Kurczak po tajsku

Kurczak po tajsku

Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym oraz kwaśno ostrą nutą, to przepyszne danie idealne na chłodniejsze dni. Podaję go zazwyczaj z ryżem lub ulubionym makaronem ryżowym. 

- świetny pomysł na wyjątkowy obiad
- dokładny opis wykonania wraz ze zdjęciami 
- wiele porad i propozycji zamienników składników

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: około 900 g dania

Kaloryczność kcal: 220 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 1 cała pierś z kurczaka - około 500 g
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • pół cebuli lub kawałek pora - około 80 g
  • niecała szklanka mleka kokosowego - około 220 ml
  • po łyżce sosu sojowego i rybnego
  • 3 łyżki soku z limonki - lub trochę mniej
  • 3 ząbki czosnku - około 15 g
  • około 2 cm korzenia imbiru
  • około 3 cm świeżej papryczki chili
  • garść szczypiorku
  • 50 g orzechów ziemnych lub nerkowca
  • 20 g sezamu jasnego

Kurczak po tajsku

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz do 900 gramów kurczaka po tajlandzku. Będą to trzy większe lub cztery mniejsze porcje. Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym, to danie które polecam podawać z ryżem lub z makaronem ryżowym. Zanim zaczniesz je szykować, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Kurczak po tajsku, 1

Kurczak po tajsku przepis

Na suchą patelnię (niczym nie natłuszczona) wysyp lekko rozdrobnione orzechy arachidowe (niesolone). Można je posiekać wcześniej nożem. Ustaw trochę wyższą niż niska moc palnika i praż orzechy przez 5 minut. Co minutę wstrząśnij patelnią, by przemieszać orzechy. Jeśli zaczną się rumienić to zmniejsz moc palnika by nie wyszły gorzkie. Po tym czasie dosyp też dwie łyżki sezamu, czyli około 20 gramów. Całość praż tak samo jeszcze pięć minut i wyłącz.

Porada: Orzechy ziemne można zamienić na nerkowce, zaś sezam jasny na czarny. 

Kurczak po tajsku, 2

Dwa filety z kurczaka (cała pierś) oczyść i pokrój w kostkę/kawałki nie większe niż 2 cm. Do miseczki z gotowym do smażenia mięsem dodaj płaską łyżkę czerwonej pasty curry oraz łyżkę oleju do smażenia lub oliwy. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw na bok, na około 20 minut. Do lodówki odkładasz miskę z mięsem w przyprawach tylko wtedy, gdy całość planujesz szykować dopiero za minimum 2 godziny. Kawałki mięsa w paście curry z olejem można też odłożyć do lodówki na całą noc i danie szykować dalej dnia następnego. 

Kawałki kurczaka w paście curry rozłóż na szerokim talerzu i oprósz łyżką skrobi ziemniaczanej (mąka ziemniaczana). 

Porada: Zamiast piersi możesz też użyć oczyszczone ze skóry, kości i włókien podudzia z kurczaka albo filet z indyka. Pastę curry można zastąpić mieszanką trawy cytrynowej, galangalu, kminem i zmieloną skórką limonki kaffir. Używam jednak gotowej pasty, ponieważ wcześniej wymienione składniki ciężej jest dostać osobno, a otwarty słoiczek można dość długo trzymać w lodówce i wykorzystywać do innych dań. W takiej paście znajdziesz jeszcze czosnek, chili, czy też szalotkę albo sól, ale składniki te i tak dodajemy jeszcze osobo do dania. 

Kurczak po tajsku, 3

Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem i wyłóż dwie łyżki oleju kokosowego. Po chwili na patelni umieść też obraną i pokrojoną w cienkie piórka cebulę o wadze około 70 gramów po obraniu (można ją zastąpić porem lub kilkoma szalotkami). Po kilku minutach podsmażania na średniej mocy palnika dodaj również trzy obrane i przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku. Kolejno dodaj również obrany i pokrojony w drobną kosteczkę kawałek imbiru o szerokości około 2 cm, a także około 3 cm świeżej papryczki chili, którą należy pokroić w cienkie plasterki.

Wymieszaj składniki, a po około trzech minutach dodaj kawałki mięsa oprószone skrobią. Całość podsmażaj na średniej mocy palnika przez pięć minut lub odrobinę dłużej, aż kawałki kurczaka będą ładnie usmażone.

Porada: Razem z cebulą można też dodać na patelnię seler naciowy pokrojony na małe kawałki. Wystarczą dwie łodygi. 
Kurczak po tajsku, 4

Na koniec dodaj jeszcze po łyżce sosu sojowego i rybnego. Wlej szklankę dobrej jakości mleka kokosowego (minimum 60 % ekstraktu z kokosa). Cały czas mieszając zawartość patelni wlej też trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki (lub dwie jeśli danie ma być mniej kwaśne). Kurczaka po tajsku z mlekiem kokosowym podgrzewaj jeszcze na patelni przez maksymalnie pięć minut. Pozwól, by sos się zagotował. Powinien też ładnie zgęstnieć. 
Kurczak po tajsku, 5

Kurczak po tajsku jest już gotowy. Porcje podawaj na talerzu np. z ryżem. Całość posyp uprażonymi orzechami i sezam oraz siekanym szczypiorkiem i ewentualnie dodatkową porcją papryczek chili. Czasem dodaję jeszcze świeżą kolendrę. 
Kurczak po tajsku, 6

Kurczak po tajsku, 7

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (440 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kurczak po tajsku

Kuchnia tajska jest niezwykle bogata i ciekawa. To połączenie moich ulubionych smaków. Przepis na kurczaka po tajsku jest kwintesencją kuchni azjatyckiej. Taki pyszny kurczak po tajsku z ryżem lub z makaronem ryżowym nie będzie zawierał wszystkich przypraw, jakie tylko można znaleźć w kuchni tajskiej, ale z pewnością będzie ich naprawdę dużo. Z podanej przeze mnie proporcji składników wychodzi około 600 gramów gotowego dania. Oczywiście  kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym można jeść i sam, ale z ryżem lub makaronem ryżowym jest najlepszy. Dajemy wówczas maksymalnie 300 gramów dania na porcję ryżu. Wyjdą nam zatem minimum trzy porcje. Aby wyszło nam, więcej dania, można śmiało zrobić kurczak po tajsku z warzywami, czyli dodać więcej warzyw takich jak kolorowa papryka, czy też jakieś kiełki. Trzeba mieć na uwadze to, że nie istnieje tylko jeden jedyny sposób na to, by zrobić takie danie jak kurczak po tajsku przepis. Kurczak po tajsku może być szykowany w każdym domu inaczej. Moja ulubiona wersja zawiera mleczko kokosowe, które idealnie komponuje mi się z większą ilością soku z limonki. Można jednak zrobić wersję bez mleczka i dać więcej warzyw. Tak więc moja najulubieńsza wersja to zdecydowanie kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym, ale być może dodam jeszcze kilka innych propozycji. Koniecznie wypróbuj też mój sprawdzony przepis na sajgonki z mięsem mielonym. Z przepisów domowych polecam też super smaczne pierogi z mięsem. Z kuchni tajskiej zaś polecam pyszne Pad thai z kurczakiem. 

Kurczak po tajlandzku

Wyszukując gdzieś w wyszukiwarce hasło: kurczak po tajlandzku przepis znajdziecie bardzo dużo różnych przepisów. Tak jak wspomniałam wcześniej, sama nazwa dania kurczak po tajsku, czy też kurczak po tajlandzku jest bardzo ogólna i szeroko rozumiana. To tak jakby szukać przepisu na kurczaczka po polsku. Można się kierować tym, by była to jak najbardziej polska kuchnia, więc i typowo polskie składniki i nic poza tym. Każdy może mieć swoją wersję danego dania z tak ogólną nazwą. Sama bardzo lubię podawać orientalne dania z mięsem z dodatkiem orzechów i sezamu. Zazwyczaj prażę na suchej patelni mieszankę orzechów arachidowych i nerkowców, a do nich dodaję jeszcze sezam. Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca to prawdziwa poezja smaku. Kurczak po tajlandzku to danie do którego najlepiej pasuje biały ryż. Tak samo jak w  chili con carne. Mój kurczak po tajsku szykowany jest z piersi z kurczaka. Nie znaczy to jednak, że nie można dawać innych fragmentów kurczaka. Wręcz przeciwnie. W Tajlandii dostaniecie raczej wszystkie możliwe kawałku kurczaka wymieszane w jednym daniu, a do tego trzeba uważać na kości, ponieważ kurczaki są ćwiartowane razem z kośćmi i niekiedy i skórą. Z kurczakiem polecam też przepis na takie pyszności jak sałatka cezar w wersji z kurczakiem. Super proste do zrobienia i uwielbiane przez dzieci eskalopki, to pomysł na szybki i pyszny obiad. Zapraszam i życzę smacznego.