Tortilla przepis

Tortilla przepis

Zrób domowe placki pszenne lepsze niż ze sklepu! Zobacz jak przygotować cudownie domowe tortille pszenne. Taka tortilla przepis jest idealna do wrapów oraz dań Azjatyckich i Hinduskich.

- proste, szybkie i pyszne
- tortille zastępują typowe kanapki
- zrobisz z nich domowe wrapy z dowolnym farszem

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 12 sztuk średnicy 16-18 cm

Kaloryczność kcal: 140 w 1 placku

Składniki:
  • ponad 2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g
  • 2 łyżki roztopionego masła - 30 g
  • 200 ml wrzątku
  • płaska łyżeczka soli

Przepis na tortille

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi 12 tortilli o średnicy 16 do 18 cm.

Tortilla to przepis, który warto znać. Domowe tortille pszenne są proste i szybkie do zrobienia. Można je śmiało jeść ciepłe bez żadnych dodatków. Pachną i smakują cudownie. Placki można rwać kawałek po kawałku i maczać np. w domowych sosach lub pastach. Pyszna będzie pasta z makreli oraz pasta z soczewicy

Tortilla to też najuważniejszy składnik wszystkich wrapów. 

Tortilla przepis, 1

Domowa tortilla

W misce umieść mąkę, sól, roztopione masło oraz wlej bardzo gorącą wodę (najlepiej wrzątek). Od razu zamieszaj całość łyżką. Po chwili możesz już zacząć wyrabiać ciasto ręcznie (lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto będzie gorące, ale nie na tyle, by się nim oparzyć.

Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie zwarte i elastyczne. Przykryj je np. folią i odstaw do wystudzenia na 20 minut.

Po tym czasie możesz już podzielić ciasto na 12 równych kawałków. Ja rozwałkowuję kulę ciasta dłonią na kształt cienkiego wałka i tnę ciasto jak domowe kopytka. Powinny wyjść kawałki wielkości orzecha włoskiego.

Czystą ściereczkę kuchenną lekko zroś wodą na całej powierzchni, by była wilgotna. Ściereczkę złóż na pół. Pod ściereczką umieść kawałki ciasta. Kawałki ciasta trzymane pod wilgotną, bawełnianą ściereczką nie będą wysychać. 

Tortilla przepis, 2

Suchą, płaską patelnię nagrzej na dużej mocy palnika. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na drewnianej desce lub stolnicy (bez podsypywania stolnicy mąką). Kawałek ciasta postaraj się rozwałkować jak najcieniej tylko możesz.

Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron, przełóż placek na nagrzaną patelnię. Wystarczy po 20 sekund na każdą stronę. Na placku powinny się zacząć pokazywać pęcherzyki.

W tym czasie szykuj już kolejny placek. Każdy gotowy kładź jeden na drugim, między połówkami wilgotnej ściereczki. Cienkie ciasto pęcherzyków powinno się podpiekać na brązowo, wiec w razie gdyby placki za mocno się podpiekały, zmniejsz moc palnika. 

Tortilla przepis, 3

Placki z tortilli trzymaj pod ściereczką do całkowitego wystudzenia. Potem (jeśli nie zostaną zjedzone od razu) umieść je w spożywczym woreczku strunowym lub w folii.


Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (1306 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Tortilla przepis

Bardzo tanie i szybkie do zrobienia. Taka domowa tortilla jest super. Bardzo często robię ją w weekendy oraz wtedy, gdy mamy ochotę na ciekawe i szybkie przekąski. Mój przepis na pyszne prawdziwe placki z tortilli zrobiło już setki osób. Goście zawsze wychodzą z zakładką w telefonie otwartą na moim przepisie na tortille! Przepis na tortille to świetny sposób na domowe pieczywo bez wyrastania i długiego oczekiwania na wypiek. Placki tortilla szykuje się z przyjemnością, dlatego też polecam do ich szykowania zaprosić również dzieci. Moja domowa tortilla z kurczakiem, to przepis który warto zrobić. Szykujesz ją z wykorzystaniem tej właśnie domowej tortilli pszennej. 

Tortilla przepisy

Często zastanawiamy się z czym zjeść takie domowe tortille pszenne. Można wyłożyć serem i szynką a następnie zwinąć w rulonik i pokroić na mniejsze kąski. Możesz przygotować przepis na tortille z kurczakiem, czy też z łososiem. Zamiast mąki pszennej można też użyć mąki kukurydzianej i zrobić kukurydziane ciasto na tortillę. Jeśli lubisz piec na wytrawnie, to polecam zerknąć na pozostałe moje przepisy na chleb i bułki. Tortilla ciasto to coś co lubią też dzieciaki. Domowa tortilla smakuje każdemu nawet bez żadnych dodatków. Tortilla ciasto przepis - coś pysznego! Dla mnie idealnie łączy się z chili con carne.