Ciasto na pierogi
Zobacz jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi. Mój uniwersalny przepis polecam każdemu, kto szuka sprawdzonego sposobu na to, by zrobić idealne ciasto pierogowe. Elastyczne, miękkie i bardzo łatwe do zrobienia.
- prosty przepis na ciasto
- pasuje do każdego rodzaju pierogów
- sprawdzony, stary i tradycyjny sposób
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: około 50 - 60 pierogów
Kaloryczność kcal: 37 w 1 pierogu bez nadzienia
Dieta: wegańska, wegetariańska
Składniki
- 500 g mąki pszennej np. typ 500
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju - 50 ml
- szklanka gorącej wody - 250 ml
Przepis na pierogi
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z przepisy wychodzi około 50 - 60 pierogów.
Do zrobienia ciasta na dowolne pierogi potrzebujesz również: czysty blat lub stolnica do wałkowania ciasta; wałek; okrągła wykrawaczka do pierogów lub szklankę średnica około 7-9 cm; bawełniana ściereczka; szeroki garnek; i cedzak do łowienia pierogów.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kalorii nie uwzględniłam wybranego przez Ciebie farszu. Podałam kaloryczność "pustego" pieroga zakładając, że wyszło Ci 60 sztuk.
Ciasto na pierogi
Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz olej np. rzepakowy. Olej z pestek winogron oraz inne oleje o delikatnym smaku również się sprawdzą. Wlej szklankę gorącej, przegotowanej wody (250 ml) i wyrabiaj chwilę ciasto - najlepiej ręcznie. Na początku, jeśli ciasto jest gorące, możesz je zamieszać łyżką.
Ciasto można też śmiało wyrabiać w maszynie np. w Thermomix. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.
Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach. Na środek nakładaj farsz na pierogi np. ruskie. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką.
Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię W ten sposób ugotuj 3 serie pierogów.
Na zdjęciu gotowe pierogi z przepisu na pierogi ruskie :)
Jak mrozić pierogi
Pierogi można mrozić zarówno surowe, czyli takie od razu po sklejeniu, jak i ugotowane.
Ugotowane pierogi odcedź dokładnie i delikatnie wysmaruj olejem. Większą deskę lub tackę (deska powinna mieć taką wielkość, by bez problemu zmieścić się w zamrażalniku) posmaruj cienką warstwą oleju. Wyłóż na nią pierogi: jeden obok drugiego. Pierogi nie powinny się ze sobą stykać. Tackę z przestudzonymi pierogami umieść w komorze zamrażalnika na 90 minut. Tak samo mroź pierogi surowe, których nie trzeba już smarować olejem przed mrożeniem.
Przymrożone pierogi możesz przekładać do woreczków do mrożenia lub do pudełek. Takie pierogi można już kłaść jeden na drugim. Podpisz woreczki i odłóż do zamrażarki. Tak przygotowane pierogi nie będą się już sklejały i po wyjęciu z zamrażalnika będzie je można wyjmować z pojemników/woreczków sztuka po sztuce.
W momencie, gdy zapragniesz zjeść zamrożone wcześniej pierogi, wystarczy wyjąć odpowiednią ich ilość z zamrażalnika i jeszcze zamrożone umieścić w garnku z wrzątkiem. Gotuj je na małej mocy palnika do miękkości ciasta. Jeśli chcesz zjeść pierogi podsmażone na patelni, to wyjęte z zamrażalnika ułóż na szeroki talerzu. Po naturalnym rozmrożeniu możesz je już podsmażać na rumiano i podawać.
Serdecznie zachęcam również do spróbowaniu innych moich przepisów na pyszne pierogi. Pierogi ze szpinakiem są bardzo smaczne i szybkie do zrobienia. Sprawdź też mój przepis na kopytka.
Smacznego!