Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

Mój sprawdzony przepis na idealne ciasto na pierogi ruskie ma w składzie olej. To ciasto na pierogi bez jajka wyjdzie idealne, jeśli doda się do niego odpowiednią ilość gorącej wody. 

Piszcie jakie jest Wasze idealne ciasto na pierogi?

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: około 50 pierogów

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej np. typ 500
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju - 50 ml
  • szklanka gorącej wody - 250 ml

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Z przepisy wychodzi około  50 pierogów długości około 8 cm.

Potrzebujesz również: stolnicę, wałek, okrągłą wykrawaczkę do ciastek lub szklankę średnica około 6-7 cm, bawełnianą ściereczkę, szeroki garnek i cedzak. 

Ciasto na pierogi ruskie

Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz olej np. rzepakowy. Olej z pestek winogron oraz inne oleje o delikatnym smaku również się sprawdzą. Wlej szklankę gorącej, przegotowanej wody i wyrabiaj chwilę ciasto - najlepiej ręcznie. Na początku, jeśli ciasto jest gorące, możesz je zamieszać łyżką.

Ciasto można też śmiało wyrabiać w maszynie np. w Thermomix. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.

Ciasto na pierogi, 1

Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach. Na środek nakładaj farsz na pierogi ruskie. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką. 
Ciasto na pierogi, 2

Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię W ten sposób ugotuj 3 serie pierogów.

Na zdjęciu gotowe pierogi z przepisu na pierogi ruskie :-)


Serdecznie zachęcam również do spróbowaniu innych moich przepisów na pyszne pierogi. Pierogi ze szpinakiem są bardzo smaczne i szybkie do zrobienia. 

Średnia 4.6 / 5 (216 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2017-12-05 12:30
Właśnie zagniotłam kulę. Ciasto jest idealne. Ja zrobię pierogi na słodko.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-05 14:24
Super Agato.. miłego lepienia :-)
2017-12-07 12:04
Niestety w tym roku nie uda nam się zrobić własnych pierogów, bo późno wracamy do domu. Ale może przed świętami uda nam się jakieś ulepić :D
2018-04-25 15:35
Aniu!
Twoje pierogi to strzał w dziesiątkę .
Ciasto pyszne, idealne proporcje sera i ziemniaków jako farsz. Ja podsmażyłam cebulkę na wędzonym boczku.Pycha! Wyszło mi 61 cudownych pierogów.
Już szukam u Ciebie następnych inspiracji.Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-25 15:52
Przyznam, że Twoje pierogi ruskie wyglądają wystrzałowo. Z pewnością były super pyszne 😍👏️❤️
2018-05-26 17:15
A czy może Ania chciała by poprowadzić restauracje z kuchnią polską i Pierogarnie?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-27 11:09
Jak kiedyś wymyślą, jak zrobić ludzkie klony 🙂😂
2018-06-16 16:38
Ciasto idealne 👌👌👌 Sprawdziło się przy ruskich i z jagodami 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękne!!
2018-07-27 19:24
Rewelacyjny przepis na ciasto. Ja przy dzisiejszym upale serwowałam z jagodami i z truskawkami.
-- Ania z AniaGotuje.pl Super! Dziękuję🌼
2018-08-04 13:18
Zrobiłam je wczoraj z synem (13 lat), syn zachwycony, ja też, więc dziś powtarzamy!!! Pojutrze pewnie z jagodami. Rzeczywiście super ciasto! Dziękujemy!
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-05 09:16
Bardzo proszę.. jak miło czytać 🙂
2018-08-15 14:55
Aniu, dziekuje bardzo za przepis! Dodalam mąki orkiszowej i oliwy z oliwek, ciasto potrzebowało więcej mąki bo się nadal kleiło do stonicy. Czy zrobiłam cośnie tak?..Czy takie bardzo ciepłe jeszcze ciasto zawijamy w folię do leżakowania? Podzdrawiam!
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-15 20:14
Aniu, ciasto zawsze potrzebuje trochę czasu by płyn idealnie wymieszał się z mąką i by ciasto się nie kurczyło. Może dałaś trochę za dużo wody?
2018-08-15 22:58
Być może, albo też inny rodzaj mąki..Mimo to pierożki przepyszne, bardzo, bardzo dziękuję za przepisy Aniu!🌼
-- Ania z AniaGotuje.pl Super🙂🙂
2018-08-24 20:34
Ciasto rewelacyjne! zrobiłam pierwszy raz z tego przepisu i myślałam ze będzie jak każde inne a okazało się wspaniałe
pierogi rozpływały się w ustach, ciasto bardzo delikatne i mięciutkie! wprost przepyszne
naprawdę polecam ✔️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-25 08:45
Dziękuję Sandro.. to jest tak prosta receptura, ale do pierogów ruskich.. najlepsza!
2018-08-30 21:41
Super przepis! Bardzo prosty, a pierogi wybitne w smaku 👌 Pewnie jeszcze nie raz z niego skorzystam. Dziękuję za przepis 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję i zapraszam 🙂
2018-09-03 12:56
Super przepis , ciasto elastyczne ! Świetny przepis na farsz ;) Bardzo się cieszę, że tu trafiłam ! Gorąco pozdrawiam ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-03 17:58
Aż miło czytać taki komentarz 🙂
2018-10-05 14:30
Witam,
pierwszy raz przetrzymałam zawinięte ciasto - jestem w szoku, ciasto podczas wałkowania nie wracało, super. A pierogi tak pyszne jak nigdy, ciasto delikatne, mięciutkie. Dodaje stronę do ulubionych - nigdy nie zrobię innego ciasta - DZIĘKUJĘ
-- Ania z AniaGotuje.pl Aż miło czytać 🙂
2018-10-24 15:27
Wlasnie skonczylam robic I pychotka,tylko troszke za twarde wyszlo👍
Polecam😀😀😀
2018-10-24 16:37
Cześć Aniu moje pierogi wyglądają tak są pyszne ale mam pytanie czy po usunięciu foli ciasto jest jeszcze ciepłe czy takie ma być i dlaczego lepi się do stolnicy ja musiałam podsypać maka
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-25 10:04
Jeśli się klei, to znaczy, że dałaś trochę za mało mąki. Jaki typ mąki wybrałaś?
2018-11-04 19:44
Bardzo piękne są te pierogi Twoje Aniu i Toji.
Proszę Aniu napisz jaką temperature wody masz na myśli pisząc gorąca woda?
czy 60 st czy 90 st czy 100 st. Przecież to jest różnica.
Bo zalewając wrzątkiem zaparzamy mąkę, a chyba nie o to chodzi. A może właśnie tak trzeba.
Wiec proszę napisz jaką temperaturę wody masz na myśli pisząc gorąca woda?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-04 20:27
Elu, to będzie około 60-70 stopni 🙂
2018-11-05 20:03
Dziękuje Ci bardzo. Czyli nie chodzi o to żeby zaparzyć mąkę.
2018-11-18 12:29
Pani Aniu wyszło super ciasto, pierogi rewelacyjne, pozdrawiam serdecznie 😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo smakowite pierożki! 😍
2018-11-28 21:33
witam, mam pytanie odnosnie mrozenia pierogow. planuje zrobic duza partie, jedna zjesc od razu po gotowaniu,a druga zamrozic. I pytanie, czy powinnam je zamrozic juz ugotowane, czy surowe? i putanie jaka ilosc farszu dac do srodka? ( to beda moje pierwsze w zyciu pierogi),pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-29 09:10
Pierogi można mrozić zarówno ugotowane, jak i surowe. Ja najczęściej mrożę pierogi od razu po zlepieniu, czyli przed ugotowaniem ich we wrzątku.

Zamrożone przechowuj do 3 miesięcy. Warto więc podpisać woreczek z pierogami przed umieszczeniem go w komorze zamrażalnika.

Jak zrobić, by pierogi zamroziły się bez sklejania?
Po dokładnym zlepieniu pierogi ułóż na desce podsypanej mąką w odstępach. Zachowaj odstępy. Deska idzie do zamrażalnika. Po 20 pierożki możesz odwrócić na druga stronę, by nie przywarły do deski, ponieważ drugie mrożenie ma już być ostatecznym. Zamrożone pierogi zdejmuj z deski i wkładaj do woreczka na mrożonki. W ten sposób każdy pierożek pozostaje równy i odseparowany od pozostałych.

Gdy masz ochotę na pierogi wkładasz je zamrożone do osolonego wrzątku i gotujesz. Od wypłynięcia na powierzchnię odczekaj kilka minut zanim je wyłowisz.

Jeśli chodzi o ilość farszu, to zależy od tego jak grube jest ciasto i jaki będzie farsz. Farszy luźniejszych daje się trochę mniej (szpinak z serem czy kapusta z grzybami). Farszy zwartych dajemy więcej (pierogi ruskie, z serem na słodko), choćby dlatego, że jest łatwiej. Najmniej 1 łyżeczka.. do łyżki stołowej. Dajesz tyle farszu, byś byłą w stanie dokładnie zlepić każdego pieroga.

Powodzenia 👍
2019-11-17 14:04
Bardzo dziękuje za tak rewelacyjne objaśnienie :)
Dzisiaj kolejne podejście do pierożków, ale pierwsze z Pani przepisu:)😋
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍
2018-12-01 01:29
Aniu, myślisz że to ciasto będzie dobre na Wigilijne uszka z grzybami?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Moniko.. oczywiście. 🙂
2018-12-14 20:00
Ciasto bardzo dobre w smaku tylko ze ja robilam z kapusta i grzybami👌Ale ciezko je rozwalkowac.Wszystko bardzo dokladnie odmierzone🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍
2019-01-15 13:25
Dziś robiłam pierogi z Pani przepisu. Są przepyszne a te ciasto rewelacja. Dzięki za super przepis. Na pewno nieraz z niego skorzystam. Pozdrawiam.👏️😍👏️
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍
2019-02-12 11:52
Jeśli chodzi o mrożenie to gotować najpierw czy mrozic surowe?
Pozdrawiam.
-- Ania z AniaGotuje.pl Można i tak i tak 🙂
2019-03-27 19:15
Ja mroze surowe, ladnie poukladane. Pozniej dziele I wkladam do woreczkow. Tak mnie nauczyla babcia, a poza tym takie bardziej mi smakuja 😜
2019-02-14 18:16
Dziękuję za przepis na ciasto z masełkiem.Rewelacja👍Świetnie się wałkuje,nie wysycha,jest mięciutkie i elastyczne😃Z okazji że dzisiaj Walentynki u mnie pierożki Walentynkowe❤💞Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudowne pierożki!
Reklama
2019-03-27 19:18
Wiec zrobilam tez I ja 😂
Ciacho I pyszne I "wygodne".
Fajnie sie walkuje 👌👌👍✔️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👏️
2019-04-25 22:01
Przepis na ciasto naprawdę super.
Dziękuję i polecam.
Skorzystam też z innych Pani przepisów.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️❤️
2019-05-09 14:51
Po dwóch nieudanych próbach zrobienia ciasta na pierogi z innych stron internetowych miałam się już poddać, na szczęście spróbowałam z Pani przepisu i udało się za pierwszym razem! 😂☺️Zapisuję i będę robić za każdym razem z tego przepisu. Pozdrawiam serdecznie ❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Asiu😍
2019-05-13 21:28
Witaj Ania, chciałabym wykonac Twòj przepis na ciasto pierogowe w Thermomix. Czy możesz napisać, jak należy to zrobić?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-05-14 11:53
Nie posiadam Thermomixu Ulu, więc nie pomogę.
2019-05-15 04:48
No nio. Cala noc nie spalem bo myslalem o pierogach ktore za mna chodza. Dzis zaczne az nie moge sie doczekac😂
-- Ania z AniaGotuje.pl ha ha 🙂🙂
2019-05-15 10:45
Tu nie ma co sie smiac. Pani nakrecila mnie i teraz wlasnie robie pierozki :)
Moze nie beda tak idealne jak Pani ale nie raz robilem i wiem co zjem ooooo
Ania z AniaGotuje.pl
2019-05-15 11:45
To ja w takim razie czekam na zdjęcie pierożków.. Tylko pamiętaj.. najpierw zdjęcie.. potem prosumpcja! Powodzenia i smacznego 🙂🙂👍
2019-06-15 18:52
Ciasto wyszło po prostu idealne. Dużo szybciej robi sie z niego pierogi. Nawet nie wymaga podsypywania mąki. Bardzo dziękuję za przepis.
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍❤️❤️
2019-06-16 23:47
Wspaniałe ciasto, synek sięgał po dokładkę. 👍👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍
2019-07-10 00:50
Idealne ciasto robiłam pierogie ruskie i z jagodami i wyszły pyszne!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀👍
2019-07-10 00:52
Na pewno jeszcze będę korzystała z Twoich przepisów, dziękuję i pozdrawiam 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło 😍
2019-07-11 12:35
Pierwszy raz robiłam pierogi i od razu wyszły super 😀 ten przepis na ciasto jest genialny 👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 😍
2019-08-06 09:46
Robilam pierwszy raz w zyciu ciasto na pierogi z przepisu Ani ! Wyszlo idealne az bylam w szoku ze potrafie 👌😀 nie tylko ciasto juz robilam z przepisu, ale czesto zagladam. Aniu, dziekuje za te przepisy, spadlas mi z nieba. Ps mojej mamie takie nie wychodzi ciasto tylko ciii 🤫🙃👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ha ha.. super! 😀😜
2019-08-14 13:22
Czy można mrozić takie pierogi.?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak. 👍
2019-08-16 18:56
Czy można zrobić ciasto dzień wcześniej przechować w lodówce i na drugi dzień zabrać się za farsz i pierogi ? Czy koniecznością jest sklepienie pierogów po 30 minutach?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-08-17 19:04
Ciasto po wyjęciu z lodówki po takim czasie będzie z wierzchu "maziaste".
Zalecam szykować pierogi ze świeżego ciasta.
2019-08-18 11:42
Przepis wspaniały. Jak zwykle pierogi super wyszły. Przy tym oczywiście mnóstwo zabawy. Mimo pełnego lata lepiliśmy bałwana 😂. Wszytko przygotowane na piecu kaflowym😜 kolejny twój przepis sprawdzony i trafiony. Pozdrawiam❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😂👌❤️
2019-09-06 18:26
Aniu idealne ciasto , choć zmieniłam troszeczke . U mnie mąka pszenno -kukurydziana. Pycha😜😜
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️
2019-09-20 19:16
Dzisiaj robiłam. Świetny przepis..
Ciasto elastyczne, szybko się je robi, a pierogi pyszne...
Kolejne ,,dziękuję " z mojej strony Pani Aniu ;)
Pozdrawiam serdecznie;)
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️ ściskam mocno!
2019-09-20 19:18
Moje z serem :)))
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!😍
2019-10-05 15:43
Mnie też się udały, choć był to pierwszy raz ever od początku do końca :)🍞
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️
2019-10-19 10:38
Zawsze byłam kuchennym ignorantem, ale dla własnego dziecka poświęciłam się i postanowiłam zrobić własnoręcznie pierogi ruskie. Przepis rewelacyjny, prosty, ciasto pyszne i nie sprawiające trudności w obróbce. Wielki szacun Pani Aniu 😉
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudownie czytać 😋🌞
2019-11-07 16:46
Ciasto idealne👌👌👌 wkoncu przepis wart uwagi i zapisany😍
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍
2019-11-09 19:19
Wspaniały przepis na ciasto 👌👍 Dziękuje za podzielenie się z nami 😀 Właśnie zrobiłam pierogi według pani przepisu i muszę przyznać że są idealne. 🙂🙂🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Anetko 🌞
2019-11-12 20:39
Pierwszy raz robilam pierogi i wyszly ! Co prawda tylko 42 , ale wyszly i są pyszne ! Jestes mega ! 😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-11-15 15:55
Dziś pierwszy raz robiłam pierogi sama. Wcześniej robiłam je tylko z babcią jako dzieciak, ale niestety nie zdążyłam poprosić babci o przepis. Pierogi wyszły super !!! Ciasto extra i na pewno jeszcze tutaj wrócę po jakiś przepis ❤️ dziękuję ❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl Super Paulino!🌞
Reklama

Jak zrobić ciasto na pierogi

Moje idealne ciasto na pierogi ruskie szykuję z dodatkiem oleju. Ciasto na pierogi z olejem jest miękkie i elastyczne. Nie wymaga też podsypywania mąką podczas wałkowania. To ciasto na pierogi szykuję też bez jajka. 

Ciasto na pierogi przepis

Jeśli dodasz wrzątku lub bardzo gorącej wody do mąki, Twoje ciasto na pierogi ruskie będzie miękkie. Ważne są również odpowiednie proporcje i wyrabianie ciasta. Ciasto potrzebuje również odpocząć, by nie kurczyło się podczas wałkowania. Top mój ulubiony i bardzo uniwersalny przepis na ciasto na pierogi. Ciasto na pierogi można przygotować na wiele sposobów, ale do tego wracam bardzo często.