Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Delikatne i soczyste! Takie są właśnie moje idealne pulpety w sosie pomidorowym. Pulpeciki wieprzowe w lekkim sosie pomidorowym robię błyskawicznie. To jeden z lepszych pomysłów na obiad dla całej rodziny!

Za każdym razem możesz je podać inaczej. Takie pulpety świetnie smakują z makaronem, kaszą gryczaną lub pęczakiem. Jeśli planujesz jeszcze surówkę, to idealna będzie surówka Colesław lub moja ulubiona surówka z czerwonej kapusty

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 24 minut
Liczba porcji: 20 pulpetów

Składniki na pulpety

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnie jajko
  • 1 średni ugotowany ziemniak
  • łyżka ziół prowansalskich
  • po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
  • 2-3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia pulpetów

Składniki na sos pomidorowy

  • 1 szklanka dowolnego bulionu - warzywny lub drobiowy
  • 1 szklanka przetartych pomidorów lub passaty z butelki
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka oregano

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia pulpetów w sosie pomidorowym potrzebujesz również około 10 łyżek oleju roślinnego do smażenia oraz dowolne świeże zioła do ułożenia na pulpetach. Polecam bazylię, oregano, natkę pietruszki lub koperek.

Pulpeciki wieprzowe smakują świetnie podane z dowolnym makaronem i posypane dodatkowo twardym, tartym serem. Polecam sery typu parmezan. 

Pulpety w sosie pomidorowym, 1

Jak zrobić pulpety wieprzowe:

Pół kilograma łopatki wieprzowej lub karkówki zmiel na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa. Jeśli masz maszynkę, to zmiel od razu cebulę i ugotowanego ziemniaka. Jeśli nie masz maszynki, to cebulę bardzo drobno posiekaj a ziemniaka ugnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę. Do miski z mięsem dodaj surowe jajko, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. 

Pulpety w sosie pomidorowym, 2

Masę mięsną pod pulpety bardzo dokładnie wymieszaj. 
Pulpety w sosie pomidorowym, 3

Przygotuj sobie czysty blat, dużą deskę lub stolnicę. W niewielkiej miseczce umieść 3 łyżki mąki. Dłońmi formuj kule mięsa wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczaj w mące i odkładaj na deskę. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie pulpety wieprzowe. U mnie wychodzi równo 20 pulpetów.
Pulpety w sosie pomidorowym, 4

Do osobnej miski wlej szklankę bulionu. Może to być wywar warzywny lub szklanka bulionu odlanego z rosołu. Dodaj też szklankę przetartych pomidorów bez skórki. W sezonie polecam obrane i posiekane świeże pomidory. Zimą najlepsza będzie passata z butelki lub pomidory przecierane z puszki lub kartonu. Do sosu dodaj też cukier i oregano.
Pulpety w sosie pomidorowym, 5

Nagrzej dużą i głęboką patelnię - u mnie średnica 28 cm. Wlej olej. Na patelni układaj obok siebie pulpety. Na mojej patelni zmieściły się wszystkie mięsne kulki. Odczekaj 2 minuty zanim przewrócisz pulpety na drugą stronę. Używaj do tego szczypiec. Pulpety powinny się podsmażać na średniej mocy palnika. Drugą stronę również podsmażaj 2 minuty. Na patelnię wlej kolejno przygotowany wcześniej sos pomidorowy. Pulpety w sosie pomidorowym gotuję na patelni jeszcze 20 minut. Bez przykrycia i na małej mocy palnika. 
Pulpety w sosie pomidorowym, 6

W trakcie gotowania pulpecików na patelni możesz ugotować makaron lub kaszę. Ja wybieram zazwyczaj makaron typu spaghetti. Gotuję go w osolonym wrzątku około jedną minutę dłużej niż zlecone jest na opakowaniu.
 
Pulpety w sosie pomidorowym, 7

Gotowe pulpety w sosie pomidorowym układam na porcjach makaronu i posypuję świeżymi, siekanymi ziołami. Moje dzieci sięgają jeszcze po tarty parmezan. Dwadzieścia pulpetów wieprzowych wystarczy na pięć sporych porcji obiadowych.
Pulpety w sosie pomidorowym, 8

Bardzo gorąco polecam też mój przepis na pyszne roladki schabowe z serem i szpinakiem.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (4798 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pulpety w sosie pomidorowym

Mój ulubiony i najprostszy przepis na pyszne pulpety w sosie pomidorowym. Bardzo ważne jest dobrej jakości mięso wieprzowe. Zazwyczaj sięgam więc po łopatkę lub karkówkę. Mięso mielę w domu, w maszynce do mielenia mięsa. Do pulpetów dodaję zawsze jedno jajko i jednego gotowanego ziemniaka oraz jedną cebulę i różne zioła i przyprawy. Takie pulpety wieprzowe są uwielbiane przez dzieci. 

Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym

Latem wolę świeże pomidory, które sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki i siekam drobno nożem. Zimą wolę jednak pomidory lub przeciery z puszki czy butelki. Jeśli nie masz ochoty na sos pomidorowy, to możesz też na etapie smażenia zrobić pulpety wieprzowe w sosie własnym, czy też skorzystać z mojego przepisu na domowy sos pieczarkowo i zrobić pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowym. Jeśli nie chcesz wcześniej podsmażać pulpetów na patelni to możesz od razu zanurzyć kulki mięsne w gotującym się sosie pomidorowym i zrobić pulpety wieprzowe gotowane. Zobacz też jak zrobić pulpety rybne. Zachęcam też do sprawdzenia innych moich aspiracji - pomysł na obiad.