Chatka Baby Jagi
Chatka Baby Jagi to piękne i niezwykle pyszne ciasto bez pieczenia, które szykujemy głównie na herbatnikach i twarogu. Przepis ten można też znać pod nazwą Chatka Puchatka.
- tylko kilka składników
- dokładny opis wykonania i zdjęcia kroków
- bez pieczenia, a do tego z super efektem WOW
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas chłodzenia ciasta łącznie: 5 godzin
Liczba porcji: 1400 g ciasta
Kaloryczność kcal: 350 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto
- 700 g twarogu mielonego - może być z kubełka
- 200 g masła - klasyczna kostka
- 150 g cukru pudru - około 3/4 szklanki
- 2 łyżki kakao - około 15 g
- 36 herbatników - około 200 g
Składniki na polewę
- 100 g śmietanki 30 % lub 36 %
- 120 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 20 g pokruszonych herbatników lub prażonych orzechów laskowych
Chatka Baby Jagi
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do tego ciasta na bazie herbatników nie potrzebujesz żadnej foremki.
Masło do masy serowej wyjmij znacznie wcześniej z lodówki, by naturalnie miękło. Twaróg nie powinien być zimny. Polecam wyjąć go z lodówki przynajmniej godzinę przed szykowaniem ciasta.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ciasto bez pieczenia Chatka Baby Jagi o wadze około 1400 gramów razem z polewą i posypką. Zanim zaczniesz szykować ten deser, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.


Chatka Baby Jagi przepis
Do niedużej, ale wysokiej miski przełóż bardzo miękkie masło (200 gramów). Ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Bardzo ważne jest to, by cierpliwie ubijać masło czekając na właściwą konsystencję. Nie podam dokładnego czasu, ponieważ dużo zależy od samej mocy miksera. U mnie trwało to tym razem mniej więcej dwie minuty. Cały czas miksując masło na wysokich obrotach zacznij dodawać cukier puder (łyżka po łyżce, aż dodasz całe 150 gramów cukru pudru).

Zmniejsz obroty do średnich. Łyżka po łyżce dodaj też cały zmielony na gładko twaróg. U mnie był to twaróg kubełkowy Piątnica. Możesz wybrać inny (nie rzadki i nie kwaśny) twaróg sernikowy lub samodzielnie zmielić twaróg w maszynce (przynajmniej dwa razy, by zmielony twaróg nie miał grudek).

Ostatecznie wyszło mi trochę ponad kilogram masy. Około 400 gramów masy odłożyłam do osobnej miski, a następnie dodałam do niej dwie (nie czubate) łyżki kakao, czyli około 15 gramów klasycznego, ciemnego kakao. Całość mieszałam szpatułką tak długo, aż powstała mi jednolita, kakaowa masa serowa.

Przygotuj sobie większy arkusz folii aluminiowej (może być też przezroczysta folia do pakownia żywności, ale z folią aluminiową łatwiej się pracuje). Na środku folii ułóż obok siebie połowę herbatników tak, by powstał prostokąt 3 x 6 herbatników. Układaj je tak jak na zdjęciu poniżej.
Porada: Wybierz herbatniki o klasycznym wymiarze. Do tego przepisu najlepiej sprawdzaj mi się herbatni Leibniz. Nie są ani za twarde, ani zbyt kruche.

Około 2/3 kakaowej masy serowej rozsmaruj po całej powierzchni ułożonych obok siebie herbatników. Rób to powoli i ostrożnie, ponieważ herbatniki będą się podnosiły i cały czas przesuwały. Polecam nakładać po trochę masy łyżeczką, a następnie delikatnie rozsmarowywać po herbatnikach, by je ze sobą "złączyć".

Na warstwę masy kakaowej wyłóż pozostałe herbatni. Układasz je dokładnie tak samo, jak te pod spodem.

Na herbatnikach rozłóż całą jasną masę serową. Na środku zaś umieść pasek z zostawionej wcześniej 1/3 masy kakaowej. Pasek masy kakaowej najłatwiej jest wycisnąć przez rękaw cukierniczy z dużym otworem.

Ostrożnie podnieś folię razem z bocznymi herbatnikami tak, by całość zamknąć w trójkąt. Delikatnie dociśnij boki. Ciasto zawiń dodatkowo w wystające kawałki folii i odłóż do lodówki, do schłodzenia i stężenia mas (najlepiej na sztywnej desce). Wystarczą cztery godziny, ale ciasto może się tak chłodzić całą noc.
Porada: Pasek kakaowy można zastąpić wyłożonymi w taki sam sposób świeżymi owocami. Polecam: maliny, truskawki, jeżyny, borówki lub jagody. Owoce można też wyłożyć dodatkowo, bezpośrednio na kakaowy pasek. Innym pomysłem jest wyłożenie kawałków ulubionej galaretki (np. o smaku owoców leśnych).

Schłodzone ciasto można oblać gęstą plewą i udekorować np. prażonymi orzechami laskowymi.
100 gramów śmietanki kremówki 30 % (taka rzadka) zacznij podgrzewać na małej mocy w rondelku. Gdy śmietanka będzie gorąca, ale nie zacznie się jeszcze gotować, dodaj do niej 120 gramów połamanej lub posiekanej czekolady deserowej lub gorzkiej.
Zdejmij garnek z palnika i cierpliwie mieszaj całość. Na początku wyda Ci się, że śmietanka się zwarzyła lub też czekolada nie chce się z nią połączyć. Z czasem jednak polewa będzie się robi coraz bardziej jednolita aksamitna. Może to potrwać kilka minut. Jeśli czekolada za wolno się roztapia, to ponownie umieść garnek na palniku, na minimalnej mocy palnika. Masz tylko podgrzać całość, by polewa zrobiła się jednolita. Cały czas mieszasz ją drewnianą łyżką.
Lekko przestudzoną polewą pokryj całe ciasto (bez spodu). Wraz ze spadkiem temperatury polewa będzie się robiła gęstsza. W ten sposób wykonałam na koniec widoczne na bokach zacieki. Górny pasek/dach obsypałam podprażonymi na suchej patelni i pokruszonymi orzechami laskowymi.
Porada: Posypkę z orzechów można zastąpić kruszonymi herbatnikami, bezami czy innymi ciastkami. Sprawdzą się też wiórki kokosowe lub np. ryż preparowany.

Aby podać ciasto Chatka Baby Jagi należy je raz jeszcze schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Schłodzone ciasto kroi się idealnie. Jeśli nie zostanie zjedzone od razu, należy trzymać je w lodówce pod kloszem. Świeżość zachowa przez przynajmniej cztery dni.



Smacznego.