgłębieniami na muffinki, jak i w osobnych foremkach metalowych, sylikonowych, czy też w foremkach z pergaminu. Foremki, które odkształcają się pod wpływem wlewania do nich masy polecam umieścić dodatkowo we wgłębieniach do muffinek. 

Z piętnastu jajek wyjdzie Ci dwanaście sporych muffinek. Garść świeżych liści szpinaku, to około 50 gramów. Liście umyj pod zimną, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Wgłębienia na muffinki wysmaruj od środka delikatną oliwą lub olejem roślinnym. Jedna łyżka oleju wystarczy na posmarowanie wszystkich foremek. Szpinak posiekaj drobniej i umieść po równo w zagłębieniach foremek.

Muffiny jajeczne, 2

Pół czerwonej papryki posiekaj na drobną kostkę i umieść razem ze szpinakiem. 100 gramów sera feta pokrusz drobniej i rozłóż równo we wszystkich zagłębieniach foremek. Polecam sięgnąć po prawdziwą fetę sprzedawaną w wygodnych opakowaniach i formacie gotowym do pokrojenia lub pokruszenia. Ser sałatkowy (typu feta) ma całkiem przyzwoity smak, jednak ciężko się go kroi i jest dość mazisty. Takie sery sałatkowe lepiej sprawdzają się do past i zup. Jeśli jednak posiadasz tylko taki ser, to również da radę dodać go do muffinek.
Muffiny jajeczne, 3

Do wysokiego naczynia wbij 15 średniej wielkości jajek. Dodaj do nich po 1,5 płaskiej łyżeczki soli i pieprzu. Jajka rozbełtaj dokładnie przy pomocy widelca lub nawet ręcznego blendera typu żyrafa. Zagłębienia foremek wypełnij płynnymi jajkami. Zostaw odrobinę wolnej przestrzeni przy rantach. 
Muffiny jajeczne, 4

Na koniec posiekaj szczypiorek i posyp nim każdą muffinkę. Możesz też płynne jajko wymieszać z fetą, siekaną papryką i szpinakiem i wlać jako jedną masę do foremek wysmarowany olejem. Wówczas muffinki po upieczeniu będą miały bardziej foremny kształt (masa jest bardziej jednolita i nie ma w niej pęcherzyków powietrza). Ja jednak mimo wszystko lubię dodawać składniki tak, jak w przepisie. 
Muffiny jajeczne, 5

Formę z muffinami jajecznymi z fetą i szpinakiem umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Wybierz o jeden stopnień niższą półkę niż środkowa i piecz muffiny około 15-20 minut. 

Muffiny mogą bardzo urosnąć. Po wyjęciu z piekarnika lekko opadną. Przed podaniem polecam posypać je tartym serem typu parmezan oraz świeżą kolendrą. 
Muffiny jajeczne, 6

Muffiny jajeczne, 7

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (514 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Babeczki jajeczne

Zazwyczaj muffinki kojarzą nam się ze słodkimi wypiekami. Tym razem jednak polecam coś zupełnie innego. Muffiny jajeczne z serem feta i szpinakiem to super pomysł na pyszne i bardzo zdrowe śniadanie. Ponieważ muffiny pieczemy w piekarniku w foremkach, nie ma potrzeby dodawania dużej ilości tłuszczu. Muffiny z jajek ze szpinakiem, papryką i fetą to prawdziwe śniadanie fit. Jajeczne muffinki z papryką i fetą oraz szpinakiem baby są bardzo lubiane przez dzieci. Możesz je nawet upiec dzień wcześniej i podgrzać następnego dnia rano, na śniadanie. Również z jajek i również z piekarnika będzie moja najlepsza frittata ze szpinakiem. Jeśli lubisz dania z jajkami, to z pewnością posmakuje Ci też moja ulubiona szakszuka.

Muffinki ze szpinakiem i fetą

Muffiny jajeczne ze szpinakiem i serem feta można zajadać same lub też ze świeżym pieczywem, czy bułkami. Jeśli lubisz i szukasz ciekawych pomysłów na posiłki, to moje przepisy kulinarne z pewnością Cię zainteresują. Super pomysł na śniadanie.. zapraszam! Na śniadanie polecam też moje uniwersalne wstążki z naleśników, które możesz podać zarówno na słono, jak i na słodko. Ze szpinakiem polecam gorąco moje ulubione naleśniki ze szpinakiem