Serniczki
Domowe serniczki z twarogu, to świetny pomysł na śniadanie lub na kolację na słodko. Przepis jest niesamowicie prosty. Tak samo jak skład i wykonanie. Zapraszam po aromatyczne serniczki z patelni.
- tylko kilka składników
- do podania na wiele sposobów
- jedno z lepszych śniadań na słodko
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6 dużych placków - 2 porcje
Kaloryczność kcal: 130 w 1 placku
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 250 g twarogu półtłustego w kawałku
- 60 g mąki pszennej - około 3 łyżki
- 1 średnie lub duże jajko
- 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
- masło klarowane do smażenia
Serniczki
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajko oraz twaróg muszą być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności serniczków nie uwzględniłam dodatków w postaci cukru pudru, dżemu, czy owoców. Z podanej ilości składników wyszło mi 6 sporych serniczków z patelni.
Serniczki przepis
W misce umieść 250 gramów dobrej jakości twarogu. Nie może być on mielony, ani śmietankowy. Zazwyczaj wybieram twaróg półtłusty, ale tłusty i chudy też będzie dobry. Twaróg ugnieć widelcem, by powstały nieregularne grudki. Do miski z rozdrobnionym (nie na gładko) twarogiem wbij jedno, spore jajko.
Do miski wsyp również większość mąki, czyli około 45 gramów oraz saszetkę cukru wanilinowego (16 gramów) lub też tyle samo domowego cukru waniliowego, albo zwykłego cukru w połączeniu z odrobiną nasion wydłubanych z laski wanilii, czy też z niewielką ilością pasty lub esencji waniliowej. Całość wymieszaj dokładnie łyżką i przełóż na deskę obsypaną pozostają mąką (około 15 gramów). Zbierz mąkę z brzegów i obsyp nią ciasto serowe pod serniczki, by całość nie kleiła się do rąk i można było formować masę.
Porada: Do masy możesz też dodać zwykły cukier, bez dodatku wanilii. Jeśli chodzi o mąkę , to używam zazwyczaj mąki pszennej uniwersalnej. Jeśli masa wydaje Ci się za luźna to dodaj trochę mąki (ale nie za dużo). Być może twój twaróg był "wilgotniejszy".
Z ciasta ukształtuj dłońmi grubszy wałek. Podziel go nożem na sześć kawałków.
Z każdego kawałka uformuj kulę, a następnie spłaszcz ją na kształt okrągłego kotlecika/placka.
Zacznij nagrzewać sporą patelnię z grubym dnem. Ustaw średnią moc i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Na patelnię wyłóż kilka łyżek masła klarowanego, oleju kokosowego lub ewentualnie oleju roślinnego do smażenia. Tłuszcz rozprowadź po całej patelni i poczekaj chwilę, aż się nagrzeje.
Na patelnię wyłóż po kolei wszystkie serniczki. Zmniejsz odrobinę moc palnika. Na patelni o średnicy 28 cm zmieściłam na raz wszystkie serniczki z twarogu. Serniczki są dość grube. Potrzebują zatem smażyć się odrobinę dłużej niż klasyczne placki. Po około 3-4 minutach ostrożnie przełóż każdy serniczek na druga stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Placki serniczki są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron ładnie się zarumienią i nie będą już miękkie i tak delikatne. Jeśli serniczki rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. To jak długo serniczki będą się smażyć, zależy od patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika.
Zimą serniczki podaję zazwyczaj z dżemem, syropem, miodem, owocami z puszki, czy też z bananami. Do tego bita śmietana, śmietana kwaśna lub też zwykły jogurt naturalny ze szczyptą cynamonu. W sezonie letnim serniczki podawaj ze świeżymi owocami. Polecam: maliny, truskawki, borówki lub jagody leśne, jeżyny, morele lub brzoskwinie.
Smacznego.