Zupa grzybowa wigilijna

Zupa grzybowa wigilijna

Zupa grzybowa wigilijna to jedna z pyszniejszych zup, jakie można ugotować na Wigilię. Jest delikatniejsza od żuru, więc może się spodobać i dzieciom. Zapraszam po przepis.

- bez zakwasu
- bez użycia bulionu
- prosta, szybka i pyszna

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas moczenia grzybów: 8 godzin
Liczba porcji: 1500 ml zupy

Kaloryczność kcal: 40 w 100 ml zupy
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 40 g suszonych grzybów np. borowiki i podgrzybki
  • mała cebula - do 120 g
  • mała marchewka - do 120 g
  • 5 szklanki wody - 1250 ml
  • 50 ml śmietanki kremówki 30 % - około 3 łyżki
  • 1 łyżka masła klarowanego - do 20 g
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej - 10 g
  • 1 ząbek czosnku - 5 g
  • przyprawy i zioła: 2 ziarna ziela angielskiego; 1 listek laurowy; 1 płaska łyżeczka soli; pół płaskiej łyżeczki pieprzu
  • ewentualnie świeżo wyciśnięty sok z cytryny - do 5 łyżek

Zupa grzybowa wigilijna

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Do ugotowania zupy z suszonych grzybów z podanej przeze mnie ilości składników wybierz garnek o pojemności około 2,5 litra. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1500 ml zupy grzybowej wigilijnej. Podczas liczenia kalorii nie uwzględniłam dodatków typu: makaron, czy ziemniaki. Zanim zaczniesz szykować zupę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Zupa grzybowa wigilijna, 1

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Zacznij od suszonych grzybów. Użyłam tym razem 20 gramów suszonych prawdziwków oraz 20 gramów suszonych podgrzybków. Suszone grzyby umieść w większym naczyniu i zalej dwiema szklankami (500 ml) zimnej wody (może być woda z kranu). Miseczkę przykryj np. talerzykiem i odstaw w suche i chłodne miejsce na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Grzyby wchłoną część wody i zmiękną. Różnicę widać od razu. Woda zrobiła się ciemna, a grzyby napuchły.

Na zdjęciu poniżej grzyby po moczeniu.

Zupa grzybowa wigilijna, 2

Wodę z moczenia grzybów przelej do szklanki. Będzie to zapewne szklanka ciemniej wody. Nie wylewaj jej, ponieważ dodasz ją potem do zupy. Jeśli grzyby suszone były prawidłowo, to woda nie powinna być gorzka. Nagrzej niedużą patelnię. Roztop łyżkę masła klarowanego lub wlej ewentualnie dwie łyżki oleju do smażenia. Małą cebulę obierz, poszatkuj drobno o umieść na patelni z tłuszczem. Podsmażaj ją około pięciu minut na niedużej mocy palnika, tylko do lekkiego zarumienia/zeszklenia.

Po tym czasie dodaj też wszystkie odcedzone grzybki (u mnie bez krojenia ich na mniejsze kawałki). Całość podsmażaj 10 minut na małej mocy palnika. Co parę minut zamieszaj wszystko przy pomocy drewnianej łyżki. 
Zupa grzybowa wigilijna, 3

Do garnka wlej trzy szklanki wody (750 ml). Dodaj też obraną i pokrojoną w cienkie półplasterki marchew oraz jeden listek laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia (pod przykryciem). 
Zupa grzybowa wigilijna, 4

Jak tylko woda z marchewką, zielem i listkiem się zagotuje, dodaj do garnka całą zawartość patelni (cebulka z grzybkami i całym tłuszczem). Wlej szklankę ciemnej wody z moczenia grzybów. Dołóż też jeden obrany ząbek czosnku i wsyp płaską łyżeczkę soli i pół płaskiej łyżeczki pieprzu. Garnek przykryj przykrywką. Zupę doprowadź do wrzenia, a następnie znacznie zmniejsz moc palnika, by zupa nadal delikatnie się gotowała. Zupa ma się tak gotować około 20-25 minut.
Zupa grzybowa wigilijna, 5

Po około 15 minutach gotowania odlej do małej miseczki odrobinę wywaru z garnka (około 100 ml). Gdy wywar lekko przestygnie dodaj do niego 50 ml śmietanki kremówki 30 % , czyli około 3 łyżki śmietanki oraz łyżkę mąki pszennej jasnej (tortowa, uniwersalna, czy poznańska). Bardzo dokładnie wymieszaj ze sobą wywar i śmietankę. Mąkę rozetrzyj łyżką, by powstał idealnie gładki płyn. Taką mieszankę wlej go garnka po około 22 minutach gotowania zupy. Od razu zamieszaj zupę grzybową wigilijną i poczekaj, aż ponownie się zagotuje.

Sprawdź smak zupy i zdecyduj, czy dodać do niej trochę więcej soli lub pieprzu. Bardzo gorąco polecam dodatek świeżo wyciskanego soku z cytryny, który według mnie idealnie uzupełnia smak zupy i nadaje jej wyrazistości. Zacznij od dwóch łyżek i ewentualnie dodaj więcej soku (u mnie jest to zazwyczaj nie więcej niż łącznie 5 łyżek). Jeśli do zupy dodana była świeża śmietanka słodka/kremówka 30 %, to zupa nie powinna się zwarzyć i będzie ją można śmiało podgrzać ponownie np. dnia następnego. 

Zupa grzybowa wigilijna najlepiej smakuje podana z łazankami lub też z innym, ulubionym makaronem. Można ją też podawać z ziemniakami lub też z uszkami albo do pierogów. Przed podaniem warto udekorować ją odrobiną nartki pietruszki.
Zupa grzybowa wigilijna, 6

Zupa grzybowa wigilijna, 7

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (379 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Zupa grzybowa wigilijna

Jedna z pyszniejszych zup, jakie można ugotować na Wigilię jest właśnie zupa grzybowa z suszonych grzybów wigilijna. Moja grzybowa wigilijna jest nie tylko pyszna, ale i super prosta do zrobienia. Domowa zupa z suszonych grzybów powstaje bez bulionu oraz bez zakwasu. Zakwas daję zaś zawsze, gdy szykuję żur wigilijny. Jeśli zaś posiadasz mrożone grzyby leśne, to fantastyczna będzie zupa grzybowa klasyczna z mojego przepisu. Tym razem jednak gorąco polecam wszystkich mój przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów. Jeśli więc chcesz wiedzieć jak zrobic sos grzybowy z suszonych grzybów bez bulionu i bez zakwasu, to zapraszam serdecznie po mój przepis. To grzybowa z suszonych grzybów, która śmiało posmakuje nawet dzieciom. Zupa grzybowa wigilijna przepis, w którym bardzo ważne są same grzyby suszone. Najlepsze będą kapelusze suszonych borowików lub mieszanka kapeluszy i ogonków. Zupa z suszonych grzybow np. podgrzybków też będzie dobra, jednak zalecam wówczas wymieszać podgrzybki i borowiki. Tak właśnie robię najczęściej i tak zrobiłam i tym razem. Moja zupa grzybowa wigilijna z łazankami powstała właśnie z mieszanki 20 gramów suszonych borowików oraz 20 gramów suszonych podgrzybków. 

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Ugotowana zupa grzybowa z suszonych grzybow może być podawana w balonówkach bez dodatków lub też z dodatkami. Najczęściej jest to u nas zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami, ale i z każdym innym makaronem też będzie super pyszna. Tak więc zupa grzybowa wigilijna z makaronem pojawia się u nas najczęściej. Rzadziej jest to zupa grzybowa z suszonych grzybów przepis z gotowanymi ziemniakami, które chętniej dodaję do żuru. Wpisując hasła: zupa grzybowa z suszonych grzybów przepisy lub też zupa grzybowa z suszonych grzybów wigilia otrzymacie bardzo dużo wyników. Przepisy są do siebie dość podobne. Zupa z suszonych grzybów przepisy z bulionem, czy też zupa z suszonych grzybów przepis z dodatkiem grzybów świeżych. Możliwości jest wiele. Ja polecam mój ulubiony przepis na grzybową wigilijną z suszonymi grzybami. Powodzenia w gotowaniu i smacznego.