Domowe tortille pszenne

Domowe tortille pszenne

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów)     Oceń!

Placki pszenne, jak ze sklepu.. a nawet lepsze :-)
Idealne do wrapów, wszelkiego rodzaju dań Azjatyckich a nawet Hinduskich.

Śmiało zastępują typowe kanapki. Wystarczy na placku umieścić ulubione składniki, zawinąć i gotowe. Super sprawdzają się również dla Dzieci do szkoły.

Czas przygotowywania: 5 minut szykowania, 20 minut leżakowania i kilka minut na "smażenie"
Ilość placków: około 12 sztuk średnicy 16-18 cm


Składniki:
• 2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g
• 2 łyżki roztopionego masła - 30 g
• płaska łyżeczka soli
• 200 ml wrzątku

W misce umieść mąkę, sól, roztopione masło oraz wlej bardzo gorącą wodę - najlepiej wrzątek. Od razu zamieszaj całość łyżką. Po chwili możesz już zacząć wyrabiać ciasto ręcznie (lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, ale ja wolę ręcznie :-). Będzie gorące, ale nie na tyle, by się oparzyć.

Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie zwarte i etatystyczne. Przykryj je np. folią i odstaw do wystudzenia na 20 minut.

Po tym czasie możesz już podzielić ciasto na 12 równych kawałków. Ja rozwałkowuję kulę dłonią na rulonik i tnę jak kopytka. Powinny wyjść kawałki wielkości orzecha włoskiego.

Czystą ściereczkę kuchenną skropl wodą na całej powierzchni, by była wilgotna. Złóż na pół. W środku poukładaj obok siebie kawałki ciasta (aby nie wyschło). Zrób też miejsce na gotowe placki.

domowe-tortille-pszenne-1

Suchą, płaską patelnię nagrzej na dużej mocy palnika. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na drewnianej desce lub stolnicy - bez podsypywania mąką. Postaraj się rozwałkować go jak najcieniej tylko możesz :-)

Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron przełóż placek na patelnię. Wystarczy po 20 sekund na każdą stronę. Powinny zacząć się pokazywać pęcherzyki.

W tym czasie szykuj już kolejny placek. Każdy gotowy kładź jeden na drugim, między połówkami wilgotnej ściereczki.
Prawdopodobnie w trakcie podpiekania placów będzie trzeba zmniejszyć moc palnika. Pęcherzyki mają się podpiekać na brązowo.

domowe-tortille-pszenne-2

domowe-tortille-pszenne-3

Trzymaj placki pod ściereczką do całkowitego wystudzenia. Potem (jeśli nie zostaną zjedzone od razu) umieść je w spożywczym woreczku strunowym lub w folii (nie wiem czy można je trzymać dłużej niż 4 dni, ponieważ nigdy tak długo nie wytrzymały niezjedzone).

Polecam użyć ich np. do domowych wrapów meksykańskich z wołowiną - pyszne!

Smacznego :-)

Jud
2017-02-05 18:06
Taka domowa wersja nie ma sobie równych ;)
Ania
2017-02-06 09:46
Zgadzam się i dziękuję :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-02-05 21:15
Nawet kupnej nigdy nie jadłyśmy, więc porównania nie mamy xD Ale wierzymy, że domowe są przepyszne :D
Ania
2017-02-06 09:47
Są :-) wiem, bo moje Dzieci nigdy samych "kupnych" nie jadły, a te domowe rwą po kawałku z przyjemnością.
Ania
2017-03-26 20:12
Witam, czy można użyć mąki pelnoziarnistej?
Ania
2017-03-27 10:23
Przyznam, że nie robiłam.
krzychuu
2017-03-26 23:03
Brzmi smacznie :) i bez zadnego oleju na patelnię ?
Ania
2017-03-27 10:24
Absolutnie nie :-) Będę robić również wersję "tłustszą" z sezamem. Przepis niebawem.
Ania
2017-03-27 18:58
Oczywiście, jestem w gorącej wodzie kompana i od razu zrobiłam z pelnoziarnistej (dałam 1/4 pszennej). Wyszły przepyszne, ciasto się nie rwalo podczas walkowania. Syn się zajada. Pierwszy raz robiłam z masłem w przepisie i to był strzał w 10! Super przepis :) zostanie u nas na zawsze :)
Ania
2017-03-28 09:04
I cudownie :-) Smacznego dla Was!
Maja
2017-06-27 18:04
Hej, świeże, jeszcze ciepłe placki są elastyczne i miękkie, a te które ostygly twarde i chrupiące, jak tego uniknąć?
Ania
2017-06-27 19:42
Być może są za cienkie? Czy po zdjęciu z patelni trzymałaś je pod wilgotną ściereczką? Może dałaś za mało masła? Najbardziej prawdopodobne jest jednak, że ciasto nie sparzyło się jak powinno. Czy zalałaś mąkę wrzątkiem?