Domowe tortille pszenne

Domowe tortille pszenne

Placki pszenne, jak ze sklepu.. a nawet lepsze! Zobacz jak zrobię najlepsze domowe tortille pszenne. Takie placki pszenne są  idealne do wrapów, wszelkiego rodzaju dań Azjatyckich a nawet Hinduskich.

Tortille z mąki pszennej zastępują typowe kanapki. Wystarczy na placku umieścić ulubione składniki, zawinąć i gotowe. Super sprawdzają się również dla Dzieci do szkoły. Zobacz też mój przepis na tortille pszenne z pomidorami i ziołami

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 12 sztuk średnicy 16-18 cm

Składniki:
  • ponad 2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g
  • 2 łyżki roztopionego masła - 30 g
  • płaska łyżeczka soli
  • 200 ml wrzątku

Czas przygotowywania: 5 minut szykowania, 20 minut leżakowania i kilka minut na "smażenie"

W misce umieść mąkę, sól, roztopione masło oraz wlej bardzo gorącą wodę - najlepiej wrzątek. Od razu zamieszaj całość łyżką. Po chwili możesz już zacząć wyrabiać ciasto ręcznie (lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, ale ja wolę ręcznie :-). Będzie gorące, ale nie na tyle, by się oparzyć.

Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie zwarte i etatystyczne. Przykryj je np. folią i odstaw do wystudzenia na 20 minut.

Po tym czasie możesz już podzielić ciasto na 12 równych kawałków. Ja rozwałkowuję kulę dłonią na rulonik i tnę jak kopytka. Powinny wyjść kawałki wielkości orzecha włoskiego.

Czystą ściereczkę kuchenną skropl wodą na całej powierzchni, by była wilgotna. Złóż na pół. W środku poukładaj obok siebie kawałki ciasta (aby nie wyschło). Zrób też miejsce na gotowe placki.

Domowe tortille pszenne, 1

Suchą, płaską patelnię nagrzej na dużej mocy palnika. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na drewnianej desce lub stolnicy - bez podsypywania mąką. Postaraj się rozwałkować go jak najcieniej tylko możesz.

Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron przełóż placek na patelnię. Wystarczy po 20 sekund na każdą stronę. Powinny zacząć się pokazywać pęcherzyki.

W tym czasie szykuj już kolejny placek. Każdy gotowy kładź jeden na drugim, między połówkami wilgotnej ściereczki.
Prawdopodobnie w trakcie podpiekania placów będzie trzeba zmniejszyć moc palnika. Pęcherzyki mają się podpiekać na brązowo.

Domowe tortille pszenne, 2

Domowe tortille pszenne, 3

Trzymaj placki pod ściereczką do całkowitego wystudzenia. Potem (jeśli nie zostaną zjedzone od razu) umieść je w spożywczym woreczku strunowym lub w folii (nie wiem czy można je trzymać dłużej niż 4 dni, ponieważ nigdy tak długo nie wytrzymały niezjedzone).

Polecam użyć ich np. do domowych wrapów meksykańskich z wołowiną - pyszne!
Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (27 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-02-05 18:06
Taka domowa wersja nie ma sobie równych ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-06 09:46
Zgadzam się i dziękuję :-)
Nawet kupnej nigdy nie jadłyśmy, więc porównania nie mamy xD Ale wierzymy, że domowe są przepyszne :D
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-06 09:47
Są :-) wiem, bo moje Dzieci nigdy samych "kupnych" nie jadły, a te domowe rwą po kawałku z przyjemnością.
2017-03-26 20:12
Witam, czy można użyć mąki pelnoziarnistej?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-27 10:23
Przyznam, że nie robiłam.
2017-03-26 23:03
Brzmi smacznie :) i bez zadnego oleju na patelnię ?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-27 10:24
Absolutnie nie :-) Będę robić również wersję "tłustszą" z sezamem. Przepis niebawem.
2017-03-27 18:58
Oczywiście, jestem w gorącej wodzie kompana i od razu zrobiłam z pelnoziarnistej (dałam 1/4 pszennej). Wyszły przepyszne, ciasto się nie rwalo podczas walkowania. Syn się zajada. Pierwszy raz robiłam z masłem w przepisie i to był strzał w 10! Super przepis :) zostanie u nas na zawsze :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-28 09:04
I cudownie :-) Smacznego dla Was!
2017-06-27 18:04
Hej, świeże, jeszcze ciepłe placki są elastyczne i miękkie, a te które ostygly twarde i chrupiące, jak tego uniknąć?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-27 19:42
Być może są za cienkie? Czy po zdjęciu z patelni trzymałaś je pod wilgotną ściereczką? Może dałaś za mało masła? Najbardziej prawdopodobne jest jednak, że ciasto nie sparzyło się jak powinno. Czy zalałaś mąkę wrzątkiem?
2017-11-05 23:05
Mam pytanko. Jak rozwałkować to ciasto bez użycia mąki? Mi się do wszystkiego lepiło i musiałam ją dodać.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-07 15:09
Aneto, jeśli użyjesz odpowiedniej ilości masła oraz wrzątku, to ciasto wychodzi idealne. Być może musiałaś dodać mąki, by zachować proporcje.
2017-12-30 13:44
Jest extra
Zrobiłem z 1/2 składników
Z sosem na ostro pomidorkami, sałatą, avokado obiad pycha
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️Super!! Brawo dla Ciebie
2017-12-30 23:16
W smaku sa pyszne, gdyby tak tylko udalo sie je zrobic okragle, a nie kanciaste:)
-- Ania z AniaGotuje.pl Mi też nie wychodzą idealnie okrągłe 😜
2018-02-17 10:23
Witam czy zamiast masła mogę dodać oleju?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-17 10:25
Możesz Gosiu, ale z masłem są znacznie lepsze. Tortille pięknie pachną.
2018-02-17 10:37
Dziękuję zabieram się do pracy🙂👩‍🍳👍
2018-02-23 18:11
Jak odgrzać jak juz beda ostudzone i lekko twarde? Tak zeby mozna bylo zawinac?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-23 18:14
Takie placki z tortilli można lekko zwilżyć wodą i podgrzać na suchej patelni lub zawinąć w folię aluminiową i podgrzewać kilka minut w piekarniku.
2018-03-18 22:03
Przepyszny przepis. W sobotni wieczór okazało się, że w niedzielę będę mieć gości, przeszukałam Aniu Twój blog i znalazłam przepis na te domowe tortille. Dodatki już sama skomponowałam i wyszło super danie. Mąż przede wszystkim rozpływał się nad ich smakiem, ja nad sosem czosnkowym :).
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-19 10:05
Świetnie!!! Impreza udana i to najważniejsze! Bardzo się cieszę, że mój blog kulinarny tak Ci się spodobał 😍🌼
2018-05-28 14:00
Cześć. Bardzo często i naleśniki i tortille wychodzą mi kruche i łamliwe. Co zrobić, żeby gotowy placek był elastyczny?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-28 14:24
Najważniejsze jest masło oraz szybkie podpiekanie placków na wyższej mocy. Potem należy placki zawinąć w lekko wilgotną ściereczkę. Polecam spróbować mojego przepisu. Napisz potem jak poszło.
2018-06-23 17:44
U mnie wyszły super, piekłam z waga choć zamieniłam troche maki przennej na otręby owsiane, reszta bez zmnian, temperatura pieczenia jak do naleśników indukcja 6, trochę schly pod wilgotna ściereczka wiec pakowałem od razu do woreczka foliowego i były i są elastyczne.
Ale super przepis !!!
Moje tortilla z resztkami z grilla
Skrzydełka obierane, boczek i warzywa swierze.
👏️❤️
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-23 21:03
Pysznie!! Super smacznie podałaś te tortille 😍

Placki do tortilli przepis

Bardzo tanie i szybkie do zrobienia. Takie domowe placki z tortilli bardzo często robię w weekendy oraz wtedy, gdy mamy ochotę na ciekawe i szybkie przekąski. Mój przepis na pyszne prawdziwe placki z tortilli zrobiło już setki osób. Goście zawsze wychodzą z zakładką w telefonie otwartą na moim przepisie na tortille!

Placki tortilla z czym

Często zastanawiamy się z czym zjeść takie domowe tortille. Można wyłożyć serem i szynką a następnie zwinąć w rulonik i pokroić na mniejsze kąski. Możesz przygotować przepis na tortille z kurczakiem, czy też z łososiem. Zamiast mąki pszennej można też użyć mąki kukurydzianej i zrobić kukurydziane ciasto na tortillę. Jeśli lubisz piec na wytrawnie, to polecam zerknąć na pozostałe moje przepisy na chleby i bułki