Chipsy serowo-czosnkowe z tortilli

Chipsy serowo-czosnkowe z tortilli

Super prosty i szybki przepis na najlepszą przekąskę na imprezę! Chipsy z tortilli o smaku sera i czosnku. 

- gotowe w kilkanaście minut
- tylko kilka składników i proste wykonanie
- świetne na każdą imprezę.. do filmu, na urodziny, na grilla

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 13 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:
  • 1 placek tortilli o średnicy 25 cm
  • 50 g masła
  • 20 g twardego sera typu parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: 1/4 płaskiej łyżeczki soli, łyżka bazylii

Placek tortilli (może być zwykły pszenny lub pełnoziarnisty) o średnicy 25 cm - podziel na 16 trójkątów. Mogą to być również dwa mniejsze placki. Użyj tortilli ze sklepu, bądź z mojego ulubionego przepisu na domowe tortille pszenne

W misce wymieszaj ze sobą rozpuszczone masło, czosnek przepuszczony przez praskę, sól, bazylię oraz starty drobno parmezan. Kawałki tortilli oblepiaj z obu stron gotową papką. Układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Chipsy piecz 13 minut. 

chipsy-serowo-czosnkowe-z-tortilli-1

Chipsy po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika całkowicie twardnieją i robią się kruche jak typowe chipsy :-) Można zajadać same lub z ulubionym sosem. Polecam rewelacyjny domowy sos czosnkowy!

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (5 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Candy Pandas
2017-08-06 17:20
Chętnie by się zjadło z hummusem :D