Sernik na herbatnikach
Puszysty, szybki i pyszny sernik na herbatnikach, to sernik pieczony dla początkujących. Przepis jest wyjątkowo prosty, a sernik zawsze się udaje i wspaniale smakuje.
- spód z herbatników
- tylko niezbędne składniki
- bardzo dokładny opis ze zdjęciami
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia sernika: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: tortownica 23-24 cm
Kaloryczność kcal: 280 w 100 g sernika
Dieta: wegetariańska
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego - może być z wiaderka
- 6 średniej wielkości jajek - 300 g po rozbiciu
- 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - około 40 g
- 150 g cukru drobnego - około pół szklanki
- 100 g prawdziwego masła - pół klasycznej kostki
- 2-3 krople olejku np. pomarańczowego lub waniliowego
- 100 g dowolnych herbatników na spód - u mnie 14 sztuk
Sernik na herbatnikach
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Twaróg oraz jajka i masło wyjmij z lodówki. Mają mieć temperaturę pokojową.
Forma na sernik: u mnie była to tortownica 23 cm, jednak śmiało sprawdzi się też trochę większa tortownica, forma 24 x 24 cm, czy też inna kwadratowa forma o zbliżonych wymiarach.
Czas pieczenia sernika: około 80 minut w kąpieli wodnej.
Temperatura pieczenia: 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności sernika nie uwzględniłam posypki z cukru pudru. Z podanej ilości składników otrzymasz sernik na herbatnikach o wadze około 1550 gramów. Zanim zaczniesz szykować sernik, zalecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.


Sernik na spodzie z herbatników
Przygotuj kwadratową, prostokątną (np. 20 x 24 cm) formę, czy też tortownicę o wymiarach 23-24 cm. Dno oraz boki formy wyłóż papierem do pieczenia (ranty od środka wysmaruj odrobiną masła, by wysokie paski pergaminu dobrze trzymały się wnętrza formy).
Całe dno wypełnij herbatnikami klasycznymi lub kakaowymi. W razie potrzeby przycinaj herbatniki, by wypełnić nimi jak najwięcej wolnych przestrzeni. W przypadku sernika pieczonego, lepiej jest, gdy sięgniemy po twarde herbatniki, które tak łatwo nie nasiąkną wilgocią z masy serowej.

W dużej misce umieść kilogram twarogu półtłustego lub tłustego, uprzednio zmielonego dwukrotnie w maszynce. Możesz też użyć dobrej jakości, tłustego lub półtłustego i nie rzadkiego sera z wiaderka. Ja używam zazwyczaj twarogu z wiaderka Piątnica lub Mlekovita.
Do miski wsyp jedną saszetkę/opakowanie proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego bez cukru, czyli około 35-40 gramów proszku. Dodaj też 100 gramów bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła, a także kilka kropel ulubionego olejku. Wszystko raz jeszcze miksuj chwilę na średnich obrotach, tylko do całkowitego połączenia się masy serowej z pozostałymi składnikami.
Porada: Masło można też zastąpić roztopioną margaryną lub olejem koksowym, w tej samej ilości. Zamiast olejku można użyć pasty lub esencji waniliowej lub dodać dwie łyżki świeżo startej skórki z cytryny lub z pomarańczy.

Do średniej wielkości szklanego lub metalowego naczynia wsyp około pół szklanki drobnego cukru. Będzie to nie więcej niż 150 gramów cukru. Wbij sześć średniej wielkości jajek. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). Puch jajeczny przelej do naczynia z masą serową.

Całość miksuj na najniższych obrotach miksera do momentu, gdy masa serowa połączy się z puchem jajecznym. Następnie całą masę ostrożnie wylej/wyłóż do formy ze spodem z herbatników.

Sernik na herbatnikach możesz piec na dwa sposoby. Jeśli nie chcesz (tak jak ja) stosować kąpieli wodnej, to na dnie nagrzanego do temperatury 170 stopni (grzanie góra/dół) piekarnika umieść szeroką i niską blaszkę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Na środkowej półce umieść tortownicę z sernikiem. Sernik piecz w takich warunkach przez całe 80 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwi piekarnika przez przynajmniej 20 minut. Dopiero po tym czasie nieznacznie uchyl drzwiczki, a po 10 minutach chwili wyjmij formę z sernikiem.
Druga metoda polega na tym, by tortownicę wyłożoną od zewnątrz folią aluminiowa umieścić w większej formie wypełnionej do 1/3 wysokości wrzątkiem (Daj mniej lub więcej wody. Ważne, by nie dostała się ona od góry do tortownicy z sernikiem). Tak przygotowany sernik pieczesz na środkowej półce identycznie jak w wersji powyżej. Jeśli masz piekarnik z funkcją pary, to zastosuj ją już bez kąpieli wodnej i używania foremek z wrzątkiem.
Można go też piec bez pary i kąpieli wodnej. Wystarczy wówczas ustawić 160 stopni i piec sernik przez 80 minut z funkcją pieczenia góra/dół. Trzeba się jednak wówczas liczyć z tym, ze sernik zapewne trochę popęka.

Upieczony sernik można uwolnić z tortownicy i odstawić do przestudzenia. Na zdjęciach poniżej widać sernik w dniu pieczenia. Jest całkowicie przestudzony, jednak nie był jeszcze odkładany do lodówki. Po nocy w lodówce jego struktura nieco się zmienia i będzie on przypominał np. sernik krakowski. Tyle, że bez ciasta kruchego i rodzynek.


Całkowicie przestudzony sernik pieczony na spodzie z herbatników oprószyłam cukrem pudrem. Sprawdzi się też mielony cukier waniliowy lub cukier puder wymieszany z odrobiną cynamonu lub szczyptą kardamonu. Do tego sernika pasuje też dekoracja ze świeżych malin, borówek, czy truskawek. Jeśli sernik nie będzie zjedzony do wieczora, to odłóż go do lodówki i trzymaj pod przykryciem.
Smacznego.