Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

Jeśli masz ochotę na pyszny sernik pieczony bez spodu, to mój sernik z mlekiem w proszku będzie wspaniały! Przepis jest niezwykle prosty a sam sernik zrobisz dosłownie z kilku łatwo dostępnych składników.

- sernik bez spodu
- tylko 7 składników
- z dodatkiem mleka w proszku

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: około 1850 g sernika

Kaloryczność kcal: 285 w 100 g sernika
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 1 kg tłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego np. z kubełka
  • 1 szklanka mleka w proszku - około 160 g
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 % - 100 g
  • 6 średnich lub 5 dużych jajek
  • niecała szklanka cukru drobnego - 200 g
  • 2 budynie waniliowe bez cukru - 2 x 35 g
  • pół kostka masła - 100 g

Sernik z mlekiem w proszku

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia sernika użyłam formy prostokątnej o wymiarach: 24 x 26 cm. Możesz też użyć mniejszej formy lub też tortownicy o średnicy 24-28 cm. 
Jajka, masło i twaróg wyjmij wcześniej z lodówki.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój twaróg może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. 

Sernik pieczony z dodatkiem mleka w proszku lubię piec na większej blaszce. Wolę, gdy jest niższy i mogę go kroić w wygodne do podawania kawałki. Jeśli oczywiście wolisz, by sernik był wyższy, to idealna będzie tortownica o wysokich rantach i średnicy 24 cm lub też mniejsza, kwadratowa foremka. Ponieważ sernik z mlekiem w proszku piecze się bez spodu i w trochę wyższej temperaturze niż większość serników, to przed podaniem wystarczy oprószyć go cukrem pudrem. Polecam wówczas zaszaleć z dekoracją sernika. Wspaniale wygląda z dodatkiem świeżych owoców typu: maliny, borówki lub truskawki, czy porzeczki. 

Sernik z mlekiem w proszku, 1

Przepis na sernik z mlekiem w proszku

W małym rondelku podgrzej 100 ml śmietanki kremówki (śmietanka może się zagotować) i dodaj pół kostki (100 gramów) masła. Masło warto pokroić wcześniej na mniejsze kawałki, by szybciej roztopiło się w gorącej śmietance. W razie potrzeby podgrzewaj chwilkę całość na minimalnej mocy palnika. Rondelek z roztopionym masłem i śmietanką odstaw na bok do przestudzenia. 

Sernik z mlekiem w proszku, 2

W misce umieść twaróg tłusty uprzednio zmielony dwukrotnie w maszynce. Możesz też użyć dobrej jakości, tłustego i nie rzadkiego sera z wiaderka. Ja używam sera z wiaderka Piątnica lub Mlekovita. Wsyp jedną szklankę mleka w proszku, niepełną szklankę drobnego cukru oraz dwa budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru. 

Porada: Najlepsze jest pełnotłuste mleko w proszku (nie w granulkach). Używając 200 gramów cukru sernik wychodzi dość słodki. Jeśli więc wolisz mniej słodki wypiek, to daj nawet o połowę mniej cukru. Ilość cukru warto też zmniejszyć, jeśli zamierzasz polać sernik słodkim sosem lub czekoladą. Jeśli zaś chodzi o budynie, to zamiast proszku budyniowego można też dodać 60-70 gramów skrobi ziemniaczanej. Warto wówczas wlać do miski odrobinę esencji waniliowej. 
Sernik z mlekiem w proszku, 3

Do miski z twarogiem, cukrem, mlekiem w proszku i proszkiem budyniowym wlej przestudzone (może być jeszcze ciepłe) masło ze śmietanką. Wbij też jajka. Moje jajka po rozbiciu ważyły łącznie 300 gramów. 
Sernik z mlekiem w proszku, 4

Całość miksuj przez kilka minut na średnich obrotach miksera, aż do połączenia się składników. Masa może być dość rzadka, ale ma być idealnie gładka. W razie potrzeby można też użyć blendera. 
Sernik z mlekiem w proszku, 5

Przygotuj sobie formę do pieczenia. Dno formy wyłóż papierem. Przytnij sobie papier do pieczenia, by wyłożyć nim też boki formy (ja tym razem tylko natłuściłam od wewnątrz formę). Najpierw jednak boki od wewnątrz wysmaruj miękkim masłem lub margaryną kanapkową (takie margaryny są miękkie i idealnie nadają się do smarowania wnętrz foremek). Do natłuszczonych boków paski papieru idealnie się przyklejają.

Ponieważ sernik rośnie w trakcie pieczenia, polecam zapobiegawczo wyciąć wyższe paski papieru w razie, gdyby sernik chciał uciekać z formy. Wylej masę serową do formy. Sernik z mlekiem w proszku umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Opcja pieczenia - góra/dół. Wybierz środkową półkę w piekarniku. Jeśli piekarnik ma małą komorę, to polecam umieścić sernik o półkę niżej, by góra sernika nie była za blisko grzałek. 

Na dno piekarnika wyłóż też dowolną blaszkę do połowy wypełnioną gorącą wodą. Nie jest to pieczenie sernika w kąpieli wodnej, jednak dzięki odrobiny wilgoci w komorze piekarnika sernik mniej pęka w trakcie pieczenia i nie przypieka się za mocno od góry. Możesz zrezygnować z foremki z wodą. Wówczas sernik piecz przez cały czas w temperaturze 150 stopni. 

Przez cały czas pieczenia sernika nie zmieniaj temperatury pieczenia i nie otwieraj piekarnika. Sernik ten piekę równo 90 minut. Jeśli jednak użyjesz mniejszej formy, to możesz go piec trochę dłużej. Po upieczeniu nie otwieraj piekarnika przez pełną godzinę. Sernik opadnie nieznacznie lub opadnie do pozycji wyjściowej. 

Sernik z mlekiem w proszku, 6

Po lekkim przestudzeniu sernik wyjmij z blaszki i przełóż na kratkę do studzenia. Sernik z mlekiem w proszku po całkowitym przestudzeniu przechowuj w chłodnym miejscu lub w lodówce. Najsmaczniejszy jest po kilku godzinach chłodzenia. Przed podaniem sernik możesz oprószyć dodatkowo cukrem pudrem lub polać czekoladą. Ja wybieram dodatek świeżych owoców. 
Sernik z mlekiem w proszku, 7

Sernik z mlekiem w proszku, 8

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (1231 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sernik z mlekiem w proszku

Latem zazwyczaj szykuję sernik na zimno, zaś gdy się robi trochę chłodniej częściej wybieram serniki pieczone. Mój najprostszy przepis na sernik zna chyba każdy. To sernik pieczony bez spodu. Piekę go niezależnie od pory roku, ponieważ jest tak prosty i pyszny, że przygotowanie zajmuje chwilę. Taki jest też właśnie ten przepis na sernik z mlekiem w proszku. Pokażę jak go zrobić najprościej oraz na końcu opiszę dodatkowo co zrobić, jeśli chce się uzyskać puszysty sernik z mlekiem w proszku i ze śmietanką. Mój sernik z mlekiem w proszku przepis, który polecam każdemu kto albo ma ochotę na mega szybki i super prosty do upieczenia sernik, albo też jest początkujący i chce zacząć od upieczenia czegoś wyjątkowo prostego. Trochę trudniejszy, ale za to niesamowicie efektowny jest sernik złota rosa, który na każdym robi ogromne wrażenie. Warto i taki sernik upiec chociaż raz. Bardzo ciekawy jest też sernik na herbatnikach, pieczony. 

Przepis na sernik z mlekiem w proszku

Zachęcam do upieczenia tego sernika, ponieważ zrobić go tylko z siedmiu składników a do tego jest to sernik bez spodu. Taki śmietankowy sernik z mlekiem w proszku bardzo łatwo jest też zabrać ze sobą na piknik lub w podróż. Jeśli chodzi o same składniki, to zazwyczaj wszystko mamy w swoim domu lub też znajdziemy bez problemu w osiedlowym sklepiku. Sernik z mlekiem w proszku jest też dobrym sposobem na to, by smacznie wykorzystać mleko w proszku, które bardzo często zalega w naszych spożywczych zapasach i nie wiemy co można z nim zrobić, by było ciekawie i smacznie. Moja masa do wafla zawiera w składzie mleko w proszku, więc jest to dodatkowy pomysł na to, by zużyć mleko w proszku. Sam sernik wychodzi dość kaloryczny, jednak warto go upiec. Sama polecam go jakimś owocowym sosem lub czekoladą. Tutaj przedziuraw się np. moja polewa czekoladowa. Serniczek pieczony z mlekiem w proszku wyśmienicie smakuje podany tylko ze świeżymi owocami lub też nawet bez niczego. Nam najbardziej smakuje mocno schłodzony z dodatkiem owoców sezonowych lub z gałką lodów domowych.