Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Mięso mielone z indyka

Mięso mielone z indyka

Mięso mielone z indyka w sosie słodko kwaśnym. Szybkie danie dla miłośników makaronu. Doskonała, lekka alternatywa dla wieprzowiny i wołowiny.

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4-6

Składniki

  • 500 g filetu z indyka
  • mała cebula
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 200 ml przecieru pomidorowego - passaty pomidorowej

Przyprawy

  • po łyżeczce: cukier, mąka ziemniaczana, sok z cytryny
  • po 1/2 łyżeczki: sól, słodka papryka, chilli, czosnek, oregano
  • po 1/4 łyżeczki: pieprz, kminek

Dodatkowo

  • dowolny makaron 300-500 g suchej masy
  • tarty parmezan
  • świeże pomidorki i bazylia do przybrania

Mięso mielone z indyka przepis

"Wrzuć" makaron na wrzącą, osoloną wodę i gotuj do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Do wody możesz dodać również łyżkę oliwy.

Zmielone mięso z piersi indyka umieść w dużej misce. Dodaj do niego wszystkie przyprawy i dobrze wymieszaj. Najlepiej przyprawy wymieszać wcześniej w małej misce i dopiero dodać do mięsa. Sok z cytryny wlej osobno.

Nagrzej dużą patelnię, dodaj olej oraz drobno posiekaną cebulę. Zamieszaj kilka razy i dodaj całe mięso. Podsmażaj wszystko około 10 minut co chwila mieszając.

Na koniec dodaj przecier pomidorowy. Wymieszaj i do 2 minutach wyłącz palnik.

Makaron odlej i ułóż na talerzach. Na makaron wyłóż mięsny sos. Posyp całość parmezanem i przystrój świeżymi pomidorami oraz bazylią :-)

Mięso mielone z indyka, 1


Jeżeli lubisz indyka to sprawdź też mój przepis na kotleciki mielone z indyka.

Zapraszam też po przepis na  tradycyjne gołąbki, gołąbki bez zawijania oraz doskonały sos pomidorowy do gołąbków!

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (353 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania