Efektowne ciasta na Święta
Efektowne ciasta na Święta to coś, co się pamięta na lata. Przepisy tradycyjne są wspaniałe. Warto jednak spróbować czegoś nowego, co zrobi wrażenie na rodzinie i Twoich gościach.
Efektowne ciasta na święta
Święta to czas, w którym przywiązujemy dużą wagę do tradycji, co znajduje swoje odzwierciedlenie także i w kuchni. Pocieszne pierniczki, aromatyczny makowiec czy puszysty sernik to smaki, bez których trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Pieczenie tradycyjnych ciast to hołd dla naszych przodków i pielęgnowanie rodzinnych receptur, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jednak włączanie do świątecznego menu innowacyjnych, nietypowych wypieków ma swoje wyjątkowe zalety. To właśnie te eksperymentalne i efektowne ciasta mogą stać się nową tradycją, która wniesie świeżość i rozbudzi ciekawość smakową wszystkich domowników. Nowości wśród świątecznych przysmaków to doskonały sposób, by ożywić klasyczne menu i dać sobie przestrzeń dla kreatywności kulinarnej.
Zacznę od ciekawych serników, spoza kanonu tych najbardziej tradycyjnych, które można upiec na Święta. Fantastyczny jest sernik pistacjowy o intensywnym kolorze i niesamowitej fakturze i smaku. Orzechy to jeden z ważniejszych elementów kuchni zimowej, zatem pasują tu idealnie.
Pęknie udekorowany, pachnący przyprawami korzennymi i maślanym twarogiem, sernik piernikowy to połączenie idealne. Jest obłędny w smaku i możesz go upiec nawet na kilka dni przed Świętami. To fantastyczny przepis dla tych, co nie chcą piec za dużo ciast, ale zależy im na różnorodności smaków.
Sernik złota rosa po części trafił już na listę przepisów tradycyjnych. Jest to jednak nadal wyjątkowy wypiek, który budzi zainteresowanie wielu osób. Rosa, która pojawia się jakiś czas po wyjęciu sernika z piekarnika ma w sobie coś magicznego.
Sernik z Gorgonzolą to sernik wyjątkowy. Przepis składa się z trzech rodzajów sera - twaróg krowi i kozi oraz gorgonzola. Do tego idealnie pasujące owoce, czyli gruszki, figi lub ananasy. spód z ciasteczek i orzechów pasuje tu idealnie. Jest to wypiek, który zachwyca.
Sernik z makiem to bardzo wdzięczne, delikatne i subtelne ciasto. Mamy tu i kruchy spód z makiem i masę serową oraz jeszcze warstwę budyniu z makiem. Całość wygląda lekko, pysznie i bardzo świątecznie. Aby dodać nieco koloru, warto wyłożyć na ciasto garść kolorowych owoców kandyzowanych.
Ślicznym i pysznym wypiekiem, na który wato zwrócić uwagę, jest sernik z białą czekoladą. Kolorystycznie i smakowo wpasowuje się w zimowe klimaty. Wbrew pozorom to bardzo prosty do upieczenia sernik. Można go wspaniale udekorować bezami lub piankami, które będą przypominały kulki śniegu.
Druga grupa przepisów, to moje ulubione ciasta, które piekę na Święta i zawsze robią ogromne wrażenie. Na pierwszym miejscu będzie tiramisu bez jajek, którego szykowanie to sama przyjemność. To ciacho bez pieczenia, które można śmiało zrobić też w wersji dla dzieci, a do tego w kremie nie ma surowych żółtek.
Chatka Baby Jagi to ciasto, które darzę ogromnym sentymentem. Nazywane jest też "Chatka Puchatka". To ciasto, którego również nie pieczemy. Będzie zatem świetne dla tych, co nie przepadają za ciastami z piekarnika, lub unikają takich pieczonych deserów.
Ciasto marchewkowe, to wypiek, który w ostatnich latach należał do tych bardzo popularnych. Jest tak piękne i pyszne, że sprawdza się nawet jako tort urodzinowy. Ciasto długo zachowuje świeżość, więc idealnie sprawdzi się jako jeden ze świątecznych wypieków, który można upiec kilka dni wcześniej.
Ten smak i wygląd.. Ciasto cytrynowiec to mocno cytrynowe, przepyszne i orzeźwiające ciasto, które składa się z czterech warstw. Koniecznie zobacz jak zrobić niesamowicie pyszny budyń o smaku cytrynowym bez mleka. Uwielbiam to ciasto.
Gdy spojrzysz na ciasto Fale Dunaju, to zapewne pomyślisz, że to super trudny i skomplikowany wypiek. Na szczęście tak nie jest! To ciasto z efektem WOW, i jest ciastem składanym. Jest super puszyste, wilgotne i można pokombinować też z innymi owocami.
Malinowa chmurka zaczyna już powoli wchodzić do kanonu przepisów tradycyjnych, jakie podajemy na Święta. Jest to jednak nadal wyjątkowe, oszałamiające ciasto, które robi wrażenie. Składa się z czterech warstw, które są tak idealnie dobrane, że nasze kubki smakowe dosłownie szaleją.
Jeśli masz w rodzinie dzieci, to ciasto Kopiec Kreta będzie świetnym, świątecznym wypiekiem. To super wilgotne ciasto czekoladowe, a sam krem jest bardzo prosty do zrobienia. Zamiast bananów można dać do środka inne, ulubione owoce np. truskawki, morele.. Wierch ciasta można udekorować np. samodzielnie odlanymi gwiazdkami z białej czekolady lub lukru królewskiego..
Tutaj zróbmy małe ustępstwo, bo wiem, że metrowiec to ciasto z długą tradycją. Są tacy, co go nie znają, ale i znam osoby, u których metrowiec pojawia się na świątecznym stole od wielu, wielu lat. Wystarczy spojrzeć na ten wypiek.. jest rewelacyjny!
Ciasto rurociąg.. Wiem, że nazwa ciasta jest dość specyficzna, ale trzeba przyznać, że to deser pomysłowy i uroczy w pewnym stopniu. Jest to śliczne i naprawdę oszałamiająco smaczne ciasto. Myślę, że warto się nad nim zastanowić podczas panowania świątecznych wypieków.
Ciasto Balladyna to przepiękne, przepyszne i wbrew pozorom dość proste w przygotowaniu ciasto, które można podać również jako tort. Zimą dajemy maliny mrożone.
Pieczenie wyjątkowych ciast na Święta to doskonała szansa na wykrystalizowanie własnego stylu cukierniczego oraz podkreślenie osobowości świątecznego stołu. Próbowanie nowatorskich połączeń smakowych, zabawa formą i kolorami może przynieść zaskakujące efekty, które zachwycą gości i zdobędą status "gwiazdy wieczoru" na świątecznym stole. Piękne i oryginalne wypieki to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także dla oka. Mogą stać się efektownym elementem dekoracyjnym, który podkreśli świąteczny nastrój.
Jeśli zaś szukasz najlepszych, ale tradycyjnych przepisów na ciasta na Boże Narodzenie, to zapraszam do wpisu.
Udanego pieczenia!