Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto cytrynowiec

Ciasto cytrynowiec

Ciasto cytrynowiec to mocno cytrynowe, przepyszne i orzeźwiające ciasto, które składa się z czterech warstw. Przepis sprawdzi się na wiele okazji oraz na Święta.

- super ciasto na chrzciny i na komunię
- wypiek, który można szykować przez cały rok
- ciekawy sposób na budyń o smaku cytrynowym bez mleka

Czas przygotowania: 6 godzin
Czas pieczenia biszkoptu: 25 minut
Czas chłodzenia minimum : 4 godziny
Liczba porcji: forma 25 x 36 cm - około 2650 g

Kaloryczność kcal: 315 w 100 g ciasta

Składniki na biszkopt

  • 120 g mąki pszennej tortowej - około 3/4 szklanki
  • 70 g skrobi/mąki ziemniaczanej - około 1/4 szklanki
  • 130 g drobnego cukru - około pół szklanki
  • 4 średniej wielkości jajka - około 245 g po rozbiciu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na cytrynowy poncz do biszkoptu

  • 125 ml zimnej wody - pół szklanki
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny - 20 ml
  • 1 płaska łyżka cukru pudru - około 10 g

Składniki na cytrynową masę budyniową

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru - 2 x 40 g
  • 375 ml wody - 1,5 szklanki
  • 200 g masła - 1 klasyczna kostka
  • 200 g cukru drobnego - około 4/5 szklanki
  • 125 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny - pół szklanki (2-3 cytryny)

Składniki na cytrynową piankę

  • 500 ml śmietanki kremówki 36 % - cały kartonik
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 ml wrzątku - 1 szklanka
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru - około 30 g

Składniki na dekorację i lukier

  • 25 herbatników typu Petitki - około 125 g
  • 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny - około 3/4 cytryny
  • 240 g cukru pudru - około 1,5 szklanki

Ciasto cytrynowiec

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: 25 x 36 cm. Użyłam blaszki z odpinanymi bokami. 

Jajka do biszkoptu wyjmij wcześniej z lodówki. 
Masło do kremu budyniowego należy wyjąć z lodówki na 3-4 godziny przed szykowaniem kremu, by naturalnie zmiękło.

Śmietankę kremówkę trzymaj schłodzoną w lodówce. Na 30 minut przed rozpoczęciem szykowania cytrynowej pianki, naczynie ze śmietanką przełóż do zamrażalnika. Pamiętaj tez o tym, by wcześniej przygotować też cytrynową galaretkę. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ciasto Cytrynowiec o wadze około 2650 gramów. Zanim zaczniesz szykować Cytrynowiec, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. To bardzo ważne, ponieważ wiele czynności można wykonywać jednocześnie, zaś biszkopt pod ciasto cytrynowiec można upiec dzień wcześniej.

Ciasto cytrynowiec, 1

Cytrynowiec przepis

Szykowanie ciasta Cytrynowiec zacznij od upieczenia biszkoptu na spód. Biszkopt możesz upiec dzień wcześniej, np. wieczorem.  Zacznij już nagrzewać piekarnik: opcja pieczenia góra/dół; środkowa lub nieco niższa półka w piekarniku; temperatura: 175 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10 stopni mniej.

W małej misce wymieszaj ze sobą obie mąki. Będzie to 120 gramów mąki pszennej tortowej oraz 70 gramów skrobi ziemniaczanej. Wsyp też łyżeczkę proszku do pieczenia. Mąki zalecam wymieszać przy pomocy rózgi. Najlepiej jednak przesiać je przez sitko, by "napowietrzyć" dodatkowo mąki. 

Do miski wbij cztery, średniej wielkości jajka (u mnie łącznie 245 gramów po rozbiciu) i wsyp 130 gramów (około pół szklanki) cukru drobnego lub ewentualnie cukru pudru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać bardzo puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). 

Do puchu jajecznego wsyp mieszankę sypkich składników. Całość wymieszaj już przy pomocy szpatułki. Zrób to delikatnie, ale dokładnie.

Ciasto cytrynowiec, 2

Formę o wymiarach około 25 x 36 cm (najlepiej z odpinanym dnem) wyłóż papierem do pieczenia (dno). Boków nie wykładam pergaminem, ale można to zrobić. Ewentualnie posmaruj je odrobiną oleju (przy pomocy pędzelka cukierniczego). Ciasto biszkoptowe wyłóż do formy i wyrównaj jego powierzchnię.
Ciasto cytrynowiec, 3

Biszkopt piecz około 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (opcja pieczenia góra/dół). Z termoobiegiem ustaw o 10 stopni mniej. Biszkopt możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.

Odczekaj przynajmniej 10 minut zanim wyjmiesz biszkopt z formy. Warto zostawić go w formie aż do całkowitego przestudzenia. Ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy. Możesz wówczas odpiąć obręcz. Biszkopt odwróć do studzenia na drugą stronę, by uzyskać idealnie płaskie ciasto.

Ciasto cytrynowiec, 4

Tę samą formę umyj i dokładnie osusz. Na dno wyłóż nowy arkusz papieru do pieczenia. Biszkopt umieść w formie i zapnij boki. Boki formy wyłóż wysokimi paskami pergaminu lub też folią rantową do tortów. Biszkopt nasącz ponczem zrobionym z połowy szklanki wody, dwóch łyżek soku z cytryny oraz łyżki cukru pudru. Aby zrobić poncz wystarczy wymieszać ze sobą te trzy składniki. Jeśli lubisz bardzo wilgotny biszkopt, to możesz dać nawet drugie tyle ponczu. 

Porada: Taki biszkopt można upiec dzień przed szykowaniem reszty ciasta. Należy przechowywać go w lodówce. Aby przyspieszyć sobie szykowanie ciasta, biszkopt można zastąpić zwykłymi herbatnikami lub gotowymi biszkoptami. 
Ciasto cytrynowiec, 5

Aby zrobić cytrynową masę budyniową, najpierw ugotuj gęsty "budyń". Pamiętaj też o tym, by przynajmniej na 3-4 godziny przed szykowaniem masy, kostkę masła wyjąć z lodówki. Masło musi być idealnie miękkie, ale nie roztopione. 

Do garna wlej szklankę wody (250 ml) oraz pół szklanki (125 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny (sok z 2-3 cytryn). Wsyp też 200 gramów cukru drobnego lub cukru pudru. Ustaw średnią moc palnika i mieszaj całość, aż cukier całkowicie rozpuści się w słodko kwaśnej wodzie. Odrobinę zredukuj moc palnika i płyn doprowadź do wrzenia. Do osobnej miseczki lub do szklanki wlej pozostałą wodę (pół szklanki) oraz wsyp dwa opakowania proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego bez cukru (łącznie 80 gramów proszku). Wymieszaj zawartość szklanki, by powstał jednolity płyn i od razu wlej go do garnka z lekko wrzącą, słodko kwaśną wodą. Od razu mieszaj całość. Na początku rób to dość szybko. Gdy masa zacznie lekko gęstnieć, zwolnij. Mieszaj całość powoli, aż powstanie Ci bardzo gęsty, bulgoczący "budyń", a następnie zdejmij garnek z palnika (po minimum 30 sekundach widocznego gotowania). 

"Budyń" odstaw do przestudzenia przykrywając go wcześniej kawałkiem folii (ja używam do tego woreczków śniadaniowych). Absolutnie nie odkładaj go do lodówki. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę. Budyń powinien się naturalnie przestudzić. 

Porada: Ponieważ nie używamy mleka, tylko wody, to powstaje nam raczej super gęsty kisiel (szczególnie jeśli użyty proszek budyniowy nie zawierał mąki pszennej, a wyłącznie skrobię). 
Ciasto cytrynowiec, 6

Do niedużej, ale wysokiej miski przełóż masło. Ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Bardzo ważne jest to, by cierpliwie ubijać masło czekając na właściwą konsystencję. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj całkowicie przestudzony "cytrynowy budyń" (powinien być bardzo gęsty, wręcz sztywny). Po każdej łyżce miksuj masę do całkowitego jej połączenia. Uważaj, by nie ubijać jej też za długo.
Ciasto cytrynowiec, 7

Gotowy, cytrynowy krem budyniowy od razu wyłóż na nasączony biszkopt. Przy pomocy łyżki lub płaskiej szpatułki do wygładzania kremów, wyrównaj jego powierzchnię. Formę odłóż do lodówki.
Ciasto cytrynowiec, 8

Kolejno przygotuj cytrynową piankę ze śmietanki kremówki i galaretki. 

Galaretkę cytrynową zalej szklanką wrzątku (dopiero co zagotowana woda). Całość mieszaj tak długo, aż żelatyna całkowicie rozpuści się w gorącej wodzie. Jak tylko galaretka się przestudzi, możesz odłożyć ją do lodówki, by przyspieszyć proces tężenia. Od tego momentu trzeba jednak sprawdzać co kilka minut, czy galaretka nie stężała za mocno, ponieważ go bitej śmietany dodajemy lekko gęstą galaretkę (o konsystencji rzadszego kisielu). 

W wysokim naczyniu lub w większej, głębokiej misce umieść razem: 500 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36 % (warto na 30 minut przed szykowaniem bitej śmietany, odłożyć ją do zamrażalnika), czyli cały kartonik śmietanki oraz 30 gramów cukru pudru, czyli około 3 płaskie łyżki. Od razu rozpocznij ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera. Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Ubijanie śmietany może trwać minutę lub trochę dłużej albo i krócej. Uważaj, by nie ubijać jej za długo, ponieważ śmietanka zacznie się warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. To jak szybko uzyskasz idealną bitą śmietanę, zależy od tłustości śmietanki, jej stopnia schłodzenia i mocy miksera.

Do bitej śmietany zacznij dodawać tężejącą galaretkę. Po każdej łyżce ubijaj całość chwilę, na wysokich obrotach, aż galaretka idealnie wmiesza się w krem. W ten sposób dodaj całą galaretkę.
Ciasto cytrynowiec, 9

Formę z ciastem Cytrynowiec wyjmij z lodówki. Cytrynową piankę z bitej śmietany i galaretki wyłóż na warstwę budyniową. Wyrównaj jej powierzchnię, a następnie ponownie odłóż całość do lodówki. Po około 30 minutach znów wyjmij formę z lodówki, by na wierzch wyłożyć herbatniki. W razie potrzeby przytnij ciasteczka, tak, by pokryć nimi całą powierzchnię formy. Sama użyłam 25 herbatników.
Ciasto cytrynowiec, 10

Warstwę herbatników pokryj domowym lukrem cytrynowym. Aby go zrobić, do miseczki wlej 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Dodaj również 240 gramów cukru pudru. Całość rozcieraj łyżką, aż lukier zrobi się idealnie gładki. Lukier wylewaj na herbatniki od razu po przygotowaniu. Jest to ilość, która powinna całkowicie przykryć górę ciasta. 
Ciasto cytrynowiec, 11

Ciasto Cytrynowiec odłóż do lodówki, by wszystkie warstwy stężały i chodziły się. Chłodzenie powinno trwać minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc. 
Ciasto cytrynowiec, 12

Ciasto cytrynowiec, 13

Ciasto cytrynowiec przechowuj w lodówce, najlepiej pod kloszem. Świeżość i idealny smak zachowa przynajmniej przez trzy dni.
Źródło przepisu z niewielkimi zmianami: slodkoslodka
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (410 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto cytrynowiec

Nie trudno zgadnąć, że ciasto cytrynowiec to deser, w którym najważniejszą rolę odgrywa cytryna. Cytrynowiec ciasto to wypiek, który można szykować przez cały rok. Po placek cytrynowiec sięgamy jednak najczęściej wtedy, gdy nie ma jeszcze sezonu na świeże, polskie owoce. Jest to cytrynowiec z herbatnikami, jednak na spodzie znajduje się pyszny, bardzo puszysty biszkopt nasączony ponczem cytrynowym. Cytrynowiec przepis to piękne, bardzo apetyczne i aromatyczne ciasto. Taki puszysty cytrynowiec można upiec na wiele okazji. Cytrynowiec na biszkopcie to przepis na duża blachę, zatem sprawdzi się idealnie na wszelkie przyjęcia rodzinne i wiele specjalnych okazji. Taki pyszny cytrynowiec może być podany jako ciasto sylwestrowe oraz świąteczne. Cytrynowiec to wypiek, który można przygotować na chrzciny orasz na komunię. Jego smak i kolorystyka idealnie wpasowują się w klimat komunijny oraz na chrzciny. Na cytrynowiec przepisy są do siebie dość podobne. Cytrynowiec jest ciastem, w którym każda warstwa powinna mieć smak cytrynowy. Taka kostka cytrynowa to niesamowicie orzeźwiający deser, który jest jednocześnie słodki i kwaśny. Sprawdź też przepis na pieczony sernik z mlekiem skondensowanym słodzonym. Zapraszam też po przepis na pyszne, czekoladowe ciasto bez jajek, bez zwykłego cukru i mleka. Zapraszam też po przepis na prosty placek z rabarbarem

Cytrynowiec

Różne są przepisy na ciasto cytrynowiec, ale ten jest według mnie zdecydowanie najlepszy. Biszkopt pod cytrynowiec jest delikatny i nasączony słodką wodą cytrynową. W cieście mamy bowiem i zwykłą mąkę i skrobię oraz odrobinę proszku do pieczenia. Warstwa druga w cieście cytrynowiec jest również wyjątkowa, ponieważ jest to masa budyniowa, ale o smaku cytrynowym. Do tego w masie tej nie ma mleka, co również jest super ciekawe. Tak naprawdę można by użyć zamiast proszku budyniowego, proszku kisielowego. Można wówczas pominąć sok z cytryny, a ugotować super gęsty kisiel cytrynowy. Taki kisiel wmiksowuje się wówczas w puch z masła. Ciasto cytrynowiec przepis to jeszcze bita śmietana wymieszana z galaretką cytrynową oraz herbatniki z grubą warstwą cytrynowego lukru. Jest to naprawdę mocno cytrynowe ciasto, kostka cytrynowa. Cytrynowiec jest ciastem, które należy przechowywać w lodówce. Pod kloszem świeżość zachowa przez przynajmniej kilka dni. Wypróbuj też mój przepis na pyszne i puszyste ciasto z owocami oraz na ciasto z mlekiem w proszku, drożdżowe. Bardzo ciekawym wypiekiem jest też ciasto budyniowe na oleju