Serniczki

Serniczki

Domowe serniczki z twarogu, to świetny pomysł na śniadanie lub na kolację na słodko. Przepis jest niesamowicie prosty. Tak samo jak skład i wykonanie. Zapraszam po aromatyczne serniczki z patelni. 

- tylko kilka składników
- do podania na wiele sposobów
- jedno z lepszych śniadań na słodko

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6 dużych placków - 2 porcje

Kaloryczność kcal: 130 w 1 placku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 250 g twarogu półtłustego w kawałku
  • 60 g mąki pszennej - około 3 łyżki
  • 1 średnie lub duże jajko
  • 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
  • masło klarowane do smażenia

Serniczki 

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajko oraz twaróg muszą być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności serniczków nie uwzględniłam dodatków w postaci cukru pudru, dżemu, czy owoców. Z podanej ilości składników wyszło mi 6 sporych serniczków z patelni.  

Serniczki, 1

Serniczki, 2

Serniczki przepis

W misce umieść 250 gramów dobrej jakości twarogu. Nie może być on mielony, ani śmietankowy. Zazwyczaj wybieram twaróg półtłusty, ale tłusty i chudy też będzie dobry. Twaróg ugnieć widelcem, by powstały nieregularne grudki. Do miski z rozdrobnionym (nie na gładko) twarogiem wbij jedno, spore jajko. 

Serniczki, 3

Do miski wsyp również większość mąki, czyli około 45 gramów oraz saszetkę cukru wanilinowego (16 gramów) lub też tyle samo domowego cukru waniliowego, albo zwykłego cukru w połączeniu z odrobiną nasion wydłubanych z laski wanilii, czy też z niewielką ilością pasty lub esencji waniliowej. Całość wymieszaj dokładnie łyżką i przełóż na deskę obsypaną pozostają mąką (około 15 gramów). Zbierz mąkę z brzegów i obsyp nią ciasto serowe pod serniczki, by całość nie kleiła się do rąk i można było formować masę. 

Porada: Do masy możesz też dodać zwykły cukier, bez dodatku wanilii. Jeśli chodzi o mąkę , to używam zazwyczaj mąki pszennej uniwersalnej. Jeśli masa wydaje Ci się za luźna to dodaj trochę mąki (ale nie za dużo). Być może twój twaróg był "wilgotniejszy". 
Serniczki, 4

Z ciasta ukształtuj dłońmi grubszy wałek. Podziel go nożem na sześć kawałków. 
Serniczki, 5

Z każdego kawałka uformuj kulę, a następnie spłaszcz ją na kształt okrągłego kotlecika/placka.  
Serniczki, 6

Zacznij nagrzewać sporą patelnię z grubym dnem. Ustaw średnią moc i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Na patelnię wyłóż kilka łyżek masła klarowanego, oleju kokosowego lub ewentualnie oleju roślinnego do smażenia. Tłuszcz rozprowadź po całej patelni i poczekaj chwilę, aż się nagrzeje. 

Na patelnię wyłóż po kolei wszystkie serniczki. Zmniejsz odrobinę moc palnika. Na patelni o średnicy 28 cm zmieściłam na raz wszystkie serniczki z twarogu. Serniczki są dość grube. Potrzebują zatem smażyć się odrobinę dłużej niż klasyczne placki. Po około 3-4 minutach ostrożnie przełóż każdy serniczek na druga stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Placki serniczki są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron ładnie się zarumienią i nie będą już miękkie i tak delikatne. Jeśli serniczki rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. To jak długo serniczki będą się smażyć, zależy od patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. 

Serniczki, 7

Zimą serniczki podaję zazwyczaj z dżemem, syropem, miodem, owocami z puszki, czy też z bananami. Do tego bita śmietana, śmietana kwaśna lub też zwykły jogurt naturalny ze szczyptą cynamonu. W sezonie letnim serniczki podawaj ze świeżymi owocami. Polecam: maliny, truskawki, borówki lub jagody leśne, jeżyny, morele lub brzoskwinie. 

Serniczki, 8

Serniczki, 9

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (112 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Serniczki przepis

Serniczki, czyli syrniki ukraińskie lub też syrniczki rosyjskie ze wschodu. U nas znane od lat, zatem uważamy je za swoje. Sam skład na te placuszki serniczki jest banalnie prosty, a składniki łatwo dostępne i w naszym kraju bardzo popularne. Można je zatem traktować jako przepis bardzo dobrze osadzony w naszej kulturze kulinarnej. Na moim Blogu znajdziesz też przepis na placki z twarogiem, które szykuję super podobnie. Tam dodaję jeszcze troszkę proszku do pieczenia i odrobinę inaczej je smażę. Serniczki robię odrobinę inaczej i przypominają mi one bardziej serowe kotleciki. A to dlatego, że ciasto pod serniczki z twarogu jest bardzo gęste i obtacza się je lekko w mące. Po zrobieniu grubszego wałeczka kroimy porcje na placki serniczki i kształtujemy je najpierw w kulkę, a potem spłaszczamy lekko na kształt kotlecika placka. Serniczki z patelni smażę zazwyczaj na maśle klarowanym. Dziki temu serniczki z twarogiem wychodzą jeszcze bardziej aromatyczne, ładnie się rumienią i pięknie, maślano pachną. Na serniczki przepis jest bardzo prosty, ponieważ potrzebujesz tak naprawdę tylko kilku składników. Podobnie nazywam też pyszności pieczone w papilotkach. Chodzi o mini serniczki z owocową żelką. 

Serniczki ze śmietaną

Aby zrobić serniczki z twarogu zalecam sięgać po twaróg nie mielony. Bardzo ważne jest to, by był w całości, a nie gładki. Serniczki przepis to placuszki serniczki, które należy szykować z ugniecionego np. widelcem twarogu. Twaróg ma nie być rzadki i lejący, a zwarty i grudkowy. Polecam twarogi z małych mleczarki, które sprzedawane są w kostce, lub w tzw. trójkątach. Najlepsze na serniczki są twarogi półtłuste i tłuste, ale i te chude będą dobre. Do rozgniecionego z grubsza twarogu dajemy jajko i większość mąki pszennej np. uniwersalnej, czy tortowej oraz trochę cukru. Dla wygody i smaku polecam na podane proporcje pod serniczki z twarogu, dawać saszetkę cukru wanilinowego, ale jak masz cukier waniliowy domowej roboty, to oczywiście będzie on znacznie lepszy. Syrniki z twarogu z nutą wanilii smakują świetnie. 

Serniczki z twarogu

Na wschodzie serniczki podaje się zazwyczaj ze śmietaną i jada zarówno na śniadanie, jak i np. na kolację. Są to najczęściej serniczki ze śmietaną w wersji na słodko lub na wytrawnie. Domowe serniczki podaję na wiele sposobów i u mnie zazwyczaj zjadamy je na śniadanie lub na podwieczorek. Przyznam, że serniczki przepis to u mnie serniczki na słodko i nie szykuję ich na słono. Zimą serniczki podaję w miodem lub syropem oraz z orzechami, dżemem, czy też rozmrożonymi owocami. Serniczki z samym cukrem pudrem lub jogurtem wymieszanym z cukrem pudrem i cynamonem też są super. Do tego banany, czy owoce z puszki i jest pysznie. Domowe serniczki z twarogu w okresie letnim podaję praktycznie zawsze z mieszanką sezonowych owoców. Będą to do wyboru: borówki lub jagody leśne, maliny, truskawki, morele lub brzoskwinie, czy jeżyny. Miłośnikom placków i naleśników polecam też przepis na pyszne placki jogurtowe. A z deserów zapraszam pom przepis na rewelacyjne tiramisu w pucharku lub też niezwykły Creme brulee