Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Najlepszy przepis na bigos z młodej kapusty. To bigos z dodatkiem boczku oraz kiełbasy. Prosty, sprawdzony i bardzo wiosenny bigos to idealny obiad dla całej rodziny. Polecam podać go z ziemniakami z wody..

- świetny bigos z młodych warzyw
- całe danie szykuję w jednym garnku
- super pomysł na obiad w cieplejsze dni
- najlepszy sposób na wykorzystanie młodej kapusty

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2100 g bigosu

Kaloryczność kcal: 90 w 100 g bigosu

Składniki

  • główka młodej kapusty - 1300 g
  • 5 młodych marchewek - 370 g
  • 1 mała cebula - 100 g
  • duży pęczek koperku
  • 250 g boczku wędzonego bez skóry
  • 150 g lekko podwędzanej kiełbasy
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • łyżka mąki pszennej
  • przyprawy i zioła: mały listek laurowy, pół łyżeczki kminku, łyżeczka cukru, płaska łyżeczka soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój boczek może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ponad dwa kilogramy bigosu z młodej kapusty.

Mój bigos z młodej kapusty powstaje dodatkowo z dużej ilości młodej marchewki oraz koperku. Ponieważ to typowo wiosennie, szybkie danie, to nie duszę bigosu na surowym mięsie. Myślę, że aromatyczna kiełbasa oraz podwędzany lub parzony boczek są wystarczające.

 

Bigos z młodej kapusty, 1

Bigos z młodej kapusty

Mój bigos od początku do końca szykuję w jednym garnku. Boczek surowy wędzony lub parzony pokrój w drobną kostkę. Jeśli masz boczek ze skórą to najpierw ją usuń. Możesz śmiało użyć tłustszego boczku, ponieważ na wytopionym z boczku tłuszczu będziesz podsmażać pozostałe składniki. Pokrojony w kostkę boczek umieść w zimnym garnku. Włącz średnią moc palnika i czekaj aż tłuszcz zacznie się wytapiać.

Bigos z młodej kapusty, 2

Jeśli twój boczek był chudy i zaczyna się przypalać, to dodaj dodatkowe dwie łyżki smalcu lub oleju roślinnego do smażenia. Kiełbasę oraz cebulę pokrój w kostkę i również dodaj do boczku. Dodaj też listek laurowy oraz pół łyżeczki kminku (jeśli nie przepadasz za kminkiem, to możesz go pominąć).
Bigos z młodej kapusty, 3

Wszystko zamieszaj i podsmażaj przez pięć minut. W tym czasie obierz i pokrój drobno młode marchewki.
Bigos z młodej kapusty, 4

Do garnka dodaj pokrojoną marchew oraz wlej do dwóch szklanek wody. Jeśli nie przepadasz za bigosem z dużą ilością sosu, to dodaj półtorej szklanki wody. 
Bigos z młodej kapusty, 5

Bigos cały czas się gotuje a Ty w tym czasie szykujesz kapustę. Zdejmij ciemniejsze i bardziej odstające liście z kapusty. Główkę podziel na cztery części. Odkrój twarde i białe głąby a kapustę poszatkuj drobno ostrym nożem. 
Bigos z młodej kapusty, 6

Poszatkowaną kapustę umieść w garnku. Dodaj łyżeczkę cukru, płaską łyżeczkę soli oraz 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Całość zamieszaj i przykryj garnek przykrywką. Bigos gotuj na odrobinę wyższej niż mała moc palnika przez 20-25 minut. 
Bigos z młodej kapusty, 7

Od czasu do czasu zamieszaj bigos. Po tym czasie kapusta powinna być już miękka. Dodaj do niej posiekany koperek i raz jeszcze zamieszaj bigos z młodej kapusty. Garnek przykryj przykrywką tylko na dwie minuty. Uwaga: w tym momencie można też do bigosu dodać obrane i posiekane pomidory, przecier lub koncentrat pomidorowy - opcja dla chętnych :)
Bigos z młodej kapusty, 8

W tym czasie przygotuj zasmażkę. Na małą patelnię wsyp łyżkę mąki pszennej oraz dodaj dwie łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia. Mieszaj zasmażkę drewnianą łyżką. Mąka powinna całkowicie wymieszać się z tłuszczem. Gdy całość zacznie się pienić wylej zasmażkę do garnka z bigosem. Ja nie rumienię mąki do zasmażki, ale możesz to zrobić. 
Bigos z młodej kapusty, 9

Mieszaj bigos przez minutę i wyłącz. Dzięki zasmażce sos w bigosie będzie gęstszy i smaczniejszy. Możesz też zrezygnować z zasmażki. Bigos będzie wówczas mniej kaloryczny. 
Bigos z młodej kapusty, 10

Na koniec sprawdź jeszcze smak bigosu. Ja już nic więcej nie dodaję. Każdy bigos z młodej kapusty będzie jednak smakował trochę inaczej, ponieważ użyjemy różnych typów kiełbas oraz boczku. Jeśli więc czujesz potrzebę dodania odrobiny soli, pieprzu lub np. soku z cytryny, to śmiało dopraw swój bigos.

Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (1845 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Bigos z młodej kapusty

Wiosną zaczyna się sezon na wiele pysznych warzyw i ziół. Gdy tylko pojawia się młoda kapusta oraz koperek zaczynam szaleć z przepisami z wykorzystaniem tych zielonych pyszności. Mój bigos z młodej kapusty to również dodatek pysznej i delikatnej młodej marchewki oraz cebuli. Aby był to bigos dodaję też kiełbasę oraz boczek. Jeśli chodzi o kiełbasę to używam różnych kiełbas. Szukam jednak zazwyczaj bardzo dobrej jakości kiełbasę lekko podsuszaną lub podwędzaną. Do bigosu z młodej kapusty nie daję surowego mięsa. Ponieważ młoda kapusta gotuje się szybko, to używam składników, które również szybko można przyrządzić. Rezygnuję zatem z surowego boczku, który daję do tradycyjnego bigosu. Ten bowiem gotuje si e już dość długo. Bigos z młodą kapustą zazwyczaj wykańczam odrobiną zasmażki z masła klarowanego i mąki pszennej. Nie jest to koniczne, jednak idealnie łączy smaki i sosik, który powstaje na końcu. 

Bigos z młodej kapusty przepis

Poniżej we wpisie zobacz jak ja robię mój najlepszy bigos z młodej kapusty. Daję sporo marchewki, bo zwyczajnie aż szkoda nie skorzystać z tak pysznej, młodej marchwi. Dużo koperku oczywiście oraz kiełbaska i wędzonka w postaci boczku. Wiele osób zastanawia się jaki dać boczek. Do bigosu wybieram kawałek boczku surowego wędzonego lub też wędzonego parzonego, który niekoniecznie jest chudy. Wręcz przeciwnie.. wybieram boczek, który jest tłusty. Korzystam wówczas z tego, że tłuszczyk się wytapia i na nim podsmażam inne składniki. Bigos z młodej kapusty z kiełbasą i boczkiem jest tak pyszny, ze nie sposób mu się oprzeć. Co jeszcze można zrobić z młodej kapusty? Kapusta zasmażana jest super pyszna. Surówka z młodej kapusty też jest daniem, które musisz zrobić na wiosnę. Zobacz też inne moje przepisy. Z pewnością znajdziesz dania które trafią w Twój gust. Bardzo wiosenna i pyszna jest np. sałatka z selera naciowego.. polecam do dań z grilla. Sałatka z selera to też świetny dodatek do dań z grilla i do obiadu. Zapraszam też po pyszny przepis na bezmięsne kotlety z kaszy gryczanej, do których dodaje się twaróg. Z typowo wiosennych dań zapraszam po super przepis na zupkę. Zupa koperkowa z ziemniakami to moja ulubiona wersja. I jeszcze najwspanialszy kapuśniak z młodej kapusty, który gotowały moje Babcie.