Jak zrobić ciasto na pierogi ruskie

Jak zrobić ciasto na pierogi ruskie

Mój sprawdzony przepis na idealne ciasto na pierogi ruskie ma w składzie olej. To ciasto na pierogi bez jajka wyjdzie idealne, jeśli doda się do niego odpowiednią ilość gorącej wody. 

Piszcie jakie jest Wasze idealne ciasto na pierogi?

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: około 50 pierogów

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej np. typ 500
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju - 50 ml
  • szklanka gorącej wody - 250 ml

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Z przepisy wychodzi około  50 pierogów długości około 8 cm.

Potrzebujesz również: stolnicę, wałek, okrągłą wykrawaczkę do ciastek lub szklankę średnica około 6-7 cm, bawełnianą ściereczkę, szeroki garnek i cedzak. 

JAK ZROBIĆ CIASTO
Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz olej np. rzepakowy. Olej z pestek winogron oraz inne oleje o delikatnym smaku również się sprawdzą. Wlej szklankę gorącej, przegotowanej wody i wyrabiaj chwilę ciasto - najlepiej ręcznie. Na początku, jeśli ciasto jest gorące, możesz je zamieszać łyżką.

Ciasto można też śmiało wyrabiać w maszynie np. w Thermomix. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania. 

jak-zrobic-ciasto-na-pierogi-ruskie-1
Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach. Na środek nakładaj farsz na pierogi ruskie. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką. 

jak-zrobic-ciasto-na-pierogi-ruskie-2
Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię W ten sposób ugotuj 3 serie pierogów.

Na zdjęciu gotowe pierogi z przepisu na pierogi ruskie :-)

jak-zrobic-ciasto-na-pierogi-ruskie-3
Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (11 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Agata K
2017-12-05 12:30
Właśnie zagniotłam kulę. Ciasto jest idealne. Ja zrobię pierogi na słodko.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-05 14:24
Super Agato.. miłego lepienia :-)
Candy Pandas
2017-12-07 12:04
Niestety w tym roku nie uda nam się zrobić własnych pierogów, bo późno wracamy do domu. Ale może przed świętami uda nam się jakieś ulepić :D

Ciasto na pierogi ruskie

Moje idealne ciasto na pierogi ruskie szykuję z dodatkiem oleju. Ciasto na pierogi z olejem jest miękkie i elastyczne. Nie wymaga też podsypywania mąką podczas wałkowania. To ciasto na pierogi szykuję też bez jajka. 

Przepis na miękkie ciasto na pierogi

Jeśli dodasz wrzątku lub bardzo gorącej wody do mąki, Twoje ciasto na pierogi ruskie będzie miękkie. Ważne są również odpowiednie proporcje i wyrabianie ciasta. Ciasto potrzebuje również odpocząć, by nie kurczyło się podczas wałkowania.