Fajitas
Fajitas to super prosty przepis na danie kuchni Tex-Mex. Znajdziesz tu grillowane mięso z kurczaka oraz kolorową paprykę i cebulę. Do tego idealnie dobrane przyprawy.
- bardzo uniwersalne danie
- tylko łatwo dostępne składniki
- do podania z tortillą, salsą, guacamole
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: około 1 kg dania
Kaloryczność kcal: 140 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa
- 1 cała pierś z kurczaka - około 550 g
- 1 papryka czerwona - do 300 g
- 1 papryka żółta lub pomarańczowa - do 200 g
- 1 papryka zielona - do 200 g
- 1 spora cebula zwykła - około 150 g
- 2 łyżki soku z cytryny lub z limonki
- 4 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
- przyprawy i zioła: 2 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego; 1,5 łyżeczki oregano; po płaskiej łyżeczce soli i słodkiej papryki; po 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu, ostrej papryki i kuminu
Fajitas
Wszystkie warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 1000 gramów Fajitas z kurczakiem. Będą to cztery klasyczne porcje. Zanim zaczniesz szykować Fajitas, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Fajitas przepis
Jedną pierś z kurczaka (dwa filety) oczyść z żyłek i chrząstek. U mnie były to filety razem z polędwiczkami. Filety natrzyj przyprawami: 2 ząbki czosnku obrane i przepuszczone przez praskę lub łyżeczka czosnku suszonego; 1,5 łyżeczki oregano; po płaskiej łyżeczce soli i słodkiej papryki; po 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu, ostrej papryki i kuminu (kminu rzymskiego). Mięso z przyprawami odłóż na bok, na 30 minut. Do lodówki odkładasz miskę z mięsem w przyprawach tylko wtedy, gdy całość planujesz szykować dopiero za minimum 2 godziny.
Porada: Dałam czosnek świeży, ale łatwiej jest użyć czosnku suszonego, ponieważ nie trzeba go zdejmować z mięsa przed grillowaniem.

Nagrzej dobrze patelnię zwykłą z grubym dnem lub patelnię grillową. Wlej dwie łyżki oleju do smażenia. Wyłóż filety w przyprawach. Jeśli użyty był czosnek świeży, to zalecam zdjąć jego nadmiar i odłożyć przyprawy na bok (użyjesz ich potem do podsmażenia papryki z cebulą), by nie przypalić świeżego czosnku podczas dłuższego smażenia na wyższej mocy. Filety smaż z obu stron po kilka minut, aż mięso będzie w środku dopieczone (białe po przekrojeniu). Cieńsze kawałki mięsa zdejmij z patelni wcześniej, zaś te grubsze smaż dłużej.
Usmażone filety odłóż na deskę do lekkiego przestudzenia, by po kilku minutach pokroić je w plastry i w razie potrzeby jeszcze w paski.

Dużą cebulę (u mnie trzy malutkie) obierz i pokrój w cienkie piórka. Trzy papryki (najlepiej każda w innym kolorze), oczyść z gniazd nasiennych, usuń ogonki i pokrój w krótsze, nie za grube paski.

Nagrzej dobrze sporą patelnię z grubym dnem i wlej pozostałe dwie łyżki oleju do smażenia. Możesz użyć tej samej patelni, na której smażone były filety z kurczaka. Najpierw wyłóż samą cebulę i podsmażaj ją nie dłużej niż pięć minut, by tylko lekko się zarumieniła, a następnie dodaj też wszystkie kawałki papryki. Całość zamieszaj i smaż jeszcze nie dłużej niż 8 minut na średniej mocy palnika. Warzywa mają postać lekko kruche.
Porada: Oryginalnie podczas szykowania Fajitas cebulę i paprykę daje się razem na patelnię. Ja wolę jednak najpierw chwilę podsmażyć samą cebulę.

Po tym czasie na patelnię z warzywami dodaj również pokrojone paski mięsa. Razem z paskami podsmażonej piersi z kurczaka dajemy ewentualnie papkę z przypraw z czosnkiem (jeśli użyty był świeży czosnek i został zdjęty z mięsa przed smażeniem). Ponownie wymieszaj zawartość patelni. Wyciśnij dwie łyżki soku cytryny lub z limonki. Sok wylej na patelni. Po 2-3 minutach podsmażenia Fajitas jest już gotowe.

Fajitas podajemy zazwyczaj z plackami z tortilli (pszenne lub kukurydziane). Można zawinąć Fajitas w tortillę jak wrapa. Do tego jeszcze kwaśna śmietana, domowa salsa, guacamole lub tylko drobno siekane pomidory. Do Fajitas pasuje także tarty ser (np. cheddar), czy też smażona fasola lub fasola w sosie pomidorowym.
Zobacz też mój przepis quesadilla oraz wyśmienite sajgonki.
Smacznego.