Mielona pierś z indyka w słodko kwaśnym sosie

Mielona pierś z indyka w słodko kwaśnym sosie

Szybkie danie dla miłośników makaronu i sosów słodko kwaśnych.. oraz delikatnego mięsa z indyka :-)

Czas przygotowywania: 30 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
• 500 g filetu z indyka
• mała cebula
• 5 łyżek oleju roślinnego
• 200 ml przecieru pomidorowego - passaty pomidorowej
przyprawy
• po łyżeczce: cukier, mąka ziemniaczana, sok z cytryny
• po 1/2 łyżeczki: sól, słodka papryka, chilli, czosnek, oregano
• po 1/4 łyżeczki: pieprz, kminek

Dodatkowo:
• dowolny makaron 300-500 g suchej masy
• tarty parmezan
• świeże pomidorki i bazylia do przybrania

"Wrzuć" makaron na wrzącą, osoloną wodę i gotuj do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Do wody możesz dodać również łyżkę oliwy.

Zmielone mięso z piersi indyka umieść w dużej misce. Dodaj do niego wszystkie przyprawy i dobrze wymieszaj. Najlepiej przyprawy wymieszać wcześniej w małej misce i dopiero dodać do mięsa. Sok z cytryny wlej osobno.

Nagrzej dużą patelnię, dodaj olej oraz drobno posiekaną cebulę. Zamieszaj kilka razy i dodaj całe mięso. Podsmażaj wszystko około 10 minut co chwila mieszając.

Na koniec dodaj przecier pomidorowy. Wymieszaj i do 2 minutach wyłącz palnik.

Makaron odlej i ułóż na talerzach. Na makaron wyłóż mięsny sos. Posyp całość parmezanem i przystrój świeżymi pomidorami oraz bazylią :-)

mielona-piers-z-indyka-w-slodko-kwasnym-sosie-1

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Justyna
2016-03-06 14:09
Pycha! Uwielbiam takie potrawy. Wszelkie odmiany makaronu, sosów i mięsa goszczą na naszym stole regularnie. I jeszcze te apetyczne zdjęcia. Chyba muszę coś zjeść ;) Pozdrawiam!
Ania
2016-03-06 14:11
Pozostaje mi życzyć Ci smacznego :-)
My Home Rules
2016-03-06 14:13
Uwielbiam makaron i drób, muszę wypróbować to danie!
atena
2016-03-06 14:22
Takie dania to ja lubię. szybko smacznie i w miarę zdrowo:) Jestem wielką fanką makaronów więc danie jak najbardziej dla mnie;)
Sylwia W.
2016-03-07 21:58
Przepis bardzo w moim guście. Chętnie wypróbuję :)