Chipsy z tortilli
Super prosty i szybki przepis na najlepszą przekąskę na imprezę! Najlepsze domowe chipsy z tortilli o smaku sera i czosnku, które przygotujesz w kilkanaście minut. Są proste i szybkie do zrobienia.
Takie chipsy z placków pszennych, to świetna przekąska do filmy, na imprezę, urodziny, Sylwestra.. Gorąco polecam również mój przepis na rolada szpinakowa z łososiem.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 13 minut
Liczba porcji: 16 kawałków
Dieta: wegetariańska
- 1 placek tortilli o średnicy 25 cm
- 50 g masła
- 20 g twardego sera typu parmezan
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: 1/4 płaskiej łyżeczki soli, łyżka bazylii
Nachosy z tortilli
Placek tortilli (może być zwykły pszenny lub pełnoziarnisty) o średnicy 25 cm - podziel na 16 trójkątów. Mogą to być również dwa mniejsze placki. Użyj tortilli ze sklepu, bądź z mojego ulubionego przepisu na domowe tortille pszenne.
W misce wymieszaj ze sobą rozpuszczone masło, czosnek przepuszczony przez praskę, sól, bazylię oraz starty drobno parmezan. Kawałki tortilli oblepiaj z obu stron gotową papką. Układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Chipsy piecz 13 minut.

Chipsy po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika całkowicie twardnieją i robią się kruche jak typowe chipsy. Można zajadać same lub z ulubionym sosem. Jako dodatek do nich przygotuj rewelacyjny przepis na domowy sos czosnkowy!
Polecam również wypróbować pyszne prażynki ryżowe.
Jeśli chcesz zrobić przekąski na imprezę na zimno, które wprawią w zachwyt nawet najbardziej wybrednych gości, sprawdź mój przepis na roladki z tortilli.
Smacznego.