Mini serniczki
Mini serniczki, to niezwykle uroczy i prosty w przygotowaniu deser pieczony. Przepis na małe serniczki z papilotek lub malutkich foremek przyda się na każde przyjęcie.
- bardzo dokładny przepis
- dużo porad oraz zamienników składników
- świetny pomysł na szybkie serniczki pieczone
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia serniczków: 25 minut
Czas chłodzenia serniczków: 30 minut
Liczba porcji: 14 mini serniczków
Kaloryczność kcal: 190 w 1 serniczku
Składniki na spód do serniczków
- 100 g ciasteczek maślanych kruchych kakaowych
- 40 g prawdziwego masła
Składniki na masę serową
- 800 g twarogu tłustego lub półtłustego - może być z wiaderka
- 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - około 40 g
- 130 g cukru drobnego - mniej niż pół szklanki
- 2 duże jajka
Składniki na żelkę owocową
- 200 g owoców - u mnie truskawki
- 1 galaretka w kolorze owoców - u mnie owoce leśne
Mini serniczki
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Twaróg oraz jajka wyjmij z lodówki. Mają mieć temperaturę pokojową.
Do upieczenia mini serniczków użyłam średnio miękkich papilotek o średnicy 5,5 cm u podstawy i wysokości 3,5 cm. Papilotki umieściłam dodatkowo w metalowej formie z dołkami na babeczki/muffinki. Z podanej ilości składników wyszło mi 14 małych serniczków (dwa piekłam osobno, poza formą).
Pieczenie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: do 25 minut.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności mini serniczków pieczonych nie uwzględniłam dodatków w postaci świeżych owoców. Zanim zaczniesz szykować małe serniczki, zalecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Mini serniczki przepis
Serniczki w wersji mini piekę w miękkich papilotkach, które warto umieścić w formie metalowej z dołkami. Poniżej zdjęcie prawidłowo przygotowanych, papierowych papilotek.
Porada: Mini serniczki można też śmiało piec w sztywnych foremkach, gdzie średnica przy denku wynosi wówczas około 5 cm. Są to zazwyczaj papierowe foremki, które od wewnątrz są gładkie. Dzięki temu łatwiej jest wyjmować z nich gotowe wypieki, a foremka nie odkształca się i nie ma potrzeby umieszczania jej w specjalnej metalowej formie z dołkami na papilotki.
Swoje mini serniczki piekę ze spodem, ale można pominąć ten etap i upiec serniczki mini z samą masą serową. Do zrobienia "spodu" używam dowolnych ciasteczek maślanych czekoladowych oraz masła. Do miski melaksera włóż 100 gramów ulubionych ciasteczek oraz 40 gramów masła. Całość zmiel na mokry żwirek. Przy pomocy łyżeczki nakładaj porcje do foremek, a na końcu delikatnie wyrównaj/uklep "ciasto" spodem łyżeczki.
Drugi sposób jest taki, że osobno rozdrabniasz tylko ciasteczka. Jeśli masz małą komorę oraz sprzęt o małej mocy, to polecam kruszyć po kilka ciastek na raz i zmielone przekładać do miski. Jeśli nie masz melaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem. Do zmielonych ciasteczek wlej 40 gramów roztopionego i przestudzonego masła. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
Porada: Ciasteczka z masłem można też zamienić na ciastka typu Oreo. Ponieważ są to ciastka z kremem, to wystarczy je tylko rozdrobnić lub nawet nie kruszyć, tylko układać w całości na dnie każdej foremki.
Pora na masę serową. W dużej misce umieść 800 gramów twarogu półtłustego lub tłustego, uprzednio zmielonego dwukrotnie w maszynce. Możesz też użyć dobrej jakości, tłustego lub półtłustego i nie rzadkiego sera z wiaderka. Ja używam zazwyczaj twarogu z wiaderka Piątnica lub Mlekovita. Wbij dwa duże jajka i wsyp około 140 gramów drobnego cukru (może być też tyle samo cukru pudru). Do miski wsyp również jedną saszetkę/opakowanie proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego bez cukru, czyli około 35-40 gramów proszku. Wszystko raz jeszcze miksuj chwilę na średnich obrotach.
W każdej foremce z ciasteczkowym spodem umieszczaj porcję zmiksowanej na gładko masy serowej. Zostaw około 1 cm wolnej przestrzeni przy rantach, czyli nie wypełniaj całkowicie foremek. W ten sposób otrzymałam 14 mini serniczków (12 w formie i dwie poza metalową formą).
Porada: Proszek budyniowy można zamienić na 30 gramów (3 płaskie łyżki) skrobi ziemniaczanej oraz płaską łyżeczkę pasty lub esencji waniliowej, czy też kilak kropli olejku, np. śmietankowego.
Formę z mini serniczkami umieść na środkowej półce/kratce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Mini serniczki piecz tak do 25 minut. Mogą być z wierzchu blade, ale nic się nie martw. Po tym czasie (przy dobrze nagrzanym piekarniku) będą upieczone. W małych wypiekach istotne jest to, by nie piec ich za długo. Jeśli ciasto/masa serowa piecze się dłużej, niż jest taka potrzeba, to traci wilgoć i wypiek robi się suchy.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 5 minutach otwórz drzwi do połowy a po kolejnych 5 minutach wyjmij foremkę z pieca.
Porada: Nie ustawiaj wyższej temperatury w piekarniku. Jeśli masa serowa zacznie za szybko rosnąć, to prawdopodobnie wyleje się poza foremkę.
Mini serniczki odłóż do przestudzenia. W tym czasie przygotuj żelkę owocową. Sama wybrałam truskawki, ale można też sięgnąć po maliny, jagody, czy mango lub morele. W zależności od tego jakie owoce wybierasz, taką zastosuj i galaretkę. Zatem do czerwonych owoców używaj galaretki w podobnym kolorze, a przy mango np. galaretkę pomarańczową.
Około 200 gramów umytych truskawek bez szypułek pokrój na mniejsze kawałki i umieść w małym garnuszki z grubym dnem. Ustaw niską moc palnika i zacznij je gotować/smażyć bez przykrywki. Cały czas mieszaj owoce, by się nie przypaliły. Jeśli owoce są mało soczyste, to dolej odrobinę wody. Gdy zrobią się całkowicie miękkie i zaczną się rozpadać, można zdjąć garnek z palnika i zmiksować owoce na gładko (lub też ugnieść je widelcem). Od razu (póki są bardzo gorące/wrzące) wsyp też całą saszetkę wybranej galaretki (u mnie owoce leśne). Całość mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretki w owocach. Pamiętaj, że wsypując galaretkę garnek nie może już stać na aktywnym palniku.
Moje mini serniczki upiekły się równo (lekko urosły, a pod koniec pieczenia opadły do "pozycji" wyjściowej) zatem w foremkach został centymetr wolnej przestrzeni. Przestudzoną żelkę (może być już lekko tężejąca) rozłóż po równo do każdej foremki. Gotowe mini serniczki ostrożnie umieść w lodówce, do całkowitego stężenia żelki owocowej.
Porada: Jeśli w Twoich foremkach nie ma już miejsca na żelkę, to możesz wykładać ją na mini serniczki wtedy, gdy jest już bardzo gęsta. Powstanie wówczas "czapeczka" z żelki.
Zazwyczaj po 30 minutach chłodzenia żelka jest już sztywna. Mini serniczki warto przed podaniem udekorować świeżymi owocami i listkami mięty lub melisy. Male serniczki pieczone trzymaj w lodówce nawet do pięciu dni.
Smacznego.