Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto banoffee na biszkopcie

Ciasto banoffee na biszkopcie

Co to znaczy banoffee? To nic innego jak połączenie bananów i toffi. Moje Banoffee pie zrobiłam na pysznym biszkopcie. Zobacz mój najlepszy przepis na ciasto Banoffee na pieczonym biszkopcie. 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: tortownica 20 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki na biszkopt

  • 3 średnie jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej np. tortowej
  • łyżka cukru
  • łyżeczka oleju
  • szczypta soli

Składniki pozostałe

  • puszka kajmaku - 460 g
  • 3 średnie banany
  • 400 ml śmietanki 36 %
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Upiecz biszkopt korzystając z przepisu na biszkopt z 3 jajek. Jest to ten sam biszkopt, co w tym przepisie. Po upieczeniu biszkopt możesz wyjąć ostrożnie z tortownicy i przestudzić na kratce. Należy go odwrócić na drugą stronę i ponownie umieścić w tortownicy. Biszkopt można dodatkowo nasączyć odrobiną czarnej herbaty.

Na biszkopt wyłóż masę krówkową (kajmak z puszki). Najpierw dobrze zamieszaj kajmak, by było go łatwo rozsmarować po biszkopcie. 

Śmietankę umieść w lodówce, w naczyniu w którym planujesz ją ubić na sztywno. Powinna być bardzo dobrze schłodzona. Na 10 minut przed planowanym ubijaniem, możesz ją też umieścić w zamrażarce. 

Naczynie wyjmij z lodówki i od razu rozpocznij ubijanie śmietanki. Najpierw na niższych obrotach miksera. Po chwili zwiększaj obroty. Dodaj cukier i ubijaj dalej, aż do maksymalnej mocy miksera. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się.

Obierz banany i pokrój w plasterki. Plasterki bananów można zanurzyć przed ułożeniem na cieście w soku z cytryny (aby nie ściemniały). Ja jednak tego nie robię, ponieważ sok z cytryny nie przypadł mi do gustu w tym cieście. 

Na kajmak układaj plasterki bananów. Na banany zaś wyłóż całą ubitą śmietankę. Górę możesz udekorować tartą na drobnych oczkach czekoladą. Ciasto banoffee pie trzymaj w lodówce. Wyjmuj tylko do poczęstunku.

Ciasto banoffee na biszkopcie, 1
Ciasto banoffee na biszkopcie, 2

Jeśli wolisz, by Twoje ciasto banoffee pie z kajmakiem i bananami zawierało w składzie jeszcze serek mascarpone, to polecam użyć mojego przepisu na uniwersalny krem śmietanowy do tortu.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (604 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Jak zrobić ciasto banoffee pie

Banoffee pie to połączanie bananów z toffi. Przepis na ciasto banoffee zazwyczaj szykuje się z bananów i kajmaku z puszki tzw. masy krówkowej. Podstawą ciasta banoffee są więc herbatniki, biszkopty lub biszkopt pieczony. Moja wersja Banoffee pie powstała właśnie na biszkopcie pieczonym. Do tego banany świeże, masa kajmakowa i dowolne inne dodatki. Zapraszam też po przepis na tiramisu bez jajek

Ciasto banoffee na biszkoptach

Zachęcam do zrobienia ciasta banoffee również na biszkoptach lub na biszkopcie domowym, pieczonym. Ciasto banoffee na herbatnikach jest oczywiście bardzo pyszne, jednak polecam spróbować również takiej wersji tego super deseru. Bardzo często na szczycie ciasta banoffee ląduje masa śmietanowa. Aby masa śmietanowa była bardziej zwarta i miała ciekawsze smak, polecam zrobić banoffee pie z kajmakiem bananami i mascarpone. Jeśli lubisz piec, to zapraszam po inne moje pomysły na sprawdzone, przepyszne ciasta. Zobacz też ciasto snickres bez pieczenia.