Jak zrobić ciasto na pierogi ruskie

Jak zrobić ciasto na pierogi ruskie

Mój sprawdzony przepis na idealne ciasto na pierogi ruskie ma w składzie olej. To ciasto na pierogi bez jajka wyjdzie idealne, jeśli doda się do niego odpowiednią ilość gorącej wody. 

Piszcie jakie jest Wasze idealne ciasto na pierogi?

Reklama

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: około 50 pierogów

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej np. typ 500
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju - 50 ml
  • szklanka gorącej wody - 250 ml

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Z przepisy wychodzi około  50 pierogów długości około 8 cm.

Potrzebujesz również: stolnicę, wałek, okrągłą wykrawaczkę do ciastek lub szklankę średnica około 6-7 cm, bawełnianą ściereczkę, szeroki garnek i cedzak. 

Ciasto na pierogi ruskie

Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz olej np. rzepakowy. Olej z pestek winogron oraz inne oleje o delikatnym smaku również się sprawdzą. Wlej szklankę gorącej, przegotowanej wody i wyrabiaj chwilę ciasto - najlepiej ręcznie. Na początku, jeśli ciasto jest gorące, możesz je zamieszać łyżką.

Ciasto można też śmiało wyrabiać w maszynie np. w Thermomix. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania. 

Jak zrobić ciasto na pierogi ruskie, 1

Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach. Na środek nakładaj farsz na pierogi ruskie. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką. 
Jak zrobić ciasto na pierogi ruskie, 2

Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię W ten sposób ugotuj 3 serie pierogów.

Na zdjęciu gotowe pierogi z przepisu na pierogi ruskie :-)


Serdecznie zachęcam również do spróbowaniu innych moich przepisów na pyszne pierogi. Pierogi ze szpinakiem są bardzo smaczne i szybkie do zrobienia. 

Średnia 4.7 / 5 (73 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/19658
Reklama

Komentarze

2017-12-05 12:30
Właśnie zagniotłam kulę. Ciasto jest idealne. Ja zrobię pierogi na słodko.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-05 14:24
Super Agato.. miłego lepienia :-)
2017-12-07 12:04
Niestety w tym roku nie uda nam się zrobić własnych pierogów, bo późno wracamy do domu. Ale może przed świętami uda nam się jakieś ulepić :D
2018-04-25 15:35
Aniu!
Twoje pierogi to strzał w dziesiątkę .
Ciasto pyszne, idealne proporcje sera i ziemniaków jako farsz. Ja podsmażyłam cebulkę na wędzonym boczku.Pycha! Wyszło mi 61 cudownych pierogów.
Już szukam u Ciebie następnych inspiracji.Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-25 15:52
Przyznam, że Twoje pierogi ruskie wyglądają wystrzałowo. Z pewnością były super pyszne 😍👏️❤️
2018-05-26 17:15
A czy może Ania chciała by poprowadzić restauracje z kuchnią polską i Pierogarnie?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-27 11:09
Jak kiedyś wymyślą, jak zrobić ludzkie klony 🙂😂
2018-06-16 16:38
Ciasto idealne 👌👌👌 Sprawdziło się przy ruskich i z jagodami 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękne!!
2018-07-27 19:24
Rewelacyjny przepis na ciasto. Ja przy dzisiejszym upale serwowałam z jagodami i z truskawkami.
-- Ania z AniaGotuje.pl Super! Dziękuję🌼
2018-08-04 13:18
Zrobiłam je wczoraj z synem (13 lat), syn zachwycony, ja też, więc dziś powtarzamy!!! Pojutrze pewnie z jagodami. Rzeczywiście super ciasto! Dziękujemy!
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-05 09:16
Bardzo proszę.. jak miło czytać 🙂
2018-08-15 14:55
Aniu, dziekuje bardzo za przepis! Dodalam mąki orkiszowej i oliwy z oliwek, ciasto potrzebowało więcej mąki bo się nadal kleiło do stonicy. Czy zrobiłam cośnie tak?..Czy takie bardzo ciepłe jeszcze ciasto zawijamy w folię do leżakowania? Podzdrawiam!
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-15 20:14
Aniu, ciasto zawsze potrzebuje trochę czasu by płyn idealnie wymieszał się z mąką i by ciasto się nie kurczyło. Może dałaś trochę za dużo wody?
2018-08-15 22:58
Być może, albo też inny rodzaj mąki..Mimo to pierożki przepyszne, bardzo, bardzo dziękuję za przepisy Aniu!🌼
-- Ania z AniaGotuje.pl Super🙂🙂
2018-08-24 20:34
Ciasto rewelacyjne! zrobiłam pierwszy raz z tego przepisu i myślałam ze będzie jak każde inne a okazało się wspaniałe
pierogi rozpływały się w ustach, ciasto bardzo delikatne i mięciutkie! wprost przepyszne
naprawdę polecam ✔️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-25 08:45
Dziękuję Sandro.. to jest tak prosta receptura, ale do pierogów ruskich.. najlepsza!
2018-08-30 21:41
Super przepis! Bardzo prosty, a pierogi wybitne w smaku 👌 Pewnie jeszcze nie raz z niego skorzystam. Dziękuję za przepis 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję i zapraszam 🙂
Reklama
2018-09-03 12:56
Super przepis , ciasto elastyczne ! Świetny przepis na farsz ;) Bardzo się cieszę, że tu trafiłam ! Gorąco pozdrawiam ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-03 17:58
Aż miło czytać taki komentarz 🙂
2018-10-05 14:30
Witam,
pierwszy raz przetrzymałam zawinięte ciasto - jestem w szoku, ciasto podczas wałkowania nie wracało, super. A pierogi tak pyszne jak nigdy, ciasto delikatne, mięciutkie. Dodaje stronę do ulubionych - nigdy nie zrobię innego ciasta - DZIĘKUJĘ
-- Ania z AniaGotuje.pl Aż miło czytać 🙂
2018-10-24 15:27
Wlasnie skonczylam robic I pychotka,tylko troszke za twarde wyszlo👍
Polecam😀😀😀
2018-10-24 16:37
Cześć Aniu moje pierogi wyglądają tak są pyszne ale mam pytanie czy po usunięciu foli ciasto jest jeszcze ciepłe czy takie ma być i dlaczego lepi się do stolnicy ja musiałam podsypać maka
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-25 10:04
Jeśli się klei, to znaczy, że dałaś trochę za mało mąki. Jaki typ mąki wybrałaś?
2018-11-04 19:44
Bardzo piękne są te pierogi Twoje Aniu i Toji.
Proszę Aniu napisz jaką temperature wody masz na myśli pisząc gorąca woda?
czy 60 st czy 90 st czy 100 st. Przecież to jest różnica.
Bo zalewając wrzątkiem zaparzamy mąkę, a chyba nie o to chodzi. A może właśnie tak trzeba.
Wiec proszę napisz jaką temperaturę wody masz na myśli pisząc gorąca woda?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-04 20:27
Elu, to będzie około 60-70 stopni 🙂
2018-11-05 20:03
Dziękuje Ci bardzo. Czyli nie chodzi o to żeby zaparzyć mąkę.
2018-11-18 12:29
Pani Aniu wyszło super ciasto, pierogi rewelacyjne, pozdrawiam serdecznie 😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo smakowite pierożki! 😍
2018-11-28 21:33
witam, mam pytanie odnosnie mrozenia pierogow. planuje zrobic duza partie, jedna zjesc od razu po gotowaniu,a druga zamrozic. I pytanie, czy powinnam je zamrozic juz ugotowane, czy surowe? i putanie jaka ilosc farszu dac do srodka? ( to beda moje pierwsze w zyciu pierogi),pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-29 09:10
Pierogi można mrozić zarówno ugotowane, jak i surowe. Ja najczęściej mrożę pierogi od razu po zlepieniu, czyli przed ugotowaniem ich we wrzątku.

Zamrożone przechowuj do 3 miesięcy. Warto więc podpisać woreczek z pierogami przed umieszczeniem go w komorze zamrażalnika.

Jak zrobić, by pierogi zamroziły się bez sklejania?
Po dokładnym zlepieniu pierogi ułóż na desce podsypanej mąką w odstępach. Zachowaj odstępy. Deska idzie do zamrażalnika. Po 20 pierożki możesz odwrócić na druga stronę, by nie przywarły do deski, ponieważ drugie mrożenie ma już być ostatecznym. Zamrożone pierogi zdejmuj z deski i wkładaj do woreczka na mrożonki. W ten sposób każdy pierożek pozostaje równy i odseparowany od pozostałych.

Gdy masz ochotę na pierogi wkładasz je zamrożone do osolonego wrzątku i gotujesz. Od wypłynięcia na powierzchnię odczekaj kilka minut zanim je wyłowisz.

Jeśli chodzi o ilość farszu, to zależy od tego jak grube jest ciasto i jaki będzie farsz. Farszy luźniejszych daje się trochę mniej (szpinak z serem czy kapusta z grzybami). Farszy zwartych dajemy więcej (pierogi ruskie, z serem na słodko), choćby dlatego, że jest łatwiej. Najmniej 1 łyżeczka.. do łyżki stołowej. Dajesz tyle farszu, byś byłą w stanie dokładnie zlepić każdego pieroga.

Powodzenia 👍
2018-12-01 01:29
Aniu, myślisz że to ciasto będzie dobre na Wigilijne uszka z grzybami?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Moniko.. oczywiście. 🙂
2018-12-14 20:00
Ciasto bardzo dobre w smaku tylko ze ja robilam z kapusta i grzybami👌Ale ciezko je rozwalkowac.Wszystko bardzo dokladnie odmierzone🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍
Reklama

Ciasto na pierogi ruskie

Moje idealne ciasto na pierogi ruskie szykuję z dodatkiem oleju. Ciasto na pierogi z olejem jest miękkie i elastyczne. Nie wymaga też podsypywania mąką podczas wałkowania. To ciasto na pierogi szykuję też bez jajka. 

Przepis na miękkie ciasto na pierogi

Jeśli dodasz wrzątku lub bardzo gorącej wody do mąki, Twoje ciasto na pierogi ruskie będzie miękkie. Ważne są również odpowiednie proporcje i wyrabianie ciasta. Ciasto potrzebuje również odpocząć, by nie kurczyło się podczas wałkowania.