Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

Zobacz jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi. Mój uniwersalny przepis polecam każdemu, kto szuka sprawdzonego sposobu na to, by zrobić idealne ciasto pierogowe. Elastyczne, miękkie i bardzo łatwe do zrobienia.

- prosty przepis na ciasto
- pasuje do każdego rodzaju pierogów
- sprawdzony, stary i tradycyjny sposób

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: około 50 - 60 pierogów

Kaloryczność kcal: 37 w 1 pierogu bez nadzienia

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej np. typ 500
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju - 50 ml
  • szklanka gorącej wody - 250 ml

Przepis na pierogi

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Z przepisy wychodzi około 50 - 60 pierogów. 

Do zrobienia ciasta na dowolne pierogi potrzebujesz również: czysty blat lub stolnica do wałkowania ciasta; wałek; okrągła wykrawaczka do pierogów lub szklankę średnica około 7-9 cm; bawełniana ściereczka; szeroki garnek; i cedzak do łowienia pierogów.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kalorii nie uwzględniłam wybranego przez Ciebie farszu. Podałam kaloryczność "pustego" pieroga zakładając, że wyszło Ci 60 sztuk. 

Ciasto na pierogi, 1

Ciasto na pierogi

Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz olej np. rzepakowy. Olej z pestek winogron oraz inne oleje o delikatnym smaku również się sprawdzą. Wlej szklankę gorącej, przegotowanej wody (250 ml) i wyrabiaj chwilę ciasto - najlepiej ręcznie. Na początku, jeśli ciasto jest gorące, możesz je zamieszać łyżką.

Ciasto można też śmiało wyrabiać w maszynie np. w Thermomix. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.

Ciasto na pierogi, 2

Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach. Na środek nakładaj farsz na pierogi np. ruskie. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką. 
Ciasto na pierogi, 3

Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię W ten sposób ugotuj 3 serie pierogów.

Na zdjęciu gotowe pierogi z przepisu na pierogi ruskie :)
Ciasto na pierogi, 4

Serdecznie zachęcam również do spróbowaniu innych moich przepisów na pyszne pierogi. Pierogi ze szpinakiem są bardzo smaczne i szybkie do zrobienia. Sprawdź też mój przepis na kopytka
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (1828 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciasto na pierogi

Zastanawiasz się jak zrobić ciasto na pierogi? Moje ulubione ciasto na pierogi ruskie szykuję z dodatkiem oleju. Idealne ciasto na pierogi jest miękkie i elastyczne. Nie wymaga też podsypywania mąką podczas wałkowania. To ciasto na pierogi szykuję też bez jajka. Tak naprawdę, to dobre ciasto na pierogi to tylko mąka i woda. Jest wiele sposobów na to, by zrobić świetne i elastyczne ciasto pierogowe. Mój uniwersalny przepis na ciasto do pierogów zawiera mąkę, szczyptę soli, olej oraz gorącą wodę. Można bowiem zdecydować, czy mąkę łączyć z wrzącą wodą, wodą bardzo gorącą, czy też wodą lekko ciepłą. Z każdego z tych sposobów wyjdzie Ci pyszne ciasto na pierogi. Najprościej robi się ciasto na pierogi z samej wody, mąki i odrobiny soli. Czasem takie właśnie ciasto szykuję, gdy robię pierogi na słodko. Najczęściej jednak do ciasta dodaję jeszcze tłuszcz a wodę daję albo gorącą, albo też nawet wrzącą. Z tego ciasta na pierogi szykuję nawet tradycyjne, rosyjskie pierożki pielmieni faszerowane surowym mięsem mielonym. 

Przepis na ciasto na pierogi

Jeśli dodasz wrzątku lub bardzo gorącej wody do mąki, Twoje ciasto na pierogi ruskie lub pierogi z kapustą i grzybami będzie miękkie. Ważne są również odpowiednie proporcje i wyrabianie ciasta. Ciasto potrzebuje również odpocząć, by nie kurczyło się podczas wałkowania. To mój ulubiony i bardzo uniwersalny przepis na ciasto na pierogi. Ciasto na pierogi można przygotować na wiele sposobów, ale do tego wracam bardzo często. To bardzo dobre ciasto na pierogi i można je stosować do każdego nadzienia. Nie w nim dziwnych i ciężko dostępnych składników. Jeśli tylko zachować odpowiednie proporcje składników, to zrobisz perfekcyjne ciasto na pierogi. 

Ciasto na pierogi ruskie

Jakie jest najlepsze ciasto na pierogi? Mogę śmiało napisać, że to ciasto znajduje się w czołówce moich faworytów. Mam też kilka innych przepisów. Można bowiem zrobić też ciasto z dodatkiem masła i jajka. Tutaj jednak będzie to ciasto na pierogi bez jajka. Tak więc na pierogi ruskie utarło się już tak, że wybieramy ciasto, które nie ma w składzie jajek a do samego ciasta dodajemy też olej roślinny. Dzięki takiemu elastycznemu ciasto, możesz dać do każdego pieroga naprawdę solidną porcję farszu. Takie pierogi znacznie łatwiej się też skleja. 

Ciasto na pierogi przepisy

O to moje ciasto na pierogi przepis, który gorąco wszystkim polecam. Możesz też śmiało sprawdzić inne moje przepisy na ciasto do pierogów. Wystarczy, że zerkniesz na kilka moim pierogowych pyszności. Nie zawsze bowiem ciasto do pierogów jest u mnie takie samo. A zatem jak zrobić pierogi? Zapraszam po mój przepis.