Muffiny jajeczne
Jeśli szukasz ciekawego i szybkiego pomysłu na śniadanie, to zapraszam po mój przepis na muffiny jajeczne ze szpinakiem i fetą. Przygotowanie ich zajmie Ci tyle czasu, co nagrzanie piekarnika. Gorąco polecam!
- gotowe w 15 minut
- super pomysł na pyszne śniadanie lub kolację
- bez dodatku mąki i proszku do pieczenia
- mało składników i proste wykonanie
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 12 muffinek
Kaloryczność kcal: 130 w jednej muffince
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 15 średnich jajek
- garść świeżego szpianku baby - 50 g
- pół czerwonej papryki - 100 g
- 100 g sera feta
- mały pęczek szczypiorku
- po 1,5 płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
- łyżka oleju do posmarowania foremek
Kalorie policzone zostały bez dodatków w postaci tartego sera, czy też świeżych ziół do dekoracji.
Do zrobienia muffinek jajecznych z serem feta i świeżym szpinakiem użyłam formy z dołkami na muffinki składającej się z 12 komór. Wielkość każdej komory: 5 cm średnicy u podstawy dolnej, 7 cm średnicy u góry, 3 cm wysokości.
Jajeczne muffinki ze szpinakiem to alternatywa dla klasycznej jajecznicy, czy też jajek sadzonych. Można do nich dodać ulubione warzywa oraz sery. Bardzo szybko się je robi. Pieczone w piekarniku prawie nie wymagają dodawania tłuszczu, dzięki czemu są znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne, niż jajka smażone na maśle lub na oleju.
Muffinki jajeczne
Muffiny z rozbełtanych jajek z dodatkiem świeżych liści szpinaku oraz sera feta i papryki możesz przygotować zarówno w formie z wgłębieniami na muffinki, jak i w osobnych foremkach metalowych, sylikonowych, czy też w foremkach z pergaminu. Foremki, które odkształcają się pod wpływem wlewania do nich masy polecam umieścić dodatkowo we wgłębieniach do muffinek.
Z piętnastu jajek wyjdzie Ci dwanaście sporych muffinek. Garść świeżych liści szpinaku, to około 50 gramów. Liście umyj pod zimną, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Wgłębienia na muffinki wysmaruj od środka delikatną oliwą lub olejem roślinnym. Jedna łyżka oleju wystarczy na posmarowanie wszystkich foremek. Szpinak posiekaj drobniej i umieść po równo w zagłębieniach foremek.
Pół czerwonej papryki posiekaj na drobną kostkę i umieść razem ze szpinakiem. 100 gramów sera feta pokrusz drobniej i rozłóż równo we wszystkich zagłębieniach foremek. Polecam sięgnąć po prawdziwą fetę sprzedawaną w wygodnych opakowaniach i formacie gotowym do pokrojenia lub pokruszenia. Ser sałatkowy (typu feta) ma całkiem przyzwoity smak, jednak ciężko się go kroi i jest dość mazisty. Takie sery sałatkowe lepiej sprawdzają się do past i zup. Jeśli jednak posiadasz tylko taki ser, to również da radę dodać go do muffinek.
Do wysokiego naczynia wbij 15 średniej wielkości jajek. Dodaj do nich po 1,5 płaskiej łyżeczki soli i pieprzu. Jajka rozbełtaj dokładnie przy pomocy widelca lub nawet ręcznego blendera typu żyrafa. Zagłębienia foremek wypełnij płynnymi jajkami. Zostaw odrobinę wolnej przestrzeni przy rantach.
Na koniec posiekaj szczypiorek i posyp nim każdą muffinkę. Możesz też płynne jajko wymieszać z fetą, siekaną papryką i szpinakiem i wlać jako jedną masę do foremek wysmarowany olejem. Wówczas muffinki po upieczeniu będą miały bardziej foremny kształt (masa jest bardziej jednolita i nie ma w niej pęcherzyków powietrza). Ja jednak mimo wszystko lubię dodawać składniki tak, jak w przepisie.
Formę z muffinami jajecznymi z fetą i szpinakiem umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Wybierz o jeden stopnień niższą półkę niż środkowa i piecz muffiny około 15-20 minut.
Muffiny mogą bardzo urosnąć. Po wyjęciu z piekarnika lekko opadną. Przed podaniem polecam posypać je tartym serem typu parmezan oraz świeżą kolendrą.
Smacznego.