Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Naleśniki z mięsem

Naleśniki z mięsem

Zapraszam po moje ulubione i zdecydowanie najlepsze naleśniki z mięsem gotowanym, warzywami i kapustą kiszoną. Wbrew pozorom zrobienie tych naleśników jest niezwykle proste. Są super i na obiad i na kolację!

Bardzo lubię podpiec je lekko na patelni z odrobiną oleju. Ciasto naleśnikowe robi się wtedy przyjemnie chrupiące. Do tego jeszcze odrobina cebulki podsmażonej na rumiano i mamy bardzo domowy, typowo polski obiadek - pyszności! Świetnym pomysłem jest również schab duszony - pyszna odmiana od tradycyjnych schabowych. 

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 20 naleśników

Kaloryczność kcal: 220 w 1 naleśniku

Składniki na ciasto na naleśniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • 6 średnich jajek
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • spora szczypta soli

Składniki na farsz mięsny

  • 700 g łopatki wieprzowej
  • pół cebuli
  • 1 marchew
  • 500 g kapusty kiszonej
  • mały korzeń pietruszki
  • szklanka wody
  • przyprawy i zioła: 3 ziarna ziela angielskiego, po pół łyżeczki pieprzu i soli, 2 liście laurowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Do usmażenia naleśników użyłam szerokiej patelni do naleśników o średnicy 24 cm. 
Kalorie policzone zostały do naleśników bez podsmażania i okrasy. 

Do zrobienia ciasta na naleśniki skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na naleśniki. Podwoiłam porcję, by usmażyć 20 grubszych niż zazwyczaj naleśników.

Naleśniki z mięsem można jeść od razu po nałażeniu farszu i złożeniu naleśników. Polecam jednak dodatkowo podsmażyć je na suchej lub lekko natłuszczonej patelni i okrasić cebulką podsmażoną na rumiano.
 

Naleśniki z mięsem, 1

Naleśniki z mięsem

W pierwszej kolejności przygotuj sobie farsz mięsny do naleśników. W średniej wielkości garnku umieść umyty kawałek mięsa wieprzowego. Polecam łopatkę wieprzową. Dodaj też obraną, średniej wielkości cebulę; obraną mniejszą marchew; mały korzeń pietruszki; 3 ziarna ziela angielskiego; po pół łyżeczki pieprzu i soli (dałam pieprz w ziarnach); 2 liście laurowe. Całość zalej niepełną szklanką wody.

Naleśniki z mięsem, 2

Garnek przykryj przykrywką. Mięso z warzywami doprowadź do wrzenia i zmniejsz moc palnika. Całość gotuj pełną godzinę. Nie zdejmuj przykrywki w trakcie gotowania.
Naleśniki z mięsem, 3

Po godzinie do garnka dodaj też bardzo dobrze odciśniętą kapustę kiszoną. Ja swojej kapusty nie płukałam. Jeśli jednak Twoja jest bardzo słona, to możesz ją dodatkowo przepłukać (przed dodaniem do garnka). Całość gotuj jeszcze 30 minut - również pod przykrywką. 
Naleśniki z mięsem, 4

Naleśniki z mięsem mielonym

Po przestudzeniu odlej wywar. Nie będzie go raczej więcej niż 1/4 szklanki. Wywar odlewasz, by masa po zmieleniu nie była zbyt mokra. Wszystkie składniki przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Masa po zmieleniu może Ci się nadal wydawać zbyt mokra, jednak po schłodzeniu już taka nie będzie. Po zmieleniu otrzymasz cały kilogram gotowego do użycia farszu.

Naleśniki z mięsem, 5

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieść razem w misce i zmiksuj na gładkie ciasto. Gotowe ciasto możesz odstawić na 30 minut, by odpoczęło. Nie jest to jednak konieczne, jeśli jajka były wcześniej wyjęte z lodówki a mleko było lekko podgrzane. 

Dobrze nagrzej płaską patelnię - najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników. Ustaw średnią moc i poczekaj aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Chochlą nałóż porcję na naleśnika i rozprowadź ciasto po całej powierzchni patelni. Z tej porcji wyszło mi 20 grubszych naleśników. 

Po około 40-50 sekundach przewracaj placek na drugą stronę (przy pomocy płaskiej łopatki). Druga strona potrzebuje zazwyczaj o połowę mniej czasu. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki. 

Naleśniki z mięsem, 6

Na każdy placek naleśnikowy nakładaj porcję farszu. Naleśniki możesz zwinąć w rulonik lub złożyć w kopertę.
Naleśniki z mięsem, 7

Naleśniki z mięsem lubię składać w kopertę. To chyba przyzwyczajenie z dzieciństwa. Moja Mama zawsze tak robiła, by potem odróżnić naleśniki z mięsem od naleśników z serem, które szykowane były tego samego dnia. Złóż w ten sposób wszystkie naleśniki.
Naleśniki z mięsem, 8

Naleśniki z mięsem są już gotowe. Można je jeść prosto po złożeniu, lub przestudzić, przykryć i odłożyć do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wystarczy już tylko podsmażyć naleśniki na patelni lub podpiec w piekarniku. Zerknij na mój przepis na naleśniki z pieczarkami. Podałam tam bardzo fajny sposób na zapiekane naleśniki. Możesz go śmiało wykorzystać i do tego przepisu. 
Naleśniki z mięsem, 9

Moje naleśniki z mięsem od razu po złożeniu podsmażyłam z obu stron na lekko natłuszczonej patelni. Osobno podsmażyłam też drobno posiekaną cebulkę z olejem roślinnym. Taką cebulkę wyłożyłam na podsmażone naleśniki i podałam na obiad.
Naleśniki z mięsem, 10

Naleśniki z mięsem, 11

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (311 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Naleśniki z mięsem

To moje ulubione naleśniki z mięsem gotowanym. Robię je zazwyczaj z mięsa wieprzowego. Do naleśników z mięsem najlepsza jest łopatka wieprzowa. Możesz też użyć kawałka szynki wieprzowej oraz karkówki. Te naleśniki z mięsem gotowanym a następnie mielonym robię bardzo szybko. Czasem nawet dzień wcześniej szykuję sobie cały farsz. Takie naleśniki z mięsem i warzywami polecam nie tylko na obiad, ale i na śniadanie czy kolacje. Są też bardzo lubiane przez dzieci.

Naleśniki z mięsem wieprzowym

Przygotowując naleśniki z mięsem mielonym i kapustą kiszoną korzystam zawsze z mojego uniwersalnego przepisu na naleśniki. Farsz do naleśników z mięsem wieprzowym gotuję w jednym garnku. Do naleśników z mięsem dodaję też kapustę kiszoną. Takie naleśniki smakują jeszcze lepiej. Koniecznie zobacz też moje przepisy na placki z borówkami. Polecam też mój ulubiony przepis na naleśniki gryczane. Bardzo dobre są też moje krokiety ziemniaczane. Super na pyszny obiad. Zapraszam też po najlepszy przepis na pierogi z mięsem z rosołu.