Ciasto rurociąg

Ciasto rurociąg

Nazwa co najmniej intrygująca, ale ciasto niezwykle pyszne i super proste do zrobienia. Ciasto rurociąg to błyskawiczny w wykonaniu i piękny deser bez pieczenia. 

- ciasto na herbatnikach lub na biszkoptach
- z użyciem dowolnych rurek waflowych z nadzieniem
- dokładny opis wykonania krok po kroku i wiele porad

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia ciasta: 8 godzin
Liczba porcji: forma 24 x 24 cm

Kaloryczność kcal: 330 w 100 g ciasta

Składniki na białą masę

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 800 ml śmietanki 30 %
  • 120 g cukru pudru - około 6 łyżek
  • 2 x śmietan fix
  • 3 łyżki żelatyny - 30 g
  • 125 ml wrzątku - pół szklanki

Pozostałe składniki

  • 1 opakowanie herbatników i Petit Beurre kakaowe - 200 g = 40 ciastek
  • 3 małe opakowania dowolnych rurek waflowych z kremem - 450 g
  • dowolna czekolada do dekoracji ciasta - około 20 g

Ciasto rurociąg

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę kremówkę oraz serek mascarpone i serek waniliowy cały czas trzymaj w lodówce. Mają być schłodzone. 

Forma na ciasto: u mnie była to forma 21/26 cm (wymiary wewnętrzne). Użyłam zwykłej blaszki, ale bez "zaokrąglonych kątów", by łatwiej było układać w niej herbatniki. Może to być blaszka metalowa z odpinanymi bokami lub forma ceramiczna, czy szklana. Sprawdzą się też foremki o wymiarach 20/30 cm lub też 24/24 cm. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ciasto rurociąg bez pieczenia o wadze około 2500 gramów. Zanim zaczniesz szykować ciasto, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Ciasto rurociąg, 1

Ciasto rurociąg, 2

Przepis na ciasto rurociąg

Przygotuj formę. U mnie była to forma 21/26 cm (wymiary wewnętrzne). Użyłam zwykłej blaszki, ale bez "zaokrąglonych kątów", by łatwiej było układać w niej herbatniki. Może to być blaszka metalowa z odpinanymi bokami lub forma ceramiczna, czy szklana. Sprawdzą się też foremki o wymiarach 20/30 cm lub też 24/24 cm. Na dnie oraz na bokach wyłóż papier do pieczenia. Jeśli nie masz odpinanych boków, to w formie umieść wyższe paski. U mnie dodatkowo nachodzą na siebie, bym mogła potem za nie złapać i w całości wyciągnąć ciasto z blaszki. Aby papier nie odstawał polecam też boki formy wysmarować wcześniej odrobiną masła lub margaryny (paski papieru przyklejają się i łatwiej jest "pracować" z ciastem). 

Całe dno wyłóż herbatnikami. Dla kontrastu kolorów użyłam herbatników kakaowych, ale można też sięgnąć po te klasyczne lub też herbatniki zastąpić biszkoptami. Polecam Ci mój przepis na domowe biszkopty. W mojej foremce zmieściło się 17 herbatników. 

Ciasto rurociąg, 3

Zrobienie jasnej masy jest bardzo proste i szybkie. W pierwszej kolejności przygotuj sobie żelatynę. Szklankę o pojemności 250 ml wypełnij do połowy wrzątkiem (dopiero co przegotowana woda). Od razu wsyp też trzy płaskie łyżki żelatyny. Natychmiast mieszaj całość, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.  Może Ci się wydawać, że nie da rady rozpuścić tak dużej ilości żelatyny w 125 ml wrzątku, jednak z minuty na minutę zauważysz, że drobinki żelatyny stopniowo się rozpuszczają. Jeśli po kilku minutach nadal widzisz drobinki żelatyny, to w razie potrzeby możesz dolać jeszcze odrobinę wrzątku. Cały czas mieszaj płyn, aż zrobi się jednolity i bez drobinek żelatyny. Odstaw go do lekkiego przestudzenia (wystarczy kilka minut). 

W wysokim naczyniu umieść razem 500 gramów zimnego (z lodówki) serka mascarpone, 800 ml śmietanki 30 % (również schłodzona), 400 gramów serka homogenizowanego waniliowego (też prosto z lodówki). Wsyp 120 gramów cukru pudru, czyli około 6 łyżek oraz dwie saszetki śmietan fix. Całość zacznij miksować na niskich obrotach. Jak już masa się połączy i śmietanka przestanie chlapać, zwiększ obroty do maksymalnych i miksuj masę przez minutę (albo i krócej). Powinna zrobić się gęsta i jednolita. Do masy wlej rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Krem miksuj krótko, tylko po połączenia się składników.

Masę trzymasz cały czas na blacie (nie odkładasz jej do lodówki, bo szybko gęstnieje i tężeje). Dlatego też układanie pięter ciasta robisz sprawnie i bez robienia przerw 😁 Białą masę podziel na dwie, równe porcje (połowa na jedno piętro , a druga połowa na drugie piętro ciasta z rurkami). Większość (2/3) jednej z dwóch porcji wyłóż na spod z herbatników/biszkoptów. Wyrównaj powierzchnię. 
Ciasto rurociąg, 4

Na masę śmietankową wyłóż rurki waflowe z ulubionym kremem. Ja wymieszałam sobie rurki waniliowe i kakaowe. Wyłożyłam je na przemian oraz tak, by nie trzeba było ich łamać. Tak naprawdę ułożenie rurek oraz ich ilość jest całkowicie dowolna. Możesz przykryć nimi całą powierzchnię formy lub ułożyć je tak jak ja. 

Na całe ciasto zużyłam łącznie trzy opakowania (waga paczki 150 gramów). Większość do warstw, a resztę do dekoracji. 
Ciasto rurociąg, 5

Na warstwę rurek wyłóż ostrożnie pozostałą 1/3 jednej porcji masy serowej (zostaje Ci jeszcze połowa całej masy, której użyjesz do drugiej warstwy). Tą 1/3 masy wypełniasz głównie przestrzenie między rurkami i wyrównujesz powierzchnię. Dodatkowo całość obsypałam resztkami połamanych herbatników. Starłam też kilka kafelków czekolady mlecznej. 
Ciasto rurociąg, 6

Teraz już tylko powtarzasz poprzednie czynności. Wykładasz drugą warstwę herbatników. Potem 2/3 drugiej połowy masy serowej. Następnie rurki waflowe. Na rurki reszta masy (pozostała 1/3). Wyrównujesz powierzchnię. Wykładasz pokruszone resztki herbatników (daję te, co połamały mi się podczas docinania ich pod kształt formy) i ścierasz na górę trochę ulubionej czekolady (może być zarówno mleczna, jak i biała, czy gorzka). Jeśli zamiast herbatników użyte były biszkopty, to całość posypujesz oczywiście pokruszonymi biszkoptami. 

Ciasto rurociąg odłóż do lodówki na minimum osiem godzin, a najlepiej na całą noc. Z wierzchu przykrywam je jeszcze luźno folią. Teoretycznie ciasto stężeje już po dwóch godzinach. Zależy nam jednak na tym, by ciasto lekko się kroiło. Dlatego też wydłużamy czas chłodzenia. Herbatniki/biszkopty potrzebują czasu, by idealnie zmięknąć. 
Ciasto rurociąg, 7

Ciasto rurociąg, 8

Ciasto rurociąg, 9

Schłodzone ciasto rurociąg warto udekorować przed podaniem pozostałymi rurkami. Ciasto trzymamy w lodówce (najlepiej pod przykryciem) nawet do tygodnia. Najlepsze będzie jednak do 4 dni od zrobienia. Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (316 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciasto rurociąg

Trzeba przyznać szczerze, że nazwa ciasto rurociąg nie należy do najpiękniejszych. To niesamowicie ciekawe ciasto rurociąg bez pieczenia można przygotować na wiele sposobów i pewnie każdy kto je robił, ma swój ulubiony i sprawdzony. Przepis na ciasto rurociąg, a raczej jakieś zdjęcie tego ciasta widziałam gdzieś w Internecie, ale już nie pamiętam gdzie. Zapamiętałam sobie nazwę, ponieważ nie ma co ukrywać, jest bardzo specyficzna i nie trudno ją zapamiętać. Najważniejsze w tym cieście są oczywiście rurki waflowe z dowolnym nadzieniem. To jak zrobimy sobie spód ciasta oraz masę jest raczej całkowicie dowolne. Szykując zatem przepis na ciasto rurociąg pamiętałam tylko, że jednym ze składników mają być takie rurki oraz, że ciasto rurka, czy też właśnie ciasto rurociąg. Bardzo podobne jest tez moje ciasto 3 bit, które również szykuję na herbatnikach. Niesamowicie piękne i pyszne jest także ciasto góra lodowa. To również wersja bez pieczenia i również wersja na herbatnikach. No i jeszcze ciasto snickers bez pieczenia. Pychotka z herbatnikami i orzechami. Jeśli lubisz ciasta bez pieczenia, to zapraszam po przepis na ciasto cappuccino

Ciasto rurociąg przepis

Ciasto z rurkami waflowymi, czyli ciasto rurka, ciasto z rurkami lub nawet ciasto rurkowiec, jeśli wolisz, to niesamowicie proste ciasto bez pieczenia. Można zrobić ciasto rurociąg na herbatnikach klasycznych lub kakaowych. Jeśli sięgasz pod spód i warstwę z herbatników kakaowych, to będzie widoczny kontrast miedzy warstwami. Jeśli zaś sięgniesz po jasne herbatniki, to ciasto rurociąg będzie w jednej, jaśniejszej tonacji kolorystycznej. Można też śmiało zrobić ciasto rurociąg na biszkoptach lub też jedną warstwę zrobić na herbatnikach, a drugą na biszkoptach. Szykując ciasto rurociąg trzeba mieć na uwadze to, że trzeba je na kilka godzin umieścić w lodówce. Już nie chodzi tutaj nawet o to, by ścięła się żelatyna, ale też o to, by herbatniki, czy też biszkopty zmiękły od wilgotnej masy. To bardzo ważne, ponieważ ciasto rurociąg będzie się wówczas idealnie kroiło. Gorąco polecam Ci mój przepis i zachęcam do szykowania go razem ze mną. Smacznego.