Wodzianka

Wodzianka

Zupa wodzianka, to bardzo tradycyjna i super szybka w przygotowaniu zupa. Przepis jest bardzo prosty, ponieważ używamy głównie wrzątku, pieczywa czerstwego oraz tłuszczu.

- zupa gotowa w 20 minut
- szykowana na bazie czerstwego chleba
- najlepsza z domowym smalcem ze skwarkami

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2 porcje

Kaloryczność kcal: 380 w 1 porcji

Składniki:
  • około 120 czerstwego pieczywa - najlepiej pieczonego na zakwasie
  • około 60 g domowego smalcu ze skwarkami - 2 czubate łyżki
  • około 400-500 ml wrzątku - dopiero co zagotowana woda
  • 1 ząbek czosnku - około 5 g
  • dwie spore szczypty soli i świeżo mielony pieprz
  • ewentualne dodatki: natka pietruszki lub kminek

Wodzionka

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć zupełnie inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja - w szczególności samo użyte pieczywo. Z podanej ilości składników otrzymasz dwie większe porcje zupy. Zanim zaczniesz szykować wodziankę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Wodzianka, 1

Wodzianka przepis

Swoją wodziankę szykuję zazwyczaj ze smalcem wieprzowym ze skwarkami (z gęsi też jest super). Polecam przepis na smalec domowy, który znajdziesz na moim Blogu. W użytym tym razem smalcu pominęłam jabłko. Dałam za to dwa razy więcej cebuli. Tak więc najlepszy będzie smalec ze skwarkami i z cebulą (czosnek też będzie super). Na jedną porcję zupy daję 30 gramów smalcu (solidna, czubata łyżka). 

Wodzianka, 2

Przygotuj około 120 gramów (mniej lub więcej) czerstwego pieczywa (jedno lub kilkudniowego). Może być to mieszanka różnych chlebów. Dość ciężko jest podać dokładną ilość na dwie porcje zupy, ponieważ każde pieczywo ma inną "gęstość". Polecam chleby, które były pieczone na zakwasie. Świetnie smakuje pieczywo żytnie oraz mieszane i pełnoziarniste (ciekawy, lekko kwaśny smak). Czerstwe kawałki/kromki chleba porwij na małe kawałki lub pokrój w kostkę i podziel na dwie porcje (rozdziel do dwóch talerzy). 
Wodzianka, 3

Obie porcje z kawałkami pieczywa zalej wrzątkiem. Ilość wrzątku może być różna. Być może wystarczy niecałe 200 ml, lub też wlejesz pełną szklankę na jedną porcję zupy. Cięższy i bardziej zwarty chleb żytni wchłonie mniej wody, niż np. jasne pieczywo pszenne. 

Od razu wyłóż też na talerze po około 30 gramów smalcu ze skrawkami oraz posiekany, utarty lub ugnieciony w moździerzu ząbek czosnku (po pół ząbka na talerz). Na porcję dodaj po szczypcie soli oraz odrobinę świeżo mielonego pieprzu. 

Porady: Do wrzątku można też dodać troszkę kminku (mielony lub w całości) lub przyprawę w płynie Maggi. 

Wodzianka, 4

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (158 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Wodzianka

Wodzianka to zupa, która najbardziej znana jest na Śląsku. Jest to jedna z najprostszych i najtańszych w przygotowaniu zup. Zupa wodzianka jest super szybka do zrobienia. Wodzianka zupa jak to bywa z większością zup., może być szykowna na wiele sposób. Zupa wodzianka nazywana też wodzionka, to zupa którą każdy szykuje trochę inaczej. Nie tylko co region, to inna tradycja, ale nawet w każdym domu zupa wodzianka szykowana jest nieco inaczej. Najważniejszymi składnikami na wodzionka przepis są jednak zawsze: wrzątek oraz chleb. Dobry przepis na wodzionka powinien też składać się z pysznego domowe smalcu ze skwarkami i cebulką. Wodzionka zupa szykowana jest zatem z pieczywa czerstwego, które rwie się lub kroi w kostkę. Chleb taki zalewa się wrzątkiem, czyli dopiero co przegotowaną wodą z dodatkiem czosnku i smalcu. Jeśli smalec był szykowany na bogato i zawierał cebulę oraz kawałki tłuszczu z mięsem, to wodzianka przepis nie potrzebował już nic więcej. Niektórzy podają też na talerzu odrobinę śmietany kwaśnej. Zupa wodzianka może też zawierać natkę pietruszki lub przyprawę maggi, która do niedawna była super popularna. Pamiętam jak mój Tata zawsze polewał sobie ugotowany ryż solidną porcją maggi. W województwie opolskim spotkacie też wodziankę z wcześniej usmażonymi ziemniakami. 

Wodzionka

Wodzianka nie jest już tak popularna jak kiedyś. Wodzionka przepisy częściej szykowany były w czasach, gdy bywało bardzo biednie. Z oszczędności pieczywo czerstwe nigdy nie było wyrzucane. Zupa wodzianka przepis, który nie był szykowany tylko na obiad. Wodzianka, czy też wodzianka to danie, które podawało się o dowolnej porze dnia. Zupa wodzionka jest aktualnie bardzo urozmaicana i niektórzy dodają do niej boczek, czy kiełbasę. Moja zupa wodzionka przepis, który jest bliżej tradycji, zatem nie dodaję ani kiełbasy, ani dodatkowych warzyw. Wodzianka to zupa, którą można śmiało doprawić solą i pieprzem. Niektórzy dodają też do niej kminek, czy nawet "zaprawiają" zupę mąką i dodają boczek. Przepis na wodziankę wychodzi super ciekawy, jeśli użyje się pieczywa pieczonego na zakwasie naturalnym. Super do wodzianki będzie pieczywo żytnie, które nada zupie kwaskowatości. Zapraszam tez po inne super przepisy na zupy. Pyszna, tradycyjna zupa pomidorowa uwielbiana jest nie tylko przez dzieci. Podobnie zupa pieczarkowa z ziemniakami. Kremowa zupa chrzanowa będzie idealna na zimowe rozgrzanie. Podobną rolę może spełniać kapuśniak gotowany na żeberkach. Sama uwielbiam krupnik na golonce lub na drobiu. Do moich ostatnich ulubieńców należy też zupa czosnkowa w formie zupy krem. Gorąco polecam wszystkie te przepisy.