Fajitas

Fajitas

Fajitas to super prosty przepis na danie kuchni Tex-Mex. Znajdziesz tu grillowane mięso z kurczaka oraz kolorową paprykę i cebulę. Do tego idealnie dobrane przyprawy. 

- bardzo uniwersalne danie
- tylko łatwo dostępne składniki
- do podania z tortillą, salsą, guacamole

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: około 1 kg dania

Kaloryczność kcal: 140 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 1 cała pierś z kurczaka - około 550 g
  • 1 papryka czerwona - do 300 g
  • 1 papryka żółta lub pomarańczowa - do 200 g
  • 1 papryka zielona - do 200 g
  • 1 spora cebula zwykła - około 150 g
  • 2 łyżki soku z cytryny lub z limonki
  • 4 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
  • przyprawy i zioła: 2 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego; 1,5 łyżeczki oregano; po płaskiej łyżeczce soli i słodkiej papryki; po 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu, ostrej papryki i kuminu

Fajitas

Wszystkie warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 1000 gramów Fajitas z kurczakiem. Będą to cztery klasyczne porcje. Zanim zaczniesz szykować Fajitas, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Fajitas, 1

Fajitas przepis

Jedną pierś z kurczaka (dwa filety) oczyść z żyłek i chrząstek. U mnie były to filety razem z polędwiczkami. Filety natrzyj przyprawami: 2 ząbki czosnku obrane i przepuszczone przez praskę lub łyżeczka czosnku suszonego; 1,5 łyżeczki oregano; po płaskiej łyżeczce soli i słodkiej papryki; po 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu, ostrej papryki i kuminu (kminu rzymskiego). Mięso z przyprawami odłóż na bok, na 30 minut. Do lodówki odkładasz miskę z mięsem w przyprawach tylko wtedy, gdy całość planujesz szykować dopiero za minimum 2 godziny.

Porada: Dałam czosnek świeży, ale łatwiej jest użyć czosnku suszonego, ponieważ nie trzeba go zdejmować z mięsa przed grillowaniem. 

Fajitas, 2

Nagrzej dobrze patelnię zwykłą z grubym dnem lub patelnię grillową. Wlej dwie łyżki oleju do smażenia. Wyłóż filety w przyprawach. Jeśli użyty był czosnek świeży, to zalecam zdjąć jego nadmiar i odłożyć przyprawy na bok (użyjesz ich potem do podsmażenia papryki z cebulą), by nie przypalić świeżego czosnku podczas dłuższego smażenia na wyższej mocy. Filety smaż z obu stron po kilka minut, aż mięso będzie w środku dopieczone (białe po przekrojeniu). Cieńsze kawałki mięsa zdejmij z patelni wcześniej, zaś te grubsze smaż dłużej. 

Usmażone filety odłóż na deskę do lekkiego przestudzenia, by po kilku minutach pokroić je w plastry i w razie potrzeby jeszcze w paski. 
Fajitas, 3

Dużą cebulę (u mnie trzy malutkie) obierz i pokrój w cienkie piórka. Trzy papryki (najlepiej każda w innym kolorze), oczyść z gniazd nasiennych, usuń ogonki i pokrój w krótsze, nie za grube paski. 
Fajitas, 4

Nagrzej dobrze sporą patelnię z grubym dnem i wlej pozostałe dwie łyżki oleju do smażenia. Możesz użyć tej samej patelni, na której smażone były filety z kurczaka. Najpierw wyłóż samą cebulę i podsmażaj ją nie dłużej niż pięć minut, by tylko lekko się zarumieniła, a następnie dodaj też wszystkie kawałki papryki. Całość zamieszaj i smaż jeszcze nie dłużej niż 8 minut na średniej mocy palnika. Warzywa mają postać lekko kruche.

Porada: Oryginalnie podczas szykowania Fajitas cebulę i paprykę daje się razem na patelnię. Ja wolę jednak najpierw chwilę podsmażyć samą cebulę. 
Fajitas, 5

Po tym czasie na patelnię z warzywami dodaj również pokrojone paski mięsa. Razem z paskami podsmażonej piersi z kurczaka dajemy ewentualnie papkę z przypraw z czosnkiem (jeśli użyty był świeży czosnek i został zdjęty z mięsa przed smażeniem). Ponownie wymieszaj zawartość patelni. Wyciśnij dwie łyżki soku cytryny lub z limonki. Sok wylej na patelni. Po 2-3 minutach podsmażenia Fajitas jest już gotowe.  
Fajitas, 6

Fajitas podajemy zazwyczaj z plackami z tortilli (pszenne lub kukurydziane). Można zawinąć Fajitas w tortillę jak wrapa. Do tego jeszcze kwaśna śmietana, domowa salsa, guacamole lub tylko drobno siekane pomidory. Do Fajitas pasuje także tarty ser (np. cheddar), czy też smażona fasola lub fasola w sosie pomidorowym. 

Zobacz też mój przepis quesadilla oraz wyśmienite sajgonki.

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (241 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Fajitas

Fajita w kuchni Tex-Mex, to grillowane mięso z dodatkiem papryki krojonej w paski i cebuli. Fajita Podaje się zazwyczaj na placku tortilli z mąki pszennej lub z kukurydzy. Pierwotnie fajitas szykowało się z mięsa wołowego grillowanego i krojonego potem w cienkie paski. Aktualnie coraz częściej sięga się po mięso z kurczaka albo nawet same warzywa. W  restauracjach do fajitas podaję się jeszcze takie dodatki jak: sałata, kwaśna śmietana, salsa, guacamole, pico de gallo, pokrojone w drobną kostkę pomidory, różne tarte sery, czy też smażoną fasolę. W moim domu najpopularniejsza jest wersja na fajita z kurczakiem oraz kolorową papryką i dowolną cebulą. Kurczak fajita szykowany jest zazwyczaj z filetów z kurczaka. Fajita to teksańsko meksykańsko amerykańskie danie. Według Oxford English Dictionary, samo słowo fajita pojawiło się w druku dopiero w roku 1971. Według informacji znalezionych na stronach Wikipedii: Pierwsze kulinarne dowody na fajitas przepis z charakterystycznym krojeniem mięsa, stylem gotowania (bezpośrednio na ognisku lub na grillu) sięgają lat 30. XX wieku na ranczo w południowym i zachodnim Teksasie. Podczas spędów bydła regularnie ubijano krowy. Skóra, głowa, wnętrzności i fragmenty mięsne, przekazywane były meksykańskim kowbojom zwanym vaqueros jako część ich wynagrodzenia. Z tych resztek szykowane były różne dania, także fajitas przepis. Oczywiście musiało minąć wiele lat, by Fajitas zyskało większą popularność. Koniecznie zobacz też przepis na mac and cheese. Gorąco polecam też topowy przepis kuchni meksykańskiej, czyli Burrito z mięsem wołowym. 

Fajitas z kurczakiem

Dopiero w wrześniu, w 1969 roku, Sonny Falcón, kierownik targu mięsnego w Austin, poprowadził pierwsze komercyjne stoisko koncesyjne "fajita taco". Pojawiało się ono na wiejskich uroczystościach Diez y Seis w Kyle w Teksasie. Również w  1969 roku Otilia Garza pokazała fajitas w restauracji Round-Up w Pharr w Teksasie. Nazwa Fajitas zaczęła się rozprzestrzeniać i Fajitas z wołowiną lub fajitas z kurczaka zaczęło pojawiać się również w restauracjach. Najpierw głownie w Houston, San Antonio, czy w Austin. Już pod koniec lat 90tych Fajitas stało się popularne w amerykańskich restauracjach typu casual dining, a także w wielu domach, w zwykłych kuchniach. Samo danie Fajitas jest banalnie proste i składa się z niewielu składników. Trzeba jednak pamiętać o tym, by właściwie je podać i będzie jeszcze pyszniejsze. Jeśli lubisz kuchnię w meksykańskim stylu to zapraszam też po przepis na takie pyszności jak: zupa meksykańska, czy też sałatka meksykańska