Botwinka

Botwinka

Botwinka to królowa wiosennych zup. Mój przepis na zupę botwinkę jest bardzo prosty i sprawdzony. Tylko raz w roku mamy okazję zajadać się tą niezwykle szybką do zrobienia i super pyszną zupą nowalijkową.

- sprawdzony, tradycyjny przepis
- z młodą marchewką i ziemniakami
- najlepsza wiosenna zupa na obiad

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotwania botwinki: 30 minut
Czas gotowania jajek: 9 minut
Liczba porcji: 1800 ml zupy

Kaloryczność kcal: 80 w 100 ml zupy
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 3 pęczki młodej botwinki - małe
  • 3 młode marchewki
  • 4 młode ziemniaki - 350 g
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 jaja ugotowane na twardo - można pominąć
  • mały pęczek koperku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 łyżki śmietanki 30 %
  • łyżeczka mąki pszennej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: pół łyżeczki soli, płaska łyżeczka cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

Botwinka przepis

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój bulion może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1800 ml botwinki. 

Zupa botwinka to jedna z pierwszych zup jakie gotuję z wiosennych nowalijek. Zawsze dodaję też sporo młodej marchewki oraz ziemniaki i obowiązkowo koperek. Jeśli ktoś ma ochotę, to może też dorzucić do swojej porcji jajko gotowane na twardo. To wspaniała zupa.. Zapraszam!

Botwinka, 1

Botwinka

Moja botwinka od początku do końca gotuje się w jednym garnku. Uwielbiam takie ekonomiczne rozwiązania. Zanim jednak zaczniemy gotować, przygotuj sobie wszystkie warzywa. Botwinkę i koperek bardzo dokładnie umyj w zlewie pod zimną, bieżącą wodą. Umyj też marchew oraz ziemniaki.

Porada: Zwróć uwagę jakiej wielkości jest moja botwinka. Na trzy pęczki nie jest jej tak dużo. Jeśli Twoje są spore, to może być i tak, że wystarczy jeden duży pęczek. 

Botwinka, 2

Trzy średniej wielkości młode marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku umieść dwie łyżki masła klarowanego lub ewentualnie oleju roślinnego np. z pestek winogron lub ryżowego. Na nagrzany olej wrzuć warzywa i podsmażaj je w garnku bez przykrycia przez dziesięć minut. 
Botwinka, 3

W tym czasie przygotuj sobie botwinę. Łodygi i liście posiekaj a młode buraczki obierz i pokrój w plasterki oraz jeszcze na pół. Wielkość kawałków zależy od tego jak duże są buraczki. Jeśli Twoja botwina była bardzo młoda, to możesz dodatkowo obrać i zetrzeć na tarce dwa małe lub jednego średniego buraka. Jeśli pęczek jest spory i buraczki również, to zapewne wystarczą dwa pęczki. 

Poszatkowaną botwinę z buraczkami umieść w garnku z podsmażonymi ziemniaczkami i marchewką. Do garnka wlej też litr bulionu warzywnego lub drobiowego. Polecam Ci mój przepis na bulion warzywny. Całość zamieszaj. Garnek przykryj przykrywką i gotuj botwinkę na małej mocy palnika przez 20 minut.
Botwinka, 4

Po tym czasie do botwinki dodaj też: poszatkowany koperek, trzy łyżki soku z cytryny lub limonki, pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Zamieszaj ponownie i zagotuj zupę. 
Botwinka, 5

Na samym końcu wlej śmietankę z mąką. Cztery łyżki śmietanki 30 % wymieszaj w małej miseczce z łyżeczką mąki pszennej. Mieszankę wlej do botwinki najlepiej przez małe, metalowe sitko. Unikniesz w ten sposób ewentualnych grudek mąki. 
Botwinka, 6

Lubię zaprawiać zupy śmietanką 30 %, ponieważ nie trzeba jej hartować przed dodaniem do zupy. Jeśli jednak chcesz zabielić botwinkę śmietaną kwaśną 18 %, to pamiętaj o tym, że musisz ją najpierw zahartować. Do miseczki ze śmietaną i mąką wlej chochelkę wrzącej zupy z garnka. Zamieszaj w miseczce i dopiero tak zahartowywaną śmietanę dodaj do garnka z botwinką. Botwinkę zagotuj i wyłącz. 
Botwinka, 7

Jajka na twardo możesz ugotować w dowolnym momencie szykowania zupy lub też po ugotowaniu zupy. Jeśli chcesz zobaczyć jak idealnie ugotować jajka na twardo, to zapraszam do mojego poradnika. 

Botwinka, 8

Piszcie jak Wy robicie zupę botwinkę.. Gotujecie ją z ziemniakami? Dodajecie też czasem jajka gotowane na twardo?
Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (6024 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Botwinka

Botwinka to zarówno młode buraczki, które jadany razem z liśćmi. Czasem botwinka jest tak młoda, że nie ma jeszcze nawet małych buraczków. Sieka się i gotuje łodygi z liśćmi. Botwinka to również pierwsza wiosenna zupa. Zupa botwinka jest jedną z pierwszych nowalijkowych zup jakie gotuje się na wiosnę. Moja klasyczna botwinka wzbogacona jest o dodatek ziemniaków. Na koniec zaprawiam ją jeszcze śmietanką z odrobiną mąki pszennej. Moja najulubieńsza botwinka to właśnie taka, jaką prezentuję w tym przepisie. Botwinka z młodymi marchewkami, ziemniakami, koperkiem i idealnie dobranymi dodatkami smakowymi. Botwinkę mogłabym jeść codziennie. Bardzo ciekawą zupą jest śląska wodzianka, lub też wodzionka, jak ktoś woli. 

Botwina przepis

Jest wiele przepisów i wiele sposobów na to, by zrobić botwinkę. Każdy ma swoje ulubione smaki i dodatki. Moja botwinka zupa jest idealnie wyważona smakowo. Każdy składnik ma znacznie i jest ważny w botwince. W przepisie na botwinkę podam jakie składniki możesz ewentualnie pominąć lub też zamienić na inne. Botwinka z jajkiem gotowany na twardo to już wybór indywidualny. Zazwyczaj gotuję bowiem jajka osobno i trzymam je pokrojone w osobnej miseczce. Każdy może zdecydować, czy dodać je do swojej botwinki, czy też nie. Zupa z botwiny jest wspaniała. Nie ma chyba gospodyni, która nie robiłaby tę zupę chociaż raz w życiu. Koniecznie ugotuj też pyszny barszcz ukraiński. Bardzo wiosenny i pyszny jest też bigos z młodej kapusty. Jeśli lubisz gotować i szukasz inspiracji na domowe przepisy, to zapraszam Cię po moje przepisy kulinarne. Na moim blogu kulinarnym każdy znajdzie coś dla siebie. 

Zupa botwina

Taka zupa botwinka to jedno z dań, które zawsze szykujemy, gdy rozpoczyna się sezon na młode zioła i warzywa. Zupa z botwiny jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i super pyszna. Tym bardziej, że możemy ją gotować tylko przez krótki okres raz do roku. Jak tylko pojawiają się nowalijki zupa botwiny mus być i u nas. Czasem zupa botwinka szykowana jest na delikatnym mięsie z kurczaka lub z indyka. Innym razem botwinka zupa powstaje wyłącznie na bazie warzyw. Zawsze jest u mnie zupa z botwiny z ziemniakami oraz zupa z botwiny z jajkiem. Zupa z botwinki w różnych wariacjach już od maja zajadana jest przynajmniej raz w tygodniu.