Mięso mielone z indyka
Mięso mielone z indyka w sosie słodko kwaśnym. Szybkie danie dla miłośników makaronu. Doskonała, lekka alternatywa dla wieprzowiny i wołowiny.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4-6
Składniki
- 500 g filetu z indyka
- mała cebula
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 200 ml przecieru pomidorowego - passaty pomidorowej
Przyprawy
- po łyżeczce: cukier, mąka ziemniaczana, sok z cytryny
- po 1/2 łyżeczki: sól, słodka papryka, chilli, czosnek, oregano
- po 1/4 łyżeczki: pieprz, kminek
Dodatkowo
- dowolny makaron 300-500 g suchej masy
- tarty parmezan
- świeże pomidorki i bazylia do przybrania
Mięso mielone z indyka przepis
"Wrzuć" makaron na wrzącą, osoloną wodę i gotuj do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Do wody możesz dodać również łyżkę oliwy.
Zmielone mięso z piersi indyka umieść w dużej misce. Dodaj do niego wszystkie przyprawy i dobrze wymieszaj. Najlepiej przyprawy wymieszać wcześniej w małej misce i dopiero dodać do mięsa. Sok z cytryny wlej osobno.
Nagrzej dużą patelnię, dodaj olej oraz drobno posiekaną cebulę. Zamieszaj kilka razy i dodaj całe mięso. Podsmażaj wszystko około 10 minut co chwila mieszając.
Na koniec dodaj przecier pomidorowy. Wymieszaj i do 2 minutach wyłącz palnik.
Makaron odlej i ułóż na talerzach. Na makaron wyłóż mięsny sos. Posyp całość parmezanem i przystrój świeżymi pomidorami oraz bazylią :-)
Jeżeli lubisz indyka to sprawdź też mój przepis na kotleciki mielone z indyka.
Zapraszam też po przepis na tradycyjne gołąbki, gołąbki bez zawijania oraz doskonały sos pomidorowy do gołąbków!
Smacznego!