Pad Thai

Pad Thai

Pad Thai to wspaniały smak Tajlandii. A do tego z łatwością możesz zrobić to danie samodzielnie w domu. Zapraszam po mój ulubiony przepis na Pad Thai z kurczakiem.

- wiele porad i zamienników składników
- do podania również z krewetkami lub z tofu
- dokładny opis wykonania ze zdjęciami krok po kroku

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 4 średnie porcje

Kaloryczność kcal: 165 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa

Składniki na makaron Pad Thai

  • 150 g makaronu ryżowego wstążki - waga przed ugotowaniem
  • 350 g filetu z kurczaka, krewetek lub tofu
  • 150 g świeżych kiełków fasoli mung - ewentualnie kiełki ze słoika
  • 1 średnia marchew o wadze około 80 g - można pominąć
  • 3 średniej wielkości jajka
  • 2 małe szalotki, 2 cebulki dymki lub garść szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku - około 15 g
  • świeży korzeń imbiru o wadze około 15 g
  • 3 łyżki oliwy lub innego oleju do smażenia

Składniki na sos do Pad Thai

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka cukru np. brązowego
  • pół świeżej, ostrej papryczki lub też pół łyżeczki płatków chili

Składniki do podania

  • świeża kolendra, kawałki limonki, prażone orzechy ziemne, papryczki chili

Pad Thai

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1200 gramów Pad Thai z kurczakiem. Będą to trzy większe lub cztery mniejsze porcje.  Zanim zaczniesz szykować Pad Thai, polecam przeczytać najpierw cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Pad Thai, 1

Sos Pad Thai

W jednej miseczce umieść razem wszystkie składniki na sos do Pad Thai. Będą to: 4 łyżki sosu rybnego; 2 łyżki ciemnego sosu sojowego; 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki; 1 łyżka pasty z tamaryndowca; 1 łyżka octu ryżowego; 1 łyżka masła orzechowego z orzechów ziemnych bez dodatków; 1 łyżeczka cukru np. brązowego lub też miodu; pół świeżej, ostrej papryczki lub też pół łyżeczki płatków chili.

Porada: Zamiast płatków lub świeżego chili można dać łyżeczkę sosu Harissa bez dodatków lub pół łyżeczki sosu Sriracha. Pastę z tamaryndowca w ostateczności zranień na dodatkowe 2-3 łyżki więcej soku z limonki.

Pad Thai, 2

Ugotuj 250 gramów makaronu suchego ryżowego lub ryżowego z tapioką, według instrukcji na opakowaniu. Do Pad Thai najlepszy jest makaron w kształcie wstążek o szerokości minimum 5 mm. Mój miał 10 mm szerokości. Ugotowany makaron przelej od razu do durszlaka umieszczonego w zlewie. Makaron przepłucz zimną wodą, by nie zaczął się ponownie sklejać. Z 250 gramów makaronu suchego otrzymasz około 400 gramów ugotowanego makaronu. 

Porada: Aby ugotować makaron, zagotuj w garnku niecałe dwa litry wody. Cały czas gotujący się wrzątek osól i dodaj makaron. Gotuj go bez przykrywki od 5 do maksymalnie 6 minut (już po 2-3 minutach sprawdź, czy makaron jest już gotowy). 
Pad Thai, 3

Nagrzej wok lub dużą patelnię z grubym dnem i wysokimi brzegami. Wlej trzy łyżki oliwy lub innego oleju do smażenia. Na patelnię wyłóż od razu obraną i pokrojoną w cieniutkie słupki marchewkę (u mnie nitki z marchewki zrobione przy użyciu specjalnego nożyka). Od razu na patelnię dodaj też trzy obrane i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku oraz obrany i starty na tarce korzeń imbiru. Mieszaj marchew z czosnkiem i imbirem przez minutę, a następnie na patelnię wyłóż również 350 gramów oczyszczonego i pokornego w drobną kostkę filetu z kurczaka. 

Porada: Razem z czosnkiem, imbirem i marchewką można też dodać na patelnię płaską łyżkę suszonych krewetek. Pierś z kurczaka można zamienić na oczyszczone krewetki (rozmrożone blanszowane lub surowe) albo na naturalne tofu pokrojone w kostkę. Świeży kawałek imbiru można też po obraniu bardzo drobno posiekać lub pokroić w cieniutkie plasterki. 
Pad Thai, 4

Cały czas mieszaj zawartość patelni (średnia moc palnika i bez przykrywki). Po około 5-7 minutach na patelnię wbij trzy średnie lub dwa duże jajka. Od razu mieszaj całość energicznie, by jajka się ścięły i rozdzieliły na małe kawałeczki, które oblepią resztę składników. 
Pad Thai, 5

Po chwili na patelnię wyłóż również ugotowany i odcedzony makaron ryżowy i znowu mieszaj całość, tym razem przez około trzy minuty, by porozdzielać składniki. 
Pad Thai, 6

Po tym czasie na patelnię wylej cały przygotowany wcześniej sos oraz 150 gramów świeżych kiełków fasoli mung (około 20 gramów można zostawić do dekoracji) i siekany szczypiorek lub dymki albo szalotki, które również należy drobno pokroić. Zamieszaj Pad Thai i smaż przez ostatnie 3-4 minuty. 

Porada: 150 gramów świeżych kiełków fasoli to w przybliżeniu pełna szklanka kiełków. Można też sięgnąć po kiełki z naturalnej zalewy (zazwyczaj ze słoika). Nie będą one jednak tak pyszne i chrupiące, jak też świeże. Sięgając po dymkę warto pokroić i jasną cebulkę i zielony szczypior. 
Pad Thai, 7

Pad Thai podawaj od razu po przyrządzeniu. Polecam udekorować je świeżymi listkami i kolendry, prażonymi i rozdrobnionymi orzechami ziemnymi i świeżą papryczką chili. Na talerzu warto umieścić również kawałki limonki.

Pad Thai, 8

Pad Thai, 9

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (373 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pad Thai

Pad Thai to bardzo popularne danie prosto z Tajlandii. Jest niesamowicie powszechne i można je zamówić zarówno w eleganckiej restauracji, jak i prosto z ulicy, z aranżowanego straganu. Pad Tahai to typoy tajki „tajski stir fry”, czyli makaron ryżowy smażony z jajkiem, orzechami ziemnymi, kiełkami fasoli oraz warzywami i ewentualnie krewetkami, czy też tofu lub kurczakiem. Czy będzie to Pad Thai z kurczakiem (tak jak u mnie), czy też Pad Thai z tofu lub pyszny Pad Thai z krewetkami, zawsze smaży się całość w woku lub na dużej patelni. Można też zrobić wersję na makaron Pad Thai bez dodatku krewetek, mięsa kurczaka, czy też bez tofu. Wystarczy samo rozbełtane jajko. Mój przepis na Pad Thai zawiera drobno pokrojone kawałki piersi z kurczaka, ale w samym przepisie na Pad Thai napiszę też o tym jak dodać zarówno tofu, jak i krewetki. Jeśli chodzi o makaron do dania Pad Thai, to zawsze jest to czysty makaron ryżowy lub też makaron ryżowy z dodatkiem tapioki. Najczęściej przepisy na Pad Thai zawierają makaron ryżowy wstążki. Makaron ryżowy we wstążkach do Pad Thai nie powinien być węższy niż na 5 mm. Moje wstążki z makaronu miały szerokość 10 mm. W Tajlandii bardzo często Pad Thai jest szykowane również z makaronem ryżowym w formie nitek. Według mnie najlepszy kurczak Pad Thai wychodzi ze wstążkami, które oblepione są sosem i składnikami. Pad Thai podajemy zawsze z takimi dodatkami jak prażone i rozdrobnione nieco orzeszki ziemne. Do tego  dodatkowe kawałki świeżych limonek, świeża kolendra, czy też siekane chili, dla tych, co wolą ostre smaki. Zawsze warto przygotować sobie wcześniej sos do Pad Thai. Dzięki temu szykowanie całego dania okazuje się nie takie skomplikowane. Okazuje się bowiem, że wystarczy wymieszać składniki na Pad Thai sos, ugotować makaron ryżowy, a potem już tylko dodawać na patelnię poszczególne składniki. Mój sprawdzony sos do Pad Thai również dokładnie opisałam w przepisie. Zobacz również przepis na Bogracz, gulasz w wołowiną. Bardzo smaczny i super pyszny jest też kurczak w cieście francuskim. Rewelacyjny jest również kapsalon podany na super sposób. 

Pad Thai przepis

Obserwując stragany uliczne w Tajlandii zauważyłam, że bardzo często nie ma czegoś takiego jak przygotowany wcześniej sos Pad Thai. Zazwyczaj składniki są dodawane na bieżąco. My używamy pasty z tamaryndowca, zaś w Tajlandii dodawany jest po prostu sok z tamaryndowca, a następnie sos rybny, suszone krewetki, obowiązkowo czosnek, szalotka, trochę cukru oraz papryczki chili i miąższ z limonki. Na koniec całość posypana jest prażonymi orzeszkami ziemnymi i podawana ze świeżymi kiełkami fasoli. W wersji bogatszej pojawiają się też inne warzywa, i można zajadać swoje Pad Thai z dodatkami o które u nas trochę ciężko. Chodzi o marynowaną rzodkiewkę lub rzepę, czy surowe kwiaty bananowca, które są niezwykłym przysmakiem. Jeśli zaś mamy wyjątkowe szczęście to w Pad Thai znajdą się i super świeże krewetki, kalmary, czy też drobno krojone kawałki kurczaka lub ryb. Dodawanie świeżych warzyw w trakcie smażenia Pad Thai jest powszechne i można tutaj poszaleć. Sama dodaję jeszcze marchew, ale można też pokusić się o odrobinę zwykłej papryki. Wersja na Pad Thai tofu wygląda tak samo, jak inne. Tofu Pad Thai powinno być szykowane z twardego tofu bez dodatków. Jeśli Pad Thai ma być w całości wegetariański, to podczas komponowania tego dania pamiętać należy nie tylko o tym, by dodać tofu lub tylko jajka, ale i sos rybny zastąpić większą ilością sosu sojowego i octu. Nie dajemy też wówczas suszonych krewetek. Jeśli chodzi o Pad Thai kalorie, czyli Pad Thai kcal, to ja podam oczywiście kaloryczność na 100 gramów gotowego dania, tylko na podstawie składników użytych w moim Pad Thai z kurczakiem. Mój Pad Thai z kurczakiem przepis znajduje się oczywiście powyżej. Przy okazji gorąco polecam też mój przepis na coś pysznego. To kurczak po tajsku w mleczku kokosowym. Zapraszam też po przepis na krewetki smażone na maśle.