Sortuj: data publikacji popularność
Dieta:
  • bezglutenowa (121)
  • wegańska (41)
  • wegetariańska (210)
Szarlotka

Szarlotka

Podstawowy i najprostszy przepis na szarlotkę na kruchym cieście. To bardzo szybka do zrobienia szarlotka, którą polecam każdemu. Poradzą z nią sobie nawet osoby, które rzadziej pieką i gotują. Jest pyszna!

- bez duszenia, czy pieczenia osobno jabłek
- bez podpiekania spodu
- tylko 6 składników

Przepisów na szarlotki jest wiele. Polecam Ci jednak te najciekawsze. Z całą pewnością jest to niezwykła szarlotka tatrzańska. A do tego polski, tradycyjny, najlepszy jabłecznik na cieście ucieranym z masłem i cynamonową kruszonką.

Czytaj dalej: Szarlotka
Sernik

Sernik

Najlepszy przepis na sernik z wiaderka, który zawsze się udaje. Składniki przygotujesz w 10 minut. Pieczony sernik bez spodu jest maślany i delikatny. Wypróbuj!

- bez dodatku mąki pszennej
- sernik, który zawsze się udaje
- sernik bez spodu i tylko 6 składników
- najprostszy przepis na sernik pieczony

Czytaj dalej: Sernik
Bigos

Bigos

Zobacz jak smakuje prawdziwy bigos tradycyjny. Poznaj mój sprawdzony przepis na bigos z dużą ilością różnych mięs, z suszonymi grzybami, śliwkami i idealnie dobranymi przyprawami. To danie, które Cię zachwyci.

- przepis na bigos staropolski
- bardzo dużo porad i wskazówek
- ciekawe propozycje podania bigosu 

Czytaj dalej: Bigos
Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

Ciasto malinowa chmurka jest nie tylko bardzo popularne, ale i super piękne i niezwykle smaczne. Szykujemy je na rodzinne spotkania, na Święta oraz bez specjalnych okazji. Jest wspaniałe. Polecam spróbować. 

- niezwykłe ciasto składające się z 4 warstw
- bardzo dokładny przepis oraz zdjęcia krok po kroku
- malinowa chmurka należy do najpopularniejszych ciast 

Czytaj dalej: Malinowa chmurka
Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

Zobacz jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi. Mój uniwersalny przepis polecam każdemu, kto szuka sprawdzonego sposobu na to, by zrobić idealne ciasto pierogowe. Elastyczne, miękkie i bardzo łatwe do zrobienia.

- prosty przepis na ciasto
- pasuje do każdego rodzaju pierogów
- sprawdzony, stary i tradycyjny sposób

Czytaj dalej: Ciasto na pierogi
Reklama
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie są bardzo popularne głownie na Ukrainie i w Polsce. Błędnie zakłada się, że pochodzą z Rosji. Ten prosty i sprawdzony przepis na pyszne pierogi ruskie jest moim ulubionym. Zapraszam po przepis. 

- najlepszy przepis na ruskie
- dokładny opis wykonania krok po kroku
- idealne ciasto oraz wyśmienity farsz do pierogów

Czytaj dalej: Pierogi ruskie
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Idealnie puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe. To mój najlepszy przepis na ciasto marchewkowe z mascarpone, które sprawdza się nawet jako tort urodzinowy. Ciasto długo zachowuje świeżość. Jest super pyszne!

- wilgotne i długo świeże ciasto
- prosty krem z serkiem i masłem
- dużo marchewki i przyprawy korzenne

Czytaj dalej: Ciasto marchewkowe
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony to jedna z najpyszniejszych polskich zup. Mój przepis na barszczyk czerwony jest bardzo stary i sprawdzony. Zazwyczaj gotuję dla mojej rodziny barszcz czerwony z ziemniakami. Zapraszam!

- najlepszy przepis na barszcz
- gotowany na bulionie z kury rosołowej
- w przepisie kilka wersji podania barszczu

Czytaj dalej: Barszcz czerwony
Sernik królewski

Sernik królewski

Zdecydowanie najlepszy przepis na sernik królewski, który powstaje z ciasta kruchego z dodatkiem kakao oraz z idealnej masy serowej. Sernik królewski to jedno z pyszniejszych ciast, jakie pieczemy na Święta. 

- prosty i sprawdzony przepis
- można użyć twarogu mielonego z wiaderka
- dokładny opis i zdjęcia krok po kroku

Czytaj dalej: Sernik królewski
Łazanki

Łazanki

Zapraszam po moje najpyszniejsze łazanki, czyli sprawdzony przepis na łazanki z kapustą kiszoną, kiełbasą i pieczarkami. To danie, które idealnie sprawdza się jesienią i na Święta. Są cudownie pyszne - polecam!

- tradycyjny, stary przepis na łazanki
- można je zrobić z pieczarkami lub grzybami leśnymi
- w przepisie bardzo dużo porad i zamienników do składników

Czytaj dalej: Łazanki
Reklama

Potrawy wigilijne

Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to obok Wielkanocy najważniejsze, tradycyjne polskie Święto. Mimo, że bardzo byśmy chcieli nie zawsze dopisuje piękna zimowa pogoda. Za oknem coraz częściej zamiast białego śniegu jest niestety szaro i deszczowo. Jednak bez względu na pogodę niezwykły klimat oraz ciepłą, świąteczną atmosferę zawsze dopełniają za to pachnące wigilijne potrawy. Na mojej stronie znajdziesz dziesiątki pomysłów na potrawy wigilijne przepisy.

Wigilia

Wigilia to też pyszne słodkości. Przygotowałam artykuł o najpopularniejszych z nich. Zobacz koniecznie Ciasta na Boże Narodzenie. Mamy ich do wyboru na prawdę sporo. Jeżeli miałabym wybrać jednak tylko jedno to dla mnie osobiście byłby nim makowiec. Dzieciom za to świąteczne wypieki kojarzą się za to z piernikami. Pierniki świąteczne to jedno z ulubionych dziecięcych słodkości bo zazwyczaj pomagają przy ich wypiekaniu i zdobienia. Z czego oczywiście są potem bardzo dumne. Trzecim ciastem na podium jest dla mnie ciasto drożdżowe. Chętnie piekę też inne ciasta wigilijne. Wśród nich jest sernik czy keks z pysznymi bakaliami. Zobacz koniecznie inne pomysły na pyszne ciasta, a w szczególności na ciasto Malinowa Chmurka.

Sałatka na Boże Narodzenie

Za to wśród sałatek nie trudno wybrać tą typowo bożonarodzeniową. Jest nią sałatka jarzynowa. U mnie w domu przygotowujemy ją przez cały rok, ale najlepiej smakuje zawsze na Wigilię :) Poza tym zawsze chętnie przygotowujemy różnego rodzaju sałatki ze śledziami. Najbardziej tradycyjna to sałatka śledziowa. Wypróbuj też przepis śledź w śmietanie. Do wigilijnych sałatek dobrze przygotować domowy majonez.

Przepisy na Boże Narodzenie

Wśród bożonarodzeniowych potraw nie może zabraknąć ryba po grecku i karpia. Sprawdź mój przepis karp smażony. Potrawy na Boże Narodzenie bardzo często przygotowujemy z dodatkiem grzybów. Do takich potraw należą chociażby pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grzybami. Jako dodatek do mięs chętnie podjemy grzyby marynowane. Wśród mięs zawsze chętnie przygotowuję schab pieczony. Nie może też zabraknąć zup jak barszcz wigilijny. Jest więc w czym wybierać przygotowując potrawy wigilijne.

Z dań z mięsem na kolejne dni Świąt polecam za to krokiety, łazanki i boczek pieczony.

Najważniejsze jednak byśmy te wyjątkowe święta spędzili razem wśród bliskich, w ciepłej rodzinnej atmosferze. Czeka Wszystkim życzę!